TestPhotojojo-objektiver

Slik tok vi superlekre bilder med mobilen

Vi tok med oss et sett magnet-objektiver på påsketur.

Innhold.polarisering, vidvinkel og Fisheye

Det begynner å bli en stund siden man måtte dra rundt på et ekstra kamera for å ta feriebildene sine. Smartmobilenes inntog har nærmest gjort kompaktkameraet avleggs, og speilreflekser og systemkameraer er jo uhåndterlige og klumpete saker. Med det sagt, så skal det ikke legges skjul på at et mobilkamera har visse begrensninger.

Du har langt færre innstillinger å tukle med, som oftest kun elektronisk zoom og generelt liten mulighet til å påvirke kvaliteten på bildene. I tillegg er bildebrikkene gjerne ganske små, noe som gjør et mobilkamera mer eller mindre elendig i mørke omgivelser. Derfor var forventningene høye da vi pakket ut Photojojos mobilobjektiver fra eskene sine.

Vi har tidligere ikke hatt så mye å gjøre med akkurat denne typen tilbehør her på huset. Vårt søsternettsted Tek.no testet riktig nok i sin tid et iPhone-objektiv kalt OlloClip, men på mange måter er Photojojos løsning langt mer interessant.

De små magnetringene har beskyttelsespapir på begge sider som må tas av. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Objektivene (ikke linsene, må vite) fra Photojojo er nemlig universelle, og kan brukes på alle mobiltelefoner. Grunnen til dette er at de festes ved hjelp av magnetisme, og dermed ikke trenger å være spesialtilpasset til den enkelte modellen. For å få til festet følger det med en rekke magnetringer i forskjellig utforming, slik at de skal kunne festes på stort sett hva det skal være. Noen av ringene ser også ut som om noen har tatt en bit av dem – noe vi regner med at er for at de skal passe til telefoner der blitsen sitter tett på kameraet.

Innholdet i esken

Objektivene ankommer i hver sin lille pakke, som inneholder objektiv, magnetringer og en liten nøkkelring med Photojojos logo på. Sistnevnte føltes noe unødvendig, når du plutselig satt der med fem stykker. I pakken fulgte også en liten tøyveske til oppbevaring av objektivene med, men merkelig nok hadde den bare fire rom inni. Noe upraktisk når den følger med en pakke med fem linser. Nåja, det kan vi leve med.

Det fulgte heller ikke med noen form for pusseklut i pakken, noe undertegnede hadde satt pris på. Tøyvesken fungerte nemlig ikke særlig bra til dette. Objektivene har riktig nok beskyttelsesdeksler, men de beskytter ikke mot smuss når de først er i bruk.

Vi hadde like godt bestilt alle objektivene Photojojo kan by på, og ferdig utpakket satt vi dermed med 5 objektiver foran oss: Wide Angle Lens, Polarizer Lens, Fisheye Lens, Super Fisheye Lens og Telephoto Lens 2X. Eller på norsk: Vidvinkelobjektiv, Polariseringsobjektiv, Fisheye-objektiv, Super Fisheye-objektiv og Telefoto-objektiv. Vidvinkelobjektivet kan i tillegg deles i to, slik at den nederste delen blir til et makroobjektiv. Dermed har vi hele seks forskjellige objektiver til å hjelpe mobilkameraet!

På påsketur med objektiver – duger polariseringsobjektivet til noe?

I anledning påsken tok vi alle objektivene med på en real påsketur. Årets påske har vært preget av mye sol og lite skyer, så forholdene var bortimot optimale. Bildene i denne testen er altså omtrent det beste du kan forvente av objektivene til Photojojo. Av de fem objektivene var vi kanskje aller mest spent på polariseringsobjektivet, som Photojojo på sine nettsider lovpriser som «...det magiske objektivet du aldri har visst at du trengte så sårt.»

Det sier seg selv at dette høynet forventningene en del, noe som skulle vise seg å være fullstendig unødvendig. Bildene Photojojo viser frem på sin hjemmeside samsvarer nemlig ikke overhodet med bildene objektivet faktisk produserer. Photojojos påstand er at denne linsen skal kunne blokkere lys fra forskjellige vinkler, forsterke farger og fjerne refleksjoner fra vinduer og vann.

Polariseringsobjektivet skal visstnok øke fargemetningen også, ifølge Photojojo. Her synes effekten å være helt fraværende eller motsatt. (Øverst: VANLIG Nederst: POLARISERT). Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/montasje

Evnen til å blokkere ut lys fra forskjellige vinkler er helt klart der, men det er en egenskap vi aldri egentlig ble helt kloke på. For å endre hva som skal blokkeres, må du vri på objektivet. Magneten er imidlertid så sterk at dette ofte gjør at du må omplassere hele objektivet, pluss at effekten i mange tilfeller uteblir. Fargeforsterkningen har vi derimot knapt lagt merke til. I noen tilfeller skjer til og med det motsatte, nemlig at objektivet kun slører til bildet og gjør fargene svakere. I tillegg får du en irriterende, buet og svart skjermkant på siden av bildet.

