På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne Neo QLED-modellen er gnistrende god
Byr på en overlegen HDR-opplevelse.
Innhold
Kampen om å lage de beste TV-ene har pågått i flere tiår. I dag står kampen mellom QLED og OLED, hvor begge teknologiene kommer i nye og forbedrede versjoner som Neo QLED og OLED Evo.
Vi har nå fått inn flere av disse nye skjermene til test, og først ut er QN95-modellen fra Samsung, som har den flunkende nye Neo QLED-teknologien til selskapet. Denne skal blant annet by på et bilde hvor du får mye mer lysstyrke over enn større del av skjermen enn tidligere.
Vi har tatt for oss 65-tommers utgaven av skjermen, altså Samsung QE65QN95A. Dette er toppmodellen blant skjermene som gir deg 4K-oppløsning i år, og koster deg i skrivende stund rett i underkant av 30.000 kroner som 65 tommer. Den fås også i flere andre størrelser.
Samsungs Neo QLED gir gnistrende 4K HDR
Fordeler
- +Knallsterk på kontrast
- +Har massivt med lysstyrke å by på
- +God innsynsvinkel
- +Meget bra sortnivå
- +Meget god til spill
- +Brukervennlig
- +Godt kalibrerte bildemoduser fra fabrikk
Ting å tenke på
- —Mangler støtte for Dolby Vision
- —Noe blooming rundt de lyseste objektene
Samsung QLED QE65QN95A
Bedre justert fra fabrikk
Samsung leverer en rekke bildemoduser du kan velge blant når du pakker opp denne TV-en. Som vanlig er noen av disse av typen som gir deg et kaldt bilde, som passer godt om du like et blåstikk i fargene. Men du har også moduser som treffer mer nøytralt.
Ser vi på Dynamisk- og Standard-modusene er det disse modusene som gir deg et kaldt bilde. Dynamisk er den som trekker seg lengst unna et nøytralt bilde, samtidig som lysstyrken og kontrasten er i overkant overdrevet - akkurat som vanlig.
I den motsatte enden av skalaen finner du Film eller Moviemaker, som begge er langt bedre om du jakter mer presise farger, lys og kontrast.
Som oftest har vi måttet justere videre med disse modusene som utgangspunkt for å få bilde så godt som mulig.
Men det kan virke som Samsung har lagt seg i selen og tatt en par ekstra runder med justering før de har sendt denne nye Neo QLED-modellen fra seg. For Film-modusen er rett og slett meget bra justert til å være en standard innstilling. Den treffer på det aller meste, og er en modus du uten problemer kan bruke uten videre bekymringer.
Likevel kan du tyne noen få prosent mer presisjon ut av skjermen, og hvilke innstillinger vi endte opp med ser du i bildegalleriet under.
Gnistrende lysstyrke
En av nyhetene som har preget TV-verdenen de siste par årene er introduksjonen av HDR. Der du får mer intense farger og ikke minst mer lysstyrke i innholdet som TV-en kan boltre seg i. Utfordringen har vært at TV-er har hatt mulighet til å gi fra seg mye lys, men kun på mindre deler av skjermen.
Med Neo QLED-teknologien er arealet som kan gi fra seg mye lysstyrke langt større. Og det er noe du merker godt. Under våre målinger så viser måleren at skjermen yter rundt 1200 nits i et 50 prosent vindu, hvilket er imponerende. I et 10 prosent vindu så viser måleren rundt 1600 nits, hvilket er omtrent det samme som fjorårets tilsvarende QLED-modeller.
Så forskjellen ligger i at Neo QLED-panelet gir mer lys over større deler av skjermen samtidig, som er noe du virkelig legger merke til. Skjermen har for ordens skyld støtte for det aller meste av HDR-formater – foruten Dolby Vision.
Samtidig så er denne skjermen meget presis på fargene, og det er ingen «banding» å se mellom de ulike nyansene. Og skarpheten er meget bra i denne skjermen. Spesielt på ekte 4K, får du et bilde som er noe av det aller beste vi hittil har testet.
Det eneste vi kan sette fingeren på er at du kan oppleve noe «blooming» på de aller lyseste objektene på en mørk bakgrunn. Altså at det lyse «smitter» over på det mørke. Men til LCD å være er dette rett og slett imponerende. Selv om OLED-TV-er vil være enda et hakk kvassere.
Skjermen er dessuten meget god på bevegelse, og du har overraskende god innsynsvinkel med tanke på at dette er et VA-panel. Samtidig er det verdt å notere seg at den også er god på gjenskinn. Så dette er en skjerm som trives godt i lyse rom, men samtidig har bra nok sortnivå til at den fint kan brukes i et mørkt rom også.
