Tek.no

Test

Kevin Costners regidebut i HD

11 Nov 2009 13:49
annonse

Anmeldelse

I 1863 begir den alvorlig skadde løytnant John Dunbar seg ut på et selvmordsoppdrag mot gråjakkene som uventet ender opp i triumf. Dette gir ham muligheten til å bli stasjonert der han måtte ønske og Dunbar velger å reise til det ytterste grenselandet i vest. Ute i den stille og rolige ødemarken skaper Dunbar et vennskapsbånd med både dyr og indianere, men uunngåelige farer venter i form av inntrengende unionssoldater og rivaliserende indianerstammer...

Danser med ulver vant syv Oscar-statuetter ved utdelingen i 1991, blant annet for beste film og beste regi. Den er på alle måter en episk A-film, med skuespillere, historie, musikk, produksjon og storslagne naturbilder tatt fra øverste hylle. Selv om filmen kan kalles en skamløs søknad til Oscar-utdelingen, forblir den ikke en glattpolert og sjelløs affære av den grunn, tvert i mot. Danser med ulver tar opp mange viktige temaer samtidig som den også er underholdende og velprodusert.

Klassisk revisjonisme

Danser med ulver er på mange måter en revisjonistisk westernfilm, det vil si at den tar oppgjør med tradisjonelle konvensjoner innen westernsjangeren. Eksempler på dette kan være den vanlige inndelingen av nybyggere/indianere, sivilisasjon/villmark og ære/blodtørst, som alle tilsvarer god/ond. Danser med ulver gjør ikke noe nytt innenfor den revisjonistiske tradisjonen – portretteringen av blåjakkene som skurkene og indianerne som ofrene forekommer også i for eksempel Soldier Blue fra 1970.

Selv om historien og temaene i filmen ikke er veldig originalt er den fremdeles utrolig god. Gjennomføringen oser av støtt håndverk som har blitt behandlet med respekt og lidenskap. Costner både spiller hovedrolle og regisserer, og får på den måten en sterk kreativ kontroll over sin personlige visjon. Med en lengde på tre timer (og en director's cut på nesten fire timer som dessverre ikke har blitt gitt ut på Blu-ray i Norge enda) holder Costner en stø kurs gjennom fantastiske naturbilder som i andre hender kanskje ville ha endt opp som kjedelige.

Vakker natur, stygg sivilisasjon

Til tross for sin lengde blir filmen aldri langdryg eller uinteressant. Den roen Dunbar finner i ødemarken og etter hvert sammen med Sioux-indianerne er et velkomment bidrag til virkelighetsflukt i vår ellers stressende hverdag. Små, enkle øyeblikk som mating av en ulv får en helt ny mening i denne sammenhengen. Det samme gjelder mye av humoren som er å finne i filmen. Plutselig blir en samling indianere med kaffekopper både artig og rørende.

Rørende fordi slike enkle hendelser og scener minner om en slags uskyld som siden har gått tapt. Indianerne i filmen vet å sette pris på enkle ting som en god pipe, og vi vet alle innerst inne at alt dette vil bli knust. Likevel, der andre revisjonistiske westernfilmer har satt forholdet god/ond på hodet, beholder Danser med ulver roen og viser oss flere nyanser enn som så. Det finnes slemme indianere, og det finnes også gode mennesker selv blant de forkastelige blåjakkene som etter hvert kommer med sin "overlegne" sivilisasjon.

Konklusjon

Danser med ulver er en velspilt, velregissert og velprodusert film på alle måter som bidrar med et kritisk blikk på den hensynsløse adferden overfor Amerikas urbefolkning samtidig som den også får frem flere nyanser i begge leire. Filmen er trist og morsom om hverandre og kjeder ikke ett sekund til tross for sin lengde. Vi blir på en utsøkt og elegant måte i god, gammel klassisk Hollywood-stil servert nydelig natur, blodige slag, tragedier og romanser, og resultatet er ikke annet enn fantastisk.

Les også