Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair H50

Introduksjon

Når våre kjære brødre i sør, Asetek, lanserte deres LCLC- sett for tre år siden ble vannkjøling virkelig gjort tilgjengelig for mannen på gata. Settet ble derimot aldri lansert for forbrukermarkedet, men via tredjeparter.

En av de første tredjepartene som tok i bruk settet for å selge det under deres navn, var Northq. Vi har tidligere tatt en titt på settene Siberian Tiger og Siberian Tiger II. Nå er Corsair også med i vinden, en produsent som ikke lenger bare er en minnegigant. De har også markert seg sterkt på både strømforsyningsmarkedet og SSD-markedet.

Corsair har så vidt snuset på vannkjølingsmarkedet før. Det startet sommeren 2006 med settet "Nautilus". Nå har de lansert noen vannkjølingsblokker for Dominator-serien, men den store nyheten er fortsatt det nye vannkjølingssettet H50. Dette er et såkalt rebrand av Aseteks LCLC, men det skal ha blitt utført enkelte forbedringer som skal øke ytelsen markant. La oss ta en titt, og se hva settet er godt for!

Takk til Corsair som sendte settet til test.

Spesifikasjoner

  • Drivspenning, pumpe: 12 V
  • Sokkel: LGA 1366 og LGA 775
  • Materiale: Kobber, aluminium
  • Garanti: 2 år

Corsair H50 er en "alt-i-ett"-løsning. Pumpe, kjøleblokk, radiator, slanger og vann kommer ferdigmontert i en og samme enhet. Settet gjør dermed vannkjøling om til noe mannen i gata kan montere, motsetningen til det som tidligere var forbeholdt entusiastene.

Det skal påpekes at det ikke er Corsair som står bak dette settet. H50 er basert på Aseteks LCLC-sett. Asetek selger ikke sitt LCLC-sett rett til forbrukerne, men via tredjeparter. Du kan finne settet i flere ferdigmonterte maskiner, og i løsninger slik som Northq og Corsair presenterer. Det som skal skille H50 fra mengden er i all hovedsak en ny kobberblokk i pumpehuset, samt en rekke småforbedringer.

Settet leveres med festebraketter for de nyeste Intel-soklene. Sitter du på et AMD-basert oppsett må du kontakte Corsair for å få tilsendt fester for sokkel AM2. Dette er det samme prinsippet Corsair benyttet da den nye PCIe 8-pins kontakten kom på skjermkortene. Alle festebrakettene benytter seg av skruer for montering

I pakken

Settet ble levert til oss i en helt hvit pappeske, skrapet for alt som kan kalles detaljer. Om dette blir den endelige produktesken tviler vi derimot litt på. På innsiden av esken ligger settet pakket inn i plastprofiler, med festebraketter, kjølere, vifter og skruer om hverandre.

I pakken finner vi følgende:

  • Kjøleblokk/pumpe/radiator/slanger
  • 4 skruer
  • 120 mm vifte
  • Festebraketter
  • Manual

Komponenter

Settet er hermetisk forseglet med kjøling kun for prosessor, så det skal store kunnskaper til for å utvide settet. Vi vil egentlig si at det ikke er mulig med utvidelser, men det finnes så klart etterkommere av Petter Smart der ute. Settet er riktig nok beregnet for brukere uten mye erfaring med vannkjøling, så til syvende og sist er dette en ulempe.

Prosessoren

Corsair har fått på plass en 3-pins kontakt for drivspenning, i ulikhet med den periferiske 4-pins kontakten vi har sett tidligere. Du kan dermed koble pumpen direkte til hovedkortet, noe som i sin tur sparer deg for en ekstra kabel som må trekkes over til hovedkortet. Vi legger også merke til at det er en markant forskjell ved kjøleblokkens utvendige utforming, i forhold til tidligere LCLC-sett.

Pumpen ligger integrert i prosessorkjøleren. Hele konseptet med en pumpe plassert så nære prosessoren er noe omdiskutert. En pumpe består av mekaniske deler som vibrerer, noe som igjen forplanter seg til pumpes hus. I dette tilfellet er pumpehuset den samme enheten som kjøleblokken, noe som igjen betyr at eventuelle vibrasjoner blir sendt rett ned på prosessoren. Naturlig nok er dette aldri en god ting, men erfaringene vi har hatt med de to tidligere settene tilsier at dette ikke er et problem.

For å fullføre "alt-i-ett"-konseptet, kommer kjøleren med ferdig påført termisk pasta. Dette ser ut til å være av den samme typen som går igjen på de fleste kjølere som leveres av Intel og AMD. Når pastaen er fjernet, ser vi tydelige fresespor i aluminiumet. De fleste kjølerprodusenter ute på markedet plansliper og polerer overflatene på kjølerne sine, noe som i ren teori betyr bedre varmeoverføring. Enkelte produsenter mener derimot at små spor gjør det lettere for den termiske pastaen å "bite" seg fast. Hva som er best har vi ingen direkte konklusjon på, men vi har opplevd at kjølere med ru overflate presterer minst like godt som de med en blankpolert overflate.

Radiator

I de to tidligere settene av denne typen vi har sett på, er det benyttet den samme radiatoren som Asetek har bruk i sine Waterchill-sett. Corsair bruker en annen radiator, men hvilken vet vi ikke. I hvilken retning dette vil påvirke ytelsen er vi ikke sikre på, men det vil vi finne ut av senere. Radiatoren er et minst like vitalt komponent som prosessorkjøleren.

Montering

Det du virkelig bør tenke på før du kjøper deg dette settet, er at det faktisk passer til kabinettet ditt. Settet passer kun til kabinetter som har en 12 cm bred vifteplass på baksiden. Dette er det eneste stedet hvor radiatoren kan monteres, ene og alene fordi de ferdigmonterte slangene ikke rekker lengre.

