Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia N93i

Nokia N93i er unektelig stilfull, om enn noe overdimensjonert.

Design og skjerm

Nokia N93i starter kameraet automatisk når du vrir skjermen.
Klokkeslettet lyser gjennom speilflaten.
Tastene er altfor flate og harde.

Nokia N93i er Nokias nye videotelefon. Det er en etterfølger av Nokia N93, men forskjellene i designen er mange.

N93i er stor som et beist, og passer ikke i en vanlig bukselomme. Iallefall ikke uten at klumpen på låret blir merkbart stor. Det er ingen tvil om at N93i er for de spesielt interesserte.

Vi brukte jakkelommen for å oppbevare telefonen i så ofte som mulig, og nølte ikke med å legge telefonen på bordet.

Dette til tross for at N93i en del tynnere enn forgjengeren, og en hel centimeter kortere. Men så var jo forgjengeren gigantisk.

Speilblank
Hele fremsiden av N93i er en stor speilblank overflate. Det er et fremskritt fra Nokia N93, som var utrustet i billig plastikk.

Vi sluttet aldri med å la oss fascinere over denne overflaten. I enkelte vinkler i dårlig lys, får hele fremsiden av telefonen en sort farge. I de fleste andre vinkler ser telefonen grå ut.

Men overflaten er ikke bare speilblank. Det er faktisk et speil, som viser et litt bølgete speilbilde. Det kan jo diskuteres om detaljen er jålete, noe som ikke står helt til telefonens størrelse.

"Speilet" er ikke fremmed for fettmerker og fingeravtrykk. I nærmere øyesyn ser disse merkene udelikate ut, men i normale omgivelser merkes de ikke spesielt godt.

Skjermen til N93i kan vris rundt for å se se bilder og video i bredskjerm. Telefonen går automatisk over i bredskjermmodus når du vrir skjermen.

For å knipse bilder eller ta opp video vrir du skjermen motsatt vei. I denne modusen starter kameraet automatisk.

Elendige taster
Nokia N93 hadde gode taster. Det har dessverre ikke N93i. Nykommeren har flate og harde taster. Det er et slit å skrive meldinger med, og hver SMS ble skrevet med motvilje.

Hovedproblemet er at tastene krever konsentrasjon for å skrive på. Det er umulig å føle seg frem til de riktige tastene, og du må konsentrere deg for å trykke riktig antall gang på hver tast. Du må også trykke hardt på tastene for at det skal skje noe som helst.

N93i har ikke innebygget minijack-utgang for å lytte til musikk i vanlige hodesett, slik en kanskje forventer fra en medietelefon. Men det verste av alt, er at produsenten heller ikke har spandert en overgang. I esken finner du bare et musikkhodesett fra produsenten selv, som du må finne i å bruke dersom du ikke har lyst til å bla opp noen hundre kroner på en overgang.

Å lytte til musikk er en plagsom opplevelse med N93i. Tilkoblingen er plassert på venstresiden av N93i, noe som gjør mobilen upraktisk å ha i lomma.

Denne tilkoblingen er skjult bak en luke, noe som gjør musikklytting enda mer plagsomt. Denne luker er mildt sagt i veien, og den ser ut til å være lett å knekke når du stapper telefonen ned i en trang bukselomme.

Hengselet til denne luken er laget i gummi, og til tross for tvilsom plassering, og ekstra uforsiktig behandling fra vår side, knakk den ikke under testperioden.

Skjermen til Nokia N93i er 2,4 tommer, og oppløsningen er på 240 x 320 piksler. Dette er helt godkjent til det mobilen først og fremst er beregnet til: Multimedia.

På denne skjermen er det behagelig å se på både bilder og video, og vi mistet ikke oversikten.

Vri skjermen
Ved å vri skjermen, får du bildet i bredskjermformat, noe som gjør det enda mer oversiktlig når du bruker mobilen til multimedia.

Skjermen kan vris for å få bredskjermsformat.

Skjermen er også godkjent til å jobbe med tekst, så vel som en kjapp surferunde i parken. Alt i alt fungerer den helt greit til sitt bruk.

Menysystemet i N93i er helt standard Series 60 3rd Edition. Her finner vi alle de nyeste vriene i det ellers kjente og kjære grensesnittet.

Ladepluggen har en litt rar plassering.

Operativsystemet gjør at N93i går under kategorien smarttelefon. Det vil si at du kan kjøre flere oppgaver samtidig, og bla mellom de åpne programmene på samme måte som du er vant med fra PC-en.

I tillegg kan du legge ting på utklipstavlen, samt installere egne programmer fra det store spekteret som finnes.

N93i er ikke treg. Med tanke på at den har Symbian Series 60, er den jo unektelig heller ikke imponerende kjapp.

Etter å ha brukt Series 60-telefoner i en lengre periode la vi imidlertid ikke merke til at Nokia N93i var spesielt rask, ei heller treg.

Det å kalle denne T9-ordboken gammeldags er kanskje å ta i. Men mens Sony Ericsson har gått over til en ny type ordbok, som også husker sammenhengene av ordene, sitter Nokia på gjerdet.

På en mobil med så dårlige taster som N93i er det lett å savne ordboken fra nyere Sony Ericsson-mobiler.

Maskinvare, teknologi og nytte

Ikke mye minne
N93i har ikke spesielt stor minnekapasitet. Den har 50 MB innebygget minne, også følger det i tillegg med et minnekort på 1 GB.

En gang var dette mye, men det er ikke lenger mye til å være en multimediatelefon.

Telefonen kan plugges rett inn i USB-porten med kabel, og dukker opp som en disk uten at du trenger noen ekstra drivere. Du kan eventuelt bruke medfølgende programvare for synkronisering og lignende i Windows.

Én gigabyte minne følger med.

Batterilevetiden til N93i er ikke så mye å skryte av. En oppgitt taletid på 3,3 timer i 3G-dekning er i nederste klasse, og betyr at du må lade telefonen ganske ofte om du bruker den aktivt. Hviletiden er oppgitt til 9,4 dager i 3G-dekning, og 11,8 timer i grisgrendte strøk uten 3G.

Vi måtte lade N93i hver dag når vi lot e-postene tikke inn automatisk, skrev litt e-post og SMS, surfet via Wi-Fi i ledige stunder, og tok noen samtaler i blant. Men heldigvis holdt det å slenge den på lading hver natt.

Siden 3G er på plass, er samtalekvaliteten upåklagelig. Den innebygde høyttaleren fungerer også helt utmerket til mobilsamtaler, og vi kunne til og med føre en telefonsamtale mens stereoanlegget sang i bakgrunnen.

Som nevnt på forrige side, sparker ikke N93i like godt fra seg i menyene som enklere mobiler. Eksempelvis Nokias egne Series 40-telefoner. Likevel synes vi ikke N93i er plagsomt treg.

Vi har som vanlig målt ytelsen ved hjelp av testprogrammet Jbenchmark. Resultatet er absolutt tilfredsstillende. I Jbenchmark 1.0 scorer N93i 54 poeng, noe som er helt godkjent. Litt underlig er det likevel at forgjengeren, Nokia N93, hadde tolv prosent bedre ytelse.

Tilkoblingskabel til TV eller prosjektor inngår.

3D-ytelsen er omtrent den samme på N93i som på forgjengeren, med sine 956 poeng. Det er usedvanlig høy poengsum.

I pakken til N93i får du med en lader, et hodesett, et minnekort på 1 GB, en datakabel og en TV-kabel. Sistnevnte gjør at du kan se bildene og videoene dine direkte på TV-en.

I tillegg følger det med et kameralinsedeksel og en medfølgende snor slik at du ikke mister dette dekselet. Nokia har også spandert en bæreveske til N93i, så vel som en bærestropp. Og ellers finner du selvsagt en brukerveiledning.

Mangler det ikke noe?
N93i har det meste av teknologier som en mobil kan ha. Eller, kanskje ikke likevel?

Støtte for ha firebåndsstøtte har blitt en naturlig del av mobiler i denne prisklassen. N93i støtter kun tre, og kan dermed ikke brukes i Sør-Amerika.

N93i har ikke A2DP, i likhet med forgjengeren. Vi savnet det før, og vi savner det fortsatt.

Vi trenger ikke se langt inn i spåkulen for å skjønne at super-3G (HSDPA) er på vei til Norges mobilnett, og det kommer til å gi mye høyere datahastigheter. Men N93i har ikke støtte for denne teknologien. Vi vil ikke anbefale noen teknologiinteresserte å spytte 7000 kroner i en mobiltelefon uten HSDPA i dag.

Wi-Fi er imidlertid på plass, som en trøst. En mager trøst. Med Wi-Fi kan du surfe på ditt eget trådløse hjemmenettverk i høy hastighet, men Wi-Fi er selvsagt ikke like tilgjengelig som tilkoblinger via mobilnettet.

Nokia har utstyrt N93i med Bluetooth v.2.0, som er den nyeste og raskeste blåtann-versjonen.

Klar for jobb
Nokia N93i er først og fremst en multimedietelefon, men den duger også som et mobilt kontor. Det er jo tross alt en smarttelefon.

E-postleseren er upåklagelig. Både POP3 og IMAP er på plass. En lang rekke proffunksjoner er også tilgjengelig. Du kan for eksempel sette opp flere kontoer, legge til signatur.

N93i kan lese Office-dokumenter. Men ikke redigere de.

Leser Office-filer
Nokia N93i leser Office-filer i Word-, Excel-, og PowerPoint-formater, ved hjelp av det preinstallerte programmet QuickOffice.

For å redigere slike dokumenter må du imidlertid kjøpe en mer avansert versjon av QuickOffice. Mer om det kan du lese i vår test av QuickOffice.

I adresseboken til N93i kan du lagre kontaktene dine sammen med det meste av informasjon, samt et bilde og en egen ringetone som spiller når vedkommende ringer.

Planleggeren til N93i er den avanserte sorten. Du kan kikke gjennom hendelser etter dag, uke og måned. Alle avtalene dine for dagen dukker opp på "skrivebordet", slik at du ser de mens telefonen er i hvilemodus.

Du kan legge til møter, merkedager, memo eller gjøremål. Du kan også legge til notater uten noen tilegnet dato, mens gjøremålslisten bare har en forfallsdato.

Du kan også skille mellom private og offentlige oppføringer.

Alle endringer som gjøres i planleggeren og adresseboken til N93i kan selvsagt autosynkroniseres opp mot datamaskinen din.

Foruten dette har N93i en lommebok for å huske koder og passord, en kalkulator og støtte for stemmestyring. Telefonen kommer også med en nettleser, som stabler sider i én kolonne i beste Opera-stil. Nettleseren er kjapp, og tygger over de fleste nettsider.

Også må vi selvsagt nevne nyttefunksjonen over alle nyttefunksjoner: Når du trykker på blitsknappen på den ene siden av N93i, lyser fotolyset og mobilen funker da som en lommelykt.

Oppsummeringsvis er N93i en solid profftelefon. Her finnes det aller meste av funksjoner du kan tenkes å bruke. Det eneste du kan finne på å savne er et fullt tastatur. Dette kan selvsagt kjøpes i tillegg.

Les vår test av Freedom Keyboard One.

Underholdning og kamera

Underholdning til tusen
N93i har en innebygget mp3-spiller som gir en helt upåklagelig lydkvalitet. Du skal gå til anskaffelse av et imponerende hodesett før du merker forskjellen fra N93i til vanlige mp3-spillere.

Hodesettet som følger med gir imidlertid, og som vanlig, et flatt og kjedelig lydbilde.

Telefonen bruker ikke en 2,5 mm minijack-utgang, og det følger ikke med noen overgang til dette. Det betyr at du må punge ut med noen ekstra hundrelapper for en slik overgang dersom du vil ha et bedre hodesett.

Nokia N93i kan underholde.

Men når du plugger i et bedre hodesett spiller N93i musikken lekende lett, med luft imellom hvert instrument.

N93i sluker 3GP-formatet, så vel som mpeg4 og RealVideo. Telefonen kan enkelt settes over i bredskjermmodus ved å vri skjermen, og da står også mobilen stødig på bordet slik at du slipper å holde den mens du nyter filmen.

Det følger med tre spill i N93i: SRE, Snakes og Card Deck. Førstnevnte tar deg med på et futuristisk tunnelrace i ren WipeOut-stil. Snake er en 3D-oppgradert versjon av klassikeren Snake. Card Deck er et spill som gir deg seks forskjellige kabaler for hytteturen i påsken.

