Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDyson V10

Ja, den kan faktisk erstatte din vanlige støvsuger

Ingen andre håndholdte støvsugere kan sammenlignes.

Niklas Plikk, Tek.no

Helt siden 80-tallet har den britiske oppfinneren James Dyson utviklet og designet nye poseløse støvsugere, men i år tok det slutt.

Dyson mener nemlig at selskapets nyeste produkt, den håndholdte støvsugeren Dyson V10, er så kraftig, og har så god batteritid, at det ikke lenger er vits å videreutvikle deres mer tradisjonelle støvsugere. Nå er det bare håndholdte, men fortsatt poseløse, støvsugere som gjelder, hevder Dyson.

Men kan det virkelig være sant at en liten maskin som dette klarer å konkurrere med de langt større og tyngre maskinene fra Dyson? La oss ta en nærmere titt.

Kraftig innmat

Niklas Plikk, Tek.no

Dette er den siste i en lang serie av håndholdte støvsugere fra Dyson, og maskinene har gradvis blitt bedre og bedre. Ifølge selskapet selv kan V10 by på 50 prosent bedre batteri enn forgjengeren V8, og 20 prosent bedre sugekraft. På sitt kraftigste kan den nå skryte av en sugekraft på 150 Air Watts.

Sugekraften har økt fordi V10 nå er designet for at luftstrømmen går i en mer effektiv og rett linje mellom motoren og munnstykket på støvsugeren. Det nye designet gjør også at V10 skiller seg betraktelig ut fra forgjengerne sine, og ligner nå mer på en futuristisk pistol enn en støvsuger hvis du tar av det lange metallrøret. Det nye designet har imidlertid gjort at vekten har gått litt opp, og V10 veier noen titalls gram mer enn forgjengeren.

Når støvet ledes inn fra munnstykket kastes det inn i den første syklonen, hvor de groveste partiklene blir separert fra luftstrømmen, og faller til siden i støvbeholderen. Denne vinden er på rundt 70 kilometer i timen, men når dette videre skytes opp til 14 ytterligere sykloner, som er langt mindre, øker både hastigheten og g-kreftene.

I de små sylinderne økes hastigheten på luftoppsuget til mellom 240 og 320 kilometer i timen, og på grunn av den kompakte konstruksjonen, og den raske akselerasjonen, sier Dyson at støvet utsettes for 79 000 g. Dette er altså for å separere de siste og minste støvpartiklene fra luftstrømmen, som skytes ut til forskjellige filtre øverst i motoren.

Dyson hevder de klarer å filtrere ut 99,97 prosent av alle urenheter i luften, og partikler helt ned på 0,3 mikrometer blir plukket opp. Dette er godt nok for HEPA-sertifisering, noe enhver allergiker i hjemmet kan glede seg over.

Men nok om spesifikasjoner og tall – hvordan er den i faktisk bruk?

Futuristisk plast

Støvsugeren og alle munnstykkene som følger med i Absolute-pakken.

Dyson V10 kommer i tre forskjellige varianter, men alle er relativt like. De har samme motor, batteri og utseende, men den billigste varianten (Motorhead) har litt mindre støvbeholder enn de to andre. Animal-varianten har et medfølgende børstehode som egner seg spesielt godt for fjerning av dyrehår, mens Absolute-pakken inneholder «alt». Det er V10 Absolute som vi har fått inn til test.

Absolute-varianten har den største støvbeholderen og fem forskjellige børstehoder, hvorav to av dem er aktive med egen motor.

Dyson V10 ser ut som Dyson-produkter flest med sitt futuristiske design og plastmateriale i forskjellige farger. Vår variant er farget i lilla, grått og oransje, men den er tilgjengelig i andre farger også.

Dette liker vi best med Dyson V10

Det er lett å ta av børstene på innsiden. Bare skru opp siden med en mynt, så kan du ta ut hele børsten.
Niklas Plikk, Tek.no

For å sjekke ytelsen til Dyson V10 har vi prøvd den på en rekke forskjellige underlag – alt fra laminat og parkettgulv til fliser og tepper – med en rekke forskjellig type smuss. Blant annet lange og vanskelige hundehår, godt nedtrampet i tepper, for virkelig å gi den en utfordring. Vi har også prøvd de forskjellige støvsugerhodene, med mest fokus på de tre variantene som har motoriserte børster som kaster smuss og støv videre opp i støvsugeren.

Gulvet i testhjemmet blir til vanlig holdt rent av en robotstøvsuger, men denne har blitt satt på pause for å se hvordan Dyson V10 kunne fungere som en erstatning til den daglige rengjøringen. Etter en uke med testing er dette erfaringene vi har gjort oss:

Ekstremt god sugekraft

Det er tre forskjellige nivåer, og selv på den svakeste klarer støvsugeren å ta opp det aller meste fra gulvet.

