Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia E4G

Mye for pengene

Sony Xperia E4G har alt de fleste trenger, og den koster bare 1400 kroner.

Innledning, design og praktisk bruk

Sonys E-serie er laget for deg som ikke ser helt poenget med å punge ut flerfoldige tusenlapper hver gang du skal kjøpe ny mobil, og har helt siden starten holdt seg i prissegmentet under 1500 kroner.

Det nyeste tilskuddet på stammen er Xperia E4G, som i skrivende stund ligger nede på 1390 kroner hos de billigste forhandlerne.

Det er heldigvis ikke lenger slik at lav pris er synonymt med kjipe spesifikasjoner. E4G er en fullverdig Android-telefon med forholdsvis solid maskinvare, det meste du kan be om av teknologi – inkludert NFC og 4G.

Lubbent bakdeksel

«Slank og elegant» står ikke på listen over adjektiv man kan bruke for å beskrive Xperia E4G, som er både bred og rund i kantene. Vekten stopper på 135 gram.

Det første som slår oss når vi holder telefonen i hånden er at den kjennes noe "hul" ut. I E4G sitt tilfelle skyldes dette ene og alene bakdekselet, som er i overkant romslig i forhold til resten av telefonen, og bygger et par millimeter ut på alle sider. Dette skaper en unødvendig plastfølelse i en telefon som faktisk kjennes dobbelt så solid ut uten bakdekselet.

Når det er sagt så var vi aldri bekymret for at det skulle løsne i løpet av testperioden, da det er godt festet og er fritt for slark og slingring. Det kan også tenkes at telefonen tåler både ett og to fall fra hoftehøyde ekstra takket være den ekstra polstringen.

Xperia E4G har fått et i overkant romslig bakdeksel. (Foto. Marius S. Eltervåg).

qHD-oppløsning

Skjermen i Xperia E4G har fått qHD-oppløsning, altså 960 x 540 bildepunkter. Dette gir en pikseltetthet på 234 PPI, noe som ikke er allverdens mye i dag. I daglig bruk er ikke dette noe vi går og irriterer oss over, men vær obs på at du vil kunne få problemer med å tyde veldig liten skrift og andre små detaljer.

Skjermen har ellers god fargegjengivning, bra respons når du trykker på den og høy nok lysstyrke til at den er fullt ut leselig i sollys.

Det kan ellers nevnes at Sony har valgt å legge Android-funksjonstastene rett inn i skjermen istedenfor i et panel nedenfor, noe som tar opp ca 10 prosent av skjermarealet.

Telefonen har fått forholdsvis kraftig maskinvare.

Det er kinesiske MediaTek som står bak systembrikken i Xperia E4G, som er utstyrt med modellen MT6732. Denne gir deg en firekjernet 64 bit-prosessor på 1,5 GHz og grafikkbrikken Mali T760 MP2, kombinert med 1 GB arbeidsminne.

Dette er plenty med krutt for en telefon med denne oppløsningen, noe du merker i den daglige bruken. Telefonen oppfører seg smidig både når du åpner apper, surfer på nett, starter videoer og diller med andre ting.

Den greier seg også bra i ytelsestestene våre.

Om du er blant dem som fyller telefonene dine med alskens apper og multimedia, må du belage deg på å handle minnekort til Sony Xperia E4G. Her er det et internminne på drøyt 8 GB, hvorav rundt 4,5 GB er tilgjengelig for sluttbrukeren når operativsystemet og bloatwaren har forsynt seg.

På den positive siden kan du bruke minnekort, noe som ikke alltid er en selvfølge. Telefonen støtter MicroSD opp til 64 GB.

Du slipper ikke unna den vanlige dosen med bloatware.

Talekvaliteten er ellers god, noe som gjelder for de fleste telefoner i 2015.

Xperia E4G egner seg bra til spill og moro.

Sony Xperia E4 har ikke fått Android 5.0 Lollipop, og kjører istedenfor 4.4.4 KitKat. Dette betyr at du blant annet går glipp av lokasjonsbevisste sikkerhetsfunksjoner, animerte ikoner og andre nyheter.

I likhet med de fleste andre produsentene har også Sony lagt sitt eget grensesnitt oppå de originale Android-menyene. Sonys variant heter Xperia UI, og gir deg tilpassede ikoner, et knippe Sony-funksjoner (som støtte for Miracast, om du har en TV som støtter dette) og den vanlige dosen medfølgende apper. Sistnevnte er mer en irritasjonsfaktor enn en fordel etter vår mening, men det er en ren smakssak.

Til tross for at produsentene liker å maskere originalmenyene med sine egne løsninger er det stort sett det samme opplegget det går i med et lass personaliseringsmuligheter for både nedtrekksmenyen, startskjermer og annet. Har du brukt en Android-modell kjenner du deg raskt igjen her.

