På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Alt-i-ett-vannkjølingen som gir mest for pengene
Corsair har overgått seg selv på kjølefronten.
Innhold
Introduksjon
Sist vi testet et lukket vannkjølingssett fra Corsair, endte det med at vi ga det en nesten uforbeholden anbefaling, og nå er turen kommet for å sjekke hva selskapets største og dyreste modell, ved navn Corsair Hydro H110, kan levere.
Corsair Hydro H110 har, som lillebroren Corsair Hydro H100i, etternavnet «Extreme Performance CPU Cooler», men kommer med en betydelig større radiator. På baksiden av esken skrytes det hemningsløst av hvor mye bedre den er enn standardkjølere, og hvor lite den bråker sammenliknet med alt annet.
Som vi har påpekt i tidligere tester av disse modellene, synes vi fortsatt det er litt rart de ikke markedsføres mer mot mannen i gata.
Monteringen av Hydro H100i viste seg nemlig å være lekende lett, og selv om ekstrem kjøling ikke er like viktig for alle, kan de fleste sette pris på en maskin som ikke bråker så fælt.
Hvorvidt dagens modell klarer å imponere like mye som lillebroren, vil imidlertid vise seg litt senere i denne testen.
Litt om vannkjøling
En del av konseptet bak Corsair sin Hydro-serie er at vannkjøling skal være mer tilgjengelig for vanlige folk enn hva var tilfelle for noen år siden. I stedet for en masse slanger, blokker, kjemikalier og vannsøl kommer hele systemet klart til bruk fra fabrikken.
Dette er en løsning vi nesten må applaudere, ettersom vannkjøling på mange måter er overlegent det du får fra den vanlige luftbaserte kjøleren. Mer effektiv og samtidig mer stillegående kjøling er absolutt et gode.
Men da er det på tide å gå i gang med testingen. Bli med på neste side, så starter vi med å se på hva du får i pakken »
Takk til Corsair som sendte kjøleren til test.
Komponenter
- Dimensjoner, kjøleblokk: 65 mm diameter, 27 mm høy
- Dimensjoner, radiator: 140 x 312 x 27 mm
- Dimensjoner, vifter: 140 x 140 x 25 mm
- Sokler: LGA 1155, LGA 1156, LGA 1366, LGA 2011, AM2, AM3, FM1, FM2
- Materiale: Aluminium/kobber
- Vekt, kjøleblokk: 180 g
- Vekt, radiator med vifter: 960 g
- Vannslanger: 8 mm ytre diameter, gummi
Med det samme vi åpner esken, går det kaldt nedover ryggen på oss. Vi får nemlig øye på kjøleblokken, som er av akkurat samme type som den vi fortsatt har mareritt om etter testen av Corsair Hydro H55.
Vi oppdager imidlertid også at Corsair har lært litt av sine tidligere synder, og denne gangen har lagt ved en instruksjonsmanual som holder samme høye standard som den vi fikk med fabelaktige Corsair Hydro H100i.
Like fullt betyr dette at vi ikke får mulighet til å plugge viftene inn i kjøleblokken for smart styring. Istedet får vi et bakstykke med teipbiter som ikke vil løsne frivillig fra hovedkortet, og et plastdeksel på kjøleblokken som kan falle av mens man prøver å montere eller demontere oppsettet.
En kjøleblokk alene gjør dog ikke et helt vannkjølingssett, og både vifter og radiator retter opp vårt inntrykk av dette settet. Radiatoren er kolossal, hele 312 x 140 millimeter, og kvaliteten på denne delen av settet er i tråd med hva vi husker fra vår test av Hydro H100i. Sammen med viftene kommer tykkelsen opp i 52 mm, og niplene som går ut til slangene stikker ytterligere et par centimeter inn i kabinettet.
I motsetning til den smarte lillebroren krever heller ikke Hydro H110 at du har en ledig SATA-strømkabel, eller at du kobler den til hovedkortets USB-kontakt. Her er det én vanlig viftekontakt til hver vifte, samt én til kjøleblokken, som trengs, og så er du i gang.
