Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLogitech G410 Atlas Spectrum

Lynkjapt tastatur i miniformat

Sprelsk design kombinert med skyhøy juletrefaktor.

Det som Logitech omtalte som verdens kjappeste tastatur ble lansert med brask og bram for et års tid siden. Tastaturet var både digert og noe sært, men hadde absolutt sine spennende sider også. Nå har det kommet en oppfølger, eller kanskje vi skulle skrive en mindre utgave av dette tastaturet. Nykommeren har fått navnet G410 Atlas Spectrum.

Logitech G410 Atlas Spectrum har klare likhetstrekk med storebror, men har fått skrelt bort makroknappene, en rad med ekstra taster på toppen av tastaturet og hele den numeriske delen.

Tastaturet bruker naturlig nok de samme Romer G-tastene som var helt nye i G910, men vi føler ikke at de er en like stor nyhet nå lengre. Har du glemt, eller ikke har fått med deg hva greia med disse bryterne er tar vi en kjapp oppdatering.

Dette er noen helt nye mekaniske taster, og kommer inn som en frisk pust i et marked som er dominert noe så voldsomt av tyske Cherry MX. Det store fortrinnet med Romer G, skal ifølge Logitech, være vandringen. Denne er på 1,5 millimeter, mens konkurrentene er på 2,0 millimeter.

G410 med sin spesielle design. Rolf B. Wegner, Tek.no

Dersom to spillere reagerer akkurat samtidig, og trykker tastene sine ned med akkurat samme hastighet, så vil Romer G-tastene få innslag rett før de andre tastene. Med andre ord kan slikt bety liv eller død på slagmarken, i alle fall i teorien.

Logitech har regnet litt på det, og med en antatt fingerhastighet på 30 centimeter i sekundet vil du med Romer G bruke 5,0 millisekunder på innslag, 6,7 millisekunder med vanlige mekaniske taster og 9,0 millisekunder ved bruk av klassiske gummikupler.

Tastaturet i all sin prakt.

En relativt spesiell design

Den kjipe forsenkningen med fire kanter er endelig borte.

I sin tid satt vi lenge og tittet på G910, litt usikre på hva vi egentlig skulle skrive om designen. Det har ikke endret seg, og her sitter undertegnede igjen og lurer på hva som fikk noen hos Logitech til å tenke at dette var lurt.

Her er det ruglete og blank plast i skjønn forening, med noen underlige profiler både her og der, samt taster med et merkelig mønster.

Jeg skal ikke kline min smak på alle og enhver, men dette blir litt i overkant. Samtidig er det sikkert noen som digger denne designen, og kombinerer du med et freskt kabinett og en matchende mus blir det i alle fall gjennomført.

Til min store glede har Logitech gått bort fra den firkantede forsenkningen som vi så på tastene til G910. Dette konseptet omtalte Logitech for Performance Facet-tastehetter, og de skal til og med ha søkt om patent for utformingen. Poenget skal være at fingrene holder seg midt på tastene, for bedre nedtrykk. Nå er ting rundet av og har en viss fordypning på midten, rimelig normalt og helt perfekt.

Egen programvare for full kontroll

Programvaren fra Logitech.

G410 Atlas Spectrum byr også på full fargestyring av bakgrunnsbelysningen på tastene, akkurat slik det også var på G910. Du gjør de nødvendige innstillinger via en egen programvare som lastes ned fra Logitechs hjemmesider.

Denne programpakken gir deg mulighet til å styre fargen bak hver tast individuelt, eller du kan få tastaturet til å pulsere i ymse farger om du heller vil det.

Det er også mulighet til å sette opp en serie med egne makrokommandoer, og ulike spillprofiler.

Den spesielle applikasjonen, her på en Samsung Galaxy S6.

Logitech stopper ikke der, du har også mulighet for å koble til smarttelefonen eller nettbrettet ditt. Ved en applikasjon kan du få opp en rekke sentrale data om maskinen din, enten det går på detaljer fra selve spillet, om du vil styre andre spillenheter fra Logitech eller om du vil se hvor mye ledig minne du har. Denne applikasjonen finnes for Android og iOS, og er naturlig nok gratis.