Når det er sagt, så har objektivet sine lyspunkter også. Vi tok et panoramabilde med linsen på, og da slapp vi unna både de svarte kantene og fikk i tillegg blokkert ut noe av lyset slik at bildet med mindre utbrent. Også et bilde av et bilvindu ga positive resultater. Men alt i alt er ikke dette det objektivet som kommer til å bli mest brukt i ettertid.

Å ta panorama med polariseringsobjektivet var en positiv overraskelse. Telefonen luket effektivt ut de svarte kantene, samtidig som bildet ble mindre utbrent av sola. (Øverst: VANLIG Nederst: POLARISERT). Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/montasje

Vidvinkel og fisheye – en gave til den sosiale

Etter skuffelsen med polariseringslinsen beveget vi oss derfor over på noe vi hadde vanskelig for å tro at skulle kunne skuffe oss: vidvinkelobjektivet og Fisheye-objektivene. Dette er enkelt og greit objektiver som bøyer lys inn fra sidene og inn i kameraet, slik at du får med mer i bildet. Hvor mange grader vidvinkelobjektivet tilførte kameraet er uvisst, men Fisheye-objektivet ga oss 180° og Super FIsheye-objektivet hele 235°.

Det er imidlertid ikke slik at du får et større bilde sånn helt uten videre; du må alltid regne med forvrenging i en eller annen grad. Felles for alle slike objektiver er at forvrengningen er størst i kantene, og øker desto større vinkel objektivet har.

Vi tok en del testbilder med de forskjellige objektivene, og sammenlignet dem med vanlige bilder fra telefonen tatt fra samme avstand. Resultatet – som du kan se i bildet over – var slående, men viser også hva du ofrer ved å bruke et slikt objektiv.

Bilde tatt med Fisheye-objektivet (180°). Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Vidvinkelobjektivet forvrenger nesten ikke bildet i det hele tatt, mens det vanlige Fisheye-objektivet gir en tydelig effekt. Super Fisheye-objektivet er med sine 235° helt på kanten av hva som er vits i å bruke. Som du kan se av bildene synes til og med fingrene til undertegnede i bildet, og omtrent ethvert forsøk på å ikke få dem med i bildet mens man holdt i telefonen gikk i vasken. Dessuten blir bildekvaliteten ganske dårlig med denne ekstreme forvrengningen, som maler ut detaljer og gir dårligere kontrast.

Super Fisheye (235°) fungerer utmerket for å få med hele vennegjengen i bildet. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Men, om du ikke er så opptatt av dette og har en hel skokk av venner som alle skal være med på turfoto, så er dette linsen du vil bruke. Her blir vi faktisk imponerte om du skulle greie å utelate noen fra bildet.

Med Super Fisheye (235°) på frontkameret blir øverste del av skjermen noe, vel, blokkert. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

En helt annen sak er at telefonen din ser nokså komisk ut med det digre objektivet på plass. Dessuten veier det en del, så det gir telefonen et noe uvørent tyngdepunkt. Men det mest komiske var da undertegnede skulle prøve å endre ISO-verdi i portrettmodus med Super Fisheye-objektivet på. Det var rett og slett ikke mulig, fordi objektivet dekket den delen av skjermen. Hva det har å si for andre telefoner vet vi ikke, men faktum er iallefall at objektivet måtte tas av for å betjene denne delen av skjermen.

Vekt har ikke vært et problem under testperioden, ettersom festemagneten er såpass kraftig. Et klart pluss i boka, altså.

Hverken vidvinkelobjektivet eller det vanlige Fisheye-objektivet på 180° grader opplevde vi som særlig problematiske i bruk. De gir begge en fin effekt, og vidvinkelobjektivet lar deg sågar ta bilder nærmest uten noen svart kant i det hele tatt. Med Fisheye-objektivet må du nesten se på det som en kul effekt du får på kjøpet.

Telefoto og makro

Telefoto uten særlig bruksverdi

Av alle objektivene vi fikk inn til test var det kanskje telefoto-objektivet vi var aller mest skeptiske til. Dette er kort og godt et objektiv som gir deg 2 ganger optisk zoom, men med de begrensningene et eksternt objektiv bringer med seg. Vi kan egentlig fyre løs og si det med én gang: dette er det av objektivene som definitivt kommer til å bli liggende lengst ubrukt i tøyvesken sin.