Slangene er dog betydelig slankere enn på Hydro H100i, så vi er nesten nødt til å sette spørsmålstegn ved hvor god flyt vannet kan få gjennom disse. Temperaturtestene vil gi oss svar på dette, og vi ser frem til å gå i gang.
I pakken
- Kombinert pumpe og kjøleblokk festet til radiator
- To vifter på 140 mm hver
- Monteringsbraketter, skruer og tilbehør
- Monteringsanvisning
Med alt sammen pakket ut er det tid for å bla om til neste side, for å montere kjøleren »
Montering
Som nevnt på forrige side, kommer Corsair Hydro H110 med den samme typen kjøleblokk som miniversjonen Corsair Hydro H55. Festemekanismen er også helt lik, og monteringsprosessen omtrent likeså.
En liten, men hyggelig endring fra monteringen av Hydro H55 er dog den ekstremt mye bedre monteringsanvisningen. Dessuten ber denne oss nå om å montere festet på kjøleblokken før dette skrus fast på hovedkortet, istedet for å skulle skvise kjøleblokken inn i festet i etterkant.
En annen viktig forskjell fra lillebroren er radiatoren og viftene. Mens de aller fleste kabinetter vil ha plass til Hydro H55, er det relativt uvanlig å ha skruefester til en 280-millimeters radiator. Om ditt kabinett støtter dette er dermed det aller første du må sjekke, før du eventuelt bestiller en Corsair Hydro H110.
1: Start på begynnelsen
En del kabinetter har en åpning i bakplaten som hovedkortet sitter på, som gjør at du får tilgang til området bak prosessoren uten å skru ut hovedkortet.
Selv om mange kabinetter mangler denne åpningen, vil de fleste som har plass til H110 sin enorme radiator ganske sikkert komme med denne muligheten.
Likevel skal det sies at å ta ut hovedkortet vil gjøre installasjonsprosessen litt enklere. Det vil også eliminere risikoen for at en av de små skruefestene i bakstykket faller ut, og blir borte nedi en sprekk.
Uansett hvordan du velger å gjøre det er det bare å finne frem til hvilken sokkel du har, og så tre de små skruefestene inn i bakstykket på riktig sted i henhold til monteringsanvisningen.
2: Baksiden av hovedkortet
Neste skritt er å feste bakstykket på baksiden av hovedkortet, ved å tre skruefestene inn i festehullene. Dette er en passelig tungvint operasjon, og på vårt LGA 1156-hovedkort endte bakstykket med å stå litt på halv fire.
Mellom hovedkortet og bakstykket skal det også settes på en tykk, dobbeltsidig teip, som det virker som har blitt noe tykkere siden vi testet Hydro H55. I alle fall kommer ikke loddepunktene på hovedkortet i veien denne gangen.
Vær dog obs; dersom du monterer teipen først, som bruksanvisningen ber deg om, er det fullt mulig den blir sittende bom fast uten at du har truffet riktig på hullene.
3: Forsiden av hovedkortet
Med skruefestene stikkende gjennom fra baksiden til forsiden av hovedkortet – og hovedkortet på plass i kabinettet – er det på tide å montere kjøleblokken. Da gjelder det å finne frem de riktige småbitene som passer til din prosessorsokkel, og å pusle dette sammen til et ferdig kjøleblokk-feste.
De små plastbitene fremstår ikke som spesielt solide, så om du trer disse inn i feil metallring, kan du komme til å ødelegge disse i prosessen med å ta dem ut igjen. Da kan du fort bli sittende og vente på en erstatning fra Corsair, siden det ikke følger med noen reservedeler.
Når festet er ordnet, klikker du enkelt selve kjøleblokken inn i festet, og bruker den riktige typen metallskruer for din sokkel, til å feste hele anordningen til skruefestene som stikker gjennom hovedkortet. Dersom det virker som skruene og skruefestene ikke treffer hverandre, kan det være du må vri om på plastinnretningen som skruene er satt fast i.
