Til hovedinnhold
TestSamsung Ativ Tab

Samsung med Windows RT utfordrer Apple og Google

Samsung er en gigant på mobiltelefoner og Microsoft er en gigant på PC. Men det skal bli tøft å vinne nettbrettmarkedet med Ativ Tab.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

Ativ Tab fra Samsung er det første brettet vi tester som kjører operativsystemet Windows RT. Grafikk og menyer er bygget opp på samme måte som i Windows nye operativsystem for PC-er, Windows 8. Det betyr at du får et nettbrett som tilsynelatende kjører samme operativsystem som vanlige PC-er.

Ikke en fullverdig PC

Men skinnet bedrar. Windows RT er ikke bare en nedskalert versjon av Windows 8 der enkelte funksjoner er tatt bort. Windows RT er bygget opp for å være tilpasset en helt annen maskinvare enn det som sitter i de Intel-baserte datamaskinene med Windows 8.

Likheten mellom Windows 8 og Windows RT er både en fordel og en ulempe. Fordelen er at du som bruker av Windows 8 på PC kan gå direkte over på nettbrett med Windows RT, uten at du behøver å lære deg et nytt brukergrensesnitt. Ulempen er at du fort vil møte veggen, dersom du lar deg forlede til å tro at Windows RT også kan gi de samme mulighetene som Windows 8.

Slik ser desktopen ut, som en vanlig PC.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kan ikke kjøre standard PC-programmer

Snur du deg andre veien, og sammenligner Windows RT med de nye Windows-mobilene med Windows Phone 8, vil du oppdage at heller ikke disse er kompatible med hverandre. Mens iPad og Android-brettene kan kjøre brettversjoner av appene du har kjøpt til henholdsvis iPhone og Android-mobiler, må du i Microsofts verden kjøpe appene to ganger.

PC, nettbrett og mobil med Windows er altså tre forskjellige ting, der Windows RT nok ligger tettere opp mot en PC enn mot telefonen. Det gir seg utslag i at du skal kunne kjøre Windows 8-apper også på Windows RT-brett. Men ordinære PC-programmer kan ikke installeres på Windows RT, og dermed finnes et hav av programvare du ikke får brukt på brettet ditt.

Du kan heller ikke plugge inn et USB-modem og surfe på Internett via mobilnettet. Her finner brettet modemet og identifiserer det, men programvaren som trengs for å komme på nett er foreløpig ikke tilgjengelig for RT.

USB-modem virker ikke på Windows RT, som ikke kan installere driverprogrammet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vil du på mobilt nett er det selvsagt ingen ting i veien for å surfe via et 3G- eller LTE-modem med trådløs ruter innebygget. Tilsvarende kan du sette mobilen din til å opptre som trådløs ruter, og surfe via denne.

Når vi nevner dette, er det fordi det ikke er mulig å sette SIM-kort i Ativ Tab.

Veldig god skjerm

Skjermen på Ativ Tab er 10.1 tommer HD LCD med oppløsning på 768 x 1366 punkter (155 PPI). Fargegjengivelsen er god, og det samme er innsynsvinkelen. Oppløsningen på skjermen er en anelse høyere enn på Samsung Galaxy Note 10.1, som har en oppløsning på 800 x 1280 punkter (149 PPI).

Skjermen på Samsung Ativ Tab er med andre ord en anelse bredere i forhold til høyden, enn det du vil se på nettbrett som kjører Android.

Panelet er av typen LCD IPS (In-Plane Switching). Fargegjengivelsen er naturtro, og under vår testing har vi opplevd skjermen som skarp og god. Innsynsvinkelen på IPS-skjermer er også meget god. Det betyr at du kan se brettet fra flere vinkler uten at bildet blir nevneverdig dårligere.

Skjermtastene er gode.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet kan også brukes i sollys, med trykk på kan. Det er nemlig ganske anstrengende å lese på skjermen i direkte sol.

Svært enkle menyer

Menyene på Ativ Tab er basert på de samme elementene som du finner på Windows 8, i alle fall når det gjelder brukergrensesnitt og design. Her er de store og fargerike rektangler og kvadrater som representerer apper. Noen av rektanglene viser innhold fra applikasjonen de representerer. Her kan du eksempelvis se vær, nyheter, bilder, sportsresultater, meldinger eller aksjekurser bare ved å kaste et blikk på skjermen.

