Tek.no

Test Photojojo-objektiver

Slik tok vi superlekre bilder med mobilen

Vi tok med oss et sett magnet-objektiver på påsketur.

Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/montasje
13 Apr 2015 18:00

Innhold.polarisering, vidvinkel og Fisheye

Det begynner å bli en stund siden man måtte dra rundt på et ekstra kamera for å ta feriebildene sine. Smartmobilenes inntog har nærmest gjort kompaktkameraet avleggs, og speilreflekser og systemkameraer er jo uhåndterlige og klumpete saker. Med det sagt, så skal det ikke legges skjul på at et mobilkamera har visse begrensninger.

Du har langt færre innstillinger å tukle med, som oftest kun elektronisk zoom og generelt liten mulighet til å påvirke kvaliteten på bildene. I tillegg er bildebrikkene gjerne ganske små, noe som gjør et mobilkamera mer eller mindre elendig i mørke omgivelser. Derfor var forventningene høye da vi pakket ut Photojojos mobilobjektiver fra eskene sine.

Vi har tidligere ikke hatt så mye å gjøre med akkurat denne typen tilbehør her på huset. Vårt søsternettsted Tek.no testet riktig nok i sin tid et iPhone-objektiv kalt OlloClip, men på mange måter er Photojojos løsning langt mer interessant.

De små magnetringene har beskyttelsespapir på begge sider som må tas av. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Objektivene (ikke linsene, må vite) fra Photojojo er nemlig universelle, og kan brukes på alle mobiltelefoner. Grunnen til dette er at de festes ved hjelp av magnetisme, og dermed ikke trenger å være spesialtilpasset til den enkelte modellen. For å få til festet følger det med en rekke magnetringer i forskjellig utforming, slik at de skal kunne festes på stort sett hva det skal være. Noen av ringene ser også ut som om noen har tatt en bit av dem – noe vi regner med at er for at de skal passe til telefoner der blitsen sitter tett på kameraet.

Innholdet i esken

Objektivene ankommer i hver sin lille pakke, som inneholder objektiv, magnetringer og en liten nøkkelring med Photojojos logo på. Sistnevnte føltes noe unødvendig, når du plutselig satt der med fem stykker. I pakken fulgte også en liten tøyveske til oppbevaring av objektivene med, men merkelig nok hadde den bare fire rom inni. Noe upraktisk når den følger med en pakke med fem linser. Nåja, det kan vi leve med.

Det fulgte heller ikke med noen form for pusseklut i pakken, noe undertegnede hadde satt pris på. Tøyvesken fungerte nemlig ikke særlig bra til dette. Objektivene har riktig nok beskyttelsesdeksler, men de beskytter ikke mot smuss når de først er i bruk.

Vi hadde like godt bestilt alle objektivene Photojojo kan by på, og ferdig utpakket satt vi dermed med 5 objektiver foran oss: Wide Angle Lens, Polarizer Lens, Fisheye Lens, Super Fisheye Lens og Telephoto Lens 2X. Eller på norsk: Vidvinkelobjektiv, Polariseringsobjektiv, Fisheye-objektiv, Super Fisheye-objektiv og Telefoto-objektiv. Vidvinkelobjektivet kan i tillegg deles i to, slik at den nederste delen blir til et makroobjektiv. Dermed har vi hele seks forskjellige objektiver til å hjelpe mobilkameraet!

På påsketur med objektiver – duger polariseringsobjektivet til noe?

I anledning påsken tok vi alle objektivene med på en real påsketur. Årets påske har vært preget av mye sol og lite skyer, så forholdene var bortimot optimale. Bildene i denne testen er altså omtrent det beste du kan forvente av objektivene til Photojojo. Av de fem objektivene var vi kanskje aller mest spent på polariseringsobjektivet, som Photojojo på sine nettsider lovpriser som «...det magiske objektivet du aldri har visst at du trengte så sårt.»

Det sier seg selv at dette høynet forventningene en del, noe som skulle vise seg å være fullstendig unødvendig. Bildene Photojojo viser frem på sin hjemmeside samsvarer nemlig ikke overhodet med bildene objektivet faktisk produserer. Photojojos påstand er at denne linsen skal kunne blokkere lys fra forskjellige vinkler, forsterke farger og fjerne refleksjoner fra vinduer og vann.

