Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Smartpluggene har fått en ny konge på haugen

Deltaco knuser konkurrentene på både brukervennlighet og pris.

Lille SH-P01 og litt større SH-P02.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Her på Tek har vi per i dag testa syv ulike, smarte strømplugger, som du kan lese alt du ønsker om her. I denne kategorien lanseres det imidlertid stadig nye produkter, og i dag er det Deltacos smartplugger som skal på testbenken. Dette er helt markedsferske produkter, og selskapets første steg inn i smarthjemmenes verden. Så, kan de konkurrere med de eksisterende pluggene vi har anbefalt tidligere?

Før vi svarer på dét burde vi kjapt gå gjennom nøyaktig hva Deltaco har lansert og hva vi tester i dag. Kort fortalt er det fire plugger i Deltacos system per i dag:

 • Deltaco SH-P01 – en stikkontakt. Pris: 149 kroner
 • Deltaco SH-P02 – to stikkontakter, strømmåler. Pris: 216 kroner
 • Deltaco SH-P03USB – tre stikkontakter, 2 x USB. Pris: 299 kroner
 • Deltaco SH-P01E – en stikkontakt, strømmåler. Pris: 149 kroner

Én ting har Deltacos plugger definitivt på sin side: de er billige. En startpris på 149 kroner for enkeltstøpselsmodellene både med og uten strømmåler er betydelig billigere enn alle alternativene vi har testet. Ja, selv variantene deres med to og tre støpsler er billigere enn de fleste vi har vært borti.

Dette er alle stikkontaktene i serien.
Deltaco

Av modellene over er det SH-P01 og SH-P02 vi har fått oversendt for å ta en nærmere titt på. Det er nok også de to som er mest aktuelle å investere i. Førsnevnte fordi den er ekstremt kompakt og rimelig å kjøpe, sistnevnte fordi den har en integrert strømmåler, fortsatt er rimelig og i tillegg gir deg et ekstra stikkontakt. Og ja, i variantene med flere stikkontakter kan du styre hvert enkelt støpsel individuelt som om det skulle være en egen, separat plugg.

Om du har to ting du vil styre smart rett ved siden av hverandre, for eksempel en vannkoker og en kaffetrakter på kjøkkenet, vel, så trenger du bare en stikkontakt fra veggen for å gjøre det nå. Også trenger du bare kjøpe én plugg som også er billigere enn de fleste andre smartplugger med kun en stikkontakt på for å få det til.

Men, nøyaktig hvordan gjør en smart strømplugg de andre dingsene dine smarte? Vel, les den forrige samletesten vår eller sjekk ut faktaboksen under for å få større innsikt:

Det er ett spesifikt eksempel på noe du kan styre med en strømplugg vi liker å løfte frem, spesielt i disse hustrige vinterdager: panelovner. Dette er stadig en svært populær form for oppvarming rundt om i det ganske land, og selv om de er langt mer effektive enn eksempelvis vedfyring kan strømregningen fortsatt mangedobles når temperaturen synker. Har du et ikke-smart aircondition-anlegg kan du om sommeren støte på samme problem ved høye temperaturer.

Den raskeste oppsettsprosessen vi har vært borti

Det er knapper du kan aktivere pluggene manuelt med også.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den beste måten å bruke smarte plugger på er ved å legge inn planlagte inn- og utslag, altså lage en tidsplan for når pluggene skal skru seg av og på. Dette kan alle pluggene vi tidligere har kåret som testvinnere, og det har sågar vært nokså enkelt å få det til. Noen gjør det visuelt, mens andre foretrekker en metode der du legger inn hvert enkelt inn- og utslag omtrent som alarmer der du velger én spesifikk tid og om pluggen da skal skrus av eller på.

Deltaco har gått for den sistnevnte metoden, og selv om vi uten tvil foretrekker visuelle (og dermed også mer innlysende) metoder som vi tidligere har sett eksempelvis fra norske Mill er det enkelt nok å få til. Deltacos plugger får til dette omtrent like godt som de beste av de tidligere pluggende vi har testet.