Hvor nyttig dette er, kan man saktens diskutere. For å få oversikten må du uansett åpne applikasjonen. Ellers kan du stokke på firkantene så mye du orker.

Det finnes rundt 6000 apps i Windows Store, men det er mange vi savner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det ser altså ut som Windows 8. Du henter frem innstillingsmenyer, blar mellom applikasjoner eller avslutter dem ved å trekke dem ned og ut av skjermbildet på nøyaktig samme måte som på Windows 8. Men vi merker oss at det meste faktisk flyter raskere på RT enn på storebror, til tross for at maskinvaren i Windows 8-brettene har kraftigere ytelse.

Søkemulighetene du har i Windows RT er svært gode, og du kan finne frem i alt fra dokumentinnhold til musikk, nettinnhold, adresser og hva det skal være. Dette er den søkefunksjonen vi savner i Windows Phone 8.

Problematisk for pølsefingre

Appene åpner raskt, og du kan laste ned og installere så mange apper du vil. Men tilgangen til apper er svært begrenset i forhold til hva du finner på brett med Googles Android eller Apples iOS.

Ikke alle programmer er like egnet for fingernavigasjon.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du vil raskt lære deg å navigere med fingerstrøk og skjermberøringer.

De store firkantene er naturlig nok lett å treffe med fingrene. De fleste undermenyene er også godt tilpasset fingernavigasjon. Unntaket er Internett Explorer og Microsofts egen Office-pakke, som ser ut slik det gjør på en vanlig PC. Det betyr at det er enkelte knøttsmå skjermelementer det kan være vanskelig å klikke på uten mus eller skjermpenn.

I nettleseren er det greit. Der kan du zoome med fingrene til knapper, lenker og søkefelt blir mer tilgjengelig. Men fingerzoom i Office-programmene forstørrer bare dokumentet du jobber med. Menyene ellers forblir like små.

Teknologi og funksjoner

Systembrikken i Samsung Ativ Tab er blant de raskeste på markedet, til tross for at den kjører på to kjerner, og ikke fire som flere av konkurrentene. Brikkesettet er Qualcomm APQ8090a, med tokjernet Krait-prosessor klokket til 1,5 GHz.

Krait har vist seg å jobbe effektivt i smartmobiler og nettbrett med Android, og gir kraft i massevis til å drive Windows RT på Ativ Tab.

Brettet kommer med Adreno 305 grafikkbrikke, som gir god grafikkytelse nær sagt samme hva vi kaster på den.

Vanlig USB-inngang for ekstrautstyr

Ativ Tab kommer i to varianter, med henholdsvis 32 og 64 GB minne. I tillegg støttes minnekort av typen MicroSD, og alle former for eksterne disker du kan koble til via USB. Ativ Tab har nemlig en helt vanlig USB-inngang.

Du trenger med andre ord ingen overgang eller adapter for å plugge til ekstrautstyr, og du kan koble til eksterne enheter uten å legge beslag på ladeporten.

Samsung Ativ Tab fungerer med det meste av tilbehøret du bruker på en PC. Forutsetningen er at det fungerer med drivere Microsoft har lagt inn i OS-et. Her ser utvalget ut til å være meget bra. Vi fant øyeblikkelig vår trådløse Canon-skriver, og kan både skanne og skrive trådløst.

USB og HDMI er på plass.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet har bare én USB-port, men ved å koble en HUB til denne, får du mulighet for å ha en drøss med USB-dingser tilkoblet samtidig. Vi koblet til spillkontroller, tastatur, mus, skriver, kamera og eksterne harddisker uten problemer.

Mangler en del drivere

Men vi fikk ikke brettet til å koble seg opp mot internett via USB-modem (Mobilt Internett fra Telenor). Et WEB-kamera fra Tandberg lot seg koble til. Brettet identifiserte det og lastet inn drivere. Etter at installasjonen var over fant vi kameraet i enhetsoversikten, merket med en gul trekant for manglende kompatibilitet med OS-et.

Den trådløse nettverksløsningen er den samme som på en laptop, og dermed trenger du ingen kabler for å synkronisere innhold mellom PC og nettbrett.