I tillegg har Samsung lagt til en innstilling som heter Skyggedetalj. Denne funksjonen kan være greit å merke seg, for skulle du for eksempel se en film som er i overkant mørk av seg, kan du med hell bruke denne funksjonen til å minke eller øke detaljene i mørke partier.
Meget habil spill-TV
Denne TV-en har blitt en god del bedre til å vise HDR-innhold. Og det smitter også over på spill. Og samtidig så fortsetter Samsung den gode trenden de hadde i fjor hva gjelder inputlag og støtte for 120 bilder i sekundet.
Denne skjermen kan fint håndtere 120 bilder i sekundet med en oppløsning på 4K, hvilket betyr at du kan utnytte de nye konsollene til Microsoft og Sony til det fulle.
Skjermen har FreeSync-støtte som kommer godt med, slik at du kan synkronisere antallet bilder i sekundet fra konsollen eller PC-en din med TV-en, og på den måten få best mulig bildeflyt uten feil i grafikken.
Når det kommer til såkalt inputlag så ligger denne skjermen rundt 9,4 ms ved en oppløsning på 1080p, som er noe av det aller beste du får på markedet. Dropper du å bruke spillmodusen så øker responstiden til rundt 77 ms. Men skjermen oppdager som regel automatisk at du har koblet til spillutstyr og aktiverer spillmodusen for deg.
Aktiverer du HDR i spill som har det, så vil du få ekstra mye glede av denne skjermen. Igjen er overlegen lysstyrke og massivt med farger med på å gjøre spillene enda et hakk mer spennende. Spiller du for eksempel Battlefield, vil bomber og granater lyse opp mot deg på en helt ny måte.
Brukervennlig som alltid
Sammen med noe av den beste billedkvaliteten vi noen gang har sett fra en LCD-TV, er også denne Samsung-skjermen brukervennlig, slik selskapets skjerm har for vane å være.
I bunnen ligger Tizen-plattformen, og den er ryddig og enkel å navigere rundt i. Når du trykker på Hjem-knappen så kommer en ikonrekke opp i nedre del av bildet, og her kan du selv stokke og legge til apper, innganger eller andre funksjoner du liker å bruke.
Om du for eksempel legger til Netflix eller Disney+, så vil du få en ny rekke over den originale om du markerer ikonet til en av disse strømmeappene. I den nye rekken vil en snarvei til hva du så på sist dukke opp, sammen med andre forslag til serier og filmer som ligger i samme kategori som du liker.
Menyene i TV-en er dessuten enkelt satt opp, slik at du ytterst sjelden trenger å hente frem bruksanvisningen for å finne ut av ting. Samtidig så er skjermen god til å se hva slags ting du har koblet til, som for eksempel om du kobler til en dekoder, så vil den merke hvilken type det er, slik at du kan styre alt med en og samme fjernkontroll.
Konklusjon
Den store forskjellen fra fjorårets QLED-modeller ligger altså under panseret på årets QN95. Med det som Samsung i år kaller Neo QLED så tar de store steg hva gjelder lysstyrke. Først og fremst på hvor mye av skjermen du kan klemme til med mye lys av gangen.
Resultatet er at du får en slags aha-opplevelse når du ser på innhold i HDR, samtidig som denne skjermen, til å være en LCD, har et meget imponerende sortnivå. Med det knapper den også inn på et av feltene som OLED har vært dominerende i flere år.
I motsatt ende kan QN95 også varte opp med mye lysstyrke, som kombinert med en overraskende korrekt Film-modus, gjør at du slettes ikke trenger å gjøre de store krumspringene med justeringer og kalibrering når du har pakket opp skjermen.
Samsung fortsetter å lage den mest brukervennlige TV-en, som samtidig går godt over ens med et aller meste av andre enheter du ønsker å koble til. Alt blir enkelt og ryddig flettet sammen av Tizen-plattformen, som du bruker med en like enkel og ryddig fjernkontroll.
Alt i alt er det lite å utsette på QN95, som seiler opp som en av de aller beste TV-ene vi har testet – og den beste 4K-LCD-en vi noensinne har prøvd. En skjerm vi uten skrupler vil anbefale deg.
Samsungs Neo QLED gir gnistrende 4K HDR
Fordeler
- +Knallsterk på kontrast
- +Har massivt med lysstyrke å by på
- +God innsynsvinkel
- +Meget bra sortnivå
- +Meget god til spill
- +Brukervennlig
- +Godt kalibrerte bildemoduser fra fabrikk
Ting å tenke på
- —Mangler støtte for Dolby Vision
- —Noe blooming rundt de lyseste objektene