Noe pluggene får til desidert bedre enn alle andre vi har testet tidligere, er å være hurtige i oppsettet. Fra vi trykket på knappene på pluggene til appen Deltaco Smart Home hadde oppdaget dem og lagt dem inn gikk det knapt et par sekunder. Dette er en prosess som i mange tidligere tilfeller har involvert både flere trykk på knapper, blinking i ulike hastigheter, farger og rytmer og – aller verst – skanning av QR-koder i tussmørket bak sofaen der pluggen skulle bo.

Appens layout og design er pent og rent.
Skjermdump/montasje

Appen, som du kan se eksempler fra over, er pen og ren i utformingen – om enn kanskje ikke like ren og pen som Clas Ohlsons app. Den var imidlertid minst like responsiv, og du får dessuten flere og bedre avanserte muligheter her. Vi liker spesielt godt designet på strømmåleren, som viser oss historikk over forbruket visuelt. Dermed kan du se når på dagen du brukte mest strøm, eller hvilke dager du brukte mest strøm. Ja, og selvsagt nøyaktig hvor mange kWh du faktisk bruker.

Vi har egentlig ingenting å klage over her. Det er intuitivt og enkelt, og vi tviler på at noen vil slite med å finne frem hverken i oppsett eller bruk.

Veldig smart formfaktor

Det er sjelden vi ser enorm utvikling i produktkategorier som smarte strømplugger. Som regel går utviklingen tregt, med små forbedringer her og der. Den enkeltstikkontaktede pluggen SH-P01 er imidlertid en aldri så liten revolusjon rent formfaktormessig: den er så liten!

Det er bygget minimalt med materiale rundt pluggene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Her har man greid å pakke inn alt av elektronikk i en plugg som i praksis kun spiser opp et par millimeter på hver side av stikkontakten, slik at stikkontaktene ved siden av også kan brukes selv om du har en strømplugg i én av dem. Dette var overhodet ikke selvsagt tidligere, og alle testvinnerne våre hittil har hatt dette problemet. De bygget rett og slett mye ut i lengden, slik at støpsler ved siden av ble vanskelige eller umulige å bruke.

Selv den dobbeltstøpslede SH-P02 er veldig kompakt langs utsiden, så gitt at orienteringen på støpselet ditt er korrekt vil du også her kunne la støpslene ved siden av fortsatt være brukbare.

Byggekvaliteten er også god, selv om det kun er snakk om hardplast her. Plasten knirker imidlertid ikke, sømmene er presise og knappene taktile, tydelige og opplyste. Vi har ikke testet den triple modellen, men vi antar den også vil være like ålreit. Modellen med ett uttak og strømsparing ville vi ikke vurdert overhodet, ettersom formfaktoren er veldig upraktisk og prisen ikke svarer seg når du får strømmålingen i den dobbeltstikkontaktede modellen også.

For de to modellene vi faktisk har hatt tilgang på i dag er det imidlertid på tide å konkludere.

Deltaco SH-P01

SH-P01.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er rett og slett ikke til å komme utenom at vi anbefaler SH-P01. Dette er rett og slett en bitteliten revolusjon hva angår smartplugger, for nå trenger du ikke bekymre deg for at pluggen vil blokkere for andre stikkontakter lenger. SH-P01 er den første pluggen som vi virkelig ikke har «merket» i stikkontakter. Det er omtrent som å ha en litt ekstra lang strømkontakt, uten at det bygger plagsomt mye ut fra veggen.

Appløsningen er solid, oppsettstiden og -enkelheten er klasseledende og prisen, vel, den er også ganske uslåelig. Til 149 kroner får du rett og slett ikke billigere alternativer som tilbyr en like bra pakke som Deltacos minste plugg, og det at det også eksisterer andre plugger og et helt lite økosystem rundt trekker også opp.

En klar anbefaling!

