Tek.no

Test Motorola Moto Z Play

Moto Z Play er billigmodellen som er bedre enn toppmodellen

Har noen små ulemper, men går forbi der det virkelig teller.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
18 Nov 2016 06:00

For noen uker siden var Motorolas toppmodell, Moto Z, innom til test. En syltynn telefon med masse krefter og minimalt med batteri. Det var også sistnevnte som var dens største utfordring. Batteriprosenten sank irriterende raskt. Nå har en litt enklere utgave dukket opp til test. Moto Z Play har ikke like heftig maskinvare, men samme design og mye større batteri.

De viktigste forskjellene på Moto Z og Moto Z Play:

 • Play-modellen er et par millimeter tykkere
 • Batteri (Moto Z: 2600 mAh, Z Play: 3510 mAh)
 • Stabilisert og mer lyssterk kameraoptikk i Moto Z
 • Lavere skjermoppløsning i Moto Z Play (1080p mot 1440p)
 • Moto Z Play har Snapdragon 625 der toppmodellen har Snapdragon 820

Selv om det er flere forskjeller enn man kanskje skulle tro mellom disse to telefonene føles de svært så like i bruk.

Litt tykkere = mye større batteri

Telefonen er bygget i glass og metall, med en aluminiumslist rundt hele telefonen. Der Moto Z kun er 5,2 millimeter tykk strekker Play-utgaven seg ut til 7 millimeter, som fortsatt ikke er voldsomt tykt. Men på den plassen har altså Motorola fått plass til et batteri på hele 3510 mAh, mens toppmodellen må klare seg med bare 2600 mAh.

Det følger med et deksel man kan henge på baksiden av telefonen om man foretrekker det fremfor glasset.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg tar gjerne en litt tykkere telefon i bytte mot å slippe å tenke fullt så mye på batteritiden som man må med Moto Z. Der man formelig kan se batterigrafikken visne mens man bruker Moto Z kan Moto Z Play tilsynelatende holde på i evigheter før batteriet hopper ned én prosent.

Moto Z Play virker å være bygget akkurat like godt som sin storebror. Her er det ingen knirk eller åpninger i konstruksjonen som gir grunn til skepsis. Kort fortalt; Moto Z Play er mye billigere enn toppmodellen, men føles ikke billigere i hånden. I det store og hele føles den som en såvidt tykkere variant av toppmodellen.

Flott skjerm og brukeropplevelse

Den store skjermen er en AMOLED-variant med lavere oppløsning enn i selveste toppmodellen. Men de 1920 x 1080 pikslene som gjør seg gjeldende i Moto Z Play-skjermen føles helt tilstrekkelig i vanlig bruk. Bildekvaliteten er ellers upåklagelig, selv om dette kanskje ikke er den mest lyssterke skjermen jeg har sett.

Skjermen har litt lavere oppløsning enn den i Moto Z, men kvaliteten er fortsatt topp. Kanskje den kunne hatt litt høyere lysstyrke, men det er også alt jeg har å klage på.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Maskinvaren under skjermen har ikke fullt så mye krefter som i den som holder til i den virkelige toppmodellen. Men jeg er slett ikke sikker på at du kommer til å merke noe til det i vanlig bruk. Menyene her flyter nemlig helt upåklagelig, og noen større merkbar forskjell i navigering mellom menyelementene kan jeg ikke sette fingeren på.

Der du kan komme til å merke en viss forskjell er ved oppstart og kjøring av svært krevende apper. Men selv blant de mest krevende appene er det langt mellom dem som krever all ytelsen som den heftigste maskinvaren byr på. På kort sikt vil nok motoren inni Moto Z Play være helt tilstrekkelig til slik bruk også. Ingen av appene jeg har brukt i testperioden har oppført seg uventet tregt på telefonen.

Selve den målte ytelsen fra Moto Z Play ser du i oversikten under:

Legg merke til at storebror Moto Z er uthevet i rødt, og ytelsen fra Huawei Honor 8, som koster mer eller mindre det samme som Moto Z Play.

Motorola har i lang tid hatt for vane å la Android-menyene være omtrent slik Google har designet dem. Det betyr at det er minimalt med apper eller funksjoner forhåndsinstallert her. Et par av Motorolas egne funksjoner er skilt ut i egen app og du får Googles utvalg Android-apper ved siden av. Utover det må du jakte opp og laste ned innholdet du selv vil ha på Google Play.

Det er fortsatt Android 6 som gjelder her, selv om versjon 7 og 7.1 er ute i enkelte telefoner. Sistnevnte så langt kun i Googles egne Pixel-modeller. Telefonen kommer forresten med 32 gigabyte innebygget lagring og støtte for minnekort.

