Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestElephone A5

Denne telefonen koster MYE mindre enn du skulle tro

Men så er det heller ikke prisen de lyver om...

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Kinatelefoner blir stadig vanligere rundt om i det ganske land, i alle fall om vi teller med de svært populære Huawei-telefonene.

I dag er det det litt mindre kjente merket Elephone som skal forsøke å overbevise norske forbrukere, med sin splitter nye mellomklassetelefon A5.

Først: A5 er så lik Huawei P20 Pro at undertegnede tok feil av de to under bilderedigeringen og måtte snu halvveis i saken for å fjerne en rekke P20 Pro-bilder (!). Elephone har til og med kopiert Huaweis fargepalett.

Det er noe smått komisk i at kinesiske selskaper nå kopierer hverandre, der de før ble beskyldt for å ape etter Apple og Samsung, men rent praktisk har vi ikke noe imot det. P20 Pro ser bra ut, A5 ser også bra ut.

Elephone A5 ser veldig bra ut.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/kollasj

Plastramme

I motsetning til P20 Pro har Elephonen dessuten en hodetelefoninngang, i tillegg til en USB Type-C-inngang. Hurtiglading støttes, men du må finne en lader som støtter MediaTek-prosessorenes ladesystem.

For øvrig er batteriet på 4 000 mAh stort nok til at du ikke trenger å bekymre deg for å komme deg gjennom dagen, og undertegnede kunne stort sett legge seg med en restkapasitet på 20-30 prosent.

Utseendemessig mener vi Elephone bommer mest på telefonens ramme. Her har man utvilsomt forsøkt å kopiere den blanke aluminiumsrammen fra P20 Pro, men for å kutte kostnader er materialvalget hardplast.

Illusjonen virker nok godt de første ukene, men avsløres fort av det som uunngåelig vil bli et sjenerende problem over tid: riper og hakk i rammen. Bare i testperioden greide telefonen å pådra seg noen ganske synlige riper ved høyttalergrillen:

Riper...
Torstein Norum Bugge, Tek.no/kollasj

Plasten gjør også noe med integriteten til rammen, og telefonen bøyes relativt enkelt under press. Vi antar dette vil kunne slå uheldig ut for glasset over tid, og vil også uttrykke noe bekymring for plastens holdbarhet under knall og fall.

For øvrig setter vi stor pris på at Elephone har gått for en sidemontert fingeravtrykksleser, en av få genistreker Sony har produsert med sine telefoner og som flere nå virker å ta til seg. Dét betyr at den er enkel å nå uansett hvordan du plukker opp telefonen, og leseren er dessuten blant de desidert raskeste vi har vært borti (GIF).

Nesten ren Android

På programvaresiden setter vi også pris på at Elephone ikke har latt seg friste til å dytte masse unødvendig inn over den standard Android-opplevelsen. Det er nesten kliss ren Android 8.1 Oreo som kjører her, foruten små visuelle endringer i innstillingsmenyen og for ringe-, sms- og klokke-appenes ikoner.

Elephones grensesnitt ligger tett opptil standard Android.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/kollasj

Derfor står det også for oss som noe pussig at Elephone A5 ikke er mer smidig i bruk; telefonen oppleves rett og slett som litt ustabil rent ytelsesmessig. Både animasjoner i nedtrekksmenyer, veksling mellom apper, start av apper og ikke minst kameraappen bærer preg av hakking og generell treghet.

Det er lite skrot både i apper og menyer – bra!
Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/kollasj

Det skal også nevnes at telefonen sliter med et svært unormalt skjermaspekt (18,7:9), som resulterer i at en del apper rett og slett ikke vet hva de skal gjøre med den ekstra plassen.

Eksempelvis den standard bildealbums-appen – i landskapsmodus er den helt rabiat og reskalerer seg selv ved selv den minste interaksjon. I praksis er oppførselen på grensen til ubrukelig. Også Spotify og en del andre apper skaleres ukorrekt og sløser med plassen.

