Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia N90

Design og byggekvalitet

Nokia lanserte tidligere i år en ny serie telefoner kalt N-serien. Dette skal i følge den finske produsenten selv være en ny generasjon med modeller som har mye ekstra å by på. Første telefon ut i N-serien er N90, en telefon hvor kameraet står i fokus.

Da vi åpnet esken med Nokias nye kameravidunder N90, var det én tanke som slo oss: Er det virkelig nødvendig å gjøre den så stor? Etter en tids bruk har vi blitt mer komfortable med størrelsen, men vi synes fortsatt det føles litt som å gå med en murstein i lomma. Rett nok har den et bra kamera, men hvis vi sammenligner med for eksempel Sony Ericssons K750i, så har Nokias svenske konkurrent vist at det går an å lage en telefon som har et bra kamera, og som fortsatt har en lommevennlig størrelse.

En telefon som er hele 112 mm lang, 24 mm tykk og 51 mm bred, kan derimot langt fra kalles lommevennlig. En vekt på voksne 173 gram gjør at man i det minste får trent armene når man bruker denne forvokste telefonen. Som du skjønner er vekt og størrelse noe som kan og vil bli brukt mot Nokia N90.

Heldigvis gjenspeiler vekten seg også i en gedigen kvalitetsfølelse. N90 kjennes solid ut, og det er ikke antydning til knirkelyder selv om den har flere bevegelige deler enn de fleste andre telefoner vi kjenner til. Den eneste lyden kommer fra tastene, som etter vår mening gir fra seg en litt "billig" lyd når man trykker dem ned. Flisespikkeri, riktignok, men dette er en såpass gjennomført konstruksjon at vi ved siden av størrelsen ikke finner så veldig mye annet å sette fingeren på. Og det skulle da også bare mangle på en telefon i denne prisklassen.

Mye å trykke på
Nokia N90 er en klafftelefon med vridbar skjerm. Dessverre kan skjermen kun vris én vei, og kun en drøy kvart omdreining. Kameraet, som også er bevegelig, er plassert ved hengslene på toppen av telefonen. I samme modul som kameraet sitter også en høyttaler.

Vi fikk aldri taket på å åpne N90 med én hånd. Dette er kanskje mulig for de som har lange velfriserte damenegler å skilte med, men vi måtte bruke begge hendene og brette telefonen opp. Det er litt rart at Nokia ikke har klart å gjøre en såpass stor telefon enkel å åpne. Når N90 først er slått opp, er den derimot enkel å betjene med én hånd.

Da vi bruke N90 første gang bet vi oss merke i en liten utstikker på høyre side av telefonen. Etter litt fikling fant vi ut at den lille tappen faktisk er en styrepinne, som kan brukes til å bla rundt i menyene til telefonen. Dette er altså et alternativ til å bruke piletasten til N90. Den ekstra styrepinnen kommer til sin rett når man vrir skjermen til telefonen rundt, og bort fra tastaturet. Da er det mye greiere å sette fingeren på styrepinnen, enn å måtte tvinne fingrene rundt telefonen og finne den vanlige piltasten.

I stil med resten av N90 er også tastene store og har en behagelig matt overflate. Plasseringen av tastene er forbedret i forhold til Nokias forrige Series 60-telefon, 6680. Meny-tasten har fått en lett tilgjengelig plassering, og C- og blyant-tasten er mye lettere å nå med tommelen.

Det eneste vi ikke er fornøyd med på tastefronten er 5-veis piltasten midt på telefonen. Denne er litt for liten for vår smak, og bød på problemer hver gang vi skulle bekrefte et valg eller bla hurtig i menyen.

Det skal sies at N90 er pepret med forskjellige taster, og den ferske bruker kan nok få problemer med å holde oversikten. Her finner man ikke bare en ekstra styrepinne og de to egne meny og blyant-tastene som kjennetegner Symbian-telefoner, men telefonen har også to nye taster plassert på skjermen. Disse tilsvarer Nokias tradisjonelle "valg"-taster, og brukes sammen med den ekstra styrepinnen når skjermen er vridd.

Irriterende detaljer
Nokia har dessverre utelatt en viktig detalj med N90; kameralinsen er ikke beskyttet av noe deksel. Det er en veldig merkelig prioritering på en telefon der kameraet er såpass mye i fokus, og en ren og smussfri linse burde være essensiell for å sikre gode bilder.