Riktig nok gir objektivet deg en liten ekstra zoom, men det forvrenger også bildet og gir deg stygge – og definitivt ikke kule – svarte kanter på sidene av bildet. I tillegg er zoom-effekten langt mindre enn det Photojojo viser frem på sine nettsider.

100 prosent forstørrelse mot Guneriusbygget. Du får noe høyere detaljnivå med telefoto-objektivet, men en del går også tapt i grums.(Øverst: VANLIG Nederst: TELEFOTO). Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/montasje

Photojojo presenterer objektivet som en måte å komme mye nærmere fotoobjektet uten å måtte gi tapt til «...evigvarende pikselering...». Sannheten er at du ikke kommer særlig mye nærmere, og at telefonen sliter med å forstå at det sitter et objektiv foran linsen på kameraet. På grunn av dette er det sjelden at resultatet faktisk blir noe særlig bedre, pluss at fine detaljer i bildet har en tendens til å bli smurt utover i bildet. Fotograferer du svært lyse objekter vil de også ofte få en slags lysende «glorie» rundt seg. Ulekkert.

Dette er et av få bilder der telefoto-objektivet faktisk produserte et bedre resultat enn et vanlig bilde. Legg særlig merke til grenene på treet til høyre.(Øverst: VANLIG Nederst: TELEFOTO). Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/montasje

Hvis du er heldig, så kan objektivet imidlertid ha noe for seg. Noen ganger klaffer alt skikkelig, og resultatet blir en del bedre enn det vanlige kamerabildet. Vi tok en del forskjellige prøvebilder, ettersom objektivet var litt lite samarbeidsvillig. I bildene over har vi klippet ut utsnitt fra bildene i 100 prosent forstørrelse i Photoshop, og limt inn de originale bildene nede i hjørnet.

Dette viser tydelig forskjellen på bilder med og uten telefoto-objektivet. Alle bildene kan sees på side 3, sammen med originalbildene.

Telefoto-objektivet, med 2X zoom. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

På en telefon som Xperia Z1, med bildebrikke på hele 20,7 megapiksler hadde objektivet uansett svært lite å gjøre. Det er mulig at telefoner med mindre bildebrikke – og dermed liten mulighet til å zoome digitalt – kan dra bedre nytte av telefoto-linsen. Testens andre testtelefon, en iPhone 5S, med en bildebrikke på 8 megapiksler, dro mer nytte av den ekstra zoomen, men bildestøyen var fortsatt tilstedeværende.

Dessuten produserer iPhone-kameraet bilder i 4:3-format, noe som gir langt større svarte rammer på bilder tatt med objektiv enn det mer vanlige 16:9-formatet.

Verden i makro

Makroobjektivet finner du under vidvinkelobjektivet. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Til sist måtte vi også skru av toppen på vidvinkelobjektivet og teste ut makroobjektivet som skjulte seg under. Dette var en relativt uproblematisk affære. Det er altså ingen grunn til å være redd for at denne skrumekanismen skal gå i stykker og gjøre vidvinkelobjektivet ubrukelig med det første. Vi snakker forresten om ganske små deler her, så det anbefales absolutt å være nokså konsekvent på hvor du plasserer både beskyttelsesdeksler og obektiver når de ikke er i bruk.

Undertegnede brukte i testperioden tøyveska til dette formålet, noe som fungerte utmerket.

Men tilbake til makroobjektivet. Dette lille objektivet gjør i praksis om telefonen din til et mikroskop, og åpner en helt ny verden for mobilkameraet ditt – verden i makro.

Makroobjektivet finner du hvis du skrur av vidvinkelobjektivet. Visste du hvordan øyet ditt så ut på kloss hold, kanskje? Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/montasje

Photojojo nevner på sin nettside evnen til å ta bilder av øyeepler og «...vise alle hvor ekle de er...» som et mulig bruksområde for objektivet, noe vi selvfølgelig måtte etterprøve. Vi er enige i at objektivet fungerer utmerket til å ta bilder av øyeepler, men at de er ekle er langt i fra sannheten. Detaljnivået i bildene er imponerende, og viser et lite univers av blodårer og annet morsomt i øyet.

Bilde tatt med makroobjektivet. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Makroobjektivet er det kanskje mest problemfrie i hele testen. Her slipper du alle svarte kanter, og forvrengning uteblir stort sett fullstendig. Bildene ser rett og slett lekre ut. Det vanskeligste er kanskje å fokusere, for det er ekstremt små marginer det er snakk om her. Dessuten må du omtrent 1 centimeter fra fotoobjektet for å få et klart bilde, så det er nok greit å spørre folk om å få lov til å bildet av øyet deres før du dytter objektivet opp i ansiktet deres.