Carl Zeiss-optikk i kameraet
Kameraet er en av de viktigste funksjonene i N93i. Da er det spesielt video det legges vekt på.

Vi liker kamerasøkeren til N93i. Den er kjapp å fokusere, og henger ikke i svingene når det skjer ting i bildet. N93i fokuserer imidlertid ikke mens du videofilmer.

N93i har tre ganger optisk zoom. I tillegg har den foto- og videolys.

(Klikk for større bilder)

(Klikk for større bilder)

(Klikk for større bilder)

Kvaliteten på bildene du tar med N93i er skuffende. Kameraet har 3,2 megapikslers oppløsning, men likevel er ikke bildene imponerende gode. Sony Ericsson K800i slår N93i ned i støvlene så det holder.

Problemet med bildene er at de ser vannmalte ut. Det er altfor mye elektronikk inne i bildet. Først justerer mobilen opp lyset i bildet, og dermed blir det kornete før mobilen til slutt jevner ut bildet og prøver å lage eget omriss på objektene samt forsterke fargene. Det hele er et resultat av for dårlig lysfølsomhet i brikkesettet til kameraet.

Videoklippene blir derimot imponerende. Vi mener dette er godt nok til å forevige minner, og videoklippene har heller ikke overdimensjonert filstørrelse. Det er på dette punktet vi føler at vi får mest tilbake for den store klumpen vi har i lomma.

Nokia sier at N93i har tilnærmet DVD-kvalitet på videofunksjonen. Den må de imidlertid lenger på jordet med. Oppløsningen er riktignok tilsvarende en DVD-film, men resultatet av videofilmingen er selvsagt ikke i nærheten av en DVD-film.

Vi merket imidlertid at filmen hakker under zooming. Av en eller annen grunn bruker ikke N93i den optiske zoomen under videofilming. Autofokus brukes heller ikke mens du filmer.

Vi sammenlignet med digitalkameraet Casio Exilim EX-P505, som har fått gode testresultater for videofunksjonen sin. Digitalkameraet leverer et klart bedre resultat, og zoomer i tillegg optisk så vel som å autofokusere.

Konklusjon

Endelig er oppfølgeren til Nokia N93 her. Hovedfokuset i den nye i-versjonen er videokameraet, som er det heftigste du finner i en telefon i dag.

Med N93i er det knapt grunn til å drasse på et videokamera for å forevige minner fra påskefjellet. Videoklippene du tar opp blir både store og skarpe÷, i en oppløsning på hele 640 x 480 piksler. Hvis du er skikkelig kresen, har selvfølgelig et videokamera hakket bedre kvalitet. Forskjellen er at N93i alltid ligger klar i lommen.

Når du kommer hjem kan du koble N93i til TV-en din med den medfølgende TV-kabelen, og vise frem feriebilder og filmklipp til venner og familie.

Hvis du legger vekt på planleggerfunksjoner vil N93i også tjene deg godt. Mobilen er en smarttelefon, som har det meste du forventer deg fra en mobil i denne klassen.

Som fotokamera, må imidlertid N93i se seg grundig slått av Sony Ericsson K800i - som koster nesten 4000 kroner mindre og har et mye bedre fotokamera.

Som multimediatelefon fungerer N93i ellers helt utmerket. Skjermen er stor og oversiktlig, så vel som lyssterk. Wi-Fi er også på plass, og N93i støtter de fleste videofiler.

Det er imidlertid en del minus å være klar over. N93i kan ikke gi fra seg trådløs stereo-lyd, den har ikke mer enn én GB minne. Den har heller ikke noen inngang for vanlige hodesett.

N93i er også dyr, forholdsvis upraktisk deisgnet, den har elendige taster og den har dårlig batterilevetid.

Spesifikasjonslisten mangler også super-3G (hsdpa), noe vi vil forvente i en så dyr telefon. Hvis du ser litt frem i tid, så kan det fort bli en funksjon du vil savne.

Om du kan leve med disse minussidene, og vil ha en mobilen som er kongen på haugen innen multimedia, og spesielt video, kan du trygt velge N93i. Det koster, men det smaker også.

annonse