Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Bravia XR-55A95K

Vi tester vår første QD OLED-TV

Sony overbeviser kraftig på flere områder.

Ole Henrik Johansen, tek.no

Kampen for å lage den beste TV-en har de siste årene stått mellom OLED- og LCD-teknologien som bruker kvanteprikker. Men nå melder en tredje teknologi seg på racet, nemlig QD OLED – eller kombinasjonen kvanteprikker og OLED.

Sony var først ut med å lansere en QD OLED-TV under årets CES-messe, selv om Samsung altså er produsenten bak selve panelteknologien – som på sin side lanserte noen måneder senere, hvor det blant annet viser seg at Samsungs alternativer blir noen tusenlapper billigere.

Vi har den siste tiden kost oss med en en 55 tommer stor Sony A95K stående på testpulten. Den koster deg i skrivende stund 32.000 kroner, mens du må opp til 43.000 kroner om du heller vil ha storebroren på 65 tommer.

Er den nye teknologien verdt det?

Sony Bravia XR-55A95K
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Bravia XR-55A95K

9
Imponerende
sitatHelt overlegen fargegjengivelse

Fordeler

  • +
    Ekstremt gode og presise farger
  • +
    Smekker og enkel design
  • +
    Google TV begynner å bli velslepent
  • +
    Rå på skarphet og detaljer
  • +
    God lyd
  • +
    To fjernkontroller
  • +
    Godt egnet for HDR-innhold
  • +
    Grei inputlag

Ting å tenke på

  • Kostbar 55 tommer
  • Kun to av HDMI-ene støtter 2.1
  • Finnes bedre skjermer å spille på
Sony

Kort: Hva er QD OLED?

De nye panelene med QD OLED-teknologi produseres av Samsung. Grunnprinsippet for den nye for teknologien er mye på den samme som selskapets Neo QLED-skjermer.

Ved hjelp av baklyset aktiveres de ørsmå kvanteprikkene, som igjen gir deg bilde på skjermen.

En av styrkene som LCD har hatt i kombinasjon med disse kvanteprikkene er en kraftig økning i antallet farger, samt mer lysstyrke. Sammenlignet med tradisjonelle LCD-paneler er forskjellen stor.

Årets nye QD OLED-skjermer bruker blå OLED-dioder til baklys i stedet for LED-dioder. Sammenlignet med vanlig OLED skal QD OLED gi mer lysstyrke, og ikke minst skal du får flere farger enn tidligere. Da spesielt i området rundt grønt og oransje. Ettersom OLED-dioder kan skrus helt av, vil du også kunne få det samme bunnløse svartnivået til en OLED-TV i årets TV-er.

En annen fordel OLED-teknologien drar med seg er at selve panelet ofte blir veldig tynt. Så du kan få svært tynne TV-er, hvor styringselektronikken og inngangene til skjermen bygger mer enn selve panelet.

Foten kan stå begge veier. Alt ettersom du vil ha en lydplanke under skjermen eller ei.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Design og brukervennlighet

Sony fortsetter å lage TV-er med veldig rene linjer uten for mye skrikende elementer. Og vi liker måten det er løst på hos A95K.

Det følger med en fot hvor du kan velge hvilken vei den skal stå. Setter du den slik at «halvmålen» blir stikkende ut foran skjermen vil selve skjermen komme høyere opp fra benken, slik at du kan få plass til en liten lydplanke under TV-en som tres inn fra baksiden.

Den andre muligheten du har er å sette halvmånen bakover slik at skjermen blir stående helt ned på benken. Da får du bare en ren skjerm å se på, hvor panelet er litt bakoverlent slik at du får en god innsynsvinkel om TV-en står i normal høyde.

Baksiden er også tøff å se på, med et spesielt rutemønster som vi har sett på en rekke Sony-modeller de siste årene. Det følger med deksler som du kan fjerne for å koble til ulike enheter, og enkelt klipse på igjen for å skjule kabler slik at baksiden blir ren og ryddig.

Menyene er mye de samme som før. Men det er mindre småbuggs og raskere respons.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

På programvarefronten bruker Sony fortsatt Google TV-plattformen i sine TV-er, og nå begynner systemet å bli ganske finpolert sammenlignet med tidligere.

