Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestJabra Elite 65t

Lavere pris, men fortsatt den samme gode kvaliteten

Et veldig godt alternativ hvis du hater kabler.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Jabra har lenge vært høyt på radaren i segmentet for helt trådløse øreplugger. Jabra Elite Sport markerte seg tidlig som en favoritt, og spesielt da fjorårets oppdaterte variant med 50 prosent bedre batteritid kom på markedet.

Elite Sport kom imidlertid med pulsmåler, en funksjon som sannsynligvis ikke var voldsomt nyttig eller nødvendig for alle, samt en prislapp på ganske stive 2500 kroner.

I produktet vi har på testbenken i dag , kalt Jabra Elite 65t, er pulsmåleren vekk og prislappen senket med rundt 800 kroner. Er det tilstrekkelig til å gi oss en ny favoritt?

Relativt diskré i øret

En vanlig innvending mot de helt trådløse ørepluggene er at de er store og stygge, noe som gjerne skyldes at det både er mye elektronikk og batterier som skal ha plass i de små husene. Elite Sport var midt på treet i den sammenhengen, og Elite 65t er minsket enda litt.

De er fortsatt en smule klumpete, men utformingen og designet gjør at de er relativt umerkbare der de sitter - kanskje med unntak av den lille Airpods-liknende pinnen som peker ned fra hver øreplugg. Dette er naturligvis gjort for å bedre samtalekvaliteten, og det er også fire mikrofoner her som skal sørge for at uønsket støy fjernes fra stemmen din.

Elite 65t har en litt Airpods-liknende pinne rettet mot munnen din, for bedre samtalekvalitet.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

65t har ingen vinger eller haker som holder dem på plass, så du er prisgitt gummiputene som følger med. Uheldigvis er det bare tre størrelser i eska, og det kan gjøre det utfordrende om du har ører som er litt utenom det vanlige. For undertegnede sitter de brukbart godt på plass, men de har ikke den samme følelsen av at de «bare» sitter på plass som for eksempel Sony WF-1000X.

En størrelse mellom S- og M-størrelsene som følger med hadde muligens gitt en enda bedre passform for meg. Og verdt å nevne er også at gummiputene i noen tilfeller har en tendens til å løsne fra ørepluggen og bli sittende igjen i øret. Det er ganske irriterende.

Komforten er helt grei, men de begynner konsekvent å gnage litt i undertegnedes ører etter rundt en times lytting.

Den høyre pluggen har én knapp, mens den venstre har to. Høyreknappen brukes til å svare på eller legge på samtaler, samt aktivere omgivelseslyd med et dobbelttapp. Den venstre brukes til volum opp/ned og låt opp/ned med henholdsvis tapp og å holde inne de to knappene. Det fungerer helt greit, men er vanskelig å operere uten å dytte ørepluggene enda lenger inn i øret enn de allerede sitter.

Etuiet er minsket en god del sammenliknet med Elite Sport-etuiet. Batterilevetiden er imidlertid bedre.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Mindre etui

Ørepluggene kommer med et hendig lade- og oppbevaringsetui som skal gi nok batteri til to ekstra fulladinger av batteriet. Pluggene i seg selv skal ha fem timers batterilevetid, så det blir altså 15 timer totalt før du må plugge inn igjen.

Etuiet er enkelt å bruke, og pluggene smetter enkelt på plass i hver sin åpning. Det er lett å finne ut hva som er høyre- og venstrepluggen, og vi har ikke opplevd noen problemer med at pluggene ikke sitter riktig på plass og dermed ikke lader, slik vi har opplevd med enkelte andre produkter i denne kategorien.

Bluetooth 5 - dønn stabilt

Jabra har fått gode skussmål for bluetooth-tilkoblingen tidligere, og det samme gjelder for Elite 65t. Vi har ikke opplevd et eneste signalbrudd i løpet av testperioden, verken mellom pluggene og telefonen eller mellom høyre og venstre plugg. Veldig bra. Om du skulle ønske å bruke kun én av pluggene er det også mulig, men da er det kun den høyre pluggen som vil fungere.

Elite 65t er for øvrig blant de første hodetelefonene på markedet som støtter Bluetooth 5-standarden, som enten skal gi deg doblet rekkevidde eller doblet båndbredde. Vi kan dog ikke si at vi merker noen forskjell fra en Bluetooth 4-utstyrt iPhone 7 til en iPhone X eller Huawei Mate 10 Pro med Bluetooth 5, verken i lyd eller rekkevidde. Rekkevidden er omtrent som alle de øvrige helt trådløse ørepluggene vi har prøvd, noe som betyr i nedre sjikt av trådløse hodetelefoner flest.

Brukbar lyd

Ørepluggene klikker lett på plass i etuiet, der de kan lades til fullt to ekstra ganger.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Lyden minner ellers sterkt om Jabra Sport Elite, men Jabra har renset opp litt i den litt grumsete mellomtonen vi reagerte på der. Det låter rent, veloppløst og klinisk - her er ingen overflod av bass eller skrikete diskant, selv om sistnevnte i noen tilfeller kan være ørlite på den skarpe siden.

Vi skulle gjerne ønsket at lydbildet var litt større og luftigere, men ellers er dette ganske bra. Undertegnede hadde nok også foretrukket en litt varmere klang og mer basstrøkk, men det er mer en preferanse enn noe konkret å utsette på ørepluggene.

