TestSony Xperia E4G

Mye for pengene

Sony Xperia E4G har alt de fleste trenger, og den koster bare 1400 kroner.

Innledning, design og praktisk bruk

Sonys E-serie er laget for deg som ikke ser helt poenget med å punge ut flerfoldige tusenlapper hver gang du skal kjøpe ny mobil, og har helt siden starten holdt seg i prissegmentet under 1500 kroner.

Det nyeste tilskuddet på stammen er Xperia E4G, som i skrivende stund ligger nede på 1390 kroner hos de billigste forhandlerne.

Det er heldigvis ikke lenger slik at lav pris er synonymt med kjipe spesifikasjoner. E4G er en fullverdig Android-telefon med forholdsvis solid maskinvare, det meste du kan be om av teknologi – inkludert NFC og 4G.

Lubbent bakdeksel

«Slank og elegant» står ikke på listen over adjektiv man kan bruke for å beskrive Xperia E4G, som er både bred og rund i kantene. Vekten stopper på 135 gram.

Det første som slår oss når vi holder telefonen i hånden er at den kjennes noe "hul" ut. I E4G sitt tilfelle skyldes dette ene og alene bakdekselet, som er i overkant romslig i forhold til resten av telefonen, og bygger et par millimeter ut på alle sider. Dette skaper en unødvendig plastfølelse i en telefon som faktisk kjennes dobbelt så solid ut uten bakdekselet.

Når det er sagt så var vi aldri bekymret for at det skulle løsne i løpet av testperioden, da det er godt festet og er fritt for slark og slingring. Det kan også tenkes at telefonen tåler både ett og to fall fra hoftehøyde ekstra takket være den ekstra polstringen.

Xperia E4G har fått et i overkant romslig bakdeksel. (Foto. Marius S. Eltervåg).

qHD-oppløsning

Skjermen i Xperia E4G har fått qHD-oppløsning, altså 960 x 540 bildepunkter. Dette gir en pikseltetthet på 234 PPI, noe som ikke er allverdens mye i dag. I daglig bruk er ikke dette noe vi går og irriterer oss over, men vær obs på at du vil kunne få problemer med å tyde veldig liten skrift og andre små detaljer.

Skjermen har ellers god fargegjengivning, bra respons når du trykker på den og høy nok lysstyrke til at den er fullt ut leselig i sollys.

Det kan ellers nevnes at Sony har valgt å legge Android-funksjonstastene rett inn i skjermen istedenfor i et panel nedenfor, noe som tar opp ca 10 prosent av skjermarealet.

Telefonen har fått forholdsvis kraftig maskinvare.

Det er kinesiske MediaTek som står bak systembrikken i Xperia E4G, som er utstyrt med modellen MT6732. Denne gir deg en firekjernet 64 bit-prosessor på 1,5 GHz og grafikkbrikken Mali T760 MP2, kombinert med 1 GB arbeidsminne.

Dette er plenty med krutt for en telefon med denne oppløsningen, noe du merker i den daglige bruken. Telefonen oppfører seg smidig både når du åpner apper, surfer på nett, starter videoer og diller med andre ting.

Den greier seg også bra i ytelsestestene våre.

Om du er blant dem som fyller telefonene dine med alskens apper og multimedia, må du belage deg på å handle minnekort til Sony Xperia E4G. Her er det et internminne på drøyt 8 GB, hvorav rundt 4,5 GB er tilgjengelig for sluttbrukeren når operativsystemet og bloatwaren har forsynt seg.

På den positive siden kan du bruke minnekort, noe som ikke alltid er en selvfølge. Telefonen støtter MicroSD opp til 64 GB.

Du slipper ikke unna den vanlige dosen med bloatware.

Talekvaliteten er ellers god, noe som gjelder for de fleste telefoner i 2015.

Xperia E4G egner seg bra til spill og moro.

Sony Xperia E4 har ikke fått Android 5.0 Lollipop, og kjører istedenfor 4.4.4 KitKat. Dette betyr at du blant annet går glipp av lokasjonsbevisste sikkerhetsfunksjoner, animerte ikoner og andre nyheter.

I likhet med de fleste andre produsentene har også Sony lagt sitt eget grensesnitt oppå de originale Android-menyene. Sonys variant heter Xperia UI, og gir deg tilpassede ikoner, et knippe Sony-funksjoner (som støtte for Miracast, om du har en TV som støtter dette) og den vanlige dosen medfølgende apper. Sistnevnte er mer en irritasjonsfaktor enn en fordel etter vår mening, men det er en ren smakssak.

Til tross for at produsentene liker å maskere originalmenyene med sine egne løsninger er det stort sett det samme opplegget det går i med et lass personaliseringsmuligheter for både nedtrekksmenyen, startskjermer og annet. Har du brukt en Android-modell kjenner du deg raskt igjen her.

Responsen i menyene er også god, så at vi snakker om en budsjettmodell betyr ikke at du må ta til takke med en treg bruksopplevelse. Alt i alt brukervennlig og greit, altså.

Tregt kamera

Kameraet er enkelt å bruke, men bildene blir så som så.

Er du utendørs i vanlig dagslys, leverer E4G en bildekvalitet som naturlig nok ikke kommer opp på nivå med det du henter ut fra dyrere og mer avansert optikk i dyrere telefoner, men som likevel er godkjent.

Innendørs eller under dårlige lysforhold blir bildekvaliteten heller laber med mye støy og uskarpheter.

Det tar ellers over tre sekunder fra du trykker på utløsertasten til bildet er ferdig lagret i internminnet, noe som er i tregeste laget selv for en budsjettmodell som dette.

Sony Xperia E4G
7
Bra

Sony Xperia E4G

Fordeler

 • Krysse av
  Lav pris
 • Krysse av
  Svært bra batteritid
 • Krysse av
  Mye teknologi
 • Krysse av
  Sprek

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe klumpete bakdeksel
 • Bytt
  Middels kamera
 • Bytt
  Lav skjermoppløsning