TestACS Evoke

Disse ørepluggene kan gi deg en heftig lydopplevelse på farten

Vi gir nesten full pott på poengskalaen – men det er én ting vi ikke liker med dem.

Den bærbare lyden vår har for lengst blitt kostbar. Dagene der et sett Koss Porta Pro ble ansett for å være den viktigste oppgraderingen du kunne gjøre for en musikkspiller er borte. Butikkhyllene domineres av merkevarer som Beats og Bowers & Wilkins. Hver selger de en blanding av stil og godlyd, avhengig av hvordan du prioriterer mellom de to viktigste hodetelefoningrediensene i dag.

Floker! Bruker du den medfølgende oppbevaringspakken slipper du unna floker. Gjør du det ikke ... bør du ha erfaring med å løse opp i fiskesnøre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når WalkMan, DiscMan, MD-spiller eller MP3-spiller i dag er byttet ut med mobiltelefon, og Porta Proen har måttet vike plass for hodetelefoner til mange ganger prisen, er det kanskje ikke så utenkelig å kjøpe et par ørepropper til den nette sum av 19 hundrelapper. Men bør du? Vi har fått inn nye ACS Evoke til test.

Forbedret på mange punkter

ACS er kanskje ikke den mest kjente lydprodusenten her til lands. De holder stort sett på med ørepropper, monitorer og høreapparater. Vi har tidligere testet forløperne til Evoke, ACS T15. Den gang var vi godt fornøyde med ørepluggene som fungerte bra med de fleste mobiler og lydkilder. Kan de nye ha blitt bedre?

Det korte svaret er ja. Forbedringene her er spredt ut over det hele. Det vi merker aller først er bassgjengivelsen. Der øreplugger med én enkelt driver ofte kommer litt til kort på den dypeste bassgjengivelsen klarer ACS Evoke seg faktisk ganske bra, og bedre enn T15. Når det er sagt har man fortsatt litt igjen å hente på kraftigere propper med flere drivere.

Setter vi for eksempel på Raphael Saadiq - Big Easy, har låten en ganske drøy basstromme innledningsvis. Enkelte hodetelefoner og øreplugger vil gjøre sitt beste for å rive av deg ørene i dette partiet. ACS Evoke gjør ikke det, men bassen er likevel hjertelig til stede. Her kan det høres ut som om proppene ruller av et sted på veien mot den dypeste bassen. Avhengig av hvor hovedtyngden av bassen havner hen i frekvens, har vi hørt Evoke gi andre basstrommer mer overbevisende behandling.

Følelsen av et virkelig urokkelig bassfundament og filleristing er altså akkurat utenfor rekkevidde for Evoke, og typisk noe av det du vinner på å gå for propper med flere høyttalerelementer.

Stort stereoperspektiv, og én liten ulempe

ACS Evokes viktigste egenskap i mine ører, er muligens det voldsomme stereoperspektivet. Forutsatt gode opptak males lydlandskapet foran meg på metervis med lerret.

Som sine forgjengere er Evoke ganske snille mot lydkildene. Vi har i testperioden koblet dem til litt av hvert. Flere mobiltelefoner har vært med. Det samme har ordinære hodetelefonutganger på stasjonært utstyr, og mer påkostede løsninger med DAC og hodetelefonforsterker.

ACS Evoke fungerer godt med de fleste mobiler vi har koblet til. Foreløpig kommer de ikke med mikrofon og knapper på kablene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I motsetning til mange påkostede propper og hodetelefoner ser ikke Evoke ut til å vinne eller tape noe særlig på å bli flyttet mellom disse kildene. Faktisk støter vi på en ulempe med noen av de større løsningene. Proppene er så følsomme at koblet til forsterkere som skal drive betydelig tyngre hodetelefoner får vi ganske gode doser hvit støy med på kjøpet. Dette er støy som normalt ikke er hørbar når vi kobler til heftigere utstyr med motstand på 300 Ohm og forholdsvis lav følsomhet.

Vi fremholdt rock og elektronisk musikk som styrkene for T15. For ACS Evoke kan det virke som om styrkene har flyttet seg noe. Proppene er noenlunde nøytrale, og drukner deg som regel ikke i bass, med mindre lydsporet er produsert for å gjøre det.

Fremhever dårlig produksjon

Mye rock har ganske spinkel produksjon, og faller derfor litt gjennom på ACS Evoke. Tre kjappe eksempler på låter som faller helt flatt på ACS Evoke; Don McLean - American Pie, Type O Negative - Cinnamon Girl og Raubtier - Raptor. Alle sammen kan låte fyldig og engasjerende på enkelte typer utstyr, men jo mer man beveger seg i retning av nøytralt utstyr blir det raskt både kjedelig og slitsomt å lytte til. Proppene tidvis mer skriker enn spiller disse låtene.

Tar vi en helt annen rute fra gammelt til nytt, for eksempel fra Eagles, via Deftones til Baroness, spiller proppene langt mer engasjerende. De skriker ikke, og det låter heller ikke flatt. Det kan altså variere stort hvor godt de egner seg til rock, men generelt virker ikke dette å være sjangeren som går best på Evoke.

Det er kanskje litt urettferdig å trekke frem at dårlig produksjon ikke låter så godt i disse proppene. Det er jo strengt tatt vanskelig å ta høyde for alle mulige typer produksjon som har blitt begått i studio gjennom mange års musikkproduksjon. Like fullt er det verdt å nevne all den stund lyden vi omgir oss med er av variabel kvalitet.