Prosessoren er i utgangspunktet både ny og kraftig, så vi har ingen god forklaring på den generelt lave ytelsen – det beste vi kan komme opp med er at A5 lider av det klassiske syndromet «MediaTek-brikke pluss dårlig optimalisering».

Ytelsestestene var litt blanda drops, og Geekbench nektet å kjøre overhodet – så dette er nok en prima anledning til å minne om at syntetiske tester uansett ikke reflekterer virkeligheten i særlig stor grad:

Uansett om de reflekterer virkeligheten eller ei: Elephone A5 er unormalt treg og irriterende i bruk. Åtte relativt nye kjerner og 4 GB minne burde ikke by på noen problemer, men likevel må du til tider vente både lenge og langt på at apper skal åpner og at telefonen skal respondere på input.

Gitt MediaTek-prosessoren kan du heller ikke kjøre apper som populære Fortnite og en del andre spill, og du vil også få langt bedre opplevelser i PUBG eller andre 3D-spill på konkurrerende telefoner.

En fantastisk skjermopplevelse – men noe skurrer

Heldigvis har A5 en fantastisk skjerm med dype og flotte farger, lysstyrke så det monner og et kontrastnivå vi er sikre på at de fleste vil leve godt med. Dette er kort og godt et bra panel, og med 2246 x 1080 piksler er også skarpheten der – selv med en velvoksen skjerm på 6,18 tommer.

Skjermen er knallbra.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Nettopp derfor er det så synd at skjermen ikke støtter hverken HDR eller videoavspilling fra for eksempel Netflix i HD-oppløsning. Det siste er nærmest utilgivelig fordi det eneste som kreves er en krypteringsstandard (Widevine L1) Elephone uten større problemer kunne levert.

Undertegnede ser ikke på innhold fra noen kilder der dette krypteringsbehovet er relevant, og legger derfor ikke videre merke til det i hverdagen. HBO Nordic fungerer for eksempel plettfritt, og det samme gjør YouTube og video fra de fleste nyhetsmedier og sosiale medier.

Dessverre er det nesten pålagt å bruke hodetelefoner uansett konsumering, for bunnhøyttaleren i A5 er lite å spare på.

Fem kamera, hvorav kun to faktisk har en effekt

Med fem kameralinser skulle kameraet i Elephone A5 være ett av telefonens store glansnumre. Dét er ikke hverdagskost i så billige telefoner. Så er det kanskje en grunn til at det ikke er det også, for det skal legges et særdeles grundig programvarearbeid til grunn for å utnytte så mye maskinvare. Riktig maskinvare må også velges, naturligvis.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Her har Elephone gjort hverken eller. A5 har kanskje tre kamera bak, men av de tre er det kun hovedkameraet på 12 megapiksler som faktisk benyttes til bildetakingen.

Sekundærlinsa på fem megapiksler benyttes etter sigende til dybdefoto, og selv om telefonen skrek og klaget sine sorger når vi dekket den til under fotografering var det absolutt ingen forskjell. Den siste linsa er på kun 0,3 megapiksler, og telefonen sa ikke et pip om den var dekket til.

Dybdefotoene virker ellers å være fullstendig programvarebaserte, og de kommer aldri i nærheten av kvaliteten Xiaomi Mi A2 leverer.

Det samme gjelder fronten – igjen er det kun én linse på 20 megapiksler som gjør jobben. Den andre bare er der.

Både foran og bak er blenderåpningen på f/2.8, noe som er særdeles lite lyssterkt i 2019 – der selv billigtelefoner leverer f/2.0 eller f/1.9. Resultatet blir som forventet: Telefonen sliter med motlys, med HDR, med støy og uskarphet og ikke minst skumrings- og mørkebilder.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Frontkameraet legger dessuten alltid på dybdeuskarphet bak fotoobjektet, hvilket betyr at å få til et bilde med deg og en turistattraksjon med begge deler skarpe samtidig er umulig. Legg til at videoopptak er svært snevre i innrammingen og mangler alle former for stabilisering, og du har oppskriften på en dårlig kameratelefon. Elephone A5 ligger milevis bak konkurrenter som Moto-serien og tidligere nevnte Xiaomi Mi A2 på kameraet.