Men alt i alt var bildene dette makroobjektivet produserte imponerende gode, og med tanke på at det er kombinert med et vidvinkelobjektiv er det nokså versatilt også. Du kan for øvrig se alle makrobildene på neste side.

Konklusjon og bildekarusell

Konklusjon

Photojojos telefonobjektiver har i det store og det hele vært en svært positiv opplevelse. De gjør kameraet på telefonen din mye mer tilpasningsdyktig, og gjør det enda mer unødvendig å drasse på både kamera og mobil til enhver tid. Fisheye-linsene gjør det også unødvendig å drasse på en selfiestang og utsette telefonen for ekstra risiko ved å feste den på tuppen av en spinkel stang.

En annen positiv ting vi ikke så langt har trukket frem, er at du med et innkjøp av disse objektivene aldri vil trenge å bytte dem ut på grunn av en ny telefon. Bare klask på en ny magnetring, og du er i gang.

Magnetringen ser ikke like lekker ut på frontkameraet. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Når det kommer til disse magnetringene vil kanskje mange mene at de ikke ser særlig bra ut, og på frontkameraet må vi si oss noenlunde enige. Det ser rett og slett litt rotete ut. Bruker du et deksel på telefonen din må dette også av før du kan sette på en linse. Det er forresten ikke unikt for disse objektivene, men gjelder vel stort sett alt som finnes på markedet av objektiver til mobiltelefoner.

Ikke alle er like nødvendige

Før du hiver deg rundt og kjøper objektivene til Photojojo, vil vi imidlertid nevne at langtifra alle er like nødvendige. Om vi skulle velge igjen, ville vi kanskje ikke kjøpt polariseringsobjektivet og telefoto-objektivet. Disse fremstår som uferdige produkter som heller ødelegger eller ikke gjør noe særlig med bildene i det hele tatt.

Super Fisheye-objektivet ville vi kanskje kjøpt under tvil. Grunnen er den enorme størrelsen, den kraftige forvrengningen, bildestøyen og den manglende nødvendigheten. Det skal tross alt ikke så mye til for å få med vennene dine i et bilde med det vanlige Fisheye-objektivet heller, og det blir atpåtil et langt penere resultat.

Bilde tatt med Fisheye-objektivet (180°). Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Vidvinkelobjektivet, makroobjektivet og Fisheye-objektivet (180°) vil vi derimot anbefale sterkt til deg som elsker å ta bilder med mobilkameraet ditt.

Bilde tatt med makroobjektivet. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

De to første er som sagt kombinert i én kompakt enhet, og fungerer praktfullt hver for seg. Det vanlige Fisheye-objektivet med 180° gir også en distinkt og kul effekt, samtidig som du får med masse i bildet med helt akseptable forvrengninger på kjøpet. Dessuten slipper du å se fingrene dine i hvert eneste bilde du tar, slik som med Super Fisheye-objektivet.

God pris og universell utforming

Pakken vi hadde inne til test kostet 99 dollar for alle linsene, noe som med frakt beløp seg til 118,60 dollar – 957 kroner med dagens (svært høye) kurs. Om du bare kjøper Fisheye-objektivet og vidvinkelobjektivet blir imidlertid ikke prisen altfor stiv. Hver for seg koster de 20 dollar, eller omtrent 160 kroner. Med frakt oppgir Photojojo at prisen for vidvinkel-objektivet og Fisheye-objektivet (180°) blir på totalt 53,75 dollar, eller omtrent 430 kroner. Ikke så altfor verst for noe du kan ha resten av livet, egentlig.

Fisheye-objektivet er morsomt å leke seg med. Det synes ivhertfall undertegnede. Foto: Bjørnar Hestem Braastad

Sammenlignet med Olloclip, som har samme type linser, er prisen faktisk betydelig lavere. Olloclip Original 3-in-1-lens passer kun én enkelt iPhone-modell (4/4S, 5/5S eller 6/6 Plus), og koster i tillegg 60,13 euro med frakt. I skrivende stund beløper det seg til 520 saftige kroner.

Dermed fremstår Photojojos linser som et veldig godt kjøp, og det er de også. Særlig om du bare kjøper vidvinkel- og Fisheye-objektivet. For Android-brukere er det særlig interessant, for det lages knapt spesiallaget mobiltilbehør til annet enn iPhone og Samsungs toppmodeller.

Om du er ute etter noe som øker bruksverdien av mobilkameraet en hel del, som kan brukes til alt og som er utrolig gøy å leke med, så er dette definitvt produktet for deg.

Det er flere ting som kan gjøre mobilbildene dine bedre:
9 enkle fototips du bør kunne »

(Kilde: Photojojo, Olloclip)

annonse