Tek.no

Test Samsung Ativ Tab

Samsung med Windows RT utfordrer Apple og Google

Samsung er en gigant på mobiltelefoner og Microsoft er en gigant på PC. Men det skal bli tøft å vinne nettbrettmarkedet med Ativ Tab.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
Espen Irwing Swang
22 Nov 2012 18:00

Skjerm, design og menyer

Ativ Tab fra Samsung er det første brettet vi tester som kjører operativsystemet Windows RT. Grafikk og menyer er bygget opp på samme måte som i Windows nye operativsystem for PC-er, Windows 8. Det betyr at du får et nettbrett som tilsynelatende kjører samme operativsystem som vanlige PC-er.

Ikke en fullverdig PC

Men skinnet bedrar. Windows RT er ikke bare en nedskalert versjon av Windows 8 der enkelte funksjoner er tatt bort. Windows RT er bygget opp for å være tilpasset en helt annen maskinvare enn det som sitter i de Intel-baserte datamaskinene med Windows 8.

Likheten mellom Windows 8 og Windows RT er både en fordel og en ulempe. Fordelen er at du som bruker av Windows 8 på PC kan gå direkte over på nettbrett med Windows RT, uten at du behøver å lære deg et nytt brukergrensesnitt. Ulempen er at du fort vil møte veggen, dersom du lar deg forlede til å tro at Windows RT også kan gi de samme mulighetene som Windows 8.

Slik ser desktopen ut, som en vanlig PC.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kan ikke kjøre standard PC-programmer

Snur du deg andre veien, og sammenligner Windows RT med de nye Windows-mobilene med Windows Phone 8, vil du oppdage at heller ikke disse er kompatible med hverandre. Mens iPad og Android-brettene kan kjøre brettversjoner av appene du har kjøpt til henholdsvis iPhone og Android-mobiler, må du i Microsofts verden kjøpe appene to ganger.

PC, nettbrett og mobil med Windows er altså tre forskjellige ting, der Windows RT nok ligger tettere opp mot en PC enn mot telefonen. Det gir seg utslag i at du skal kunne kjøre Windows 8-apper også på Windows RT-brett. Men ordinære PC-programmer kan ikke installeres på Windows RT, og dermed finnes et hav av programvare du ikke får brukt på brettet ditt.

Du kan heller ikke plugge inn et USB-modem og surfe på Internett via mobilnettet. Her finner brettet modemet og identifiserer det, men programvaren som trengs for å komme på nett er foreløpig ikke tilgjengelig for RT.

USB-modem virker ikke på Windows RT, som ikke kan installere driverprogrammet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vil du på mobilt nett er det selvsagt ingen ting i veien for å surfe via et 3G- eller LTE-modem med trådløs ruter innebygget. Tilsvarende kan du sette mobilen din til å opptre som trådløs ruter, og surfe via denne.

Når vi nevner dette, er det fordi det ikke er mulig å sette SIM-kort i Ativ Tab.

Veldig god skjerm

Skjermen på Ativ Tab er 10.1 tommer HD LCD med oppløsning på 768 x 1366 punkter (155 PPI). Fargegjengivelsen er god, og det samme er innsynsvinkelen. Oppløsningen på skjermen er en anelse høyere enn på Samsung Galaxy Note 10.1, som har en oppløsning på 800 x 1280 punkter (149 PPI).

Skjermen på Samsung Ativ Tab er med andre ord en anelse bredere i forhold til høyden, enn det du vil se på nettbrett som kjører Android.

Panelet er av typen LCD IPS (In-Plane Switching). Fargegjengivelsen er naturtro, og under vår testing har vi opplevd skjermen som skarp og god. Innsynsvinkelen på IPS-skjermer er også meget god. Det betyr at du kan se brettet fra flere vinkler uten at bildet blir nevneverdig dårligere.

Skjermtastene er gode.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet kan også brukes i sollys, med trykk på kan. Det er nemlig ganske anstrengende å lese på skjermen i direkte sol.

Svært enkle menyer

Menyene på Ativ Tab er basert på de samme elementene som du finner på Windows 8, i alle fall når det gjelder brukergrensesnitt og design. Her er de store og fargerike rektangler og kvadrater som representerer apper. Noen av rektanglene viser innhold fra applikasjonen de representerer. Her kan du eksempelvis se vær, nyheter, bilder, sportsresultater, meldinger eller aksjekurser bare ved å kaste et blikk på skjermen.

Hvor nyttig dette er, kan man saktens diskutere. For å få oversikten må du uansett åpne applikasjonen. Ellers kan du stokke på firkantene så mye du orker.

Det finnes rundt 6000 apps i Windows Store, men det er mange vi savner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det ser altså ut som Windows 8. Du henter frem innstillingsmenyer, blar mellom applikasjoner eller avslutter dem ved å trekke dem ned og ut av skjermbildet på nøyaktig samme måte som på Windows 8. Men vi merker oss at det meste faktisk flyter raskere på RT enn på storebror, til tross for at maskinvaren i Windows 8-brettene har kraftigere ytelse.

Søkemulighetene du har i Windows RT er svært gode, og du kan finne frem i alt fra dokumentinnhold til musikk, nettinnhold, adresser og hva det skal være. Dette er den søkefunksjonen vi savner i Windows Phone 8.

Problematisk for pølsefingre

Appene åpner raskt, og du kan laste ned og installere så mange apper du vil. Men tilgangen til apper er svært begrenset i forhold til hva du finner på brett med Googles Android eller Apples iOS.

Ikke alle programmer er like egnet for fingernavigasjon.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du vil raskt lære deg å navigere med fingerstrøk og skjermberøringer.

De store firkantene er naturlig nok lett å treffe med fingrene. De fleste undermenyene er også godt tilpasset fingernavigasjon. Unntaket er Internett Explorer og Microsofts egen Office-pakke, som ser ut slik det gjør på en vanlig PC. Det betyr at det er enkelte knøttsmå skjermelementer det kan være vanskelig å klikke på uten mus eller skjermpenn.

I nettleseren er det greit. Der kan du zoome med fingrene til knapper, lenker og søkefelt blir mer tilgjengelig. Men fingerzoom i Office-programmene forstørrer bare dokumentet du jobber med. Menyene ellers forblir like små.

Les også