Lurer du på mer om hvordan Moto Z Play er å bruke? På dette området er den så godt som identisk med storebror Moto Z. Les testen for en grundigere gjennomgang av menyer og felles programvare »

Enkelt, lettfattelig og lynraskt er stikkord for Motorolas Android-varianter så langt. Slik er det for Moto Z Play også. Her er det minimalt med ekstra dilldall å irritere seg over.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Moto Mods er fortsatt ikke praktisk

Både Moto Z og Moto Z Play har tilkobling for såkalte Moto Mods på baksiden. Dette er moduler som kan gjøre ting mobilen i utgangspunktet ikke kan, så som projektor, mer avansert kamera eller en kraftig høyttaler. Ulempen er at alle disse gjør mobilen svært tykk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er helt greit at telefonen blir litt tykkere, bare 1,8 mm, når det man vinner er en voldsom økning i batteritid. Det som ikke er like greit er at modulene man kan hekte på stort sett er så tykke at mobilen ender opp med å ikke passe i lommen.

At det er mulig å ta dem av, betyr ikke at de kan være så store som de bare vil. Rett skal være rett, hver av dem er mer kompakte enn en del liknende alternativ i løsvekt, men skal man først hekte noe fast på en telefon burde den fortsatt kunne passe i lommen. Gjør den ikke det er det lite sannsynlig at modulene blir med på tur uansett.

Det sagt er Moto Mods stadig et herlig enkelt system for å bytte ut funksjonalitet på telefonen. Det går raskt og smertefritt å bytte disse modulene som hektes på baksiden ved hjelp av magneter. Du trenger ikke tenke på å ha riktige innstillinger eller en app for å koble til. Hekt dekselet på, og funksjonaliteten er umiddelbart tilgjengelig.

Så godt som selve systemet virker håper jeg Motorola fortsetter med å prøve seg frem på modulfronten, selv om dette ikke er noe jeg ville brukt eller brukt penger på per i dag.

Ålreit kamera, men det sliter litt med fokus

Selv om kameratuten på Moto Z Play og Moto Z ser lik ut, er det forholdsvis stor forskjell på det som skjuler seg inni. Moto Z tar bedre bilder enn Play-utgaven.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Moto Z Play tar som regel gode bilder, men av en eller annen grunn blir ikke alltid bildene så skarpe som jeg hadde forventet. Der toppmodellen har optisk stabilisering og noe mer lyssterkt glass, er det disse tingene som er de viktigste manglene med Moto Z Play-kameraet. I hvert fall for fotografering i dårlig lys. Men de litt uklare bildene dukker av og til opp i relativt godt lys også.

Når den treffer, som er det den vanligvis gjør i greie lysforhold, blir imidlertid bildene skarpe og fine. Den slår ikke toppmodellen Moto Z på denne fronten, og også Huaweis Honor 8 leverer bilder som vanligvis er litt skarpere og mer detaljerte. Men det er fortsatt et bedre kamera enn mange i middels og lavere prisklasse.

Skjermen våkner hvis telefonen merker bevegelse, så som at du tar den ut av lommen eller løfter den fra bordet. Klokkeslett og grunnleggende varslinger vises et kort øyeblikk, før den går i dvale igjen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at jeg hadde ønsket å se et bedre kamera i Moto Z Play. Der batteritiden var en til dels uoverkommelig hindring for toppmodellen, er det nok mange som vil foretrekke et bedre kamera enn i denne mobilen, som tross alt ikke er blant de rimeligste.

Alle bildene vi tok med Moto Z Play og et par av konkurrentene ser du i bildegalleriet lenger ned i saken.

Til slutt

Moto Z Play er helt soleklart den av de to toppmodellene i Motorolas utvalg jeg ville valgt om jeg skulle kjøpt den selv. Batteriet i den vanlige Moto Z-modellen blir rett og slett for snaut, mens det i Play-utgaven oppleves som tilstrekkelig og litt til. Det aller viktigste er tross alt at telefonen virker gjennom hele dagen, uten at du må være redd for å bruke den underveis. Den slags batterifrykt burde være gått ut på dato.

I tillegg har Motorola klart å lage en forholdsvis rimelig telefon som på nesten alle andre viktige mål er på linje med toppmodellen. Selv om baksiden er i glass fremfor det karbonaktige materialet som pryder Moto Z gjør ikke det at premiumfølelsen svinner. Og den ekstra tykkelsen gjør strengt tatt bare telefonen mer behagelig å holde enn den dyrere varianten.

Da er det litt synd at kameraet ikke er fullt på høyde. Man bør alltid ta et ekstra bilde eller to med Moto Z Play for å være sikker på at fokuset blir riktig. Det slipper man med Moto Z. Og selv om batteritid i seg selv kan være nok til å rettferdiggjøre litt svakere kamera for mange av oss, er det antakeligvis en del som vil ønske seg både batteritiden fra Z Play og et kamera som er noen hakk hvassere enn den er utstyrt med.

Anbefalte alternativer til Motorola Moto Z Play

Loading
Motorola Moto Z Play
8
Meget bra

Motorola Moto Z Play

sitat"Moto Z Play er både billigere og bedre enn toppmodellen."
 • Krysse av
  Romslig batteritid
 • Krysse av
  Svært raske menyer
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  Mulighet for bruk av moduler
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Krysse av
  Hodetelefonkontakt (Moto Z har ikke)
 • Krysse av
  Sprutsikker
 • Bytt
  Målt ytelse kunne vært bedre
 • Bytt
  Modulene blir for tykke til å gi særlig mening
 • Bytt
  Moto Z tar noen hakk kvassere bilder
annonse