Test

Liten knert i høy definisjon

Anmeldelse

Lillebror er en artig liten krabat som sammen med mor, far og storebror flytter fra byen til landet i 1960-tallets Norge. Far har fått seg jobb som reisende undertøysselger, mor begynner å jobbe på den lokale kolonialen og storebror befinner seg på skolen. Når Lillebror blir overlatt til seg selv finner han en høyst merkverdig venn som heter Knerten – en levende pinne!

Knerten er basert på Anne-Cath Vestlys kjente og folkekjære barnebok Lillebror og Knerten fra 1962. I rollen som Lillebror finner vi den usedvanlig sjarmerende Adrian Grønnevik Smith og stemmen til Knerten tar regissør Åsleik Engmark seg av. Engmark er kjent som stemmeskuespiller til diverse barnefilmer og, ikke minst, som Severin Suveren. I andre roller finner vi Løvebakken-gjengangerne Pernille Sørensen og Jan-Paul Brekke.

Enkel eleganse

Knerten fremstår først og fremst som en nedtonet film for barn med rolig og behagelig tempo. Det er heldigvis ikke mange overdrivelser eller overspill å finne i filmen, noe som styrker inntrykket og kvaliteten. En film om en gutt og en levende pinne kunne raskt ha blitt nedgradert til simple fakter og fjas, men Engmark har god kontroll over regien og lar det hele få en litt mer jordnær tilnærming.

Historie, oppbygning og budskap er enkelt og effektfullt. Selv om det er lett å gjette seg til hva som skjer, er ikke dette negativt i det hele tatt. Temaer som barnets fremmedgjøring fra den voksne verdenen og at man aldri må gi opp blir behandlet trygt og forsiktig, men får aldri en latterlig utstikkende rolle. For her er det snakk om å kose seg! Filmen er først og fremst for barn, men voksne kan ha like stor glede av den.

Morsom og søt

Filmen er morsom og søt, fordi den trekker inn en rekke misforståelser, forventninger og gjentakelser som blir artige i den joviale og hyggelige sammenhengen filmverdenen presenterer. Helt basale grep som når Knerten sier hvilke trær han kjenner eller ikke kjenner er et slikt eksempel – det er økonomisk og festlig. Tidsepoken fremstår også som herlig og toppes med en god, gammeldags juletrefest.

Skuespillet i filmen har noen tendenser til å bli litt falskt eller teatralsk, men er i det store og hele naturlig og finstemt. Spesielt Adrian Grønnevik Smith smelter enhver tilskuer med sin barnlige og entusiastiske tilnærming til alt og alle. Å høre østlandske bondelandsdialekter er også et herlig tilskudd til den "bokmålen" vi vanligvis hører på film og TV. Det eneste man muligens kan utsette på filmen er om den ikke blir for skummel for de minste til tider, men det generelle trivelige inntrykket sitter sterkest igjen etter endt visning.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Knerten er en svært god og underholdende film for både liten og stor. Den har mye sjarm og hyggelig atmosfære som kan være en befrielse i hverdagen, og man må ta av seg grinebiterbrillene og heller nyte de enkle og naive fremstillingene og løsningene på problemene. Tidsatmosfæren er herlig og får en nesten lyst til å bo og leve på 60-tallet, og med dette kan jeg konkludere med at Knerten er vellykket på alle måter.