På sett og vis kan Ativ kalles en hybrid mellom nettbrett og PC. Ativ. Her er portabiliteten og hurtigheten til et nettbrett, mens enkelte funksjoner, som kontrollpanelet og Office-programmene, kjøres i vinduer på et skrivebord slik du kjenner det fra Windows 7.

Superenkel trådløs filoverføring

Trådløs overføring går som en lek.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet dukker opp som en PC i hjemmenettverket, så du enkelt kan overføre filer frem eller tilbake fra en PC.

Samsung Ativ Tab har ikke SIM-kort, og for å komme på nett kreves et tilgjengelig trådløst nettverk. Har du en smartmobil kan du enkelt sette opp denne som 3G-ruter (mobilt hotspot), dersom andre nett ikke er tilgjengelige.

Digert batteri

Batterikapasiteten på Ativ Tab er omtrent som på andre nettbrett i denne størrelsen. Det er oppgitt at du skal kunne jobbe sammenhengende i 12 timer, men kobler du til strømkrevende tilbehør vil batterilevetiden kunne reduseres betraktelig.

Vi har ladet brettet med et par dagers mellomrom, men så har vi heller ikke forsøkt å spille film etter film for å teste kapasiteten til det ytterste.

Batteriet er kraftig, med en kapasitet på hele 8200 mAh.

GPS, men ikke navigasjon

Ativ Tab har også innebygget GPS, noe som er vanlig i mobiltelefoner og nettbrett, men ikke like vanlig i bærbare PC-er. Det er ingen stemmeassistert navigasjonsløsning på brettet, men du han bruke Bing Maps og få ruteveiledning på skjermen. Kartene er greie nok, selv om Microsoft surrer litt med oversettelsene.

I Oslofjorden finner vi både Ostøya og Langøya, men også Hoved Island og Lind Island.

Vi får legge til at brettet ikke har norsk systemspråk, og at slike språklige finurligheter trolig vil bli rettet opp når en norsk språkpakke blir tilgjengelig.

Klar for NFC-tjenester

NFC gjør det enkelt å utveksle data eller koble til tilbehør med utstyr som støtter dette.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet støtter NFC, og vil følgelig kunne brukes til de nye NFC-tjenestene, som trådløs betaling og billett-løsning. Mens du venter på at flere slike tjenester skal komme til, kan du bruke NFC for å utveksle data mellom brettet og andre dingser med NFC-støtte.

Rekkevidden på NFC er svært kort, så du må plassere NFC-telefonen eller NFC-brikken du vil lese helt inntil NFC-merket bak på Ativ Tab.

Velkjent nettleser, men ingen Java-støtte

Bruker du PC fra før, vil nettleseren på Ativ Tab være velkjent. Her er støtte for Flash, og du kan bruke brettet nesten som du gjør til vanlig. Forskjellen er at du ikke har mulighet for å bruke Java, noe som blant annet fører til at du ikke kan logge deg på nettbanker som bruker Java for å sjekke din Bank-ID.

Skal du for eksempel logge deg på Sparebank1, så er dette ikke mulig med mindre du logger deg på med Bank-ID på mobil.

Om det vil komme støtte for Java på et senere tidspunkt vet vi foreløpig ikke. Litt pussig er det også at du må gå til desktop-versjonen av nettleseren for å sjekke hva du måtte ha av tillegg i nettleseren.

To grensesnitt - to nettlesere

Brettet har nemlig to separate nettlesere. Den ene kjører som app, mens den andre kjører i et tilsynelatende ordinært Windows-miljø. Desktop-versjonen kan også skaleres og kjøres sammen med Office-applikasjonene i separate vinduer.

En forskjell du vil merke er at du i desktop-modus ikke har automatisk tastatur som dukker opp når du berører et felt for å legge inn tekst. I stedet må du åpne tastaturet fra menylinjen nederst på skjermen.

Søkemotoren er effektiv. Du finner den alltid ved å trekke fingeren fra høyre kant og ut på skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tastaturet legger seg gjerne over skrivefeltet på nettsidene, så du ikke ser hva du skriver. Det slipper du å bekymre deg for i app-versjonen av nettleseren. Her dukker skrivefeltet opp i overkant av tastaturet.