 • Se flere bildeeksempler nederst i karusellen!

Konklusjon – Det kunne ha vært så bra...

Nei, det er ikke mulig å anbefale A5...
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Så, anbefaler vi Elephone A5? Vel, telefonen har både lav pris og en del attraktive egenskaper. Fremst i rekken finner vi skjermen og utseendet, samt et utholdende batteri. Det er imidlertid ikke bare navnelikheten som gjør det vanskelig å se forbi elefanten i rommet: kameraet.

Kameraet i A5 er rett og slett ikke på par med hva vi finner i en rekke andre mobiler til samme pris i 2019. Bildene blir ofte skurrete, mangler farger og kontrast og i mørket er de i praksis ubrukelige.

Ytelsen er heller ikke der den burde være, til tross for innmat som egentlig burde kunne takle oppgavene med glans – så her må vi nesten skylde på programvaren og optimaliseringsarbeidet.

Til en utsalgspris på 2 650 kroner er terskelen vår i utgangspunktet ganske lav for å gi en anbefaling til en telefon, men med den totalopplevelsen A5 leverer når den rett og slett ikke opp. Skjermen, utseendet og batteriet er ikke nok til å veie opp for de betydelige manglene vi møter her.

Med andre ord: Sjekk heller ut alternativene vi foreslår under.

Huawei P20 Dual SIM 64GB
Fjorårets toppmodeller

Huawei P20 Dual SIM 64GB

Motorola har levert knallgode mobiler i mange år nå, og årets mellomklassebidrag kommer i form av Moto G7 Plus. Med fuktsikring, en fantastisk brukeropplevelse og skjerm og et kamera som rivaliserer både Mi A2 og mange toppmodeller er det lite å klage over. Den er en tusenlapp dyrere enn Mi A2, men så har den også litt mer premium-utseende og batteritid. Et helt sikkert valg er det i alle fall dønn sikkert at den er!Les testen av Moto G7 Plus »

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Stort batteri

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Fjorårets Nokia 7 Plus gir deg omtrent den samme flotte pakken som Mi A2 og G7 Plus gjør, bare med et vesentlig større batteri og HDR-støtte i skjermen. Du beholder dessuten minnekortplass og hodetelefonkontakt som Mi A2 kaster ut. Men du må klare deg uten fuktsikringen Motorola har bygget inn i Moto G-serien. Alternativene fra Nokia og Xiaomi har dessuten metall på baksiden, mot Moto G7s glassbaksider. Det betyr at de tåler litt mer hvis de går i bakken.Les testen av Nokia 7 Plus »

Xiaomi Mi A2 64GB
Mest telefon per krone

Xiaomi Mi A2 64GB

Xiaomi Mi A2 har regjert blant billigmobilene siden i fjor sommer. Den har langt raskere maskinvare enn A5, et fantastisk kamera og helt rene menyer rett fra Google. Her er det både hurtiglading og like stort batteri også. Noen svakheter er det også her. Mi A2 er ikke sikret mot fukt, den har ikke minnekortplass og den støtter ikke Netflix i HD - men til prisen er det for småplukk å regne. Absolutt blant det beste i billigklassen!Les testen av Xiaomi Mi A2 »

Elephone A5 64GB
4.5
Svakt

Elephone A5 64GB

4.5
Svakt
sitatElephone A5 faller igjennom der det gjelder – og på enkelte punkter lyver den bare.

Fordeler

 • +
  Hodetelefoninngang
 • +
  Ser bra ut med glass foran og bak
 • +
  Fantastisk skjerm
 • +
  Lynrask fingeravtrykksleser
 • +
  Bra batteritid

Ting å tenke på

 • Fem kamera – to dårlige, tre meningsløse
 • Plastramme som ripes opp
 • Veldig dårlig høyttaler
 • Støtter ikke Netflix i HD
 • Lugger i programvaren
 • Merkelig skalering i apper
 • TREG
annonse