Tek.no

Test Bose SoundTouch 300 / Bose Virtually Invisible 300 / Bose Acoustimass 300

Boses nye lydanlegg byr på mye lyd, men prisen er brutal

Det koster å få godlyd i pen innpakning.

Stein Jarle Olsen/Tek.no
Ole Henrik Johansen
29 Nov 2016 06:00

Skal du få det maksimale ute av filmopplevelsen, må du ha et eksternt lydanlegg. Lydkvaliteten du får fra flatskjermen din er nemlig sjelden god nok til å gi filmen det trøkket den trenger.

En av løsningene er å ta i bruk en lydplanke, og på markedet finnes det utallige løsninger. Ønsker du å begrense antall ledninger så kommer det stadig flere produkter som kan overføre lyden trådløst om du for eksempel ønsker deg bakhøyttalere og ekstra bass.

På testbenken har vi nå tre nye enheter fra Bose, som sammen skal gi deg en bedre filmkveld. Prisen for selve lydplanken er rett under syv tusen kroner. Det samme koster subwooferen, mens de to trådløse bakhøyttalerne ligger rett under fire tusen kroner. Med andre ord er det ikke noen billig affære vi har med å gjøre.

Designen på lydplanken er enkle og rene. Det eneste du ser på forsiden er noen dioder til venstre på produktet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Litt omstendig oppkobling

Vi starter med selve lydplanken, SoundTouch 300, som er en slank og smekker enhet. Fremsiden er kun preget av noen få lysende dioder på den venstre siden, mens alt av tilkoblinger er gjemt på baksiden. I tillegg er toppen av enheten dekket i glass.

Det tar litt tid å sette opp dette anlegget skikkelig. Først må du koble til de ulike høyttalerne du ønsker deg ved å trykke på et par knapper på fjernkontrollen. Det fine er at sekvensen ellers går helt automatisk og raskt.

Ved hjelp av denne bøylen skal anlegget justere lyden i rommet du befinner deg.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Etter at høyttalerne er koblet til, noe som indikeres på lyset lengst til høyre på planken, bør du kjøre gjennom en akustikk-test. Dette gjør du ved å ta på deg en slags «hårbøyle» som har en liten mikrofon på seg.

Herfra trykker du på et par knapper på fjernkontrollen igjen, før en kvinnestemme loser deg igjennom konfigurasjonen. Dette tar noen minutter, og i etterkant viser det seg at dette hjelper på lyden du får servert.

Det kreves med andre ord litt jobb før du kan komme i gang med selve filmkvelden, men med jobben unnagjort trenger du ikke tenkte noe på dette igjen – med mindre du flytter planken til et annet rom. Da bør du gjøre den samme prosessen på nytt.

Helt kurant med tilkoblinger

Ser vi bakpå lydplanken så har den de tilkoblingene du burde trenge. Her kan du koble til et produkt via HDMI og sende dette videre fra en annen HDMI-utgang.

På baksiden av planken finner du de tilkoblingene du trenger.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skal du hente ned lyden fra TV-en din kan du blant annet bruke en optisk lydutgang. Utenom denne har du en USB-port og en minijack du kan hekte på en subwoofer ved hjelp av vanlig kabel.

Planken bruker også hjemmenettverket ditt, hvor du kan velge mellom kablet eller trådløs oppkobling. Skal du koble planken til trådløst så setter enheten automatisk opp et nettverk som heter Bose SoundTouch 300, og dette søker du opp via for eksempel mobilen din.

Videre så kan du legge inn nettverket du har tenkt å bruke via appen som lastes ned for enten Android eller iOS. Dette fungerer helt greit, og du har i løpet av noen minutter fått planken opp på nett og ordnet deg en konto for å bruke appen.

Bakhøyttalerne er små og kompakte. Det sammen kan vi ikke si om mottakerboksen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Små bakhøyttalere som trenger store bokser

Sammen med selve lydplanken kobler vi også til et par små bakhøyttalere. Disse heter Bose Virtually invisible 300, og er altså trådløse. Dog trenger de strøm for å fungere, noe de henter fra hver sin lille forsterker, som også inneholder selve mottakeren av de trådløse signalene.

Selve høyttalerne er små og kompakte, men det samme kan vi ikke si om boksene de kobles til. Disse minner oss om strømforsyninger til store og krevende bærbare maskiner, altså alt annet enn bittesmå og nette.

Disse små kontaktene må skrues på før du kan ta i bruk bakhøyttalerne.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med i pakken følger det med plugger og kabel for å koble høyttaleren og boksen sammen. Ved hjelp av en skrutrekker fester du pluggene, som altså gjør at du kan tilpasse lengden på kabelen. Et pluss i vår bok.

Installasjonen av disse er stort sett plankekjøring, og vi liker at du selv kan tilpasse lengden på kablene. Samtidig gir det deg mulighet til å få gjemt unna disse mottaker-boksene på et fornuftig vis – bare husk at du må ha tilgang til strøm til disse boksene.

Etter at monteringen er unnagjort er det grei skuring å få planken til å snakke sammen med disse høyttalerne. Du trenger kun å trykke på et tone-ikon på fjernkontrollen og deretter holde syvtallet inne til enheten starter å blinke. Resten ordner anlegget selv.

Flott og stilren sub

Suben er enkel og flott i designen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selve lydplanken kan by på litt bass, men skal du ha skikkelig trøkk i stua må du hekte på en egen subwoofer. Her har Bose et alternativ som er i samme familie som både lydplanken og bakhøyttalerne.

