Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Test av Olympus Camedia C-5050

Sammenfatning

Olympus Camedia C-5050Zoom er meget solid bygget i sort metall. Personlig synes jeg kameraet ser pent ut fordi det ser så avansert ut, men andre vil kanskje foretrekke knøttsmå kompaktkameraer i sølvfinish.

Kameraet har meget interessante spesifikasjoner, og byr på 5 Megapiksler, et svært lyssterkt 3x zoom-objektiv, vippbar LCD-skjerm og markedets mest fleksible minneløsning.

Vi takker Olympus Norge for lån av kameraet.

I bruk

Kameraet er så avansert at nybegynnere fort kan gå seg vill blant alle knappene og menyfunksjonene. Dette er ikke kameraet man gir til bestemor på 80-årsdagen. For å få fullt utbytte av kameraet bør man lese bruksanvisningen grundig mens man går igjennom kameraets funksjoner i detalj.

For å betjene selv de enkleste funksjoner må man bruke to hender, da mange av knappene betjenes ved å holde knappen nede mens man vrir på et hjul med høyre tommelfinger. Dette er uvant i starten, men gjør at man relativt raskt kan nå alle funksjoner.

Menyene er ikke blant de mest oversiktlige, særlig er innstilling av størrelse på bildene gjort på en upraktisk måte. For entusiasten er det nærmest ubegrenset med funksjonalitet og innstillingsmuligheter, og det er et stort pluss at man til stor grad kan konfigurere kameraet etter egen smak.

Olympus oppgir at kameraet har lukkertider mellom 16 og 1/2000 sekund, men dette er dessverre kun i manuell modus. I andre modi har man kun lukkertider mellom 4 og 1/1000 sekund å velge mellom. Minste blenderåpning er som på de fleste kompaktkameraer kun F8.0, så i praksis har den avanserte fotografen lite muligheter til å påvirke eksponering og dybdeskarphet i bildet.

Den vippbare LCD-skjermen skuffer, en fullstendig vridbar skjerm som konkurrentene har er klart å foretrekke. LCD-skjermen er heller ikke blant de bedre i sterkt sollys og i mørke forhold.

Kameraer bruker vanlige AA-batterier, og Olympus legger ved kraftige oppladbare batterier som gir meget god batterikapasitet til kameraet. Dessverre er laderen svært treg, så man bør ha med ekstra batterier hvis man skal bruke kameraet på ferie.

Autofokusen er ikke blant de aller raskeste, særlig skuffer den når objektivet er zoomet ut til teleinnstilling. Dette gjør at kameraet ikke er blant de mest responsive å bruke. C-5050 har imidlertid en meget kraftig hjelpelampe til autofokusen, og kameraet kan derfor fokusere i mørket på relativt lang avstand.

Kameraet er relativt raskt til å ta mange bilder etter hverandre, og selv med blits er ventetiden mellom bildene relativt liten. Du bør imidlertid kjøpe et godt CompactFlash kort i stedet for XD-minnekortene Olympus anbefaler, da ytelsen til kameraet med XD-kort er betydelig dårligere. CompactFlash-kort er også rimeligere enn XD-kort.

Mer om kameraet i bruk kan du lese her.
Mer om hurtigheten til kameraet finnes her.

Bildekvalitet

C-5050 er blant de kompaktkameraene vi har testet som har aller best oppløsningsevne. Detaljgjengivelsen er betydelig bedre enn på de andre kameraene med 5 Megapiksler vi testet mot. Hovedgrunnen til dette er nok det store og skarpe objektivet kameraet er utstyrt med.

Dessverre er det mer støy i bildene enn på de beste, så alt i alt kan man neppe forstørre bildene vesentlig mer enn man kan med konkurrentenes kameraer.

Eksponeringen er for det meste god, men på noen bilder har motivet blitt noe overeksponert med den følge at høylysene har blitt utbrent.

Fargegjengivelsen er nøytral, men generelt meget god. Av og til kunne vi ønsket oss mer spenst i fargene, men dette kan man stille inn i kameraets menyer.

Blitsen er blant markedets kraftigste, noe som er en stor fordel i norske forhold. Makrofunksjonen imponerer også, med supermakromodusen kan man fokusere helt ned til 3 cm. i teleposisjon. Det gir mange muligheter for kreativ fotografering.

Detaljer om bildekvaliteten til kameraet finnes her.

Konklusjon

Alt i alt er vi meget godt fornøyd med Olympus C-5050. Kameraet er blant de beste på markedet når det gjelder bildekvalitet, og byggekvaliteten er det lite å si på.

Vi skulle imidlertid gjerne sett en enda bedre LCD-løsning, og brukervennligheten er generelt ikke helt på topp. Kameraet burde også hatt en raskere autofokus og flere eksponeringsvalg i manuelle moduser.

Prisen er etter vårt syn meget god, og Olympus vil til overmål legge ved en 256 MB minnebrikke med kameraet i tiden fremover. Det gjør kameraet til et godt kjøp.

På de neste sidene vil vi gjennomgå kameraets egenskaper og bildekvalitet i detalj. Først vil vi ta for oss hvordan kameraet er i bruk.