Tek.no

Test Huawei Freebuds 3i

Freebuds 3i sitter godt, spiller pent og koster lite

... men ikke kjøp dem for støydempingens del.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
1 Aug 2020 14:00

Huaweis Freebuds-serie med helt trådløse ørepropper har ikke nådd veldig høyt opp i våre tester tidligere. Derfor var det med en viss spenning jeg åpnet opp ladeesken til nye Freebuds 3i for noen uker siden. Lovnaden var at med støydemping og gummipropper inn i ørene skulle de gi både en fredelig boble fri for omgivelsesstøy og ålreit lyd til musikken.

Testsettet jeg har brukt er i hvitt, men det finnes også en svart variant av Freebuds 3i. Etter en liten tids bruk av dette settet kan vi starte med én ubehagelig sannhet; ikke velg den hvite. Det har i grunnen ikke med estetikken å gjøre, men med det faktum at absolutt alt her er hvitt, minus et lite område nederst på halsen til øreproppene som er forkrommet.

Den hvite fargen avslører urenheter med én gang, og for et par plugger som skal inn og ut av ørene er det ikke alltid det er det beste. Svart hadde sånn sett vært mindre avslørende. Samtidig er det et irritasjonsmoment at det som faktisk fester seg på proppene har en tendens til å smitte over på deler av dekselet som det er vanskelig å gjøre rent. Ingen andre ørepropper jeg har vært borti har fått til å samle skitten akkurat ved ladepunktene for øreproppene, der det er nær umulig å få gjort rent.

En skuffelse sammenliknet med tidligere Freebuds-modeller er fraværet av støtte for trådløs lading. Disse proppene kan du altså ikke bare slenge på ryggen til en Huawei- eller Samsung-telefon og lade opp hvis du går tom for strøm. Du er nødt til å bruke vanlig kabel.

Kanskje ikke et problem alle vil henge seg opp i, men hvis du har en mobil som støtter trådløs strømdeling er det en kjekk sikkerhet å ha i fall proppene går tom for strøm eller du plutselig skal bruke øreproppene etter at de har ligget tomme i ryggsekken.

Huawei FreeBuds 3i
7.5
Bra

Huawei FreeBuds 3i

 • Krysse av
  Grei lydkvalitet
 • Krysse av
  Sitter godt i øret
 • Krysse av
  Fint utformet for å passe i lommen
 • Krysse av
  Fornuftig pris
 • Bytt
  Ikke trådløs lading
 • Bytt
  Samler skitt i ladeetuiet
 • Bytt
  Støydempingen er ikke allverden
 • Bytt
  Svak batteritid

Passformen til disse proppene overrasket meg positivt. Jeg har vanskelige ører, og det er alltid en god sjanse for at proppene bare faller ut etter litt bruk. Freebuds 3i har ikke falt ut én gang i testperioden, og de isolerer også forholdsvis godt. Det til tross for den nokså uvanlige formen på selve proppedelen.

De fleste ørepropper har trill runde plugger som skal isolere mot selve øregangen, mens disse har mer oval form. Det er muligens nettopp det som gjør at de passer så greit i øregangen min, selv om gummiproppene har relativt tjukk «stamme» i midten, som vanligvis pleier å være et faresignal for propper jeg skal bruke.

Kronglete med apper

Huawei har kommet i klemme mellom USA og Kinas stadige krangling. Derfor kan de ikke lenger selge mobiltelefoner med Googles tjenester på, og her i Norge er nok andelen Huawei-brukere på mobilfronten foreløpig synkende.

Selskapet har god driv med å få apper inn i appbutikken App Gallery, så det kan hende det endrer det seg igjen med neste generasjon i Mate-serien. Men foreløpig kan vi konkludere med at det nok er langt fra alle Freebuds-kjøpere som får oppleve den automatiske tilkoblingen mot Huawei-mobiler.

Dermed må du installere deg manuelt på proppene. Det er forholdsvis enkelt å koble til; åpne esken og trykk på knappen bak på esken til esken blinker. Men som mange andre dingseprodusenter har Huawei en eviglang katalog av apper. Det finnes to Freebuds Assistant-apper, som viser seg å egentlig bare være bruksanvisninger. I tillegg finnes det Huawei Wear, som bare er for klokker. Blant en rekke andre apper er det den som heter Huawei Mobile Services og Huawei AI Life du må legge til for å få full utnyttelse av disse proppene med Android-mobil.

Det finnes ingen egen iPhone-app som støtter proppene, men de virker helt fint med Apples telefoner, og funksjonsmessig betjener du dem enkelt med berøringsfeltene på utsiden av proppene. Hvis du trenger å oppdatere dem er det relativt fort gjort å koble til en Android-telefon for å fikse biffen. Så lenge du vet hvilke apper du skal ha, selvfølgelig - og i det hele tatt har tilgang til en Android-telefon.

Lav pris, ålreit lyd

Prisen på disse proppene er relativt moderat. Du kan kjøpe dem fra drøyt 1.100 kroner, og i den prisklassen er det ikke alltid lydkvaliteten holder mål. Men det gjør den her, selv om det gjerne ikke er snakk om den aller beste feinschmecker-lyden.

Freebuds 3i kan låte litt forskjellig avhengig av hvilken telefon du kobler dem til. De har i utgangspunktet kun støtte for de vanlige Bluetooth-løsningene AAC og SBC, som er brukt henholdsvis på iOS og Android. Men de gjør en så fin jobb mot begge typer telefoner at AptX, LDAC og liknende stort sett ikke savnes - slik det har vært med flere hodetelefoner de siste par årene.