Polariseringsobjektivet skal visstnok øke fargemetningen også, ifølge Photojojo. Her synes effekten å være helt fraværende eller motsatt. (Øverst: VANLIG Nederst: POLARISERT). Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/montasje

Evnen til å blokkere ut lys fra forskjellige vinkler er helt klart der, men det er en egenskap vi aldri egentlig ble helt kloke på. For å endre hva som skal blokkeres, må du vri på objektivet. Magneten er imidlertid så sterk at dette ofte gjør at du må omplassere hele objektivet, pluss at effekten i mange tilfeller uteblir. Fargeforsterkningen har vi derimot knapt lagt merke til. I noen tilfeller skjer til og med det motsatte, nemlig at objektivet kun slører til bildet og gjør fargene svakere. I tillegg får du en irriterende, buet og svart skjermkant på siden av bildet.

Når det er sagt, så har objektivet sine lyspunkter også. Vi tok et panoramabilde med linsen på, og da slapp vi unna både de svarte kantene og fikk i tillegg blokkert ut noe av lyset slik at bildet med mindre utbrent. Også et bilde av et bilvindu ga positive resultater. Men alt i alt er ikke dette det objektivet som kommer til å bli mest brukt i ettertid.

Å ta panorama med polariseringsobjektivet var en positiv overraskelse. Telefonen luket effektivt ut de svarte kantene, samtidig som bildet ble mindre utbrent av sola. (Øverst: VANLIG Nederst: POLARISERT). Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/montasje

Vidvinkel og fisheye – en gave til den sosiale

Etter skuffelsen med polariseringslinsen beveget vi oss derfor over på noe vi hadde vanskelig for å tro at skulle kunne skuffe oss: vidvinkelobjektivet og Fisheye-objektivene. Dette er enkelt og greit objektiver som bøyer lys inn fra sidene og inn i kameraet, slik at du får med mer i bildet. Hvor mange grader vidvinkelobjektivet tilførte kameraet er uvisst, men Fisheye-objektivet ga oss 180° og Super FIsheye-objektivet hele 235°.

Det er imidlertid ikke slik at du får et større bilde sånn helt uten videre; du må alltid regne med forvrenging i en eller annen grad. Felles for alle slike objektiver er at forvrengningen er størst i kantene, og øker desto større vinkel objektivet har.

Vi tok en del testbilder med de forskjellige objektivene, og sammenlignet dem med vanlige bilder fra telefonen tatt fra samme avstand. Resultatet – som du kan se i bildet over – var slående, men viser også hva du ofrer ved å bruke et slikt objektiv.

Bilde tatt med Fisheye-objektivet (180°). Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Vidvinkelobjektivet forvrenger nesten ikke bildet i det hele tatt, mens det vanlige Fisheye-objektivet gir en tydelig effekt. Super Fisheye-objektivet er med sine 235° helt på kanten av hva som er vits i å bruke. Som du kan se av bildene synes til og med fingrene til undertegnede i bildet, og omtrent ethvert forsøk på å ikke få dem med i bildet mens man holdt i telefonen gikk i vasken. Dessuten blir bildekvaliteten ganske dårlig med denne ekstreme forvrengningen, som maler ut detaljer og gir dårligere kontrast.

Super Fisheye (235°) fungerer utmerket for å få med hele vennegjengen i bildet. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Men, om du ikke er så opptatt av dette og har en hel skokk av venner som alle skal være med på turfoto, så er dette linsen du vil bruke. Her blir vi faktisk imponerte om du skulle greie å utelate noen fra bildet.

Med Super Fisheye (235°) på frontkameret blir øverste del av skjermen noe, vel, blokkert. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

En helt annen sak er at telefonen din ser nokså komisk ut med det digre objektivet på plass. Dessuten veier det en del, så det gir telefonen et noe uvørent tyngdepunkt. Men det mest komiske var da undertegnede skulle prøve å endre ISO-verdi i portrettmodus med Super Fisheye-objektivet på. Det var rett og slett ikke mulig, fordi objektivet dekket den delen av skjermen. Hva det har å si for andre telefoner vet vi ikke, men faktum er iallefall at objektivet måtte tas av for å betjene denne delen av skjermen.

Vekt har ikke vært et problem under testperioden, ettersom festemagneten er såpass kraftig. Et klart pluss i boka, altså.

Hverken vidvinkelobjektivet eller det vanlige Fisheye-objektivet på 180° grader opplevde vi som særlig problematiske i bruk. De gir begge en fin effekt, og vidvinkelobjektivet lar deg sågar ta bilder nærmest uten noen svart kant i det hele tatt. Med Fisheye-objektivet må du nesten se på det som en kul effekt du får på kjøpet.

Les også