Fortsatt er det sånn at du må ut i selve hovedmenyen om du skal starte en annen app, men hele systemet er nå raskt og «snappy» i reaksjonen. Så det er fint lite ventetid og småproblemer lenger, slik vi har klaget på tidligere.

I hovedmenyene vil du få en rekke anbefalinger basert på hva du bruker av ulike funksjoner og apper. Alt sortert i rekker hvor du blar deg sideveis for å se flere anbefalinger og muligheter for de ulike temaene.

Det følger med to fjernkontroller når du kjøper en Sony A95K.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Det kan også være verdt å merke seg at A95K leveres med to fjernkontroller, hvor den ene er en litt enklere og smidigere type som vi liker meget godt. Den andre er en litt mer tradisjonell kontroll, selv om heller ikke denne er spesielt ruvende i forhold til hva Sony har hatt for vane å levere med sine toppmodeller.

Standard-modusen er ikke helt på jordet, men ikke helt god heller.
CalMAN

Trenger litt justeringer

Når du pakker opp Sony A95K vil du raskt se at du har rikelig med bildemoduser å velge mellom. Og ikke helt uventet er kvaliteten veldig variabel - noen er kjempegode og nøyaktige mens andre blir veldig glorete.

Velger du for eksempel Standard vil den gi deg et blåstikk i fargene, samt at lyset ikke er spesielt presist. For all del, det er langt fra det verste eksemplet vi har sett på Standard-moduser rundt forbi, men likevel ikke noe vi hadde ønsket å latt TV-en vår stå i.

Expert-modusen for lyse rom er ikke så verst, og en av de beste valgene du gjør om du ikke vil justere videre.
CalMAN

Uten å justere noe videre så vil Expert-modusene være de beste valgene. Spesielt den som heter lyse rom. Den er ganske så presis, selv om målingene våre viser at også denne har litt å gå på før TV-en er på sitt beste.

Det som er litt merkelig er at Expert-modusen for mørke rom faktisk er ganske «off». Den er riktig på farger, men lyset er generelt altfor mørkt. Så her bør du heve gamma-verdiene et knepp eller to.

Så noen justeringer må til før TV-en er på sitt aller beste. Hvilke justeringer vi havnet på ser du i bildegalleriet under.

Etter justering er fargene knallgode, selv om skjermen viser flere farger enn det Rec. 709 inneholder.
CalMAN

Gnistrende bildekvalitet

Tar du deg tid til å gjøre den siste finpussen så ender du opp med en gnistrende god bildekvalitet.

Vi har aldri sett en så presis fargegjengivelse fra en OLED noen gang, hvor kvantprikkene virkelig kommer til sin rett når vi ser på områdene rundt grønt og oranje.

Om vi setter på en demo der det fokuseres på appelsiner så får disse en helt annen glød og naturlighet enn hva vi har sett tidligere. Det er rett og slett ekstremt gode farger du får med denne QD OLED-en.

Samtidig så viser Sony at de behersker bildebehandling til fingerspissene. Skarpheten selv på vanlige HD-signaler er meget bra, og du får knallgode detaljer og en dybdefølelse som vi ellers bare har fått på ulike 8K-skjermer.

Studerer vi pikslene litt på kloss hold, ser vi at det er en annen type oppbygning på disse enn hva vi har sett før, så på nært hold blir det litt rart. Men sitter du på en normal avstand er dette ikke noe du vil merke i det hele tatt.

Bevegelse er også helt prima, og alle faktorene spiller sammen slik du bør forvente av en toppmodell.

Skjermen er også ganske så lyssterk, og måler om lag det samme som LGs nyeste G2-modell som vi også har inne til test. Det betyr i praksis en langt mer lyssterk TV enn hva du får med tradisjonelle OLED-skjermer, men likevel ikke noe mer enn hva de nyeste, evo-panelene til LG klarer.

Likevel er det perfekte sortnivået med på å gi en knallgod kontrast, og HDR-innhold er en herlig opplevelse på denne skjermen. VI liker spesielt godt fargene og bilde du får når skjermen fôres med Dolby Vision-formatet.

Nå skal det sies at LGs nye toppmodell heller ikke er noen kasteball på dette området, så det er likevel lite som skiller den nye QD OLED-en fra nyeste generasjon evo-OLED.

