Tek.no

Test

Mumier og dinosaurer i lekkert eventyr

14 Mai 2011 21:00

Det er tidlig 1900-tall og den unge reporteren Adèle legger ut på et ellevilt eventyr med levende mumier og dinosaurer for å kurere sin syke søster.

Filmen

Adèle and the Secret of the Mummy er basert på en tegneserie av den franske tegneren Tardi. Filmen tar med seg denne tegneseriestilen og fører den over til karikerte rollefigurer og fransk humor.

Kort fortalt er Adèle en artig og fornøyelig eventyrfilm, som balanserer akkurat mellom å være leken og eventyrlystig nok på den ene siden, og regelrett tåpelig på den andre. Regissør Luc Besson klarer å holde filmen i sjakk under hele seansen, men noen Jean Pierre Jeunet er han ikke.

Les også: Blu-ray-utgivelser i mai

Filmen starter som om den var en Jeunet-film (tenk Den fabelaktige Amélie og En langvarig forlovelse), med fortellerstemme, absurde situasjoner, fargerike karakterer og hele sulamitten. Denne stilen forsvinner dessverre raskt, men Besson beholder likevel sitt faste grep om eventyret, uten at det blir for latterlig.

En viss dose med troverdighet må man ha i boks, og dette blir løst ved å ofte innta en viss ironisk distanse til det som skjer. Det er dermed mye humor med i filmen, spesielt i samband med den udugelige politietterforskeren og diverse ting han sier og gjør.

At vi kan le bort mange av tåpelighetene (som politiets evneveikhet eller fengselets slappe holdning overfor fluktforsøk) sammen med rollefigurene er et godt grep og gjør at vi heller kan fokusere på selve eventyret og fortellergleden i filmen.

Her er det nemlig nok av fantastiske elementer til å fylle opptil flere filmer, og da spørs det om ikke Besson gaper over for mye. Mumiene kunne gjerne hatt mer tid på skjermen, men antydninger og undereksponering fungerer ofte mye bedre enn å bli lesset ned av informasjon og inntrykk.

Louise Bourgoin i hovedrollen som Adèle er en glimrende rollefigur å tilbringe tid sammen med – hun er morsom, smart og frekk, men aldri for mye av det gode. Hennes personlige mål blir undersøkt og eksponert i løpet av fortellingens gang, og vi blir selvsagt sikret maksimal sympati, som igjen bidrar til engasjement.

Adèle and the Secret of the Mummy er et elegant fortalt eventyr fylt til randen av smidige overganger basert på at noe sies, for deretter at noe liknende (og forholdsvis urelatert) vises. Man blir svøpt inn i den fiksjonelle verdenen og den er rett og slett et trivelig sted å være.

Skurkene er stygge, heltene er fagre, og det fantastiske blir levert med solid effektmakeri. Jeg takker velvillig ja til en oppfølger, noe filmen ser ut til å hinte til.

Adèle and the Secret of the Mummy er en glimrende eventyrfilm for litt eldre barn og voksne som er unge til sinns. Se den med et smil om munnen og popkorn i nærheten.

Teknisk

Video

Bildet i Adèle and the Secret of the Mummy dukker opp i Full HD 1080p med sideforhold 16x9 2.39:1 og AVC-kodek. Den visuelle fremstillingen er generelt skarp og ser i det store og hele ut til å være en trofast gjengivelse av filmens opprinnelige uttrykk.

Svarttoner er noen ganger grå eller blå, men det er uvisst om dette stammer fra kilden eller om det er et resultat av overføringen til Blu-ray-formatet. Bildet er litt kornete og dette er spesielt merkbart i mørke scener. Adèle har mange spesialeffekter, og disse kommer godt og troverdig frem i HD. Det visuelle er altså veldig klart, vi kan for eksempel se tekstur på sandunderlaget på en tennisbane i all sin prakt, eller store svettedråper på porete hud. Alt i alt et flott bilde.

Audio

Adèle and the Secret of the Mummy blir presentert i DTS-HD Master Audio 5.1. Filmen har som profesjonelle filmer flest, en meget god gjengivelse av lyden på Blu-ray. Klang og klarhet er så bra som man får fått det, med vekt på dialog i første omgang, mens andre lydeffekter havner lavere på hierarkiet av lydstyrke og vektlegging.

Surround-bruken blir først og fremst dominert av den faste Besson-komponisten Eric Serras alltid fortreffelige filmmusikk, men gjør seg også gjeldende ved ekstraordinære hendelser i filmen. Dette er spesielt merkbart når den gamle professoren bruker tankekraft til å få antikke objekter til å sveve rundt seg, og dermed også rundt oss. Lyden blir gjengitt godt i alle sine frekvenser, fra de mest lyse lydene til de dypeste mumiestemmene.

Ekstramateriale

Det følger ikke noe ekstramateriale med på denne utgivelsen.

Konklusjon

Adèle and the Secret of the Mummy er en jovial og trivelig eventyrfilm som passer for både store og små. Ekstramaterialet glimrer med sitt fravær, mens lyd og bilde gjør en mer enn god nok jobb.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

Les også
Prison Break slik det burde vært
Les også
Fryktelig pinlig
Les også
Glimrende bankranerdrama
Les også
Gjensyn med minimoyene
annonse

Les også