Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Point of View Turbine

Innledning

Vi har etter hvert blitt godt kjente med "norske" Point of View (POV). Riktignok har selskapet hovedkontor i Nederland, men de blir i det minste ledet på veien av en nordmann.

Nå prøver POV seg altså på nye jaktmarker. Kabinettet er det første vi tester fra den kanten, så får vi se hvordan det går.

Vi takker Mamoz.no som lånte oss Point of View Turbine til test.

Spesifikasjoner

Les mer om kabinettet på Point of Views hjemmesider.

Point of View har som så mange andre plassert tilkoblingene for lyd og USB foran på kabinettet. Disse er plassert rett bak en liten luke rett ved den eksterne 3,5"-plassen.

Vifteplasser er det mange av. Det første som man legger merke til ved dette kabinettet er den digre viften på siden. Denne er ikke mindre enn 25 centimeter i diameter. Videre befinner det seg hele fire vifteplasser i front for 8 cm-vifter. Hvis man ønsker kan man plassere en 12 cm i front istedenfor de på 8 cm. Bak på kabinettet har man tilsvarende muligheter for to 8 cm-vifter eller énn 12 cm.

Totalt er det plass til fire optiske enheter eller andre enheter som viftestyring etc. Videre er det plass til en floppystasjon. Internt finner vi plasser for totalt fem harddisker. Med andre ord er det nok plass for de aller fleste.

Testoppsett

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortAbit AA8 Duramax
ProsessorIntel Pentium 4 3,4 EE
RAM1 GB Corsair DDR2 PC4200
SkjermkortATI Radeon X1900 XTX
HarddiskWestern Digital 80 GB

Enkelte av de tidligere testkomponentene har takket for seg. Derfor har vi blant annet byttet til et skjermkort som utvikler betydelig mer varme og ikke minst tar større plass enn Radeon X600 Pro.

Utvendig design

Det første man legger merke til ved dette kabinettet er den digre vifteplassen på høyre kabinettvegg. Som tidligere nevnt er denne på 25 centimeter i diameter. Det meste av denne kabinettsiden går bort til denne viften. Viften er dekket av et finmasket gitter. Rundt dette gitteret er det festet en ring av sølvfarget plast.

Klikk for større bilde

Fronten av kabinettet er utført i blank sort plast, med enkelte detaljer i sølvfarget plast. Den øverste plassen for optiske enheter har et eget deksel slik at man skal kunne skjule den. Ganske langt ned på fronten finner vi også en diger på-knapp. Rett nedenfor har det også blitt plass til en liten reset-knapp.

Resten av kabinettet er utført i blanklakkert sort stål.

Video

Vi har laget en liten video som viser kabinettet fra utsiden.

Last ned filmsnutt fra utsiden av kabinettet (DivX, 4,42 MB)

Montering

Monteringen i Turbine starter greit, men blir gjenstand for mye irritasjon etter hvert som man skal montere inn de ulike delene.

Sidedøren er enkel å fjerne. Innsiden av kabinettet er befriende tomt for avstivere og annet som hindrer monteringen av komponenter. Point of View benytter avstandsstykker av skikkelig messing. Selve monteringen av hovedkortet går meget greit.


Klikk for større bilde


Klikk for større bilde

Ekspansjonskort
Ekspansjonskortene er ment å skulle festes med et hurtigfester. Problemet er bare at disse hurtigfestene er noe av det verste makkverket vi har sett. Hvis du skal ha dette kabinettet gjør du deg selv en stor tjeneste ved å fjerne denne plastikkbiten med en gang og ikke sette den inn igjen.

Det første problemet vi møtte på var at vi ikke fikk inn skjermkortet. Dermed måtte vi fjerne hurtigfestet. Med skjermkortet på plass festet vi hurtigfestet igjen. Denne gangen viste det seg at hurtigfestet hadde en tapp som traff PCB-en på skjermkortet før det kom i låst posisjon. Det var rett og slett ikke mulig å benytte hurtigfestet på skjermkortet.

Harddisk og optiske enheter
Harddiskene og de optiske enhetene festes ved hjelp av noen snodige plastikkbiter. Ved å plassere disse riktig i forhold til den optiske enheten vil man kunne låse denne på plass. Problemet her var å få av frontdekslet. Det gikk til slutt det også, dermed var det bare å skyve enheten inn i kabinettet. Det samme var tilfellet med harddiskene - samme låsemekanisme her.

Termiske egenskaper

Det er nok av vifteplasser i Turbine, men kabinettet blir bare levert med én vifte som standard. I tillegg vil strømforsyningen i testoppsettet være med på å trekke ut luft.

Som tidligere nevnt har testoppsettet blitt noe endret. Som en følge av det har vi også endret testrutinene noe. Tidligere resultater fra andre kabinetter er da dessverre ikke direkte sammenlignbare.

Vi har sammenlignet resultatene fra Turbine med AOpen A600A, som er et kabinett midt på resultatlistene. De spesielt interesserte kan da se hvordan kabinettet yter i forhold til kabinettet fra AOpen. Deretter kan man se på en annen kabinettest for å se hvordan A600A yter i forhold til en rekke andre kabinetter.


Viftene på bildet følger ikke med, og ble heller ikke brukt under testen.

"Idle" representerer temperaturene etter at systemet stod urørt i 30 minutter. Load for prosessor representerer temperaturen etter 30 minutter med Prime95, torture test. Load for skjermkort representerer temperaturen etter en runde 3DMark05. Load for harddisk representerer temperatur etter en runde med full HDtach. Temperatur utenfor kabinettet var ~22C

Som vi ser får spesielt systemtemperaturen god nytte av den digre viften i sidedøren. Det samme gjelder til dels skjermkortet, så lenge det ikke brukes til heftig 3D.

Strømforsyning

Det fulgte som nevnt ikke med en strømforsyning til dette kabinettet. Vi brukte en stillegående strømforsyning av typen Fortron-Source FSP350-60PN(PF).

Støynivå

Veggene i dette kabinettet er laget av tynt stål, nemlig 0,6 mm. Disse er ikke spesielt effektive når det kommer til å dempe støy fra maskinen. Den store viften har et relativt hyggelig støynivå, men den er lett å høre. Med fare for høy synsefaktor synes vi kabinettet plasserer seg sånn midt på treet når det gjelder støy.

Konklusjon

Point of Views inntreden i kabinettmarkedet overbeviser oss ikke helt. Det som er mest spennende ved kabinettet synes vi er den store viften i sidedøren. Denne har et helt akseptabelt støynivå, dog over det som kan kalles svært stillegående.

Monteringen i dette kabinettet var på grensen til en traumatisk opplevelse. Vi har enda til gode å se noen hurtigfester for ekspansjonskortene som fungerer på rimelige kabinetter.

Alt i alt synes vi likevel det er et greit kabinett for pengene, med en pris på rundt 600 kroner. Når man først får montert delene fungerer det helt fint, og for mange er jo utseendet det viktigste. De termiske egenskapene er også helt greie.

Total skivebom er dette kabinettet ikke, og for mange vil det utvilsomt gjøre en god jobb. Det er bare det at vi hadde ventet oss noe enda bedre av en produsent som Point of View.

+ Greit utseende
+ Stor vifte i sidedør
+ Mange vifteplasser
+ Lett

- Kronglete montering
- Tynne vegger har negativ innvirkning på støy
- Plastikkfølelse

annonse