Sammenligner vi med Samsung QN95B, Samsungs antatt beste 4K-TV med Neo QLED, er ikke hverken QD OLED eller OLED på langt nær like lyssterk, men til gjengjeld er de kneppet bedre når du skal se film i stummende mørke.

Inputlagen er god, men ikke den aller laveste vi har målt.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

God, men ikke best på spill

Som spillskjerm viser QD OLED-teknologien seg å være god. Men den er ikke best.

Om vi henter frem inputlag-måleren viser den en forsinkelse på rett under 17 millisekunder om du mater skjermer med Full HD-oppløsning og 60 bilder i sekundet. Det er et par knepp dårligere enn Samsungs Neo QLED-skjerm, og også litt bak LGs nye G2-modell.

Hva gjelder støtte for de nyeste funksjonene til PlayStation 5 og Xbox Series X, så har skjermen grei støtte for det aller meste. Likevel er det verdt å merke seg at bare to av de fire HDMI-portene på TV-en er fullverdige 2.1-versjoner.

Samtidig så har Sony lagt eARC-funksjonen på en av disse to, så dersom du vil hente ut lyd ekstern via HDMI, vil du i verste fall kunne bli sittende igjen med kun én optimal inngang for gaming.

Baksiden er enkel og ren, og du har i tillegg høyttalere som gir deg mer fylte i lyden.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Flott lyd

Sony har for vane å levere god lyd med sine toppmodeller, og heller ikke A95K vil skuffe deg.

Lyden er ganske så fyldig og velbalansert, og det er nok bass til at du får noe filmfølelse ut av TV-en. Likevel vil det naturlig nok hjelpe på betydelig du heller velger å supplere opp med ekstern lyd.

Men du vil ikke nødvendigvis måtte bruke et ekstern anlegg for å se vanlige serier eller nyheter. Spesielt stemmer er tydelige og fremtredende, slik at du enkelt kan høre hva som blir sagt.

Sony A95K er en meget god toppmodell.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Konklusjon

Vi hadde høye forhåpninger til QD OLED på forhånd, og du blir slettes ikke skuffet om du velger å kjøpe deg et eksemplar av Sony A95K.

For som ren film- og serie-TV er dette noe av det aller beste vi har testet. Og når det kommer til farger er det den beste skjermen vi har testet til dags dato. Kombinasjonen av OLED som baklys med kvanteprikker gir en knallgod presisjon i lyssettingen av bildet, hvor fargene får fri utfoldelse som gir et imponerende, naturtro resultat.

Samtidig er Sony en sann mester på å lage velfungerende bildebehandling, og det blir ganske så spennende å se hvordan denne er sammenlignet med hva Samsung får til på sin tilsvarende konkurrent med det samme panelet.

Resultatet som Sony bringer til torgs er meget bra. Du får en detaljskarphet og dybde som er knallgod selv på lavere oppløst innhold. Og på bevegelse er det slettes ikke mye å sette fingeren på.

Tenker du å bruke TV-en til spilling vil ikke Sony A95K være et dårlig valg, selv om vi har sett et par andre modeller by på enda raskere respons. Merk også at du kun får HDMI 2.1 på to av de i alt fire portene, noe vi synes er ganske slapt. Spesielt når den ene kan ende opp med å bli «kapret» til å hente ut lyd via eARC.

Så blir det spennende å se hva Samsungs tilsvarende TV klarer sammenlignet med A95K, spesielt siden Samsungs konkurrent er den god del billigere.

Men Sony har uten tvil lagt listen høyt nok til at det skal presteres på absolutt øverste nivå fra Samsung for å tukte den. Og vi har få betenkeligheter med å anbefale deg denne toppmodellen.

Sony Bravia XR-55A95K
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Bravia XR-55A95K

9
Imponerende
sitatHelt overlegen fargegjengivelse

Fordeler

  • +
    Ekstremt gode og presise farger
  • +
    Smekker og enkel design
  • +
    Google TV begynner å bli velslepent
  • +
    Rå på skarphet og detaljer
  • +
    God lyd
  • +
    To fjernkontroller
  • +
    Godt egnet for HDR-innhold
  • +
    Grei inputlag

Ting å tenke på

  • Kostbar 55 tommer
  • Kun to av HDMI-ene støtter 2.1
  • Finnes bedre skjermer å spille på
annonse