Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair Padlock 2

Introduksjon

La oss si at en krysning mellom Jack Bauer, 50 Cent og MacGyver bryter seg inn i huset ditt, peprer løs med en Tommy Gun i renspikka Mr. T-stil, før forbryteren rigger badekaret til å eksplodere ved hjelp av en ostehøvel. I forbifarten ser han minnepinnen din, som tilfeldigvis inneholder plantegningene til det hvite hus. Er innholdet sikret mot, la oss kalle ham, Chuck Norris2 sine ondsinnede planer?

Da kan det hende du burde hatt en Corsair Flash Padlock 2, en minnepinne av den særdeles sikre typen. Her snakker vi om en rekke krypteringsfunksjoner og passordbeskyttelser, samt at hele minnepinnen er pakket inn i et skall som burde motstå vår (dessverre) fiktive innbruddstyv. Vi setter minnepinnen på prøve!

Takk til Corsair som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

  • Tilkobling: USB 1.1 og 2.0
  • Kapasitet: 8 GB
  • Skrivehastighet: Ikke oppgitt
  • Lesehastighet: Ikke oppgitt
  • Vekt: Ikke oppgitt

Medfølgende utstyr:

  • Minnepinnen
  • Nøkkelbånd
  • USB-kabel

Les mer om minnepinnen på Corsairs egne hjemmesider.

Design

Hvis man sammenligner dagens testkandidat med den forrige generasjonen, har det skjedd en ganske så solid endring ved det ytre. Produsenten har nå valgt å benytte det kjente designet fra Voyager-serien. Dette betyr at minnebrikkene i seg selv er godt beskyttet i en pakke av gummi. Kontakten er også godt forsterket med en dose hard plast.

I bruk

Minnepinnen er både bredere og høyere enn en normal USB-kontakt, men vi opplevde ikke noen spesielle kompatibilitetsproblemer med dette. Du får riktig nok ikke plass til to slike enheter satt over hverandre på et hovedkort, men du får plass til minnepinnen og en normal USB-kabel. Corsair har også lagt ved en kabelskjøt, noe som eliminerer dette problemet.

Voyager-serien til nevnte produsent har hatt enkelte problemer med at selve kontakten kan knekke. Padlock 2 har på sin side fått en solid bit med plastikk støpt inn rundt kontaktens festepunkt. Akkurat dette punktet er dermed betydelig mer solid enn tidligere, noe som gjør jevnt over robust. Corsair slenger også med en garanti på hele 10 år med dette produktet, med både mail- og telefonhjelp inkludert.

Ytelse/funksjoner

Testoppsett

Til testen har vi også benyttet én stor fil og en mappe med mange småfiler. Filene blir først overført til minnepinnen, fra en ramdisk. Deretter har filene blitt overført tilbake til harddisken. Det er gjennomført et skille mellom den store filen og mappen med de små filene. Dermed sitter vi igjen med totalt fire tider for hver minnepinne.

Den store filen har en størrelse på 446 MB. De små filene har en samlet størrelse på 452 MB. Mappen med småfiler består av totalt 2012 filer med en størrelse som varierer fra 1 KB til nærmere 17 MB.

Ytelse

Vi tar først en titt på den manuelle skrivetesten. Én stor fil flyttes over til enheten med en hastighet på nesten 10 MB/s, mens småfilene overføres på rundt samme hastighet som noen av de mer kvasse minnepinnene. Slettes ikke dumt, la oss se litt nærmere på hvordan det går når filene skal flyttes tilbake til maskinen.

Nok en gang ser vi at ytelsen ved småfiler faktisk kan hamle opp med de betydelig kvassere minnepinnene, noe som ikke gjør noe annet enn å overraske oss. Lesingen av en stor fil går også raskt.

Sisoft Sandras innebygde minnepinne-test kjører en rekke skrive- og lesetester, med filpakker i forskjellige størrelser. Som samtlige tester viser, er det ingenting grensesprengende ved ytelsen. Hvis vi sammenligner litt med Voyager Mini, som også er en enhet der ytelse ikke er et dedikert fokus, har vi ingenting i mot tallene vi ser. Om det er noe, så mener vi faktisk at ytelsen ligger litt høyere enn forventet..

I bruk

La oss komme litt tilbake til Chuck Norris2, som har snappet til seg minnepinnen full av sensitivt innhold. Er det sikkert lagret? Det er akkurat dette som er hovedfokuset til Padlock 2, sikkerheten. Innholdet er beskyttet med 256-bit AES hardware-kryptering, samt en opptil tisifret manuell kode.

Koden setter du selv første gang du benytter enheten. Nøyaktig beskrivelse på hvordan du gjør dette finner du meget godt forklart i den medfølgende manualen. For å låse opp enheten taster du koden, og en grønn hengelås vil lyse på enheten. Plugg den så i maskinen, og du har full tilgang til filene. Når enheten fjernes fra maskinen vil den automatisk låse seg. Enkelt og brukervennlig, men andre ord.

Padlock 2 tillater, i motsetning til forgjengeren, at denne koden kan endres. Har du glemt koden, har du mulighet til å nullstille enheten. Dette fører derimot til at absolutt alt innhold blir slettet. Ekstra sikkerhet for deg om minnepinnen blir stjålet. Glemmer du selv koden derimot, og dermed mister innholdet, er det rett og slett din egen skyld.

Teoretisk sikkerhet er en ting, vi måtte sette dette litt på prøve. Hvis du ikke taster koden før du kobler enheten til maskinen, skjer det rett og slett ingenting. Det blir som om enheten ikke skulle vært koblet til, maskinen din vet rett og slett ikke at minnepinnen er tilstede. Hvis du prøver og gi enheten en ny kode, vil du bli tvunget til å formatere pinnen neste gang den kobles til. Vi gjorde dette, og testet et lite knippe programmer for å hente tapte filer, men ingenting kom frem.

Konklusjon

Corsair Flash Padlock 2 er en minnepinne som hovedfokuset over alt annet er sikkerhet. Produsenten kan nå skilte med både hardware-kryptering og et brukertilpasset passord. Det hele er pakket inn i et skall av både myk og solid plast, i en kombinasjon som sammen skaper en enhet som er sikret både fysisk og digitalt.

Med sikkerheten i forsetet, må man på dette markedet alltid forvente at den rene skriveytelsen ligger lavere. Det er rett og slett ikke plass til begge deler, uten å skape nye ulemper. Ytelsen som Padlock 2 kan vise til er på ingen måte grensesprengende, men til å være en sikkerhetsfokusert enhet, så er vi mer enn fornøyd med tallene vi ser.

Selv om vi ikke har mulighet til å kjøre de mest anstrengende testene for å bryte både passordkoden, krypteringen og tapte filer etter en formatering, gjorde vi et forsøk. Vi klarte aldri å lure oss inn og hente ut filene, på noen som helst måte. Vi vil påstå at innholdet ligger meget godt sikret, så sant du ikke har noen særs spesielle krav til sikkerhet.

Padlock 2 kan du få kjøpt for 430 kroner. Foreløpig er enheten kun tilgjengelig i en 8 GB-versjon. Dette er ikke en minnepinne som er beregnet for enkel og normal transport av filer, la meg få understreke dette. Dette er definitivt et meget gyllent produkt for de som vil transportere data med en høy grad av sikkerhet, og det koster ikke spesielt mye. Slettes ikke et dumt produkt, tommel opp!

+ God sikkerhet.
+ Relativt sett god ytelse
+ Solid konstruksjon
+ God garantiordning


- Ingen spesielle

annonse