Dyson skryter mye av sugekraften i maskinene sine, og det er ikke så rart. Du føler virkelig at du går rundt med en liten orkan i hendene når du bruker V10-en på gulvet, selv uten å skru på Max-nivået. Enten det er generelt støv på gulvet som skal opp, eller smuler i sofaen, er det aldri noe som blir sittende igjen, spesielt ikke når du skrur opp sugestyrken ved håndtaket.

Vanlig smuss på hardt underlag suges alltid opp, rett og slett. Enten det er riskorn, småstein, støv eller hår så forsvinner det rett opp i støvbeholderen takket være den kraftige motoren. Mer interessant blir det når støvsugeren får bryne seg på mykere underlag, slik som tepper og puter. Selv her kommer Dyson V10 seg godt igjennom testene våre, og sluker både dyrehår, menneskehår og generell smuss.

Det forutsetter imidlertid at du bruker riktig munnstykke. Med enten det mindre støvsugerhodet ment for dyrehår, eller det vanlige støvsugerhodet for tepper, børstes hårene raskt opp i den kraftige luftstrømmen og hårene forsvinner. Et par ganger var vi nødt til å gå over et område flere ganger for ekstra vanskelige hår, men generelt ble det meste sugd opp etter bare én runde. Her vil nok V10 Absolute skille seg fra den billigste Motorhead-varianten, ettersom sistnevnte ikke har det samme støvsugerhodet. Røyter du mye selv, eller har et husdyr, bør du nok gå for én av de to dyrere variantene av V10.

God batteritid

Dyson V10 holder det den lover, om ikke litt mer. Vi gjorde et par stikkprøver på de oppgitte tidene under, og traff enten på minuttet, eller omtrent 30–60 sekunder mer:

Batteritid med støvsugerhode (vanlig):

 • 35 minutter på lav sugekraft
 • 20 minutter på medium sugekraft
 • 7 minutter på max sugekraft

Batteritid uten støvsugerhode (håndholdt):

 • 60 minutter på lav sugekraft
 • 30 minutter på medium sugekraft
 • 5 minutter på max sugekraft

I hverdagen gikk støvsugeren aldri tom mens vi gjorde den vanlige rengjøringen, og som oftest får du opp vanlig smuss og støv selv på laveste effekt. Er det noe som sitter ekstra godt, som dyrehår i et teppe, kan man skru på maksimal sugekraft en liten stund.

Manøvrerbar

Munnstykket til venstre er ment for tepper, mens det til høyre er laget for vanlig gulv.
Niklas Plikk, Tek.no

Fordelen med håndholdte støvsugere generelt er at de er ekstremt manøvrerbare sammenlignet med en vanlig støvsuger, rett og slett fordi de hverken har kabler eller en stor kropp å drasse rundt på. Dyson V10 er intet unntak, og gjør det ekstra lett å komme rundt på gulvet med et støvsugerhode du nærmest kan snurre helt rundt mens du svirrer omkring i hjemmet.

Mesteparten av vekten i Dyson V10 ligger for øvrig i øverste del av maskinen, noe som gjør det ekstra lett å flytte og snu rundt på selve støvsugerhodet. Det kan være litt tungt i lengden å bruke og løfte støvsugeren med bare én hånd, men siden øktene aldri blir særlig lange, var det aldri et særlig stort hinder.

Fleksibel

HEPA-filteret kan tas ut og vaskes.

Måten Dyson-støvsugerne er bygd på gjør dem svært fleksible i bruk. De store knappene ved hvert ledd lar deg enkelt kneppe dem enten av eller på, og med fem forskjellige børstehoder har du mange forskjellige måter å bruke støvsugeren på.

Det viser seg at hvis du vil ha absolutt maks kraft ut av støvsugeren er du nødt til å ta av den lange støvsugerstangen, og bruke et støvsugerhode uten ekstra motor. Da klarer den håndholdte støvsugeren å nå en sugekraft på hele 150 Air Watt (AW), som er mer enn mange vanlige støvsugere.

Vi liker også godt veggopphenget som følger med støvsugeren, som lar deg henge fra deg støvsugeren til lading når du ikke bruker den. Det hadde nok vært enda mer praktisk hvis det også var fester til flere enn to børstehoder, men det er småpirk.

Dette liker vi ikke med Dyson V10

Du har kanskje forstått nå at vi liker den nye Dyson-støvsugeren, men ikke alt er en dans på roser:

Den støvsuger bare én vei

Børsten for gulv kan tas ut og vaskes i vaskemaskinen hvis den blir for møkkete.
Niklas Plikk, Tek.no

Dette gjorde vi et poeng ut av i samletesten vår av håndholdte støvsugere, og det er fortsatt et irritasjonsmoment: Dysons støvsugere suger bare opp smuss når du dytter munnstykket fremover, ikke på vei tilbake igjen. Det er altså bare en åpning foran på støvsugerhodet, og ikke på baksiden. Dermed drar du bare støvet mot deg hvis du begynner med støvsugerhodet langt borte, fremfor at det blir sugd opp.

