Til hovedinnhold

Apple MacBook Air 13"

Apple MacBook Air 13

Tidligere i vinter tok vi en lang og god kikk på Apples tynneste og minste bærbare - den 11-tommer lille MacBook Air. Størrelsen tatt i betraktning viste dette seg å være en meget kapabel og portabel datamaskin. Ytelsen var god nok selv til enklere spill, og la vi godviljen til klarte vi en liten arbeidsdag på et fulladet batteri - alt pakket inn en kilo med glass og aluminium.
Men hvis du ikke synes at ekstra smått er godt - at du ganske enkelt kunne ønske deg mer Air - har 11-tommeren også en storebror. Av design, materialvalg og kvalitet er denne å betrakte som tilnærmet identisk med den mindre modellen, og derfor bør du først lese testen av denne dersom du ikke allerede har gjort det.
I denne artikkelen skal vi gå mer direkte på hvor forskjellene ved de to modellene ligger.
Vårt testeksemplar av MacBook Air 13" var utstyrt med en 1,83 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB minne og 256 GB minnedisk (SSD), noe som gir den en pris på hele 13 490 kroner. Går du i stedet for grunnmodellen med 128 GB SSD havner du på noe mer edruelige 10 990 kroner.
Du kan også bestille en raskere prosessor på 13-tommeren, men da begynner virkelig prisen å bli småslem. Gå heller for 4 GB minne.


Når du stiller du en 11- og 13-tommers MacBook Air ved siden av hverandre er naturligvis skjermen det mest iøynefallende. Storebroren har ikke bare en større skjerm, den har også et bredde:høydeformat på 16:10, mot 16:9 på den minste maskinen. Det gir en litt mer "luftig" skjermopplevelse, selv om forskjellen i bredde ikke er så stor.
Oppløsningen er relativt høy. En vanlig 13,3-tommers MacBook (eller MacBook Pro) har 1280 x 800 piksler, men med nye Air får du hele 1440 x 900 piksler. I forhold til andre 13-tommere betyr dette et skarpere bilde og litt ekstra arbeidsplass på skrivebordet.

Forskjellen i høydeformat gjenspeiler seg også på pekeplaten. Det er dessuten verd å nevne at 13-tommeren en tykkere øvre og nedre tasterad på tastaturet.

Av fysiske mål er det på de to modellenes dybde der forskjellen er mest påtagelig med 3,5 cm. Tykkelsen er lik. I lengderetning er det 2,5 cm forskjell.


En ting vi savnet på 11-tommeren var minnekortleser, og det har også Apple fått satt inn i storebroren. Ellers har de de samme tilkoblingene: 2 x USB, Mini DisplayPort og 3,5mm lydutgang.
Bla deg videre for å lese om ytelse og konklusjon >>>

Apple MacBook Air 13", del 2

Ytelse og batterilevetid

Med et litt mer romslig chassis har Apple hatt muligheten til å kunne sette inn et større batteri og litt kraftigere komponenter. Prosessoren du får på grunnmodellen til MacBook Air 13" kjører på 1.83 GHz, mot 1.4 GHz på lillebroren. Du får også dobbelt så mye diskplass med en 128 GB SSD (minnedisk). Grafikkløsningen er på sin side akkurat den samme.
Hvis ytelse er spesielt viktig for deg får du langt kraftigere maskiner til denne prisen, men det betyr på ingen måte at Air-modellene er håpløse. For å demonstrere har vi sammenlignet Air 11" (1.4 GHz) og Air 13" (1.83 GHz) mot en MacBook Pro 13" (2.66 GHz).

Cinebench R11.5, høyere poengsum er bedre:

Her har maskinen fått jobbe med henholdsvis en og to prosessorkjerner for å rendre et bilde. Air-modellene med sine ULV (Ultra Low Voltage)-prosessorer plasserer seg - ikke uventet - bak en fullblods Mac.

Super PI (4M). Verdi i minutter og sekunder, lavere er bedre:

Utregning av fire milloner desimaler av Pi er ingen spøk. 13" Air drar nytte av en kjappere systembuss enn 11-tommeren og får her en ytelse som ligger nærmere MacBook Pro.

Batterilevetid i timer og minutter, høyere er bedre:

Apple selv oppgir selv omtrent to timer bedre driftstid på storebror Air, og det stemmer nokså bra. Vi snakker riktignok "kun" om en time og et kvarter bedre ved filmavspilling, men tre timer når den står kontinuerlig påslått. Alt i alt ligger den helt i toppen av det vi har testet av bærbare datamaskiner.

I likhet med sin mindre slektning er den også meget stillegående og blir ikke spesielt varm under vanlig drift.

Oppsummering og konklusjon

Dersom du har absolutt er på jakt etter en Mac og har siktet deg inn en Air, kan det hende du står for et vanskelig valg. 11-tommeren er rimeligst i grunnkonfigurasjonen, men går du for mer diskplass (128 GB SSD) og raskere prosessor (1,6 GHz) vil 13-tommeren plutselig ligge på samme prisnivå. Og den har altså en større og mer romslig skjerm, er et hakk kjappere og stiller med bedre batterilevetid samt minnekortleser.
Dersom størrelse og vekt da ikke betyr spesielt mye for deg, så burde kanskje Apple MacBook Air 13" være en no-brainer. Men så spørs det akkurat hvor mye størrelse og vekt betyr, for begynner du på det kjøret får den fort konkurrenter. 13" MacBook Pro tar for eksempel ikke stort mer plass og er generelt sterkere. Den er også bedre utstyrt med blant annet optisk drev, FireWire, nettverksport og bakgrunnsbelyst tastatur. Dessuten ville den blitt rimeligere, med mindre du gikk for en SSD i stedet for konvensjonell harddisk.
Likevel - forskjellen fra en 1,3 kilos 13" Air til en 2,0 kilos 13" Pro vil være merkbart for deg som er mye på farten, og skjermen har ikke like god oppløsning.
Når vi er inne på det må vi også nevne at dersom du ikke er spesielt opptatt av Mac, vil du i 13-tommersklassen også finne flere gode og langt rimeligere alternativer. Andre produsenter har da kommet med sammenlignbare maskiner der både prosessor og grafikkløsning er bedre enn hva du finner i MacBook Air. Eksempler er noen av modellenei Asus' UL30-familie.
Men men det skal riktignok litt til å finne noe med samme kvalitetsfølelse, like god batterilevetid og tilsvarende lav vekt.

Går vi tilbake til å kun se på de to Air-modellene, er det ingen tvil om at begge er portable saker. 11-tommeren er rimeligst i grunnkonfigurasjonen, og er dessuten hakket enklere å hanskes med og bruke på farten. Samtidig vil nok mange mange la seg friste av større skjermplass, litt bedre ytelse og bedre batterilevetid på 13-tommeren.

Men den større maskinen vil naturligvis også ta mer plass, og du må dra rundt på tre hekto ekstra.

Bortsett fra prisen og at den gjerne burde hatt HDMI, er egentlig de største ankepunktene mot MacBook Air 13" det samme som vi dro fram ved testen av 11-tommeren. Altså at mens vekt og størrelse tilsier en ultraportabel datamaskin, har den verken 3G eller muligheter til å velge matt skjerm. Det ville gjort den mer anvendelig som nettopp ultraportabel, og vippet en meget sterk femmer over på en sekser.

Apple MacBook Air 13"

annonse