En annen ting vi ikke ble helt kloke på, var plasseringen av kabeltilkoblingene på siden av telefonen. Vi synes det ble kronglete å bruke telefonen med en lader eller portabel håndfri plugget inn i siden av telefonen. POP-porten er forøvrig beskyttet av en løs gummipakning som vi antar de fleste brukerne vil miste første gang de skal plugge i en håndfri. Både denne gummidingsen og dekselet over sporet til minnekortet fant vi til tider irriterende kronglete å åpne.

Tiden da man som Nokia-bruker alltid fant en lader nær sagt uansett hvor man befant seg er, om enn imidlertidig, forbi. N90 er nemlig utstyrt med en ny ladekontakt. Den minner mistenkelig om kontakten vi har blitt vant til gjennom en årrekke, men i en krympet versjon. I rettferdighetens navn bør vi nevne at Nokia har lagt med en overgang slik at man kan lade telefonen med gamle ladere, men vi ser ikke helt for oss at en gjennomsnittlig bruker gidder eller husker å drasse på denne.

Som den observante leser vil ha lagt merke til, har vi ikke mye å utsette når det gjelder designet. Vel og merke unntatt størrelsen som nok er en gledesdreper for mange som har sett med forventning på at N90 skal komme i handelen. De fleste som har hørt om denne modellen og får se den i virkeligheten for første gang pleier å si noe i slikt som "Oi, er den SÅ stor??".

Skjerm og menyer

Skjermen er utvilsomt et av de store høydepunktene på Nokia N90. Hvis vi forteller at skjermen har 65 000 farger og en oppløsning på 128 x 128 piksler blir du sannsynligvis ikke veldig imponert. Spesielt ikke hvis vi nevner at den virker litt blass og kornete. Saken er at dette er spesifikasjonene til den ytre skjermen. Hovedskjermen derimot, har en oppløsning på hele 352 x 416 piksler. Naturligvis har den også en fargedybde på 262 000 farger. Aldri tidligere har vi sett en Nokia-meny sett så skarp og veldefinert ut.

Den høye oppløsningen har andre fordeler enn det rent estetiske. Hvis du for eksempel leser eller skriver en tekstmelding, kan du se hele åtte linjer tekst på en gang. Rett nok er bokstavstørrelsen ikke egnet for gamle og svaksynte, men oppløsningen gjør underverker for oversikten i meldinger, spill og programmer.

En annen fordel er at bilder vises skarpere enn vi noen gang har sett. Fargene er klare og veldefinerte, og er med på å gi en særdeles naturtro gjengivelse av bilder, video eller hva det måtte være.

I likhet med Nokia 6680 har også N90 en lyssensor. Denne overvåker fortløpende lyset rundt telefonen, og sørger for at skjermen alltid er lyssterk nok for forholdene. En annen fordel med dette er at skjermen ikke lyser sterkere enn nødvendig, noe som sparer batteri.

Fra bra til bedre
Menyene til N90 er basert på det velkjente Series 60-grensesnittet til Nokia. Det finnes et vell av programmer til denne platformen, som du kan installere på telefonen for å dekke behov som den ikke dekker "ut av esken." Series 60 åpner samtidig for multi-tasking, som i korte ordelag betyr at man kan ha flere programmer åpne samtidig. Får man for eksempel en melding, så slipper man å måtte skru av MP3-spilleren for å svare.

Series 60 høres kanskje ikke så spennende ut lenger, man kunne kanskje tro vi var begynt å gå litt lei etter flere generasjoner Nokia-telefoner med dette grensesnittet. Slik er det heldigvis ikke, Nokia har stadig oppgraderinger av Series 60. Og naturligvis er det også gjort noen små oppfriskninger nå i forbindelse med N-series.

Alle endringer er ikke udelt positive. Blant annet synes vi den nye bildevisningsfunksjonen faktisk er mindre oversiktlig enn den som ble brukt i de forrige modellene. Hver gang vi brukte denne funksjonen var vi i tvil om hvilken pil-tast vi skulle trykke for å se neste bilde.