Deltaco SH-P01
8.5
Meget bra
Anbefalt

Deltaco SH-P01

8.5
Meget bra
sitatDeltaco setter en ny standard for fysisk form, brukervennlighet og pris.

Fordeler

 • +
  Veldig kompakt i støpselet; tar ikke noe ekstra plass.
 • +
  Raskeste oppsett vi har vært borti.
 • +
  Responsiv app.
 • +
  Billigere enn alle alternativene

Ting å tenke på

 • Appen er ikke den aller peneste

Deltaco SH-P02

SH-P02.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med en anbefaling til lillebror SH-P01 er det kanskje ikke så rart at vi også synes du godt burde vurdere storebroren. SH-P02 (bah, for noen navn) tilbyr omtrent nøyaktig det samme som forrige modell, men her får du altså to individuelt styrte stikkontakter. Totalprisen blir dermed lavere, og om du uansett skulle ha to plugger for strømstyring på samme sted i huset sparer du én stikkontakt i veggen for for eksempel mobillading eller bare tilfeldige behov.

For selv om det er to plugger her, så bygger de veldig lite ekstra ut utover det som er nødvendig. Om stikkontakten du plugger SH-P02 inn i er riktig orientert, som på bildet, vil du ha like god plass her som i varianten med én stikkontakt.

Likevel må vi nesten trekke litt for dette. Du kan være uheldig å ha en annerledes konfigurasjon, og da vil det ikke fungere like bra. Appen til Clas Ohlson er også stadig littegranne bedre enn Deltacos. Prismessig kan imidlertid ingen slå Deltacos plugger på hvor mange stikkontakter du får for pengene.

Deltaco SH-P02
8
Meget bra
Anbefalt

Deltaco SH-P02

8
Meget bra
sitatTo plugger og strømmåler for lav pris og samme fordeler som ellers fra lillebror? Ja takk!

Fordeler

 • +
  Gir deg ekstra støpsel
 • +
  Kan styre to enheter individuelt fra samme plugg
 • +
  Responsiv app.
 • +
  Raskeste oppsett vi har vært borti.
 • +
  Måler strømforbruket
 • +
  Billig

Ting å tenke på

 • Ikke like kompakt i støpselet
 • Appen er ikke den aller peneste

Alternativer:

Clas Ohlson Smart Wi-Fi Plug
Fortsatt knallgod, men har et ganske stort og upraktisk vedheng

Clas Ohlson Smart Wi-Fi Plug

Clas Ohlsons Smart Wi-Fi Plug har frem til nå regjert alene på toppen av smartpluggenes hierarki, og overtok i sin tid plassen fra TP-Link. Hovedgrunnene til dette var hvor utrolig god appløsningen var – langt bedre enn noe vi hadde testet til da – og hvor billig pluggen var da den ble lansert. Ja, også tok den betydelig mindre plass i støpselet enn konkurrentene. Dersom du finner Clas Ohlsons plugg billigere enn Deltacos, så synes vi godt du kan vurdere det. De er omtrent jevngode hva angår brukervennlighet, selv om oppsettet på Deltacos side er betydelig enklere. De er begge to uansett det beste du får tak i akkurat nå.

TP-Link HS100
Dersom du allerede er investert i TP-Links system.

TP-Link HS100

fra 349:-

TP-Link HS100 var den første vinneren av en smartpluggtest vi gjorde noensinne, og det var ikke uten grunn. Det fulgte med en bra app, pluggene var responsive og enkle å sette opp og du fikk (som regel) tilgang til støpselet ved siden av. I dag er HS100 blitt en god del billigere enn før, om enn ikke like billig som Deltacos alternativ. Den må også se seg slått både på appfronten og ikke minst på størrelsesfronten, der Deltaco er overlegne alt annet vi har testet. Om du har TP-Link-produkter som er integrert i Kasa-systemet fra før av, kan det imidlertid være verdt å vurdere. For da vil du jo få ett system alt kan bakes inn i, heller enn flere ulike apper å forholde deg til.

annonse