Tek.no

Test Canon EOS 650D

Nesten komplett

Men Canons nyeste forbrukermodell mangler det lille ekstra.

Canon
7 Aug 2012 12:00

Fysisk

Etter at Canon introduserte sin første digitale forbrukerspeilrefleks med Canon EOS 300D (som var det første speilreflekskameraet som hadde en pris på under 1000 dollar) for snart 9 år siden, har det kommet mange etterfølgere. Vi har gladelig hilst på EOS 350D, 400D, 450D, 500D, 550D, 600D, og nå har vi stiftet bekjentskap med det nyeste familiemedlemmet Canon EOS 650D. Serien har stort sett klart seg bra i våre tester, og man skulle kanskje undre om ikke Canons nyeste modell burde være mer eller mindre perfekt etter så mange forsøk på å lage et bedre kamera enn forrige modell i serien. Men er egentlig Canon EOS 650D så bra som man forventer? Vi har sett nærmere på den nye modellen for å gi deg svaret.

Når man ser på de forskjellige modellene i forbrukerserien til Canon er det iallefall én ting som blir tydeligere og tydeligere; modellene blir mer og mer avanserte, og gapet mellom forbruker- og entusiastmodellene blir stadig mindre. Canon EOS 650D er like stort som 600D, som igjen er litt større enn de tidligere modellene. Det er kledd med store, gummierte områder, og fremstår som ganske solid. Kameraet har arvet mye fra dyrere og mer avanserte modeller, og skal visstnok være Canons raskeste hva angår konstrastbasert fokus. Canon markedsfører kameraet ved å fremheve nettopp autofokusen, som skal gjøre det lettere å holde motivet i fokus når man filmer. Fokuset på at Canon EOS 650D er myntet mot videoentusiastene understrekes ytterligere ved at kameraet har en stereomikrofon plassert på toppen av kameraet i front av blitsskoen.

Men før vi går videre kan vi se nærmere på noen av kameraets spesifikasjoner, sammenlignet med noen av de andre modellene Canon har på markedet:

Sjekk flere spesifikasjoner på Canon EOS 650D i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

Første gang man løfter opp Canon EOS 650D får man en følelse av at man holder et kvalitetsprodukt. Selv om kameraet i hovedsak er bygget i plast gir det en vesentlig dyrere følelse enn hva man fikk med de tidligere modellene i serien. Vi har sammenlignet hvordan kameraet føles i forhold til Canon EOS 60D, og forskjellen er overraskende liten. 60D er litt tyngre og man merker den lille størrelsesforskjellen, men alt i alt er forskjellen vesentlig mindre enn hva som har vært tilfelle mellom de tidligere forbruker- og entusiastmodellene fra Canon.

Ved første øyekast virker kameraet å være identisk designet som forgjengeren. Når vi titter litt nærmere på de to modellene ser vi at 650D er litt mer firkantet på høyre side sett forfra, i tillegg til stereomikrofonen som sitter på toppen av prismehuset. En annen detalj som vises på bildet under er at videofunksjonen nå har blitt flyttet fra rullehjulet på tidligere Canon-modeller, og bort til av/på-knappen. På tidligere modeller har videofunksjonen vært et tilvalg på selve programhjulet, noe som gjorde det vanskelig å bytte raskt mellom video og stillbilder.

Ved å flytte videofunksjonen til denne bryteren tydeliggjør Canon satsningen på video; nå skal man kunne sette kameraet rett i videomodus i det høyeblikket det slås på. Vi fryktet at det ville bli litt for enkelt å flytte bryteren for langt når man skulle skru av videofunksjonen og dermed skru av kameraet, men hakkene er så definerte og tydelige at dette problemet ikke har forekommet under testperioden. Det virker derfor som en god løsning å flytte denne funksjonen til denne bryteren, og det går vesentlig raskere å bytte fra stillbilde til video, og motsatt.

Kameraets ergonomi er god, og det at Canon har gjort kamerahuset hakket større enn tidligere modeller taler egentlig til kameraets fordel. Det fremstår som litt bedre å holde, og ligger veldig godt i hånden. Har man litt store hender kan det hende at man får litt dårlig plass ved lillefingeren på høyre hånd, men undertegnede får plass til alle fire fingre i grepet uten problemer.

Som vanlig har Canon lansert et batterigrep som passer til 650D, så ønsker man noe mer å holde til kan man investere i dette. Da får man i tillegg muligheten til å sette inn et ekstra batteri, og dermed også øke antall bilder per ladning.

På kamerats bakside er det lite endringer fra forgjengeren, med unntak av at knappene øverst til venstre igjen har blitt avrundede i motsetning til de siste modellene som har hatt mer firkantede knapper.

Canon EOS 650D har fått en liten sensor som slukker LCD-skjermen når man setter øyet til søkeren. Denne var fraværende på 600D, men har nå kommet tilbake. På tidligere modeller satt sensoren rett over skjermen, men dette er umulig når man har en vridbar skjerm slik man finner på dagens testmodell. Canon har derfor satt sensoren i overkant av søkeren, en løsning som fungerer bra.

Skjerm

Tilbake til toppen

Når det gjelder skjermen er det ikke snakk om noen stor oppgradering fra Canon 600D eller 60D. Det er den samme 7,6 cm (3 tommer) store LCD-skjermen som finnes på de to nevnte modellene, med en oppløsning på 1 400 000 bildepunkter. Den har god innsynsvinkel, men sliter litt i sterkt sollys, noe som er relativt vanlig på de fleste LCD-skjermer på markedet i dag.

Det som er nytt, er at skjermen er berøringssensitiv. Det er forøvrig første gang Canon utstyrer et av sine speilreflekser med en slik skjerm. Dette har sine fordeler og ulemper, og kommer litt an på hva man foretrekker når man fotograferer. Skjermen kan blant annet brukes for å sette fokus ved å trykke på det området på skjermen man ønsker å sette fokus på. Vi kommer litt tilbake til hvordan skjermen fungerer i praksis på neste side.

Søker

Tilbake til toppen

Søkeren på Canon EOS 650D er lik som på forgjengeren. Det vil si at søkerdekningen ikke er på 100% slik som er tilfelle på for eksempel Canon EOS 7D. Man må nøye seg med 95%, men dette er ganske vanlig på speilrelfleksmodeller i denne prisklassen. Minuset ved å ikke ha full søkerdekning er at man får med seg mer på bildet enn hva man kan se i søkeren. Det er ikke et stort problem, og byr ikke på noe nevneverdige utfordringer når man fotograferer og komponerer bilder.

Nedenfor kan du se en sammenligning av opplevd søkerstørrelse for en del kameraer. 100% vil her tilsvare et fullformatkamera med 100% dekning og 1.0x søkerforstørrelse.

Relativ søkerstørrelse.

Søkeren til 650D fremstår som lys og god, og har man brukt et Canon speilrefleks tidligere vil man kjenne seg godt igjen. Det er ni sorte fokuspunkter som er forholdvis enkle å se, med mindre bakgrunnen er helt mørk. Da hjelper det imidlertid mye at fokuspunktene lyser rødt når de er i fokus, noe som hjelper fotografen med å se om fokuset er satt på riktig punkt. Søkeren viser den mest relevante informasjonen fotografen trenger når man fotograferer, og Canon er kjent for å ha gode søkere. Alt i alt er det ikke stort vi savner, men en søker med 100% dekning kan man ønske seg. Det hadde igjen gjort kameraet noe dyrere igjen, så vi er egentlig godt fornøyd med søkeren slik den er.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan kameraet er i praktisk bruk.

Les også