Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Seasonic X-400FL

Introduksjon

Total stillhet er for mange PC-eiere en stor og hellig drøm. Du får passive prosessorkjølere, du får passive kabinetter, og du får kjøpt passive skjermkort. Passive strømforsyninger er det derimot meget får av. I skrivende tidspunkt klarte ikke vi å oppdrive stort mange på det norske markedet.

Vi har tidligere testet et par Lydløse strømforsyninger. Flere av de har vært gode, men vi har aldri følt oss helt mettet. Samtidig har vi også tidligere sett på Seasonicx X-serie, i form av en 650-watter, en meget stillegående strømforsyning med høy kvalitet.

I dag skal vi ta en nærmere titt på en krysning mellom de to. X-serien var slik vi så det et helt ypperlig produkt, med en vifte som ikke begynte å lage lyd i det hele tatt før man nådde en belastning på rundt 400 watt. Det Seasonic nå har gjort, er å lage en strømforsyning med akkurat så mye effekt, og fjernet viften helt.

Lydløse produkter er alltid spennende, bli med meg videre, så ser vi på hva enheten er god for!

Takk til Seasonic som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Seasonic X-400FL
FormfaktorATX12V Rev:2.3
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 140 mm
DC ut
DC UT+3,3 V+5 V+12 V1+12 V2 +12 V3+12 V4 -12 V+5 Vsb
Strøm20 A20 A33 A- - 0,5 A2,5 A
Totalt Effekt Ut100 W-396 W ---6 W12,5 W
400 W--------

Som så mange andre strømforsyninger på markedet, bygger X-400FL rundt prinsippet med én +12V-linje. Her har du forøvrig også muligheten til å hente ut omtrent all effekten, mens 100 av disse kan alternativt trekkes via de to andre primærlinjene. 100 W kan kanskje virke litt lite, men det utgjør tross alt en helt fjerdedel av strømforsyningens totale utgangseffekt.

Strømforsyningen er modulær over hele fjøla, noe som også innebærer at hovedkortkontaktene må kobles til. Du har dermed full kontroll på nøyaktig hvilke kabler du selv trenger, noe som alltid er kjekt.

Dette er en liten strømforsyning, og behovet for mange kontakter er rett og slett ikke tilstede. Seasonic har gitt deg det du skulle trenge. Vi snakker her om én 8-pins PCIe-kontakt, og totalt 10 SATA- og periferiske 4-pins-tilkoblinger.

En nærmere titt

Seasonic leverer X-400FL i en solid og trygg pappeske. Enheten i seg selv leveres i en nylonpose, som i sin tur er pakket inn i mye skumplast. Alt av kabler leveres i to mapper, slik at du har kontroll på de kablene du ikke bruker med en gang.

Selve strømforsyningen består av et sortlakkert skall, perforert på absolutt alle kanter. God luftgjennomstrømning er vitalt for en vifteløs enhet. Viften må kunne flyte ut den naturlige veien, samtidig som andre vifter i kabinettet kan sette en liten sving i luften på innsiden.

Når det kommer till innmaten ser det hele temmelig tomt ut. Det er tre grunner til at innsiden ser så "spinkel" ut som den faktisk gjør. Stor og åpen plass mellom komponentene er viktig i forhold til varmeutviklingen. Samtidig er dette bare er en 400-watter, så det er ikke et ekstremt behov for mange og store komponenter.

Den tredje grunnen er at Seasonic har flyttet spenningsreguleringen av +5V- og +3,3V-linjen til panelet for de modulære kontaktene. Som ett av bildene over viser er det meget få kabler som strekker seg opp til nettopp dette panelet. Kablenes størrelse avhenger av hvor mange ampere som går igjennom. Ved høyere spenning går det færre ampere opp til panelet, og der er derfor et langt mindre kabelkaos å se.

Alle kondensatorer er forøvrig fra den japanske produsenten Nippon Cemi Con. Temperaturraten er høy, noe som kommer godt med i en strømforsyning som vi forventer at vil bli litt varm

Testresultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400 og 550 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,2 dBA

Spenninger

Foruten +12 V-linjen, som ligger mer eller mindre rett på der de skal ved første test, ser vi at de andre primærlinjene ligger rett under sin ideelle verdi ved laveste belastning. Slettes ikke dumt, og som grafene videre forteller, går dette virkelig godt for Seasonic.

+12 V-linjen vandrer ikke lenger enn en liten prosent fra der den hører hjemme. +5 V-linjen gjør det også godt, og forsvinner ikke lenger unna enn 2,6 %, noe som er bra. +3,3 V-linjen tar seg en litt lengre tur, med sine 3,33 %.

Rippel

+12 V Maks
+5 V Maks
+3,3 V Maks

En av ulempene med passive strømforsyninger, er at de fort blir varme. Med høye varme følger også ustabile spenninger, og i sin tur høy rippel. Førstnevnte har vi allerede bevist at ikke er et problem, og når vi tar en titt på rippelen, strekker smilet seg litt høyere.

+ 12 V-linjen svinger ikke med mer enn 14 mV, noe som i en slik sammenheng er veldig lite. +5 V-linjen er akkurat like rolig, 14 mV er også tallet vi finner der. +3,3 V-linjen er hakket mer urolig, men den gjør det fortsatt meget godt. 16 mV finner vi her, flotte saker!

Effektivitet

Den største faktoren som en passiv strømforsyning må kjempe mot, er altså varmen. For å ta knekken på dette problemet er den beste løsningen å gå rett til kilden, og sørge for at strømforsyningen er så effektiv som mulig. Altså at så mye som mulig av strømmen som kommer inn i strømforsyningen, går ut. Alt som tapes i mellom, blir varme.

Som grafen over forteller, kommer Seasonic godt ut. Med en energieffektivitet på over 85 % til en hver tid, er det lite overflødig varme som siver ut. Dette er et godt kvalitetstegn.

Konklusjon

Passive strømforsyninger er et genialt konsept. Men, etter å ha testet nesten 100 strømforsyninger totalt, der bare 4 av dem har vært vifteløse, har jeg aldri følt at konseptet har vært godt nok. Silverstone imponerte riktig nok noe med deres "Nightjar", men med dagens testkandidat føyd inn i rekkene føler jeg at dette markedet virkelig bygger på noe godt og stabilt.

Det er Seasonic X-400FL som får meg til å si dette. I likhet med den aktivt kjølte 650 W-enheten vi tidligere har testet, opplever vi denne strømforsyningen som meget god. Spenningene er ikke helt der en kvalitetsstrømforsyning med vifte ligger, men vi mener fortsatt at verdiene vi måler er meget gode, og på lang vei godt nok for et slikt produkt.

Det største avviket vi målte når det gjaldt spenningene, var en avstikker på 3,3 %, noe som ikke er ille i et slikt tilfelle. Rippelverdiene gjør dette enda bedre, der finner vi bare svingninger på henholdsvis 14 og 16 mV.

Problemet som oppstår med passive strømforsyninger, er varmeutviklingen. Man avhenger av en eller annen vifte i maskinen for å sette luften bare litt i sving. X-400 FL blir varm der den ligger på pulten vår, men den er ikke på langt nær så ille som andre modeller vi har testet. En vifte ett eller annet sted i maskinen er uansett noe vi vil anbefale.

Med relativt lav varmeutvikling, ser vi også at strømforsyningen kan skilte med et meget godt energieffektivitetsnivå, opp mot 87 %. I samme slengen vil vi kommentere støynivået, faktisk fordi det ikke finnes. Enkelte passive strømforsyninger har laget noe lyd i form av brumming fra elektronikken. Dette opplever vi i dag ikke som et problem, X-400FL er helt tyst.

Det er derimot slik at kvalitet koster, spesielt i et markedet hvor det er meget få aktører som presser prisene seg i mellom. X-400 FL finnes ikke i norske butikkhyller helt enda, men vi blir fortalt at det skal være på vei. Når den treffer butikkhyllene, vil den koste rundt 1000 kroner. Dette er mye for en strømforsyning som bare leverer 400 W, slenger du inn en vifte kan du fort få dobbelt så mye kraft. Men, du får det ikke lydløst.

Alt i alt synes vi Seasonic X-400FL er en meget god og ikke minst lydløs strømforsyning. Vi synes den er litt dyr, men det er uten tvil et kjøp du vil bli fornøyd med. Slikt anbefales!

+ Lydløs!
+ Lav rippel
+ God energieffektivitet
+ Helt streite spenningsverdier


- Dyr
- Varmeutvikling

annonse