I produktets manual oppfordrer Corsair sterkt til at du monterer viften slik at den trekker luft inn i bakkant. Videre sier de også at du må sette viften i front av kabinettet til å trekke luft inn, mens vifter i topplokket og sidedørene av kabinettet skal trekke luft inn. Det eneste som virkelig skurrer ved denne tankegangen, er at luften skal trekkes inn i bakkant via radiatoren. Det vanlige er at luften her skal trekkes ut. Fordelen ved å gjøre slik Corsair sier, er at prosessortemperaturen blir lavere, fordi radiatoren bruker fersk og kald luft. For Corsair sin del ser det nok bedre ut, en forbruker som kjøper settet opplever definitivt lavere temperaturer. Men, totalt sett gjør det nok lite nytte. Store deler av den luften som da blir trukket inn i kabinettet blir dermed varm før den i det hele tatt forlater kabinettets vegger, noe som igjen bare øker alle de andre temperaturene i maskinen din. Prosessoren blir kanskje kaldere, men både harddisker, brikkesett og skjermkort vil oppleve en temperaturøkning.

Med det avklart, monterer vi allikevel settet slik Corsair anbefaler.

I hvilken rekkefølge du velger å montere settet er opp til deg. Vi vil anbefale at du starter med radiatoren, denne kan være litt vrien avhengig av kabinettet ditt. Ved å starte med denne vil du også unngå uønsket stress på prosessoren, noe som vil skje om du starter med kjøleblokken. Fire skruer fra utsiden av kabinettet, igjennom viften og inn i radiatoren gjør susen.

Videre gjelder det å feste kjøleblokken med de riktige festene. Corsair har lagt ved bakplater for alle sokler, så hovedkortet må ut. Først skrur du festene et lite hakk inn i gjengene, før du setter kjølerblokken ned i hullet og vrir den på plass. Vide strammer du til skruene. Festene griper rundt blokken på veldig mange punkter som sørger for jevnt trykk over hele prosessorflaten.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24° +/- 0,5°. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,7 dBA.

Temperatur

Vi har nylig oppdatert vår testmetodikk for luftkjølere, noe som har betydd endringer i temperaturene. Luftkjølerne ble testet på nytt, men når det kom til vannkjølingssettene ble ting litt vanskeligere. Det var kun to av totalt fire sett som fortsatt lå på kontoret. Temperaturene som nå står i grafene har vi kommet frem til at vi har testet de to settene vi hadde på nytt, og regnet ut den prosentvise endringen i temperatur. Siden begge settene hadde lik nedgang, bruke vi denne prosenten til å regne ut de nye tallene dere ser i grafen over.

Som vi har påpekt flere ganger tidligere i denne testen, er Corsair H50 bygget på Aseteks LCLC, noe som igjen betyr at det er tilnærmet den samme løsningen som hva Northq har presentert med deres Siberian Tiger. Corsair skal derimot ha gjort noen små justeringer som skal forbedre ytelsen. Testene våre beviser at det har blitt gjort noen små endringer, fordi H50 plasserer seg rett over Siberian Tiger i grafene. Det er riktig nok snakk om kun marginale forskjeller, men forskjellene er tilstede.

Nytt fra og med denne testen er at vi vil begynne å justere viftehastigheten på både vannkjølingssett og vanlige luftkjølere. Grafen du ser øverst på denne siden viser hva vannkjølingen presterer når viften får matet 12 V slik den kommer ut av esken. Grafene ovenfor viser hva ytelsen blir når vi senker viftehastigheten til 600 og 1000 RPM.

Støynivå

Med viften spinnende på full guffe, så mye som 1700 RPM, har settet et totalt støynivå på 33,4. Pumpen i seg selv gir fra seg en standard pumpe-lyd, men vi opplevde at denne ble overdøvet av støyet fra viften.

I likhet med temperaturtestene vil vi nå også begynne å vise støynivået ved forskjellige viftehastigheter, slik at du kan sammenligne ytelse og støynivå for ditt bruk. Vi sparer derimot litt på kommentarene til vi har fått et større grunnlag.

Konklusjon

Generelt sett vil vi si at Corsair har konstruert et meget godt vannkjølingssett, men vi har så definitivt sett dette før. Produktet har god ytelse, det støyer ikke spesielt mye og prisen er overkommelig for alle. Vannkjøling er definitivt blitt noe mannen i gata nå kan både kjøpe og bruke.

Corsair H50 er bygget på Aseteks LCLC vannkjølingssett, det samme settet som Northq har benyttet i deres "Siberian Tiger". Vi forventet dermed ikke de store variasjonene i testresultatene da vi satt vannkjølingen på testbenken, men det viste seg å være noen små forbedringer. Med en belastning på 90 W endte temperaturen opp på 53,1 grader, mens den steg til 65,2 under 120 W belastning.

Under støytestene ser vi også gode tall som kommer ut av vår testrigg. 33,4 dbA under våre målinger viser at sette er det mest stillegående vi har sett på. Støyet fra pumpen er som alle andre pumper ikke direkte behagelig, men dette er heldigvis så lavt at du neppe vil høre det. Slik vi opplevde det, ble dette overdøvet av støynivået fra viften.

Det som virkelig gjør dette settet interessan for mange, er prisen. Det koster ikke mer enn 600 små kroner, noe som betyr at settet bare er et lite hakk dyrere enn de beste luftkjølerne. Med dette settet får du den samme ytelsen som de hissigste luftkjølerne på markedet, men støynivået er i flere tilfeller hakket lavere med vannkjøling.

+ God ytelse
+ Akseptabelt støynivå
+ Enkel montering
+ Pris

- Ingen muligheter for utvidelse

annonse