Elite 65t er velbalansert og låter jevnt over godt, men lydmessig når de ikke helt opp til nevnte Sony WF-1000X eller B&O Beoplay E8. Disse koster imidlertid en god del mer, og i så måte leverer Jabraene absolutt godkjent.

Den tilhørende appen (Jabra Sound+) inneholder for øvrig en grafisk equalizer, men det virker som om ethvert forsøk på å justere lyden der medfører at lyden blir svakere på andre områder. Drar du opp bassen medfører det for eksempel at mellomtonen blir mer ullen, men det er uansett greit å ha muligheten til å gjøre justeringer. Vi skulle ønsket Jabra hadde laget noen predefinerte equalizer-innstillinger, men det er mulig det kommer etter hvert.

Meget gode til å snakke i - stort sett

Appen lar deg ellers endre på innstillinger som hvorvidt du skal høre din egen stemme i en samtale, om ørepluggene skal autopause når du tar dem ut av ørene og hvilken stemmeassistent du skal bruke. Foreløpig er det bare Siri og Google Now (til henholdsvis iOS og Android) som er tilgjengelig, men også Amazon Alexa er på vei.

Jabra fokuserer hardt på at Elite 65t skal være gode til samtaler og kontorbruk, og det kan vi skrive under på. Samtalelyden er krystallklar i vår ende (og i stereo!), og vi har heller ikke opplevd at motparten har klagd over dårlig at det er vanskelig å høre oss - i alle fall så lenge vi ikke befinner oss i veldig bråkete omgivelser.

I bråkete bygater fant vi at Jabra-pluggene ikke klarte å isolere stemmen vår godt nok når den måtte konkurrere med busser og biler som kjørte forbi. Det førte til mange "Hæ?" og "Kan du gjenta det?" fra motparten. Du må altså passe litt på hvor du beveger deg om du skal føre en viktig samtale i disse. Du kan for øvrig justere samtalelyden i din ende med ekstra bass eller diskant i mobilappen.

Av øvrige småting kan vi dessuten nevne at autopause-funksjonen, som stopper lyden når du tar en av ørepluggene ut av øret, stort sett fungerer knirkefritt. 65t har heller ingen problemer med forsinkelse i lyden når vi ser på video, et vanlig problem for produkter i denne kategorien.

Jabra Elite 65t er et godt valg om du ser etter trådløse øreplugger til en ikke altfor dyr penge.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Jabra har gjentatte ganger vist at de vet hva de driver med når det gjelder hodetelefoner, og de gjør det igjen med Elite 65t. Til 1700 kroner er dette sannsynligvis ett av de bedre kjøpene du gjør om du er ute etter helt trådløse øreplugger i dag.

De har meget stabil bluetooth-tilkobling, god lyd, fungerer godt til samtaler og sitter godt på plass. Lyden er god, om enn ikke helt i toppklassen, men da sammenlikner vi også med produkter som koster nesten dobbelt så mye.

De gjør rett og slett ingenting veldig feil. Nok et meget solid produkt fra Jabra.

PS: Skal du bruke dem til trening kommer det etter hvert også en svetteresistent modell kalt Elite Active 65t.

Gode alternativer til Jabra Elite 65t:

Apple AirPods (2016)
«Det bare funker»

Apple AirPods (2016)

fra 1690:-

Greit, designet er definitivt ikke for alle, men det er likevel ikke til å komme unna at Apples Airpods byr på en fabelaktig brukeropplevelse.De har også markedets beste samlede batterilevetid, og det veier opp for at lydkvaliteten ikke er helt på nivå med mange av de beste. Prisen er også relativt lav.

Jabra Elite Sport (2016)
Mer egnet til trening

Jabra Elite Sport (2016)

Elite Sport er stort sett det meste Elite 65t er, bare svetteresistent og med ørevinger som holder dem enda bedre på plass. Den siste modellen har også 50 prosent bedre batterilevetid enn den første, og holder i 4,5 timer på en lading.Ofte fås de også til under 2000 kroner.

Sony WF-1000X
Med støydemping

Sony WF-1000X

Sonys helt trådløse 1000X-modell er den eneste vi så langt har testet i dette segmentet som har aktiv støydemping. Lyden er også meget god, og det er også passformen. Batterilevetiden kan imidlertid bli en utfordring - med støydempingen på skal det godt gjøres å runde tre timer.

Jabra Elite 65t
8.5
Meget bra

Jabra Elite 65t

8.5
Meget bra
sitatHar kanskje ikke wow-faktoren til andre merker, men nok en gang meget solid fra Jabra.

Fordeler

  • +
    God batterilevetid til helt trådløse plugger å være
  • +
    Fungerer godt til samtaler så lenge du befinner deg i rolige omgivelser
  • +
    Veloppløst og pent balansert lyd
  • +
    Ingen merkbar forsinkelse ved videobruk
  • +
    Bluetooth 5 kan potensielt gi bedre rekkevidde

Ting å tenke på

  • Designet med de små pinnene
  • Ikke helt like god lyd som enkelte av konkurrentene
  • Kun tre sett med øreputer
  • Batteritiden er fortsatt svak sammenliknet med andre formfaktorer
  • Knappestyringen fører til at du dytter pluggene ekstra langt inn
  • Svak samtalekvalitet for motparten når det er bråkete rundt deg
annonse
Jabra Elite 65t Wireless In EarI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse