Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Ypperlig, gigantisk spillskjerm

Samsungs nye 49-tommer imponerer.

En «normal» PC-skjerm er gjerne et sted mellom 24 og 27 tommer stor, og kommer nesten alltid i 16:9-format. Altså vanlig «widescreen», om du vil.

Vil man ha litt større skjermplass å boltre seg på, finnes det nå flere alternativer. For eksempel ved å bare øke skjermstørrelsen. Problemet med å ha en gigantisk widescreenskjerm foran deg på nært hold, er at du må bevege hode mye opp og ned. Noe vi fikk føle på kroppen da vi testet en 40 tomme stor skjerm fra Philips i 2017.

Løsningen har blitt å lage skjermene like høye som tradisjonelle 24- og 27-tommere, og heller utvide i bredden. Resultatet har blitt ekstra brede skjermer, hvor Samsung er blant dem som har dratt det lengst. Mens mange ultrabrede skjermer har et 21:9-format, har Samsung i flere år nå laget ekstremt brede modeller i 32:9-format.

Samsung LC49G95T (Odyssey G9) er den nyeste toppmodellen med denne formfaktoren, og kan skilte med en del andre funksjoner vil vekke interessen hos spillere også. Prislappen for herligheten ligger rundt 15 000 kroner. Omtrent det samme som om du kjøper deg to meget gode 27 tommere.

Skjermen krever om lag 120 cm med plass i bredden.

Krever sin pult

Samsung Odyssey G9 krever en del plass. Undertegnede har en arbeidspult som er 120 centimeter bred, og skjermen er nesten like bred som denne.

Til gjengjeld krever ikke skjermen noe særlig mer i dybden enn vanlige skjermer. Litt under 30 centimeter bør du ha fra der skjermens bakside starter til skjermens forside slutter.

Foten har en utforming som vi har sett fra en rekke Samsung-produkter før. En slags boomerang-form som slettes ikke er noen dum idé. Fordelen med denne er at foten blir stående under selve skjermen, og krever ikke noe ekstra plass. Og den er vinklet slik at du uten problemer får plass til tastaturet mellom føttene – om det skulle være et poeng.

Baksiden har et spradende lys som ser ut som et uendelig hull. Merk at vi ikke har på plastdekslene her, som vanligvis skjuler kablene.

Bakside som lyser

Fremsiden av skjermen er har ingen spradende elementer. I stedet får du en anonym og enkel ramme på om lag én centimeter, med et sort felt før selve panelet tar over resten av overflaten. Merk at nedre del av rammen er omtrent dobbel så bred som de øvrige rammene.

Likevel er dette en skjerm som har et tøft design. Du må bare se den fra riktig side. Bak.

Hvit plast trekker oppmerksomheten inn mot midten, hvor de har lagt til et stilig «evighetshull» hvor skjermen møter festet til selve foten.

Setter du skjermen mot veggen ser den altså ganske nøktern ut, hvis vi ser bort fra det ekstreme formatet, mens den kan se litt mer flashy ut for alle andre enn deg selv hvis baksiden er vendt ut mot rommet.

Det er lite tvil om at løsningen er fascinerende å se på, og gjør seg helt sikkert om skjermen for eksempel skulle vært brukt til e-sport – hvor man ofte ser spillerne fra en vinkel hvor baksiden av skjermen syns godt.

Foten er for øvrig også justerbar både sideveis og i høyden, og du kan trekke kabler via denne for å få litt mer kontroll og orden.

FPS-modusen er ikke så ille

Krever kalibrering

Skjermen har en rekke moduser når du pakker den ut. Noen som sikter seg inn mot spill, mens andre mot best mulig presisjon i fargene.

Felles for de fleste av dem er at fargene er ganske presise selv om noen har er noe kaldere mens andre er varmere.

Men om du vil ha det maksimale ut av skjermen i form av presisjon i både lys og farger, må du kalibrere skjermen. Hvilke innstillinger vi endte opp med ser du i bildekarusellen nedenfor.

Ferdig kalibrert er billedkvaliteten bedre. Men fortsatt er det en del uryddigheter i gråskalaen mellom 10 og 30 prosent.

Meget god på farger

Ferdig kalibrert viser det seg at denne skjermen utmerker seg spesielt godt på farger. Her får du et panel som gir deg en meget god gjengivelse, spesielt i Rec. 709. Men også DCI P3 er ganske så habilt.

Det betyr altså at du får presise farger, som igjen gjør at du fint kan bruke denne skjermen til å redigere foto eller film på hobbybasis. Til proft bruk vil dog enda et knepp mer presisjon trenges.

Lysstyrke er også noe denne skjermen har rikelig med. Så med andre ord vil HDR heller ikke være noe stort problem.

Eksemplaret vi har fått tilsendt har heller ingen store problemer med lekkasje i hjørnene. Men, den er ikke blant de aller beste på kontrollen og jevnheten i baklyset.