4: Avsluttende steg
Helt til slutt gjenstår bare å feste radiatoren og viftene. Corsair anbefaler å bruke viftene til å trekke luft inn i maskinen, og disse er godt merket med blåseretning.
Å sette sammen vifter og radiator er for øvrig lekende lett, og det er en temmelig selvforklarende affære å montere dette på kabinettet. Skruene skal først tres gjennom både viftene og kabinettets viftefester, med radiatoren festet ytterst på skruene.
Med hele oppsettet omsider montert, skal vi teste kjøleevnen. Det gjør vi på neste side »
Testresultater
Testoppsett
Testmaskin
Hovedkort: MSI P67A-GD65
Prosessor: Intel Core i7 2600k
Minne: Corsair Dominator DHX DDR3 1600 MHz 8GB
Strømforsyning: Corsair AX 1200W
Harddisk: Western Digital Caviar Black 500 GB
Operativsystem: Windows 7 Ultimate, 64 bit.
Testriggen vi prøver ut vannkjølere på er identisk med den som vi tidligere brukte til testing av skjermkort. Denne har vi montert i et eget kabinett for akkurat dette formålet. Prosessoren i maskinen er en Intel Core i7 2600K, og denne får virkelig gjennomgå når vi belaster den med programmet Prime95.
Støymålingene blir gjort i vår testlab for støymålinger, med mikrofon plassert langt nok unna til å unngå at luftstrømmene slår ut på mikrofonen. Støymålingene våre vil derfor ikke samsvare helt med verdiene som produsentene oppgir. Siden vi kalibrerer utstyret etter kjølere vi allerede har testet gir det derimot oss et presist sammenlikningsgrunnlag.
Under hele testperioden holdt vi romtemperaturen på 24°C. I testene uten oppgitt RPM kjører vi vanligvis 12 volt på vifter, som gir deres høyeste turtall. For Corsair Hydro 110 sin del er standardhastigheten omkring 1500 RPM.
Temperatur
Etter at prosessoren har fått kjøre på maks belastning i en halv time foretar vi første måling, og må umiddelbart bare erkjenne at vi har fått en ny konge av effektive vannkjølere. Viftene høres riktignok svært godt, men når de klarer å dytte temperaturen ned til 42,5°C, fullstendig stabilt, er det egentlig helt greit.
Vi stanser Prime95, og lar det gå atter en halvtime mens prosessoren får hvile. Viftene durer i vei, og vannet strømmer øyensynlig svært godt gjennom de tynne slangene, ettersom vi kommer tilbake til en stabil temperatur på 25,3°C.
Dette er drøyt én enslig varmegrad mer enn romtemperaturen, og to grader mindre enn hva lasertermometeret vårt forteller at maskinens minnebrikker holder.
Vi skrur deretter ned hastigheten til 1000 omdreininger i minuttet, setter i gang en ny stresstest av prosessoren, og lar det gå atter en halvtime mens temperaturen får stige til værs. Det er i alle fall det vi forestiller oss at vil skje.
Temperaturen stiger riktig nok en del, men det er bare med minst mulig margin at Corsair Hydro H110 faller et hakk på rangeringen. Med denne hastigheten er viftene dessuten svært stillegående, og temperaturen ved belastning holder seg stabilt på det nest beste resultatet vi har sett; kun slått med en tiendedels grad av det mer enn dobbelt så dyre EK-KIT H3O 240 HFX.
Det er åpenbart den store radiatoren som gjør den store forskjellen. Sammenliknet med andre lukkede kjølesett fra Corsair, som alle bruker mindre radiatorer og vifter, er nemlig forskjellen rett og slett diger. 44,8°C ved belastning er nesten 10 grader kjøligere enn hva 120-millimeters-variantene klarte å levere, og mer enn 3 grader mindre enn resultatet fra vår favoritt fra selskapet til nå, Corsair Hydro H100i.
Hviletemperaturen med rolige vifter er direkte fenomenal. Etter en halvtimes tid gjør vi våre målinger, og temperaturene svinger fra helt nede i 24,5°C, opp til 27°C nå og da, og ender i gjennomsnitt på 25,8°C – med god margin det beste vi har sett.