De store revolusjonerende endringene har allikevel uteblitt. Dette trenger ikke bare være negativt, Series 60 fungerte allerede bra, og det var derfor ingen grunn til å gjøre dramatiske forskjeller.

Forbedringer for SMS-fantomene
Sammenlignet med 6680 har N90 en forbedring som kan være avgjørende for noen, nemlig T9-ordboken. Det er egentlig en selvfølge spør du oss, men der hvor man tidligere bare kunne legge til noen svært få nye ord i ordboken på 6680, er det nå mulig å legge til en drøss med nye ord i N90. Vi klarte i alle fall ikke å nå begrensingen i hvor mange ord som kan legges til. Og da har vi også prøvd å legge inn en del obskure ord for å forsikre oss om at det ikke bare er ordforrådet vårt som har minket.

Dessverre er lærevilligheten til den innebygde T9-ordboken forblitt uendret på et lavt nivå. Det virker som den ikke i det hele tatt er interessert i å lære seg hvilke ord man bruker ofte og vise det mest brukte ordet først, når man har tastet en bokstavsekvens. Her vil de som kommer fra en nyere Sony Ericsson-telefon bli skuffet.

En annen ting som vi virkelig ble overrasket over, er talestyringen. I seg selv ingen nyhet, men her har Nokias programmerere virkelig stått på og kommet så nært kunstig intelligens som man kommer i noen mobil i dag. Man trenger nemlig ikke lese inn talekommandoene på forhånd. Det er bare å holde inne en knapp på siden av telefonen og si et navn slik det er skrevet i telefonboken, og telefonen finner ut hvem du prøver å ringe. Høres fint ut i teorien sier du? Faktisk så fungerte det på første forsøk!

Dette var mye skryt til Nokia, men det er vel fortjent. Når det gjelder skjerm og menyer har finnene nemlig laget en sjeldent konkurransedyktig kombinasjon.

Maskinvare og tilbehør

Som nevnt før i testen, så overgår skjermen til N90 alt vi har sett på tidligere Symbian-modeller. Dessverre kan det samme ikke sies om prosessoren. Når man blar rundt i menyene føles ikke telefonen særlig responsiv. Spesielt når man skal kikke på bilder henger ikke telefonen med. Resultaten er en brukeropplevelse som ikke er egnet for de mest utålmodige. Nå skal vi ikke svartmale helt, det gikk faktisk ikke så tregt som vi hadde trodd når vi bare hadde sett spesifikasjonene. Men skulle vi behandle bilder, så var det bare å finne frem nakkestøtten og en god bok mens vi ventet på at telefonen skulle få summet seg.

Som det går frem av grafen bekrefter JBenchmark at prossessoren nok er noe underdimensjonert i forhold til den krevende skjermen.

Det samme gjentar seg når vi ser på resultatene fra JBenchmark 2.0. Prosessoren vil ikke være kraftig nok hvis man skal kjøre spill som utnytter oppløsningen og fargedybden i skjermen. Man vil da oppleve hakking i spillet, eventuelt må man gå ned i oppløsning for å få en flytende spillopplevelse. Det er jo dog litt kjedelig å ikke kunne utnytte en så bra skjerm til det fulle når det gjelder spill.

31 megabyte dynamisk internminne høres sikkert flott ut for noen, men sannheten er at vi knapt ofrer det et skuldertrekk. Når det gjelder internminne virker det som Nokia har havnet i bakleksa sammenlignet med de flinkeste konkurrentene.

Til kontaktregister og tekstmeldinger er et dynamisk minne på 31 megabyte mer enn nok. Har man en større samling MMS-meldinger kan imidlertid dette bruke store deler av minnet. Hvis man i tillegg har knipset noen bilder som man lagrer på telefonen, blir det fort fullt. Heldigvis kan man velge å bruke minnekortet som lagringsplass for meldinger, bilder, musikk og så videre..

Når det gjelder størrelsen på hver enkelt melding, har vi ikke funnet noen begrensing på hvor lang en tekstmelding kan være. MMS-meldinger er begrenset til en størrelse på 300 kilobyte.

