Bråk og bryllup

Anmeldelse

Robin jobber ved den lokale fabrikken og er glad i å fotografere. Drømmene hans fører ham fra den enkle landsbygda i Värmland (hvor de snakker en dialekt som likner mye på norsk) til det hippe og snobbete Stockholm. Via en tragikomisk bekjent – den seriøst avdankede skuespilleren Jonny, kommer Robin i kontakt med eliten i Stockholm som bryllupsfotograf. Ferden fra å være enkel og hyggelig gutt fra landet til å bli en småkynisk snobb skal bli alt annen enn enkel for Robin.

Bryllupsfotografen er en jovial dramakomedie skrevet og regissert av Ulf Malmros – mannen bak de suksessfulle komediene Smala Sussie og Den beste sommeren. Filmen vant to Guldbaggar og ble sett av over 350 000 kinogjengere i Sverige. Björn Starrin har hovedrollen som Robin, mens i rollen som Jonny finner vi Kjell Bergqvist – som har samarbeidet med regissør Malmros ved flere tidligere anledninger.

Klassisk karakterutvikling

Filmen er klassisk på flere måter – vi har tradisjonell tematikk à la bondeland vs. by, fattig vs. rik, arbeiderklasse vs. overklasse, ignorant vs. kultivert og så videre. Denne tematikken er kanskje litt overtydelig, men det gjør ikke noe ettersom handlingen integrerer temaene sømløst og på en underholdende måte. Det oppstår mange morsomme situasjoner på grunn av dette, spesielt når Robin ennå er en nykommer blant den snørrhovne eliten.

Overgangen av Robin fra arbeider til hipp fotograf med dyr livsstil er også en klassisk type historiefortelling og karakterutvikling. Som med den bakomliggende tematikken står dette i fare for å bli litt vel klisjéfullt – det er slettes ikke overraskende når protagonisten settes i dilemma overfor kjærlighetsinteressen Astrid. Robin får valget mellom forretninger og kjærlighet, men spiler et risikabelt dobbeltspill. Astrid finner ut, og vi får trøbbel og uvennskap før den obligatoriske løsningen og avslutningen.

Toneskifter

Selv om grunnhistorien ikke byr på mange overraskelser, er det likevel ingen grunn til å avslå Bryllupsfotografen. Den er morsom, men også dramatisk på en seriøs måte. Filmen har et bemerkelsesverdig skifte i tone – fra relativt lettbeint og til tider hysterisk morsom komedie til alvorlig og tragisk drama. Eksempler på dette er Robins problematiske forhold til familien og Jonnys problemer kontra den vanvittig artige krangelen som ender med avrevet skjorte og når Robin ikke passer inn på første fest.

Klisjeene truer med å gjøre filmen litt kjedelig eller forutsigbar for de som ikke liker denslags, men alt i alt er filmen en frisk og morsom opplevelse som balanserer fint mellom drama, komedie og romanse. Kontrastene er effektive og plutselige, og bidrar til å gjøre filmen til en underholdende og artig affære. Hvem lar seg vel ikke sjarmere av dialekten og naiviteten til Robin og de andre bygdeboerne?

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Bryllupsfotografen er en god film. Den balanserer elegant mellom å være komedie, drama og romanse, men blir tidvis slitt ut av utbrukte klisjeer. Filmen har likevel såpass mye sjarm og jovialitet at slike grunnleggende problemer lett kan bli tilgitt, og resultatet blir derfor en underholdende og fin film.