Med andre ord er ikke sortnivået, og detaljer i mørke partier, så gromt som vi hadde håpet. Mulig har dette noe med at skjermen skal kunne håndtere opp mot 240 bilder i sekundet.

Målingene viser at den er ujevn opp mot rundt 30 prosent i gråskalaen.

Du får godt med plass til faner å denne skjermen.

Praktisk for deg som bruker flere faner samtidig

En av tingene som denne skjermen gjør seg til er om du jobber med flere faner av gangen. Da har du rikelig med plass å boltre deg på uten å trenge flere skjermer samtidig.

Skjermen har en oppløsning på 5140 x 1440 piksler. Og det at den har såpass godt med piksler i høyden, gjør den godt egnet for deg som bruker mye tid med excel-ark eller tilsvarende programmer hvor du får plass til hele vinduet samt verktøylinjen over uten å måtte rulle opp for å finne den.

I praksis kan du fint ha tre fullverdige vinduer ved siden av hverandre før du går tom for plass i bredden her.

I tillegg til å være ekstremt bred, er Odyssey G9 også skjermen med mest aggressiv kurve på markedet. Sidene er bøyd såpass mye inn mot deg at hele skjermen har omtrent den samme avstanden frem til deg om du sitter midt foran den. Det er faktisk ganske så hendig og behagelig når du bruker det til en jobbskjerm.

Odyssey G9 fungerer godt til spill.

Fokus på spill

Men det er langt fra bare kontorarbeid du kan bruke denne skjermen til. Dette er en fullverdig spillskjerm for deg som skal slå fra deg på den digitale slagmarken.

Skjermen har for det første støtte for opp til 240 bilder i sekundet. Vær dog oppmerksom på at å få til dette med en oppløsning på 5140 x 1440 piksler vil kreve en særdeles kraftig maskin. Spesielt om du i tillegg vil ha en del detaljer i grafikken.

Om vi kobler til dingsen vi måler inputlag med, viser denne at skjermen klarer rundt 22 ms ved den oppløsning på 1080p@60hz og synkronisering inkludert. Uten synkronisering ramler inputlagen til nærmere 8,5 ms.

Synkronisering er en viktig funksjon for mange. Det betyr i praksis at skjermen tilpasser seg antallet bilder som maskinen din klarer å tyne ut til enhver tid. Og med det får du langt mindre feil i grafikken – hvor du uten denne funksjonen normalt vil se bildet «rive» litt.

Så er det bredden på skjermen. Og her vil du oppdage at enkelte spill ikke blir helt på topp om du kjører fullskjerm. Men for dem som takler dette formatet får du massivt med informasjon på skjermen.

For eksempel i Battlefield får du et «sidesyn» som overgår det du får med en vanlig skjerm. Ofte legges bare mer av synsvinkelen til i spillene.

Merk også at enkelte spill ikke støtter 32:9-formatet særlig godt. Vi testet ikke dette selv, men har sett eksempler på at for eksempel CS: GO ikke blir spesielt bra i fullskjerm på denne monitoren.

Vi tok oss i å ofte velge å spille i vindusmodus, hvor du fint kan kjøre et 2560 x 1440 vindu og fortsatt ha mer enn nok plass noe annet ved siden av. Da vil det naturligvis heller ikke kreve like ekstrem maskinvare for å takle den høye oppfriskningsraten.

På baksiden finner du tilkoblingene. Når alle kablene er på plass kan du dekke over alt ved hjelp av deksler.

Konklusjon

Vi lot oss begeistre av den første gigantiske 32:9-skjermen Samsung lanserte tilbake i 2017.

Siden denne har ting endret seg mye. For det første får du høyere oppløsning, med hele 1440 punkter i høyden versus 1080. Og det gjør denne skjermen mer brukervennlig om du skal bruke den til jobb også.

Det er noe herlig befriende med å kunne ha en rekke faner oppe ved siden av hverandre på en og samme skjermflate.

Og når du ikke jobber er denne skjermen også god som spillskjerm. Den er har riktignok 22 ms inputlag med synkronisering på, men det er likevel fullt på høyde med mange andre skjermer vi har testet.

Skjermen trenger litt finjustering for å få det aller beste bildet på plass. Men da er den til gjengjeld meget bra på spesielt farger. Skarphet og lysstyrke er det heller lite å utsette på. Det eneste vi savner er noe bedre sortnivå og detaljer i nettopp de mørkeste scenene.

Til gjengjeld får du en skjerm som er lynrask. Dette krever naturligvis en ganske vill PC for å kunne takle, hvis du skal ha både 240 bilder i sekundet, maks oppløsning på 5140 x 1440 piklser, samt greie grafikkinnstillinger.

Alt i alt er Samsung Odyssey G9 en meget bra PC-skjerm som like gjerne kan figurere som en god kontorskjerm, som den kan tilfredsstille aktivere spillere.

annonse