Tek.no

Test

Oppgradert mini-MP3-mobil

16 Nov 2007 13:39

Oppgradert mini-MP3-mobil

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

F210 er Samsungs andre forsøk på å bygge en MP3-spiller du kan ringe med, snarere enn å gå motsatt vei. Og mens vi sist var mest fornøyd med designen er vi nå også godt fornøyd med mobiltelefonen. 
Les også:
- Test: Samsung SGH X830 - MP3-pinnen du kan ringe med.
- Samsung med musikalsk trio
- Sony Ericsson W910i – Sexy og maskulin Walkman-mobil
F210 har et vanlig mobiltastatur, FM-radio og plass for minnekort. I tillegg har den 2 megapiksler kamera og en kraftig forbedret batterikapasitet.
Disse punktene utgjør også vesensforskjellen mellom F210 og forløperen X830. Ellers er det samme 1,46-tommer skjerm på 128x220 punkter, en skjerm vi for lengst har konkludert med at blir for trang til mobilspill og nettsurfing. Til menynavigering holder den også godt, mens den er lite egnet for fremvisning av feriebilder eller filmsnutter.
Batterikapasiteten på X830 holdt til 120 timer i standby. På F210 er dette mer enn doblet til 265 timer. Taletiden er ikke like kraftig opprustet. Den er opp fra 3 timer, til 3 timer og 20 minutter. 

Mykere

Designen på F210 er en anelse rundere enn på forgjengeren. Vekten er den samme, 76 gram, noe som gjør telefonen til en av de aller letteste på markedet. Den lave vekten vil du sette spesielt pris på dersom du bruker den medfølgende nakkestroppen med stereo-øreplugger. Så kan du ha telefonen lett tilgjengelig mens du hører på musikken din.
Du slipper den sytrådliknende løkken som normalt knytter mobil og nakkestropp sammen. Her er innfestingen integrert i et eget kontaktdeksel, og det ser faktisk meget bra ut. 
Nakkestroppen kan justeres i lengden, men du er rimelig nærsynt om du finner det behagelig å lese på skjermen med mobilen 10-15 cm fra nesetuppen.
Det følger også med en overgangskabel for den som vil bruke mobilen med egne hodetelefoner (3,5 mm audioplugg). 
MusikkMusikkspilleren gir bra lyd og er enkel å navigere ved hjelp av dreiehjulet. Mobilen er så viselig innrettet at når den er foldet sammen har du automatisk musikkmenyer. Når telefonen åpnes er det telefonmenyene som dukker opp. Det vi ikke er like begeistret for er at telefonen ikke er i stand til å finne musikken vi har lagret på minnekortet.
Minnekortet er heller ikke synlig når vi utforsker mobilen med Samsung PC Studio, programmet som skal la deg administrere og synkronisere mobilen mot en PC. Bare når vi setter mobilen i masselagringsmodus får vi tilgang til minnekortet. Minnekortet er synlig i telefonens egen filbehandler, og her kan vi merke musikkfilene fra minnekortet og kopiere dem til mobilen. Deretter spiller de helt utmerket.
Om du formaterer minnekortet i mobilen og deretter laster musikken inn i mappen ”music” er problemet løst. Da kan du spille musikken i den vanlige musikkspilleren på mobiltelefonen uten å måtte kopiere til internminnet. Internminnet er for øvrig på 1GB.
FM-radioen har RDS og stasjonsinformasjon, men du kan ikke gjøre opptak slik som på Samsung G600.
Kameraet tar bilder med 2 megapiksler oppløsning, men mangler fotolys. 

Taster

Navigasjonshjulet kan både dreies og vippes. Står du i toppen av en liste kan du ikke klikke deg nedover som på de fleste andre mobiler. I stedet må du dreie hjulet til du er der du ønsker å være. Det krever litt tilvenning.

De vanlige tastene egner seg utmerket for tekstmeldinger. 

Spill

Noen spill-mobil er dette ikke, selv om du kan laste ned og kjøre javaspill. Spillene Cannonball og Forgotten Warrior er installert på mobilen når du kjøper den.

Cannonball er et spill som ikke krever stort av grafikken. En ball spretter mellom deg og en virtuell spiller, og du skal rett og slett bare passe på at du er der ballen kommer, for hvis ikke går den ut av banen og du har tapt.

Det andre spillet krever mer av grafikken og spilles best om du har et forstørrelsesglass. Her er du en kampklar ”kriger” som reiser ut i et arkadespill for å kjempe for din kidnappede kjæreste. 

Sliter med PC-synk

Programvaren som følger telefonen lar deg enkelt administrere innhold som musikk, kontakter, avtaler osv, i tillegg til at du kan gjøre innstillinger for WAP, MMS og streaming på PC-en og overføre det til mobilen. Programvaren skal også kunne synkronisere Outlook med avtaler, kontakter, gjøremål og notater. Men den synkroniserer ikke e-post. I vår test synkroniserte den faktisk ikke noe. 

Vi fikk feilmelding uten videre forklaring i logg-filen, og dermed vet vi ikke helt hvor det buttet. Tilkoblingen gikk smertefritt, og vi ga nødvendig tilgang i Outlook uten at det hjalp. Å laste data fra PC-en så ut til å gå bra, men da indikatoren viste ”Authenticating” var det stopp.

Andre funksjoner i programmet, som SMS-behandleren der vi kan sende og motta SMS på PC-en og lagre meldingene fra mobil til PC for å frigi minne på mobilen. 

Annerledes

Når alt kommer til alt er nok F210 en mobiltelefon som vil bli kjøpt av musikkinteresserte som våger å være litt annerledes. Her får de en god musikkspiller med smart design, men ikke uten å måtte forsake noen av godsakene du kanskje ville forvente på en ny mobiltelefon. Med det sikter vi til at F210 ikke har 3G, har for liten skjerm til navigasjonstjenester eller spill, og er uegnet for video eller TV. 

Jo, da - du kan se film på F210 (vi har prøvd), men når skjermen måler 3,4 x 1,9 cm blir du ikke akkurat sugd inn i handlingen.