Til hovedinnhold

Gaming

TestAnmeldelse: Fez (X360)

Test dine små grå

Et søtt og kjærkomment retro-ytre skjuler et infernalsk vanskelig gåtespill.

[Gamer.no]: Fra kanadiske Phil Fish kommer Fez, en ny indieperle i tilsynelatende tradisjonell retrostil som nå er å finne på Xbox Live Marketplace. Spillet har vært i utvikling siden 2007 og har oppnådd mye oppmerksomhet i spillpressen for spennende spillmekanikk og lang utviklingstid. Det som ved første øyekast ser ut til å være nok et indie-plattformspill viser seg å være et av høstens mest interessante spillopplevelser.

Gomez er en liten hvit fyr som lever i en todimensjonal verden med høyde og bredde, men ingen dybde. Når han får et brev i posten om å møte den gamle mannen i landsbyen forandrer plutselig alt seg. Gomez får en rød fez plassert på hodet sitt og bokstavelig talt et nytt perspektiv. Plutselig får han evnen til å rotere verden rundt seg nitti grader slik at han kan se gjenstander, vegger og byggninger fra ulike sider. Etter overentusiastisk bruk av sitt nye leketøy klarer Gomez å rive et hull i selve virkeligheten og må finne 32 gylne kuber for å tette hullet. Dette virker som en enkel sak til å begynne med, men det er mer ved Fez enn man først skulle tro.

Vri hjernen mens du vrir omgivelsene

Jeg synes ikke det er spesielt enkelt å beskrive spillmekanikken i Fez, men jeg skal likevel gjøre et hederlig forsøk. Du bruker skulderknappene til å rotere spillverden rundt Gomez' akse, slik at du kan se verden fra ulike vinkler. Dette fører til at plattformer og andre objekter flytter seg i henhold til rotasjonen. En stor avgrunn kan enkelt bli en liten glippe da du regelrett sitter med evnen til å flytte landskapet rundt deg når du foretar en rotasjon. Det skal ikke mer enn et par forsøk til før alt sitter i fingrene og før du aner ordet av det oppdager du utallige nye områder å utforske mens du samler kuber. Hvis du fortsatt er forvirret anbefaler jeg å sjekke ut videoer på YouTube, da det er lettere å se selv enn å få det forklart.

Ikke la deg lure

Selv om Fez på overflaten ser ut til å være nok et indie-plattformspill må du ikke la den søte retrostilen lure deg. Fez er til tider et infernalsk vanskelig gåtespill som virkelig kommer til å teste dine små grå. Det får meg til å lure på om Phil Fish konsumerte tvilsomme stoffer i løpet av utviklingstiden. Mange av gåtene foregår på et såpass høyt nivå at det godt kunne ha hjulpet med noe som forandrer din oppfatning av virkeligheten. Å se noe fra et nytt perspektiv handler ikke bare om å flytte øynene. Noen ganger handler det også om å flytte hjernen og tenke på nye måter. Fez tvinger deg til å gjøre akkurat det.

Vær obs på at spillet inneholder grafiske svikter som er meget ødeleggende for spillopplevelsen. Mange av stedene i spillet nektet å laste seg inn da jeg ankom, og verden rundt deg kan også forsvinne brått uten forvarsel. Opplevelsen skjemmes også betraktelig av lav bildefrekvens. Verdenskartet er i tillegg unødvendig komplisert og frustrerende å navigere. Klarer du dog å se forbi disse feilene og lar deg sjarmere av spillets stil og utforming er Fez en morsom spillopplevelse som kan vare akkurat så lenge som du selv ønsker. Hvis du velger å ikke dykke ned i de tyngre oppgavene spillet har å by på får du et sjarmerende lite indie-spill som til tider byr på en god utfordring.

Dom Xbox 360: 8/10 SVÆRT GODT

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av Fez på Gamer.no »

annonse