Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Nokia N90

Design og byggekvalitet

Nokia lanserte tidligere i år en ny serie telefoner kalt N-serien. Dette skal i følge den finske produsenten selv være en ny generasjon med modeller som har mye ekstra å by på. Første telefon ut i N-serien er N90, en telefon hvor kameraet står i fokus.

Da vi åpnet esken med Nokias nye kameravidunder N90, var det én tanke som slo oss: Er det virkelig nødvendig å gjøre den så stor? Etter en tids bruk har vi blitt mer komfortable med størrelsen, men vi synes fortsatt det føles litt som å gå med en murstein i lomma. Rett nok har den et bra kamera, men hvis vi sammenligner med for eksempel Sony Ericssons K750i, så har Nokias svenske konkurrent vist at det går an å lage en telefon som har et bra kamera, og som fortsatt har en lommevennlig størrelse.

En telefon som er hele 112 mm lang, 24 mm tykk og 51 mm bred, kan derimot langt fra kalles lommevennlig. En vekt på voksne 173 gram gjør at man i det minste får trent armene når man bruker denne forvokste telefonen. Som du skjønner er vekt og størrelse noe som kan og vil bli brukt mot Nokia N90.

Heldigvis gjenspeiler vekten seg også i en gedigen kvalitetsfølelse. N90 kjennes solid ut, og det er ikke antydning til knirkelyder selv om den har flere bevegelige deler enn de fleste andre telefoner vi kjenner til. Den eneste lyden kommer fra tastene, som etter vår mening gir fra seg en litt "billig" lyd når man trykker dem ned. Flisespikkeri, riktignok, men dette er en såpass gjennomført konstruksjon at vi ved siden av størrelsen ikke finner så veldig mye annet å sette fingeren på. Og det skulle da også bare mangle på en telefon i denne prisklassen.

Mye å trykke på
Nokia N90 er en klafftelefon med vridbar skjerm. Dessverre kan skjermen kun vris én vei, og kun en drøy kvart omdreining. Kameraet, som også er bevegelig, er plassert ved hengslene på toppen av telefonen. I samme modul som kameraet sitter også en høyttaler.

Vi fikk aldri taket på å åpne N90 med én hånd. Dette er kanskje mulig for de som har lange velfriserte damenegler å skilte med, men vi måtte bruke begge hendene og brette telefonen opp. Det er litt rart at Nokia ikke har klart å gjøre en såpass stor telefon enkel å åpne. Når N90 først er slått opp, er den derimot enkel å betjene med én hånd.

Da vi bruke N90 første gang bet vi oss merke i en liten utstikker på høyre side av telefonen. Etter litt fikling fant vi ut at den lille tappen faktisk er en styrepinne, som kan brukes til å bla rundt i menyene til telefonen. Dette er altså et alternativ til å bruke piletasten til N90. Den ekstra styrepinnen kommer til sin rett når man vrir skjermen til telefonen rundt, og bort fra tastaturet. Da er det mye greiere å sette fingeren på styrepinnen, enn å måtte tvinne fingrene rundt telefonen og finne den vanlige piltasten.

I stil med resten av N90 er også tastene store og har en behagelig matt overflate. Plasseringen av tastene er forbedret i forhold til Nokias forrige Series 60-telefon, 6680. Meny-tasten har fått en lett tilgjengelig plassering, og C- og blyant-tasten er mye lettere å nå med tommelen.

Det eneste vi ikke er fornøyd med på tastefronten er 5-veis piltasten midt på telefonen. Denne er litt for liten for vår smak, og bød på problemer hver gang vi skulle bekrefte et valg eller bla hurtig i menyen.

Det skal sies at N90 er pepret med forskjellige taster, og den ferske bruker kan nok få problemer med å holde oversikten. Her finner man ikke bare en ekstra styrepinne og de to egne meny og blyant-tastene som kjennetegner Symbian-telefoner, men telefonen har også to nye taster plassert på skjermen. Disse tilsvarer Nokias tradisjonelle "valg"-taster, og brukes sammen med den ekstra styrepinnen når skjermen er vridd.

Irriterende detaljer
Nokia har dessverre utelatt en viktig detalj med N90; kameralinsen er ikke beskyttet av noe deksel. Det er en veldig merkelig prioritering på en telefon der kameraet er såpass mye i fokus, og en ren og smussfri linse burde være essensiell for å sikre gode bilder.

En annen ting vi ikke ble helt kloke på, var plasseringen av kabeltilkoblingene på siden av telefonen. Vi synes det ble kronglete å bruke telefonen med en lader eller portabel håndfri plugget inn i siden av telefonen. POP-porten er forøvrig beskyttet av en løs gummipakning som vi antar de fleste brukerne vil miste første gang de skal plugge i en håndfri. Både denne gummidingsen og dekselet over sporet til minnekortet fant vi til tider irriterende kronglete å åpne.

Tiden da man som Nokia-bruker alltid fant en lader nær sagt uansett hvor man befant seg er, om enn imidlertidig, forbi. N90 er nemlig utstyrt med en ny ladekontakt. Den minner mistenkelig om kontakten vi har blitt vant til gjennom en årrekke, men i en krympet versjon. I rettferdighetens navn bør vi nevne at Nokia har lagt med en overgang slik at man kan lade telefonen med gamle ladere, men vi ser ikke helt for oss at en gjennomsnittlig bruker gidder eller husker å drasse på denne.

Som den observante leser vil ha lagt merke til, har vi ikke mye å utsette når det gjelder designet. Vel og merke unntatt størrelsen som nok er en gledesdreper for mange som har sett med forventning på at N90 skal komme i handelen. De fleste som har hørt om denne modellen og får se den i virkeligheten for første gang pleier å si noe i slikt som "Oi, er den SÅ stor??".