Norsk på engelsk

For å få norske taster på tastaturet må du til skrivebordet for å åpne kontrollpanelet som lar deg definere språk. Som nevnt mangler ennå norsk språkpakke for Windows RT, men du kan likevel velge norsk tastatur med ÆØÅ-taster på qwerty-tastaturet. Det du ikke får er norske menyer og norsk ordliste i tekstbehansleren.

Vekslingen mellom apper og desktop kan være litt forvirrende, fordi det gir to helt ulike grensesnitt. Vi liker at muligheten for å bruke desktop er tilstede, men når brettet først har en desktop der du kan kjøre programmer i vinduer, så hadde det vært greit å kunne kjøre apper på desktopen også.

Business or pleasure

Når alt kommer til alt ser vi ingen grunn til å trekke Atve Tab for desktop-løsningen. At den i det hele tatt har en slik mulighet ser vi på som et pluss. At det ikke funger optimalt er et minus. Dermed går det omtrent opp i opp.

For businessbrukere havner Windows RT lett mellom to stoler. Siden det ikke er en fullverdig PC, vil det være begrenset hvilke programmer du kan kjøre på det. Og utvalget av apper som kan erstatte de tradisjonelle PC-programmene kan i beste fall karakteriseres som svært magert.

Du har riktig nok Office-appene Word, Excel, Powerpoint og One Note, men disse kjører bare i det lite fingervennlige skrivebordsmiljøet (desktop).

Kobler du til mus og tastatur kan du jobbe med Office-programmene slik du er vant til på en PC. Du kan merke tekst, klippe, lime, høyreklikke og gjøre flere operasjoner du muligens har savnet på andre nettbrett.

One Note

Programmet One Note har ikke funksjon for lydopptak, til tross for at du i hjelpemenyen får beskrevet hvordan denne funksjonen skal aktiveres. Det er litt irriterende når funksjoner er fjernet fra programvaren, men ikke fra veiledningen.

Onenote har mange funksjoner, men ikke opptak.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En positiv detalj er at brettet kan kobles til skytjenesten Office.com. Det gjør det enklere å jobbe med fellesprosjekter, samtidig som du kan jobbe på tvers av plattformer.

En god e-postleser, men ingen Outlook

E-postleseren er god og gir fin oversikt. Du har ikke Outlook-program på Ativ Tab, men e-postleseren lar deg synkronisere mot en Outlook Exchange-server, i tillegg til at du kan sette opp kontoer for Hotmail, Googles G-mail, Yahoo og AOL. Du kan også sette opp POP og IMAP-kontoer, og i praksis få tilgang til de aller fleste e-postsystemer.

Krever serveren din en sikker VPN-forbindelse må du gå til innstillingene på desktop for å legge dette til.

Litt pussig er det at det er enklere å sette opp en iPad mot Microsoft Exchange Server, enn det er å sette opp et Windows RT-brett. Sist vi konfigurerte en iPad var det tilstrekkelig med brukernavn og passord. Windows-brettet vil ha serveradresse og domene i tillegg.

Siden dette ikke er Outlook, vil brettet dukke opp som mobil enhet. Det betyr ikke så mye for de fleste, men for den som har ti brett og smartmobiler eller mer, blir dette en hemsko. Exchange Server tillater nemlig ikke mer enn ti mobile enheter på samme konto.

Problemet rammer nok små bedrifter som deler en e-postkonto oftere enn det rammer privatpersoner.

Korrekturfunksjonen virker ikke i Word, men den virker når du skal skrive e-post.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ordlista virker i kalenderen ...

En pussig detalj – om du legger inn tekst i avtaler eller e-post, så dukker det opp korrekturlinje under ordene som ikke er skrevet på korrekt norsk. Her er det altså en ordliste, mens det ikke finnes en slik i Word.

Kontaktlisten din synkroniseres med kontoene du har lagt til i e-postleseren, eller du kan legge til flere kontoer som Twitter, Facebook eller LinkedIn direkte i kontaktapplikasjonen.

Multimedia

Microsoft har med lanseringen av Windows 8 lagt vekt på underholdning i form av spill, musikk og film på tvers av ulike Microsoft-enheter. Samsungs Ativ Tab har i tillegg sine egne apper for underholdning, i form av Media Hub, Music Hub og AirSync. Sistnevnte er Double Twists løsning for utveksling av medieinnhold mellom PC, Mac og nettbrett.