Den nye suben heter Acoustimass 300, og har noen av de samme særtrekkene som lydplanken, hvor blant annet toppen av enheten er dekket i glass. Den er med andre ord også stilren, og passer inn i de aller fleste settinger.

Dette er en aktiv og trådløs subwoofer som er forholdsvis tung med sine 13,6 kilogram. Innenfor innpakningen finner vi et ti tommers stort element, og strømtrekket er oppgitt til 180 watt.

Appen til Bose er enkel i bruk.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sammen er de sterke

Bose sin nye lydplanke er ikke så imponerende som et enkeltstående produkt. Lyden er ikke så motiverende og kraftfull som andre alternativer i samme prisklasse. Lyden blir litt anstrengt, der bassen blir platt i klangen. Dog er mellomtonen og diskanten ganske potent, hvor det eneste vi kan sette fingeren på er at stemmer høres litt «boksete» ut. Spesielt mørke stemmer får en slags gjenklang eller resonans.

Skal du ha skikkelig glede av lydplanken, trenger den subwooferen for å kunne utfolde seg fullt ut. Det er nemlig først når du hekter på suben at lydopplevelsen tar seg kraftig opp. Da slutter lydplanken å gjengi de dypeste tonene, og fokuserer heller på de områdene som den nye bassen ikke dekker. Og resultatet et langt mer dynamisk og luftig lydbilde enn tidligere, hvor engasjementet er på et helt nytt nivå.

Også bakhøyttalerne er med å heve nivået enda et hakk videre, spesielt om du søker bedre surround-følelse. De små høyttalerne yter mye lydtrykk og presisjon for pengene du betaler, men er helt avhengig av sine brødre. Uten subwooferen høres lyden fortsatt litt platt ut.

Det er først og fremst til film eller konsoll-spilling at systemet virkelig kommer til sin rett, men kan også gi deg gode lytteropplevelser på vanlig musikk. Igjen er bassen kjapp i takten samtidig som den er presis, samt at mellomtonen og diskanten er velbalansert, selv om mellomtonen fortsatt er vel mumlende av seg.

Oppsummering

Bose sine nye produkter, SoundTouch 300, Virtually Invisible 300 og Acousticmass 300, kan sammen gi deg en knakende god filmopplevelse.

Lydplanken er hovedhjernen bak systemet, og er i seg selv enkel å sette opp – og ikke minst enkel å bruke. Det tar riktignok litt tid å sette opp alt ved hjelp av en egen app du laster ned, men når alt er ferdig kalibrert så er selve systemet veldig selvforklarende i bruk.

Det følger nemlig med en slags «hårbøyle» som du bruker for å la systemet justere seg etter omgivelsene, og dette er en seanse som tar noen minutter å gjennomføre. Det er dog noe du burde ta deg tid til, for resultatet etter justeringene gjør lydopplevelsen langt bedre.

Selve lydplanken er stilig å se på, og dette smitter også over på subwooferen. I tillegg er bakhøyttalerne små og kompakte. De er også enkle å sette opp, og du kan selv justere hvor lange kablene mellom høyttalerne og mottaker-boksene skal være. Dog er disse boksene enorme, noe som trekker ned i vår bok.

Kjører du alle de nye enhetene fra Bose sammen får du mye god lyd. Dog koster det å være kar.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lydmessig er ikke lydplanken alene så imponerende. Lyden du får servert har en tam og platt bass, samt at mellomtonen gir litt gjenklang.

Skal du ha denne lydplanken er det nærmest et must å kjøpe med subwooferen i tillegg. Da tar denne seg av de tyngste tonene, som igjen letter på oppgavene til lydplanken. Totalen blir en langt bedre opplevelse hvor lydbildet blir både mer dynamisk og luftigere.

Om du ønsker deg mer surround-lyd så må du belage deg på å kjøpe bakhøyttalerne i tillegg, og det betyr at hele pakken blir ganske så kostbar. Riktignok låter dette systemet virkelig bra sammen, men prislappen gjør at Boses nye system akkurat går glipp av et Anbefalt-stempel.

Alternativer

Bose SoundTouch 300
6
Helt greit

Bose SoundTouch 300

sitat"Lydplanken som våkner til liv når brødrene melder seg på totalen"

Fordeler

 • Krysse av
  Flott og stilren design
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  Serverer meget god lyd sammen med subwooferen
 • Krysse av
  Greit med tilkoblinger

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Trenger subwooferen for å briljere
 • Bytt
  Trenger også helst bakhøyttalerne
 • Bytt
  Er litt mumlende i gjengivelsen av stemmer
Bose Virtually Invisible 300
7.5
Bra

Bose Virtually Invisible 300

sitat"Små satellitter som byr på god lydgjengivelse "

Fordeler

 • Krysse av
  Små og kompakte høyttalere
 • Krysse av
  Du kan tilpasse kablene selv
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Enkle å koble til lydplanken

Ting å tenke på

 • Bytt
  Store mottakerbokser
 • Bytt
  Dyre
Bose Acoustimass 300
8
Meget bra

Bose Acoustimass 300

sitat"En subwoofer som sparker godt fra seg"

Fordeler

 • Krysse av
  Solid og plasseringsvennlig
 • Krysse av
  Kraftig og tørr bass
 • Krysse av
  Enkel å koble opp
 • Krysse av
  Utfyller lydplanken på en god måte

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyr
Les også
Sony HT-ST5000: Sonys Atmos-lydplanke er kjempegod, men ikke på Atmos-lyd
Les også
Sonos' nye høyttaler kan fort bli TV-ens beste venn
Les også
Denne heftige lydplanken er laget for spillerne
Les også
Med disse kan du ta med deg saftig surround-lyd på farten
annonse

Les også