Responsen i menyene er også god, så at vi snakker om en budsjettmodell betyr ikke at du må ta til takke med en treg bruksopplevelse. Alt i alt brukervennlig og greit, altså.

Tregt kamera

Kameraet er enkelt å bruke, men bildene blir så som så.

Er du utendørs i vanlig dagslys, leverer E4G en bildekvalitet som naturlig nok ikke kommer opp på nivå med det du henter ut fra dyrere og mer avansert optikk i dyrere telefoner, men som likevel er godkjent.

Innendørs eller under dårlige lysforhold blir bildekvaliteten heller laber med mye støy og uskarpheter.

Det tar ellers over tre sekunder fra du trykker på utløsertasten til bildet er ferdig lagret i internminnet, noe som er i tregeste laget selv for en budsjettmodell som dette.

Ytelsestester og konklusjon

Vi har sendt Sony Xperia E4G gjennom de vanlige ildprøvene: Geekbench 3 er en test som fungerer på mange ulike plattformer, og som måler generell ytelse, mens 3D Mark måler ytelse med fokus på spill. Antutu måler også generell ytelse.

Med prisklassen i bakhodet er det ikke annet å si enn at Xperia E4G består med glans. I de generelle ytelsestestene lander den langt over den dobbelt så dyre Samsung Galaxy A3, og er heller ikke uforskammet langt bak toppmodellene som koster fire-fem ganger mer. På testene som går mer spesifikt inn på grafikken kommer den derimot til kort mot high end-mobilene, og lander på nivå med Samsungs mellomklassetelefon.

Xperia E4G er herlig fri for hakking og forsinkelser.

Dette skulle kort og godt tilsi at E4G leverer god respons under alle vanlige oppgaver, mens du nok vil bli skuffet om du prøver deg på de tyngste appene og spillene der ute.

Konklusjon

Sony Xperia E4G er i likhet med resten av telefonene i Sonys E-serie beregnet på dem som ikke er interessert i å punge ut flerfoldige tusen når det er på tide å bytte mobiltelefon.

Og om man utelukkende ser på papiret er det ikke mye du må ofre om du velger en E4G til 1400 kroner. Den har det aller meste vi har lært oss å like med dagens smarttelefoner, inkludert 4G-hastighet på nettet og støtte for NFC.

Den er også herlig fri for hakking og forsinkelser, takket være maskinvare med mer enn nok muskler enn det den trenger for å ta unna dagligdagse oppgaver.

Nå er det ikke sånn at du kan forvente å betale 1400 kroner for en telefon uten å inngå noen kompromisser, og de er tilstede også her. Vi er ikke veldig imponert over kameraet, og skjermoppløsningen er helt på den nedre grensen av hva som er behagelig å se på. Den er heller ikke oppdatert til den nyeste Android-versjonen, altså 5.0 Lollipop.

Når det er sagt er dette kompromisser vi kan leve med i denne prisklassen, der det for målgruppen ofte handler om å skaffe seg en telefon som fungerer til alle vanlige formål uten at man trenger blakke seg.

Det finnes imidlertid flere andre telefoner du kan ta en titt på om du er ute etter mest mulig for pengene.

Det mest åpenbare alternativet finner du i Microsoft Lumia 640, som muligens er den mest kompromissløse telefonen vi har vært borte i. Med HD-skjerm, fantastisk kamera, alt du trenger av teknologi og solid design er den foreløpig det beste kjøpet du kan gjøre i 1500-kronersklassen. Det forutsetter at du ikke har aversjoner mot å ta steget over til Windows Phone.

Les testen av Lumia 640 »

Om det er Android du er ute etter kan du se nærmere på Samsung Galaxy A3, som har hakket bedre kamera, høyere skjermoppløsning og en svært solid og stilren design. Da må du imidlertid ut med en femhundrelapp ekstra.

Les test av Samsung Galaxy A3»

Det er også på sin plass å nevne at Sony også har lansert en rimeligere variant i E-serien i år. Xperia E4 har hakket svakere maskinvare, mangler 4G og NFC, men leveres med 0,3 tommer større skjerm enn E4G (dog samme oppløsning). Ellers er telefonene så godt som identiske - bortsett fra prislappen som ligger 500 kroner lavere for Xperia E4.

Les mer om Sony Xperia E4»

Les også
Sony Xperia E5: Endelig har Sony skjønt hvor volumknappene skal sitte!
Les også
Ti supre mobilvalg til skolestart
Les også
Sony slipper to nye Xperia-modeller
Les også
Her er sommermobilene
Les også
Sony Xperia Z3+: Xperia Z3+ har mer muskler og færre lokk
Les også
Sony åpner opp smarttelefonene sine
Les også
Butikkene bugner av mobilnyheter i mai
annonse