Det er ikke en «dealbreaker», men det gjør definitivt at du er nødt til å tilpasse måten du støvsuger på, og du kunne fått en raskere rengjøring hvis den sugde opp støv begge veier. Vi konfronterte Dyson med dette på deres lansering av V10 i Paris, og de hadde ingen god unnskyldning. I stedet sa de bare at det er sånn man støvsuger med en Dyson-støvsuger. Enkelt og grei, men likevel litt irriterende.

Ikke utbyttbart batteri

Batteritiden til V10 er bedre enn noen av selskapets andre håndholdte støvsugere, men av og til vil man ha mer. Et utbyttbart batteri, slik vi for eksempel er vant med på batteridrevne verktøy, hadde gjort susen, men det tilbyr ikke Dyson. Batteriet er skrudd fast, og er ikke ment for å byttes før etter mange år med bruk. Vi liker at du kan bytte ut batteriet etter noen år, men når de uansett selger separate batterier hadde det vært fint hvis de kom med et enkelt feste, i stedet for skruer.

Du må ta av stangen for å tømme smussbeholderen

Slik tømmer du V10-en.
Niklas Plikk, Tek.no

Ikke en stor greie, men med tidligere Dyson-modeller kunne du tømme all støv, smuss og hår ved å bare åpne en luke under støvsugerkroppen. På grunn av det nye designet er du nå nødt til å ta av stangen før du kan tømme maskinen.

Du må å holde knappen inne for å støvsuge

Batteriet på støvsugeren kan vare opptil én time, og da hadde det vært kjekt å kunne bruke den uten at du er nødt til å holde inne knappen på håndtaket hele tiden. Vi tenkte aldri over det i løpet av korte støvsugerrunder, men så fort du holder på sammenhengende mer enn et par minutter, savner man å kunne avlaste pekefingeren litt.

Konklusjon

Vi liker Dyson V10 veldig godt, og vi vil faktisk strekke oss til å si oss enige i James Dysons utsagn: Den kan faktisk erstatte den vanlige støvsugeren din. Sugekraften er i hvert fall god nok, og selv om man alltid kan ønske seg lengre batteritid får du mer enn nok rengjøringstid før det sier stopp med V10-en.

Det som imponerte oss mest var hvor god støvsugeren var hvor enkelt den klarte å dra opp dyrehår fra selv vanskelige tepper. Det krever både riktig støvsugerhode og kraftig motor, og Dyson V10 har begge deler.

Den største ulempen er prisen. Du finner andre håndholdte støvsugere til halve prisen, og vanlige støvsugere til en fjerdedel. Du kommer billigere unna hvis du kjøper den billigere Motorhead-varianten, men da får du ikke med alle de smarte støvsugerehodene, og du får også en mindre støvbeholder. Skal du først ha en Dyson V10 hadde vi anbefalt Animal- eller Absolute-varianten. Du kommer ikke til å angre.

Gode alternativer til Dyson V10

Dyson V8 Absolute

Dyson V8 Absolute

Dyson V10 er svindyr, så hvis du vil spare litt penger kan du gå for forgjengeren V8. Den har svakere motor og kortere batteritid, men den kommer også utstyrt med en hel haug av forskjellige børstehoder.Det sier seg selv at opplevelsen vil bli litt dårligere enn med en V10, men til gjengjeld så sparer du omtrent 2000 kroner ved å gå for V8. For den prisbevisste er dette fortsatt et veldig godt valg.Les samletesten vår av håndholdte støvsugere her »

Xiaomi Mi Robot Vacuum 2

Xiaomi Mi Robot Vacuum 2

fra 4990:-

Hvis du bare vil holde huset ditt relativt støvfritt, uten å løfte en finger, finner du ikke noe lettere enn en god robotstøvsuger. Den støvsuger gulvet ditt mens du er på jobb, så du alltid kommer hjem til et rent og pent gulv.Ulempen er naturligvis at den ikke kommer til absolutt alle kriker og kroker, slik du gjør hvis du gjør jobben selv.Modellen som gir deg mest for pengene nå er denne kinesiske modellen, som yter omtrent som de aller dyreste modellene på markedet, men til en brøkdel av prisen.Les hele testen vår av Xiaomi Roborock S50 her »

Dyson Cyclone V10 Absolute
9
Imponerende

Dyson Cyclone V10 Absolute

9
Imponerende
sitatJa, den kan faktisk erstatte støvsugeren din

Fordeler

 • +
  Ekstrem sugekraft for å være en håndholdt støvsuger
 • +
  God kapasitet
 • +
  Bra batteritid
 • +
  Mange nyttige børstehoder
 • +
  Gjør det overraskende godt på dyrehår
 • +
  Lett å manøvrere

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Kan ikke bytte batteri
 • Du må holde knappen inne for å støvsuge
 • Litt tung
annonse
Dyson Cyclone V10 Absolute 2019 TrådløsI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
out of stock
in stock
På lager
annonse