Test

LG KE850 Prada

Prada-telefonen har tre taster på fremsiden og fire på sidene. (Alle foto: Marius Valle)

Design, skjerm og menyer

Alt styres med den berøringsfølsomme skjermen.
Telefonen er 12 millimeter tykk.

Takk til Telebutikken Galleriet i Bergen for lån av LG KE850 Prada.

Det var nok mange som hevet både ett og to øyenbryn da LG introduserte KE850 Prada. Telefonen er, som navnet antyder, laget i samarbeid med det italienske motehuset Prada.

I likhet med Apples iPhone er telefonen basert først og fremst på en berøringsfølsom skjerm. Vi skal imidlertid ikke beskylde LG for plagiering: Prada-telefonen ble presentert lenge før Apple presenterte iPhone.

For å ta det med en gang: Likhetene mellom de to telefonene stopper ved utseendet. Prada er nemlig mindre, og utstyrt med et helt annet operativsystem.

Prada-telefonen er forholdsvis liten, og størsteparten av fremsiden er dekket av en stor skjerm. Over skjermen er Prada-logoen trykket i sølvfarge. Under skjermen sitter de tre eneste tastene på fremsiden: En til å legge på, en til å svare og en til å slette eller gå tilbake i menyene.

På venstre side av telefonen sitter to piltaster med flere funksjoner, som for eksempel volum og endring av ord under SMS-skriving. På samme side finner du en egen tast for å endre profiler.

Høyre side består av en egen tast for å låse og åpne tastene og skjermen. Her finner du også en tast for å starte kameraet og mp3-spilleren.

All vanlig tasting gjøres på den berøringsfølsomme skjermen.

Smått og godt
Prada-mobilen er overraskende liten og tynn, og ligger svært godt i hånda. Den glir også lett ned i alle tenkelige lommer. Det kan kanskje være en idé å bruke det medfølgende etuiet om du vil unngå å ripe opp skjermen.

Skjermen og telefonen generelt er nemlig laget i plast. Sidene av telefonen ser ut til å være i metall, men er i realiteten forkrommet plastikk.

Siden telefonen styres ved å trykke rett på skjermen, blir den da også naturlig nok fort tilsmusset av fingermerker. Belegget over skjermen er forholdsvis motstandsdyktig mot flekker, og etter litt bruk går det fortsatt an å se hva som står der. Men det er absolutt å anbefale at du har med en liten pussefille.

Telefonen er ellers svært godt bygget, selv om vi kanskje hadde foretrukket glass og ikke plast foran skjermen. Det er for øvrig null og niks knirking og knaking i telefonen.

Alt i alt har LG og Prada skrudd sammen et pent og solid produkt.

Hovedmenyen er delt opp i fire deler.
I hvilemodus befinner menytastene seg på skjermen.

Stort og skarpt
Prada-skjermen er tre tommer stor og berøringsfølsom. Den er ikke det vi ville kalt trykkfølsom, siden du ikke fysisk trykker noe ned.

I motsetning til mange tradisjonelle trykkfølsomme skjermer er Prada-mobilens skjerm skarp og fin. Den har den noe utradisjonelle oppløsningen 240 x 400 piksler, siden den er veldig bred.

Skjermen er god å se på, og egner seg bra til bilder, spill, nettleser og videosnutter.

Nesten smarttelefonmeny
Menyene i telefonen ligner litt på de du finner i Sony Ericssons smarttelefoner, som bruker menysystemet UIQ. I hvilemodus kan du trykke på et ikon for hovedmeny, oppringing, meldinger eller telefonbok.

Hovedmenyen består av to rader med ikoner, og faner nedover høyre side, som tar deg inn i de fire hovedvalgene i menyen; telefonfunksjoner, multimedia, nyttefunksjoner og innstillinger.

Ikonene er store, slik at det er enkelt å treffe dem med fingrene.

Når du skal bla deg nedover i lister, som for eksempel telefonboken, legger du en finger over rullefeltet et lite øyeblikk, og drar deg nedover eller oppover.

De andre funksjonene i telefonen er også avhengige av den berøringsfølsomme skjermen.

Ikke fulltastatur
Når du skal skrive får du opp et vanlig nummertastatur, slik at du skriver som på en vanlig telefon. Dette virker litt snodig, siden det tross alt ville vært mulig å ha et fulltastatur på skjermen. Men vi ser absolutt et poeng i at skjermen ville blitt for liten til hele tastaturet.

Å skrive på tastaturet er lett, siden tastene er store. Du må likevel venne deg av med å taste på samme måte som på vanlige tastaturer, siden du må fysisk løfte fingeren vekk fra skjermens overflate hver gang du trykker.

Enkelt å trykke rett
Det er også ganske enkelt å unngå å trykke feil. Enkelt forklart så markerer du et valg når du trykker på skjermen, og utfører det når du løfter fingeren igjen. Dersom du for eksempel treffer feil menyvalg holder du bare fingeren på skjermen og drar den til rett menyvalg, og slipper.

En berøringsfølsom skjerm aldri vil fungere like bra som et tastatur, men Prada-telefonen er uansett en av de beste løsningene vi har prøvd så langt.

Telefonen er ellers kjapp i responsen, og det er lite venting i menyene og de andre funksjonene generelt.

Alt i alt fungerer LGs menysystem og berøringsfølsomme skjerm bra. Ikke like bra som taster, men fortsatt bra.