Kommer uten Windows Media Player

Media Hub ville ikke starte på brettet vi testet, mens Music Hub er 7digitals nettbaserte platebutikk. Denne fungerte utmerket. Det gjør også den innbygde musikkspilleren. Det er ikke noen Windows Media Player i Windows RT. Det får du først om du går for fullversjonen av Windows 8. Men om du trenger det er en helt annen sak.

Når du starter videospilleren kommer du rett til Xbox Video.

Formatstøtten er god, og du kan laste inn flere alternative spillere både for film, TV og musikk. Brettet har også en egen Netflix-applikasjon, mens Spotify og Wimp enn så lenge glimrer med sitt fravær.

Filmtjeneste

Du kan kjøpe eller leie film med Xbox Video.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Om du liker å la deg underholde av film, kan du altså kjøpe eller leie film på samme måte som du kjøper musikk. Men vi savner en mulighet for å se trailere til filmene som tilbys i videoappen. Å leie en film som «Rock of Ages» koster 45 kroner. Vil du eie den på brettet ditt må du betale 139 kroner.

Galaxy Ativ Tab kan du bruke trådløst sammen med Xbox 360 via appen Smart Glass. Det gir deg mulighet for å starte en film på brettet, for så å se den ferdig på en TV koblet til Xbox. Du kan også koble deg til en TV via HDMI. Du vil imidlertid trenge en spesiell HDMI-kabel med MicroHDMI i den ene enden.

Selv om dette er et Samsung-brett, finnes det ikke noen Screencast-funksjon lik den du har på Samsungs nyeste Galaxy-mobiler.

Spill og spas

Spill er gøy, og på dette brettet får du glede av Xbox-tjenestene til Microsoft.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Games er en annen applikasjon som også bruker din Xbox-konto. Her kan du laste ned en rekke spill, og her er brukeropplevelsen svært god. Grafikken flyter jevnt over skjermen, og berøringskontrollene er presise. De fleste spillene koster noen kroner, men sammenlignet med hva du betaler for konsollspill er prisen svært gunstig.

Du kan også laste ned prøveversjoner av spillene før du bestemmer deg for om du vil betale for fullversjonen.

Brettet skal også kunne brukes sammen med enkelte Xbox 360-spill for å gi tilleggsinformasjon – for eksempel kart over den virtuelle verden du spiller i. Vi har ikke fått testet denne funksjonen i denne omgang.

Ikke for ambisiøse fotografer

Kameraet er tålelig bra, men ikke supert.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet på brettet tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Resultatet er brukbart, og om du vil kan du bruke Samsungs egen app for å etterbehandle bildet. Denne lar deg legge på effekter, skalere bildet og legge til dekorasjoner.

Brettet har også et frontkamera du kan bruke til videosamtaler. Dette tar bilder med 1,9 megapiksler oppløsning.

Svært god på Skype, også med video

Lyden i musikkspilleren er god.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Musikk kan kjøpes fra flere kilder, blant annet 7 digital.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Du kan lytte før du kjøper.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skype er blant applikasjonene du kan laste ned og installere fra Windows Store. Dette gir deg gratis videosamtaler og chat.

Kvaliteten på lyd og bilde er utmerket, men vi liker dårlig at du må slå sammen påloggingsinformasjonen din med eksisterende Microsoft-konto. Siden vi testet på et lånebrett har vi nå fått et noe tettere forhold til eieren av brettet enn vi egentlig hadde ønsket. Vi finner nemlig ingen måte å koble kontoene fra hverandre på.

Kameraet kan også brukes til å filme med, men kvaliteten blir ikke veldig bra, til tross for at du filmer med HD-oppløsning (720p)

Musikk

Maskinvaren i Samsung Ativ Tab gir god lyd, og de innbygde høyttalerne er kraftige i forhold til størrelsen. Med plassering på hver sin side av skjermen gir de også et brukbart stereoperspektiv, selv om høyttalerne nok er bedre egnet om du vil se film eller bruke videosamtale, enn de er for den som vil nyte musikk.