Lydsignaturen her er nokså balansert, med overvekt mot bass. Det er igjen en type lyd vi ofte hører i bærbart utstyr. For noen vil bassen være i tyngste laget, men samtidig pleier litt mer slagkraftig bass å bety mer engasjerende lyd når man er i bråkete situasjoner, for eksempel mens man labber rundt på gata.

Diskanten er forholdsvis god og tydelig i lydbildet. Disse proppene er ikke spesielt skarpe i toppen av frekvensene, og det finnes hodetelefoner som spiller mer detaljert.

Men min første tanke når jeg hører lyden fra disse går til Beyerdynamics evige klassiker DT770 Pro. Så kjenner du lyden på disse er ikke Freebuds 3i så hakkandes langt unna.

Der Freebuds svikter litt er på stereoperspektivet, som ikke er allverden. Lyden samles på ett sted midt inni knollen, uten å formidle noe særlig inntrykk av instrumenter på en scene med luft mellom. Men igjen; dette er typisk egenskaper som mer påkostede hodetelefoner er bedre på, og ørepropper er aldri veldig gode på akkurat dette.

Musikken som trives best på disse proppene er av den raske og gjerne litt elektroniske varianten. De spiller engasjerende med rock, men mat dem med EDM, hipho, trap eller funk og de skinner betydelig mer enn med rolig «voksenpop». Eksempelvis faller Norah Jones’ nye «Flame Twin» langt flatere i disse hodetelefonene enn i mange andre. Det samme kan sies om Katie Meluas «A Love Like That». Begge låtene er hakket mer temporike enn det som ofte kommer fra de to artistene, så antakeligvis er ikke Freebuds 3i veldig glade i resten av katalogen deres heller. Men smell på Larkin Poes «Holy Ghost Fire» og formen er definitivt på stigende - både i øreproppene og i godfoten.

Mater du Freebuds 3i med artister som bbno$, TroyBoi eller Tones And I begynner du å nærme deg en bra lytt. Det er på ingen måte en uttømmende liste over hva som låter fett i disse øreproppene - mer en indikasjon på at de trives bedre jo mer «livat» musikken er i utgangspunktet, og lett låter litt flatt og mister futt på mindre intens musikk der du ofte gjerne har mer igjen for å lytte etter detaljene.

Gode i samtale, dårlig til demping

Rent praktisk er Freebuds 3i relativt gode på samtalelyd. De filtrerer effektivt ut mye av bråket rundt deg, inkludert vindsus - selv om det noen ganger kan gi litt forvrengning på stemmen. De kan være litt uvante å snakke i fordi de både demper lyd og tetter helt rundt øregangen, men etter en kort tilvenningsperiode gikk den biten helt fint.

En praktisk utfordring som er egnet til å irritere er den korte batteritiden på bare 3,5 timer i proppene. Total batteritid med ladeetuiet er på 14,5 timer, som er helt innafor. Men tre og en halv time er faktisk ganske kort tid. Det er tilstrekkelig hvis du busser en halvtime til og fra jobb hver dag, men hvis du for eksempel skal ta toget hjem i fem timer, blir dette utilstrekkelige greier. Og det er ikke et urimelig krav - det finnes mange propper med batterier som varer fem til tolv timer uten at du involverer ladeetuiet. Dette er ett av få Huawei-produkter jeg har testet som rett og slett har ganske dårlig batteritid.

Så får vi gi dem littegranne godvilje for at de fleste av proppene som varer rundt ti timer på en lading er uten aktiv støydemping. Så noen timers differanse hadde vært helt ok, men med Freebuds blir det rett og slett litt magert.

Og den nevnte støydempingen er ikke allverden å skryte av. Jeg har skrudd den på og av en rekke ganger mens jeg har stått utendørs, og noen voldsomt merkbar forskjell er vanskelig å spore. Det betyr ikke at alt bråket slipper inn i disse proppene. Tvert om - for de blokkerer godt mot øregangen. Men den ekstra dempingen som de aktive systemene skal gi merker jeg likevel lite til.

Lette å like, lette å kjøpe

Freebuds 3i er nær sagt definisjonen på blanda drops for et sett ørepropper. De låter fra helt ålreit til ganske bra, de koster forholdsvis lite og de er enkle å bruke. Men for hver fordel har de også en stor eller liten ulempe, med batteritiden som kanskje den største av disse.

Det er nok mange som har et bruksmønster som ikke krever mer enn Freebuds kan oppfylle. Hvis du setter pris på å ha et par propper som ligger klare i etuiet sitt til den halvtimes turen fra a til b, før de havner nedi etuiet igjen, kan Freebuds 3i være et alternativ for deg.

Men vi kan heller ikke stikke hodet i sanden for at det hverken er veldig dyrt eller veldig vanskelig å finne propper som både varer lenger, låter bedre og ikke koster så mye mer. Når det er mulig å få langt mer allsidige ørepropper enn disse er det vanskelig å anbefale dem uten forbehold.

Men til relativt sett godpris og uten å snuble i de aller største fellene er det likevel få som vil bli skuffet over et sett Freebuds 3i.

Huawei FreeBuds 3i
7.5
Bra

Huawei FreeBuds 3i

 • Krysse av
  Grei lydkvalitet
 • Krysse av
  Sitter godt i øret
 • Krysse av
  Fint utformet for å passe i lommen
 • Krysse av
  Fornuftig pris
 • Bytt
  Ikke trådløs lading
 • Bytt
  Samler skitt i ladeetuiet
 • Bytt
  Støydempingen er ikke allverden
 • Bytt
  Svak batteritid
annonse

Les også