Fortsatt telefon
Selv om andre funksjoner muligens er viktigere for enkelte, er Nokia N90 fortsatt en telefon. Derfor er det ikke uvesentlig at den faktisk har ren og klar lyd med lite bakgrunnsstøy under samtale. Vi synes også høyttalerfunksjonen virket et hakk kraftigere enn på tidligere Nokia-modeller, om enn med en litt boksaktig lyd.

For en gangs skyld skal vi trekke frem størrelsen på telefonen som et pluss, i utslått versjon befinner nemlig mikrofonen seg rett foran munnen når man holder telefonen opp mot øret.

Kvaliteten på videosamtale er på linje med det vi er vant med fra andre modeller. Skjermen og den kraftige høyttalerfunksjonen er med på å trekke opp inntrykket, men det skal ikke være mye bevegelse i bildet før motparten får en hakkete bildeoverføring.

Høytaleren som brukes til avspilling av musikk og ringetoner sitter ved siden av kameraet, øverst på telefonen. Nokia har fortsatt ikke stereo-høyttalere, men vi synes allikvel at lyden er forholdsvis fyldig og kraftig.

Elendig batteri
Vi synes det er et lite paradoks at Nokia har utstyrt en av sine største telefoner med et av sine minste batterier, BL-5B. Med tanke på den krevende skjermen hadde vi vel ikke ventet standbytid i toppklassen. Med middels bruk holdt telefonen i underkant av to døgn, mens med mer aktiv bruk er man nødt til å lade hver natt.

Nok en gang fikk vi oss en liten overraskelse når vi trykket på den forøvrig velutstyrte N90. Den har nemlig ikke vibrasjon! Vi trodde tiden var forbi da man kunne få kjøpt telefoner uten denne funksjonen. Ikke ser vi helt hvorfor det er utelatt heller, dette er jo en av de dyreste Nokia-telefonene, så det kan ikke være prisen som er årsaken. Størrelsen er også utelukket som årsak, denne mobilen er såpass omfangsrik at en liten vibrator må det gå an å skvise inn et sted. Det er iallfall veldig upraktisk hvis man for eksempel sitter i et møte og ikke har mulighet for en lydløs varsling ved innkommende samtaler eller meldinger.

I pakken til N90 finner vi omtrent det vi venter. For å ramse opp; CD med programvare, bruksanvisning, lader, stereo handsfree, datakabel, minnekort på 64 megabyte, pusseklut for kameralinsen, samt en bærereim i dårlig skinn-imitasjon.

På dette feltet kommer altså N90 heller gjennomsnittlig ut. Manglende vibrator er noe man bør være obs på, da mange brukere har dette som krav til en ny mobiltelefon.

Teknologi og nyttefunksjoner

Da er vi kommet til nok et felt hvor Nokia N90 briljerer. For å ta manglene først, så mangler altså N90 infrarød. Dette er ikke noe stort savn, ettersom denne teknologien etterhvert blir faset ut til fordel for blåtann. Men folk som trenger infrarød, bør merke seg dette.

Om man derimot ramser opp hva enheten har, så får man en liste med GSM, GPRS, HSCSD, EDGE, UMTS, Bluetooth v. 1.2, WAP 2.0, XHTML/HTML-støtte og USB 2.0-tilkobling. Det burde holde for de fleste.

Med andre ord så er du sikret den raskeste overføringshastigheten som er tilgjengelig uansett hvor og i hvilket nettverk du befinner deg i. Det eneste man kunne savnet i denne listen er støtte for trådløse Wi-Fi nett. Men vi tør vel egentlig ikke tenke på hvor stort et beist av en telefon vi måtte drasset med oss da.

Oppkobling til internett via en bærbar PC går som en lek med siste versjon av Nokia PC Suite. Installer programmet, velg operatør, og du er på nett i bredbåndsfart. I praksis vil man kunne oppnå en nedlastingshastighet på rundt 300 kbps, som faktisk er raskere enn de tregeste bredbåndslinjene som tilbys i dag.

Selvsagt støttes MMS med lyd, bilde og video. E-post (POP og IMAP4) med vedlegg støttes også.

En av fordelene med en Symbian-telefon er det store utvalget med programmer som kan lastes ned. For å utvide de trådløse mulighetene kan man for eksempel installere en IM-klient eller benytte seg av Opera-nettleseren som følger med og surfe på vanlige nettsider.

Nokia N90 vil være et arbeidsredskap for mange. Blant annet har den en velutstyrt kalender. Skjermens høye oppløsning er naturligvis med på å gjøre kalenderen meget oversiktlig . En annen viktig funksjon er Active Standby. Det er veldig praktisk å kunne få en oversikt over dagens avtaler og gjøremål med et raskt kikk på skjermen, uten å måtte bla seg inn i kalenderen.

Adressebokens kapasitet bør holde for de fleste. Litt kjapp hoderegning tilsier at man har plass til over 100 000 oppføringer. Nå blir vel dette noe teoretisk, og dessuten vil nok telefonen har problemer med å jobbe med en så omfattende adressebok. Vi nøyer oss med å si at N90 dekker alle de behov vi kan se for oss også på dette feltet.

Kalkulatoren bør holde for mobil bruk, utover det elementære støtter den prosentregning og kvadratrot. Omregner er også på plass, forøvrig den mest omfattende vi har sett til nå.

Alarmfunksjonen er derimot ikke god nok. Det er kun mulighet til å legge inn én alarm uten repetisjon. Skal man bruke mobilen som vekkerklokke bør man i praksis laste ned et tredjepartsprogram som for ekspempel gir mulighet for å legge inn alarm på alle ukedager.

N90 har innebygget e-postleser. Igjen er skjermen med på å gjøre telefonen mer funksjonell, med plass til mye tekst på skjermen av gangen, blir det mer oversiktlig å lese e-post, som jo gjerne er lengre enn en SMS.

Nokia har også forhåndsinstallert en komplett pakke med kontorprogrammer. Her har du mulighet til å vise dokumenter av type tekstbehandling, regneark, presentasjoner og PDF. Ofte er det forskjellige vedlegg med e-posten man får, og da er det praktisk å kunne åpne for eksempel et Word-dokument der og da.

Underholdning og kamera

Nokia N90 er vel kanskje ingen typisk spilltelefon. Skjermen gir dog muligheter for sylskarp grafikk, selv om raske 3D-spill i full oppløsning nok kan bli en utfordring.

Det er ingenting i veien for å legge en spillefilm på minnekortet til N90 og snurre film (hvis du har spandert på deg et litt større kort enn det som følger med telefonen, vel og merke). Men selv med en så stor skjerm som det N90 har, vil nok de fleste synes at det blir litt stusselig å se film på telefonen.

Til alt som har med visning av bilder og video kommer den supre skjermen virkelig til sin rett. For ikke å snakke om at det nå faktisk fungerer bra å se TV på mobilen, forutsatt at man befinner seg i et område med UMTS-dekning.

Temaer forventer vel de fleste mobilbrukere å finne på en ny telefon i dag, og dette finner vi også på N90. Når man først har en skjerm av dette kaliberet er det jo gøy å friske den opp med kule farger og sprek grafikk.

De lydinteresserte vil glede seg over at en skikkelig medieavspiller har funnet veien inn i N90. På lydfronten kan man foruten MP3 meske seg meg lyd i formatene AAC, AAC+, eAAC+, RealAudio samt WAV for de som måtte ha kjøpt et altfor stort minnekort som de sliter med å fylle opp. I tillegg til at man kan lage spillelister, gjør Symbian operativsystemet det mulig å spille musikk mens man bruker telefonen til andre ting. Radio mangler derimot.

Tamme spill
Snake bør være velkjent for de fleste, og sammen med Card Deck har vi da summert opp de spillene som følger med telefonen. Dessverre har ikke Nokia oppfrisket disse spillene til å matche den høye oppløsningen som telefonen kan by på, man ser tydelig at spillene er laget for skjermer med vesentlig lavere oppløsning. Resultatet er kornete bilder og skrift som virker uskarp og slørete sammenlignet med den sylskarpe skriften i menyene.

Kameraet til N90 sitter toppen av telefonen, og er vridbart. Vi har mang en gang fått høre at optikken til kameraet er levert av den kjente produsenten Carl Zeiss - noe som Nokia ikke kan få gjentatt nok ganger. At Nokia har klart å få en avtale med Carl Zeiss vil vel kanskje overraske noen med tanke på sistnevntes lange samarbeid med Sony. Om dette gjør underverker for bildene kan du bedømme selv på bildene under.

Kameraet har en oppløsning på 2 megapiksler, noe som gir bilder med en maksimal oppløsning på 1600 x 1200 piksler. Som en av de første kameramobilene bruker Nokias nye kameramobil en bildesensor av typen CMOS. I tillegg har N90 autofokus, imotsetning til fast fokus som er det vanlige på kameramobiler i dag. Og ikke nok med det, her er også en makromodus, noe som gir uovertrufne nærbilder sammenlignet med konkurrentene.

Hvis vi sammenligner bildekvaliteten med det Sony Ericsson K750i (og W800i) leverer, så har faktisk Sony Ericsson et lite overtak. K750i har noe bedre fargegjengivelse og mer korrekt eksponering, bildene fra N90 blir ofte litt mørke sammenlignet med bilder fra K750i. Nokia tar imidlertid igjen ved å ha automatisk makromodus, og ikke minst er kvaliteten på videoklipp et hav bedre enn det Sony Ericsson leverer.

Nokia N90 har også flere innstillingsmuligheter hva gjelder kameraet enn de fleste andre mobiltelefoner. Her finnes scene-innstillinger, manuell justering av eksponeringsverdi og blits med røde øyne-funksjon.

Det er flere måter å bruke kameraet på. Man kan både bruke den indre og ytre skjermen som søker. Hovedskjermen gir naturligvis et større og mye klarere søkerbilde. Normal måte å bruke kameraet på vil være å åpne telefonen 90 grader og vri skjermen mot deg. Kameraet kan så vris slik at man kan ta bilde i hvilken retning man måtte ønske.

Ergonomisk fungerer denne kraftige krabaten meget bra til å ta bilder med, unntatt når det gjelder én ting. Utløserknappen er en tanke for hard å trykke inn, noe som kan medføre bevegelse i det man tar bildet og dermed uskarphet. Vi opplevde å måtte forkaste flere testbilder da vi har vært ustø på hånden, noe som normalt ikke er et problem.

Videokvaliteten var en positiv overraskelse ved N90. Det er mulig å ta video i en oppløsning på 352 x 288 piksler med 15 bilder i sekundet. Når det gjelder kvaliteten på videoklippene knuser Nokia det som finnes av konkurrenter på det norske markedet.

Det er mulig å ta videoklipp som er inntil en time lange, forutsatt at man har plass på minnekortet. Det er også mulig å bruke den digitale 8x zoomen mens man filmer. Dessverre går det ikke å sende video tatt i høyeste kvalitet som MMS. Dette skyldes at video i høyeste oppløsning blir lagret i MP4-format, noe som ikke er støttet av MMS-standarden.

Totalt sett har Nokia N90 det beste mobilkameraet på markedet i dag, men det koster også monetas. Det som gir N90 det lille fortrinnet er videokvaliteten og makromodusen. De som sammenligner bildene N90 med bilder tatt av et godt digitalkamera vil nok bli skuffet, men teknologien er nå kommet så langt at bildekvaliteten under gode forhold er bra nok for å ta utskrift i vanlig 10 x 15 cm format og sette i albumet.

Konklusjon

Nokia N90 er det første medlemmet ut i Nokias hypede N-serie med telefoner. Nokia har gitt oss store forventninger til denne telefonen, men vi sitter igjen med en inntrykk av at forventningene bare nesten er innfridd.

Selv om kameraet er det beste på markedet i dag, hadde vi trodd at det var enda bedre enn det faktisk er, så mye som Nokia har skrytt av det på forhånd. Sett i forhold til pris kan du få mer bildekvalitet for pengene med andre modeller. Skjermen til N90 har på sin side ingen konkurrenter, og står meget godt til kameraet.

Det er imidlertid tøff konkurranse, og konkurrerende modeller er ikke langt bak når gjelder bildekvalitet. Sony Ericssons K750i har tilnærmet like bra kamera, og en mye hendigere størrelse.

N90 er funksjonelt sett en av de kraftigste telefonene vi har testet, dessverre kan det samme også sies om størrelsen. Om dette er rett telefon for deg er det to ting som avgjør. Om du kan leve med størrelsen, og om lommeboken din er stor nok. Om så er, har du nå mulighet til å skaffe deg en multimedietelefon av de sjeldne.

annonse