... mens god produksjon skinner

I stedet er proppene enda bedre egnet til elektronisk og pop enn det T15 er. Godt lydutstyr har en tendens til å få deg til å spole litt. «Den lyden der har jeg da aldri lagt merke til før?» Slike små stopp får vi støtt og stadig med Evoke. Både fordi den plutselig fremhever lyder vi ikke har lagt merke til, og fordi enkelte instrumenter og lyder plutselig kan havne litt langt ut på flankene i det store lydbildet.

Diskanten er presis og tydelig i lydbildet. Vi oppfatter den ikke som overdrevet, men den er så krisp og tydelig at det er lettere å legge merke til den enn på mange andre hodetelefoner og plugger. Hihatten som bare var en ettertanke på en låt i et annet hodesett, kan plutselig ha en avgjørende rolle når sporet spilles på ACS Evoke.

Mellomtonen der stemmer og store deler av instrumenteringen som regel holder til er silkemyk og god. Når proppene av og til sliter med å balansere lyden mellom tung bass og mellomtone, er det mellomtonen som vinner, mens bassen trekker seg litt tilbake.

Denne #¤%&!ɷ knuten!

Da vi fikk testproppene til utlån ble det sagt mye om kablene som følger med. Kablene har fått det fancy navnet Linum, og er laget av et selskap i Danmark. Kabelen har mange spennende egenskaper, slik påkostet kabel skal ha. Den skal først og fremst være lett, og den skal heller ikke trekke med seg lyd når den støter på glidelåser eller annet i bekledningen din. Dette er i grunnen riktig for Linum-kabelen. Men får du først ei floke på den fiskessnøretynne kabelen, er det bare å finne frem din mest tålmodige knuteløser.

Er du av det ryddige slaget får du imidlertid med en liten oppbevaringsboks, der flokespøkelset nok forekommer litt sjeldnere.

Kabelen skal være sterk nok til å tåle fem eller seks kilos belastning, og skulle det verste skje er den utskiftbar. Rundt tre hundrelapper må du ut med for å få kabelen byttet hos Hantek som importerer ACS-produkter i Norge, og som har lånt oss disse proppene.

Det følger med en praktisk oppbevaringseske til å ha pluggene i når de ikke er i bruk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Foreløpig er ikke ACS Evoke tilgjengelig i mobiltilpasset versjon, men dette skal være på vei. Proppene kan kjøpes som en vanlig pakke med universaltupper, eller du kan betale ekstra for å få formstøpte tupper til å sette på. Her finnes det en liten rabattordning som gir 10 prosent avslag på settet med formstøpte propper. Normalprisen her er 1600. Prisen låter forholdsvis stiv, for det som i praksis blir et tilbehør til et tilbehør. I realiteten er de formstøpte forsatsene i seg selv omtrent som et hørselsvern å regne. Det følger med egne dempefilter som kan brukes i ulike situasjoner. Her kan du velge frekvensområde for filterne. Du kan for eksempel få et sett gode konsertpropper som demper jevnt over hele frekvensområdet, i stedet for de sedvanlige 3M-proppene som kvester all bassen uten å dempe noe særlig rundt.

Svært god lyd, men de er litt kresne

Burde du kjøpe ACS Evoke eller ikke? Det er et litt vanskelig spørsmål. Dette er ikke de mest allsidige musikkformidlerne vi har vært borti. Den tronen er det andre propper og hodetelefoner som tar. Men dette er blant de mest kompakte proppene du kan kjøpe. De sitter godt med de inkluderte standardtuppene, og enda bedre med formstøpte forsatser.

Lyden er jevnt over svært god, og med et lydbilde som favoriserer velprodusert musikk kan du få deg en skikkelig lydopplevelse på tur med ACS Evoke. Samtidig er kanskje ikke Evoke noe for rockefansen. Enkelte lydspor kan låte tynt og fislete i proppene, og rock med svak produksjon utmerker seg.

Til prisen får du hodetelefoner som er snillere med kildematerialet, men de vil som regel være betydelig større enn ACS Evoke. Det er også mulig å få tak i øreplugger som er mer fremoverlente og engasjerende, selv om kanskje produksjonen ikke er det. Ulempen er at disse gjerne farger lyden mer enn ønskelig også på de gode produksjonene.

Gitt en god produksjon er dette blant de aller beste proppene vi har vært ute for, og de er heller ikke spesielt kresne på utstyret du bruker til å spille av musikken.

Ønsker du formstøpte ørepropper gir M-Fidelitys HF-3-propper deg vel så god lyd til mindre penger enn Hantek skal ha for kombinasjonen ACS Evoke og dempepropper. ACS-varianten gir deg imidlertid mulighet til å bruke forsatsene i løsvekt, som rene dempepropper.

ACS Evoke
8
Meget bra

ACS Evoke

Fordeler

 • Krysse av
  Enormt stereoperspektiv til propper å være
 • Krysse av
  Relativt god bassgjengivelse
 • Krysse av
  Forholdsvis nøytrale
 • Krysse av
  God produksjon låter svært bra
 • Krysse av
  Utskiftbar kabel som skal tåle mye
 • Krysse av
  Laget for bruk med formstøpte forsatser
 • Krysse av
  Praktisk oppbevaringspung

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lite engasjerende på enkelte typer musikk/produksjon
 • Bytt
  Krøllekabel!
 • Bytt
  Formstøpte forsatser koster mye ekstra
Les også
Din neste høyttaler kan være laget av glass
Les også
Denon AH-MM400: Vakre hodetelefoner med himmelsk lyd
Les også
Shure SRH1540: Overgår alle hodesett vi har testet
Les også
M-Fidelity HF 3: Skreddersydd godlyd til mobiltelefonen
Les også
Bose QuietComfort 20i støykanselerende ørepropper: Bose' støykanselerende propper gir følelsen av å bo i en boble
annonse