Gir deg god kontroll på slagmarken

Så over til det aller viktigste, nemlig hvordan tastaturet oppfører seg under spilling. Det er med en viss spenning av vi fyrer opp Battlefield 4 som første spill, selv om vi har en viss forventning om at det blir rimelig likt som sist. Det er full kontroll på slagmarken, selv om det også er et par småting å sette fingrene på.

Det føles som at nedtrykket er ørlite grann tyngre enn Cherry MX Red, samtidig har du mer av den taktile tilbakemeldingen som du får fra MX Brown. I dette ligger at nedpresset blir gradvis hardere før motstanden forsvinner rett før innslag. Det er litt forskjellig hva folk liker, undertegnede er for eksempel veldig glad i et jevnt nedtrykk. I tillegg føles som det er litt slark i sideretningene på nedtrykket. Trykkene blir registrert, men det er bare en litt annerledes følelse i selve starten av nedtrykket.

Da er det litt verre med selve tastene. I forhold til Cherry MX føles disse mer som gummimembran, og det er ikke ubetinget positivt. Det er på en måte en ekstra friksjonsmotstand i nedtrykket, akkurat som at tastene ikke glir like lett som på Cherry MX. Nå er ikke vekten på nedtrykket forskjellig, men det føles som at det er noe ekstra der.

Den litt kortere vandringen er merkbar, i alle fall føles det slik, og det er litt rart å bruke tastaturet i så måte i starten. Etter en tid er dette også noe vi venner oss til ganske raskt.

Vi prøvde også litt Grand Theft Auto V, og her følte vi at vi hadde full kontroll. Selv med bakhjulstrekk og altfor mye motorkraft gikk det greit å ratte gjennom svingene. Om noen skulle yppe seg meg skytevåpen var det ei heller noen stor utfordring for G410. Det manglende numeriske tastaturet skaper litt problemer når man flyr, men her går det an å endre oppsett. Som en artig detalj kan vi legge til at funksjonstastene blinker rødt og blått, akkurat som på politibilene, når man er ettersøkt.

Konklusjon: Er nok mest for de spesielt interesserte

Logitech G410 Atlas Spectrum er uten tvil en bra produkt, men det kommer til å forsvinne farlig raskt fra undertegnedes skrivebord så snart denne testen er ferdig.

Størrelsen på tastaturet gjør det aktuelt for dem med liten plass, enten det er hjemme eller at de ofte er på LAN-fester. Den grunnleggende funksjonaliteten er på plass, men om du er en storbruker av den numeriske biten vil du nok føle at tastaturet ikke holder mål.

G410 Atlas Spectrum når ikke helt opp hos oss.

Romer G-bryterne krever litt tilvenning, de kan minne om Cherry MX Brown, med taktil tilbakemelding og relativt lett nedtrykk. De minner oss til tider også litt om vanlige membranbrytere, kanskje mest i de tilfellene vi treffer ørlite grann skrått på tastene.

G410 har uten tvil en særegen design. Noen synes sikkert det er fint, mens andre igjen helst ikke vil ha noe sånt på skrivebordet. En ting skal Logitech ha, de tør å skille seg ut.

Programvaren gir deg godt med muligheter, som å sette opp egne profiler, med tilhørende makrotaster og full kontroll av belysningen. Vi liker godt hvordan du kan ha en serie med ulike profiler, og lys som virkelig viser hvilken profil du har aktivert.

Muligheten for å bruke en smarttelefon eller et nettbrett i tospann med tastaturet er kjekt, men ikke noe must etter vårt syn. Du får i alle fall god oversikt over ressursbruken på datamaskinen din, men i spill er nytteverdien noe begrenset om du ikke finner noe spesialtilpasset. I tillegg er det ikke alltid like gunstig å se ned på tastaturet midt på slagmarken for å se etter hvordan det står til med helsen din.

Prisen er heller ikke noe å juble for. Nesten 1200 kroner for G410 synes vi blir i meste laget.

Lurer du på noe om tastaturer? Sjekk ut vår guide på mekaniske tastaturer »

annonse
Logitech G410 Atlas Spectrum (Nordic)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Qpad MK-90: Et av de bedre tastaturene på markedet
Les også
Dette skal være Logitechs mest avanserte trådløse spillmus
Les også
Logitech slipper mekanisk spilltastatur med ekstra følsomme taster
annonse