Støynivå
I standardmodus støyer som nevnt de to store viftene ganske mye, og ved 39 dBA vil selv mange skjermkort bli overdøvet. Det er likevel tydelig at utviklingen går riktig vei for Corsair sine største sett, da begge Hydro H100-modellene vi tidligere har testet var enda mer bråkete med viftene gående for fullt.
Heldigvis er temperaturen svært god også med viftehastigheten skrudd ned. 27,6 dBA er ikke så verst, selv om det jo lager mer bråk å spinne 140-mm vifter på 1000 RPM enn hva det gjør med de mindre variantene.
Da er vi ferdige med våre tester, og på neste side konkluderer vi ut fra det vi har sett »
Konklusjon
Med vannkjølingssettet Hydro H110 har Corsair overgått seg selv, hva kjøleytelse angår. I tillegg har de klart å levere et sett som fremstår som godt og solid, selv om vi umiddelbart måtte stille spørsmål ved enkelte prioriteringer de har gjort.
For entusiaster, som dette settet retter seg mot, er det som oftest temperaturene den presenterer som er det mest interessante. Vår skepsis til de tynne slangene ble gjort til skamme, da prosessoren bare ble 2 – 3 grader varmere da vi skrudde viftehastigheten ned med 50 prosent. Både pumpe og radiator er svært effektive, og viftene Corsair har montert trekker masser av luft gjennom rillene selv på moderat fart.
Det skal her påpekes at vi tester kjøleegenskaper kun med den forhåndspåførte kjølepastaen. For en skikkelig entusiast ville nok dette ikke vært høyaktuelt, da det tross alt er en viss forskjell i temperaturene du får med forskjellige typer termisk pasta.
Støynivået er ikke helt på samme musestille nivå som den litt mindre Corsair H100i, men ved å justere ned viftehastigheten får vi et nivå som for de fleste nok er fint mulig å leve med.
Vi skulle imidlertid gjerne hatt muligheten til å styre viftehastigheten på et smartere vis, spesielt i og med at disse bråker så mye som de gjør som standard.
Dessuten kan vi fremdeles, i aller høyeste grad, styre vår begeistring for monteringsløsningen Corsair har valgt for denne kjøleren. Selv etter å ha fått en del trening i å ta av og på slike patenter, er det en av de mest klønete og minst brukervennlige metodene vi har vært borti for å feste en prosessorkjøler.
I tillegg kommer det faktum at den dobbeltsidige teipen gjerne revner og blir sittende fast på hovedkortet, så å flytte Corsair H110 fra ett hovedkort til et annet kan by på en god del hodebry.
Tross alt dette synes vi Corsair Hydro H110 er et av de mer interessante alternativene på den lukkede vannkjølingsfronten. Dette skyldes ikke minst prisen, som for øyeblikket ligger godt under 900 kroner hos billigste leverandør.
Dermed koster dette settet godt under halvparten av hva du må ut med for EK-KIT H3O 240 HFX koster, til tross for at dagens testmodell leverer bedre temperaturer, og støynivå i samme liga – mer bråk med viftene på full fart, og mindre ved 1000 RPM.
For entusiaster som er ute etter et vannkjølingssett til prosessoren, og som ikke planlegger å utvide dette til å også kjøle skjermkort og andre komponenter, vil vi derfor gi Corsair H110 en klar anbefaling. Du trenger et kabinett som takler det, og du må justere viftehastigheten selv, men dersom pris betyr noe som helst for deg finnes det neppe noen bedre alternativer.
For folk flest er imidlertid historien en ganske annen, hovedsakelig fordi monteringen er et slit. Vi velger likevel å gi dette produktet en generell anbefaling, under tvil – og med klar beskjed om at dersom du kjøper det, og ikke vet hva du driver med, kan du komme til å bli temmelig frustrert.
+ Overlegne kjøleegenskaper
+ Svært fornuftig pris
- Passer ikke alle kabinetter
- Slitsom monteringsløsning, og ingen reservedeler
- Bråkete på full guffe
- Ingen medfølgende viftestyring