Konklusjon

Samsung Ativ Tab er et friskt pust i nettbrettmarkedet. Er du en svoren tilhenger av Microsoft Windows på PC, vil overgangen til Ativ Tab gå greit. Husk bare at dette ikke er en PC, men et nettbrett med et PC-grensesnitt. Den viktigste forskjellen er at du ikke kan installere programvaren fra PC-verdenen over på dette brettet.

Lukket verden

Det betyr at du er låst til å bruke programvaren som følger med når du kjøper brettet, og at du derfra og ut bare kan installere apper fra Microsofts egen applikasjonsbutikk.

Det gir en trygghet på linje med den du får i Apples lukkede hage, men vil for noen oppleves som langt mer begrensende enn i Googles Android-jungel.

Bra skjerm

Skjermen på brettet er 10,1 tommer, men med litt bredere format enn på nettbrett med Android. Skjermen er både skarp og klar, og den fungerer også helt greit i sollys. Overflaten er motstandsdyktig mot riper.

Menyene på brettet er lette å lære, og funksjoner som å avslutte programmer, bytte mellom åpne apper eller hente innstillingsmenyene og søkefunksjonen, er aldri mer enn et lite fingerstrøk unna. Med fullversjon av Office og en god nettleser er brettet egnet for så vel jobb som underholdning.

USB-tilbehør

Med fullverdig USB-kontakt kan du også plugge på ekstrautstyr som mus, tastatur og annet. En musepeker kan være grei, ettersom betjeningsknappene i det skrivebordsbaserte grensesnittet kan være vanskelig å navigere med fingrene.

Samsung Ativ Tab har en rask prosessor, og vi har ikke opplevd det som tregt, hverken i menyene eller i appene. Tilkoblingsmulighetene er også mange, og det eneste vi savner i så måte er muligheten for å bruke SIM-kort for mobilt Internett. Foreløpig støtter ikke programvaren i brettet de USB-modemene vi har forsøkt å koble til.

Hjemmenett

Brettet er enkelt å koble opp i hjemmenettet, forutsatt at du har trådløst nett hjemme. Her dukker brettet opp som en hvilken som helst annen PC, og du kan overføre eller dele innhold som du måtte ønske. Brettet har også en filutforsker som fungerer svært bra. Denne starter du i desktop-modus, og da ser den ut som du kjenner den fra en PC.

Nettleseren er Microsoft Internet Explorer, med støtte for Flash, men ikke for Java.

Underholdning

Selv om det ikke er Windows Media Player på dette brettet, så er det plenty av underholdning du kan kose deg med. Her finnes musikkspiller og videotjenester, og du kan abonnere på Xbox Music. Dette er et alternativ til Spotify og Wimp, som foreløpig ikke kan brukes med Windows RT.

Det kan ikke tjenester som Squeezebox og Sonos heller, men siden Windows RT er en helt ny plattform må du regne med at det kan ta litt tid før alle de vanlige tjenestene er på plass.

Førstegangsbrukere

Vi tror dette brettet er midt i blinken for den som ikke har brukt nettbrett før, og som ønsker et avansert brett det er enkelt å bruke. Men har du forelsket deg i iPad eller Android med alle deres apper, kan det være verdt å vente litt før du hiver deg på et nettbrett som dette.

Du bør også tenke deg godt om og vurdere om du kanskje heller skal bruke noen tusenlapper til, og få et brett med Intel-innmat og Windows 8 Pro. Brettet ser omtrent identisk ut, men er kraftigere og kan kjøre alt du har av PC-programmer.

Alternativene

Alternativene til Ativ Tab er i dag iPad fra Apple, og Galaxy Note 10.1 fra Samsung. iPad er kommet til 4. generasjon, og har en lynrask prosessor og suveren skjerm. Dessuten finnes det knapt et problem du ikke kan løse med en eller annen app. Mange av appene er gratis.

Samsung Galaxy Note 10.1 er toppmodellen i Android-drakt, og har mange av de samme funksjonene som en PC. Dette brettet kommer også med en svært god penn, for den som ønsker fingernavigasjon i det daglige, og mer presisjon til de spesielle oppgavene.

Dette er også et rimeligere brett enn Ativ Tab, til tross for at det kommer med innebygget mobilt Internett.

annonse