Til hovedinnhold

Hvilken mobiltelefon er best i sola?

Har du noen gang tatt frem mobilen utendørs og oppdaget at skjermen nærmest fremstår som et sort hull? Må du skygge med hånden eller snu deg bort fra solen for å klare å se hva som står på skjermen? Ingen mobilskjermer fungerer optimalt i sollys, men noen er bedre enn andre.

Vi tok 7 populære mobiltelefoner med oss ut i solen for å sammenlikne dem. Alle skjermene ble satt til maksimal lysstyrke, og sparefunksjoner ble deaktivert. Så sjekket vi hvordan skjermene fungerte når vi så på bilder, navigerte i menyene og skrev meldinger på skjermtastaturene.

Resultatet kan grovt sett oppsummeres slik: Du får det du betaler for. De dyreste modellene kom best ut av vår soltest.

På bildene av hver enkelt modell har vi brukt telefonens menyskjerm som illustrasjon. I testen brukte vi de samme bildene på alle skjermene, slik at resultatet skal være sammenliknbart.

Her er resultatlilsten:

7. plass –LG GT540

Nederst på resultatlista havner LGs siste Android-mobil, LG GT 540. Dette er også den enkleste mobilskjermen i testen, en 3 tommer TFT-skjerm med 320 x 480 punkter og en fargeoppløsning på 65.000 farger. Selv om vi skrur lysstyrken på full guffe og velger bakgrunner med mer kontrast enn i menyskjermen, så er og blir LG GT540 en gråværsmobil. SMS i sola? Vanskelig å lese, enda vanskeligere å skrive.
Sjekk prisen på LG GT540 i vårt prissøk.
Les mer om LG GT540
 

6. plass – Sony Ericsson Xperia X8

Denne mobiltelefonen har same type skjerm som LG-modellen, en 3,0 tommer TFT med 320 x 480 punkter. Men skjermen på X8 kan vise hele 16 millioner farger. I vår soltest er det imidlertid ikke nok å være fargerik. Selv om Xperia X8 er langt bedre enn LG GT540, så er det fremdeles et stykke opp til de beste solskjermene.
Sjekk prisen på Sony Ericsson Xperia X8 i vårt prissøk.
Les vår test av Sony Ericsson Xperia X8
 

5. plass – Sony Ericsson Xperia X10 mini 


Xperia X10 Mini fra Sony Ericsson har testens minste skjerm og laveste skjermoppløsning, en 2,55 tommer TFT-skjerm med 240 x 320 punkter. Men den populære Android-mobilen kommer godt ut av sammenlikningen i sollys. Som bildene viser er den ripesikre overflaten kanskje ikke så ripesikker likevel, men vi har i uansett ingen problemer med å bruke X10 mini i sola. Skal du ta bilder eller se på film er det likevel best å søke inn i skyggen.
Sjekk prisen på Sony Ericsson Xperia X10 mini i vårt prissøk.
Les vår test av Sony Ericsson Xperia X10.

Delt 3. plass – Nokia N8 


Denne mobiltelefonen har AMOLED-skjerm på 3,5 tommer, med en oppløsning på 360 x 640 punkter. Skjermen fungerer rimelig bra i sollys, i alle fall om du får vinklet den slik at du unngår reflekser i den blanke glassflaten. De mørkere partiene i skjermen blir vanskelig å se i sola, mens de lyse feltene tegner seg tydelig. Siden det virtuelle tastaturet har mye hvitt og gode kontraster, går det fint å sende SMS i sola.
Sjekk prisen på Nokia N8 i vårt prissøk.
Les vår test av Nokia N8.

Delt 3. plass – HTC Desire 


Det er vanskelig å skille mellom HTC Desire og Nokia N8 når det gjelder lesbarheten i sollys. Så har vi også valgt å dele tredjeplassen mellom de to. Skjermen vi har testet er en AMOLED-skjerm på 3,7 tommer, med 480 x 800 bildepunkter. På nyere utgaver av HTC Desire sitter det en litt annen skjerm, en såkalt Super-LCD-skjerm, som har litt andre egenskaper enn AMOLED-skjermen. Vi har studert de to side om side, og holder en liten knapp på AMOLED. Forskjellen er imidlertid marginal.
Sjekk prisen på HTC Desire i vårt prissøk.

Les vår test av HTC Desire.

2. plass – Samsung Galaxy S


Samsung Galaxy S vinner det meste av tester, men må klare seg med en andreplass i vår sammenlikning av lesbarhet i sollys. Galaxy S er den eneste i testen som har såkalt Super Amoled-skjerm. Skjermen er ikke vanskelig å bruke i sola, men du er avhengig av å vinkle den slik at du får bort reflekser. Fargene er sterke og klare, og vi kan skimte det meste av detaljer, også i mørke skjermbilder. Skjermen måler fire tommer diagonalt, og er med det testens desidert største. Oppløsningen er på 480 x 800 punkter.
Sjekk prisen på Samsung Galaxy s i vårt prissøk.
Les vår test av Samsung Galaxy S.

1. plass – Apple iPhone 4 


Ingen av mobilene vi har testet fungerer bedre i direkte sollys enn Apple iPhone 4. Denne telefonen har en bakbelyst TFT-skjerm, og selv om fargene blir litt blassere i sollyset, så er vi imponert over hvor god lesbarheten er. I direkte sollys er ikke iPhone bare litt bedre enn konkurrentene – den er flere hakk bedre. Den eneste ulempen iPhone 4 har i sola er at skjermen er svært blank, noe som kan gi plagsomme reflekser. Men skal du lese kart eller se på bilder i sollys er iPhone 4 best i test.
Sjekk prisen på Apple iPhone 4 i vårt prissøk.
Les vår test av Apple iPhone 4.

Mer om
annonse