Tek.no

Test OCZ Vertex 3 MAX IOPS 240 GB

Her får du ytelse i bøtter og spann

Ypper med de beste av de beste.

Jørgen Elton Nilsen
14 Okt 2011 21:05

Introduksjon

OCZ satser for harde livet på SSD-er, det har vært et hardkjør med lanseringer siden januar i år. Ingen andre produsenter har lansert like mange SSD-er som OCZ, alt fra allroundere som Agility til ytelsesmonstre som RevoDrive.

For å friske opp litt i historiekunnskapene kan vi minne om at OCZ har lagt ned minnemodul-produksjonen de var kjent for i nesten ti år. Samtidig kjøpte de kontrollerprodusenten Indilinx, før de i forrige uke huket tak i et lass med ingeniører.

Vertex 3 MAX IOPS
Medfølgende tilbehør
Produktesken

Plogspissen deres i SSD-markedet har i år vært Vertex 3, en solid SSD som var laget for å tygge unna større oppgaver høy hastighet. Selv om det i tiden etter lanseringen i våres har kommet en rekke andre SSD-er som er betydelig raskere på de viktige småfilene og ren overføring av filer, er Vertex 3 fortsatt kongen på de tyngre oppgavene.

Jevnt over er ikke Vertex 3 et flaggskip, noe OCZ naturlig nok ikke ønsker. For å komme tilbake på toppen har de lansert Vertex 3 MAX IOPS, og vi har fått inn 240 GB-utgaven til test.

Som navnet tilsier er dette en SSD der antallet IOPS står i fokus – hvor mange operasjoner den kan tygge unna hvert sekund.

Det er imidlertid ikke alt. I likhet med Patriot Wildfire er det tatt i bruk 32 nm-minne, i motsetning til 25 nm som er normalt i dag. Jevnt over vil dagens testkandidat være raskere enn den normale Vertex 3-enheten, men under de tunge oppgavene vil den trolig ikke nå opp. Hovedpoenget er derimot ikke ytelse, men standard. OCZ selv sammenligner de to minnetypene som en Mercedes og en Saab. Begge vil få deg fra A til B, gjerne like raskt, men den ene har rett og slett en høyere standard enn den andre.

For deg får du først og fremst igjen dette på levetiden. Selve minnebrikkene, som er det svakeste leddet i en slik sammenheng, har omtrent dobbelt så lang levetid når det er snakk om 32 nm-minne, kontra 25 nm.

Innsiden til Vertex 3
Baksiden av kretskortet
SandForce-kontrolleren
Minnebrikker fra Toshiba

Mye minne skal kontrolleres

Selve hjernen i Vertex 3 MAX IOPS er kontrolleren fra SandForce. Den ble lansert tidligere i år, samtidig som det billige 25 nm-minne fra IMFT kom på markedet. Majoriteten av SSD-er som er lansert siden den gangen benytter de to komponentene sammen.

Det er faktisk bare OCZ og Patriot som har tatt i bruk eldre minne sammen med den nye kontrolleren.

Minnet det er snakk om er av typen toggle-mode fra Toshiba, og bærer modellnummer TH58TAG7D2FBAS9.

Det var først når 25 nm-minne kom at produsentene fikk pakket 8 GB minne inn i én minnekjerne. For dagens modell, som er produsert med 32 nm, er det bare plass til 4 GB i hver kjerne. Det betyr at antallet minnekjerner vil være dobbelt så høyt i dagens testkandidat i forhold til det var i den originale Vertex 3, som er noe av grunnen til at den koster litt mer enn forgjengeren.

240 GB-utgaven vi i dag tester kommer med 16 minnebrikker, og det er fire minnekjerner i hver brikke. Det betyr at SSD-en inneholder hele 64 kjerner. SSD-kontrolleren fra SandForce har bare åtte kanaler, så den må da snakke med åtte minnekjerner parallelt for å utnytte ytelsen maksimalt. Dette skal være litt i overkant i forhold til hva kontrolleren er komfortabel med før forsinkelsestidene blir påvirket, men ellers skal det gå helt fint.

Lover høy ytelse

Med det satt til side finner vi faktisk 256 GB minne på innsiden av denne SSD-en. Det er 16 GB mer enn hva du får tilgang til fordi SandForce-kontrolleren har et eget sikkerhetssystem kalt «Raise». Med dette systemet kan en hel minnebrikke ta kvelden uten at du taper data.

Tilkoblingen til resten av maskinen din skjer via SATA 6 Gbit/s-grensesnittet. Du bør ha et hovedkort eller en egen kontroller som støtter denne standarden, uten vil du rett og slett ikke få den ytelsen du betaler for. På det tradisjonelle 3 Gbit/s-grensenittet vil ytelsen i praksis halveres. Det er bare Intel og AMDs nyeste brikkesett som støtter denne teknologien, men den er i liten grad tatt i bruk blant bærbare maskiner.

Alt dette koker ned til at Vertex 3 MAX IOPS kan lese hele 550 megabyte hvert sekund, og skrive 500. Antallet IOPS skal ligge på rundt 65 000, men med de nyeste firmware-oppdateringene har vi sett lignende produkter ligge på rundt 85 000 IOPS.

Utover den rene ytelsen er Vertex 3 MAX IOPS pakket inn i et kabinettet som er konstruert av både aluminium og plast. Høyden ligger på rundt 9,5 mm, noe som er helt normalt for enheter i 2,5"-formatet.

I produktesken finner vi videre en konverteringsramme og de skruene du trenger for å montere enheten i kabinettet ditt.

Bli med over til neste side, så tar vi en nærmere kikk på ytelsen.

annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading