Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab S 10.5

Det råeste nettbrettet verden har sett

Samsung Galaxy Tab S er nettbrettet for deg som ikke tar til takke med det nest beste.

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy Tab-familien har levd litt i skyggen av Galaxy Note-serien, og i hovedsak bestått av litt enklere modeller både når det gjelder ytelse og skjerm. Med Galaxy Tab S er dette snudd på hodet.

Her finner du vår nettbrett-toppliste »

Det kan synes som om målet har vært å skreddersy et brett som kan banke Apples iPad Air. Galaxy Tab S 10.5 er både tynnere, lettere, raskere og med bedre skjerm enn hovedkonkurrenten.

Galaxy Tab S er kort fortalt nettbrettet for deg som ikke er fornøyd med det nest beste.

Makeløs skjerm

Den mest åpenbare forskjellen på dette og de andre store Samsung-brettene, er skjermen. En ting er at den har vokst fra 10,1 til 10,5 tommer – det vil du kanskje ikke reflektere over. Noe ganske annet er det at brettet har fått en AMOLED-skjerm. Dette er den samme skjermteknologien som Samsung har brukt i sine dyreste mobiltelefoner, en skjerm som gir et helt fantastisk bilde.

Det er farlig å være kategorisk, men vi våger likevel å komme med følgende påstand; maken til dette har du aldri sett. Skjermen er rett og slett makeløs.

Det er vanskelig å beskrive skjermen på Samsung Galaxy Tab S uten at det høres ut som en reklametekst. Skjermen har høy oppløsning, fantastisk kontrast og suverene farger, i tillegg til at du selv kan justere både fargemetning og fargetemperatur. Dette er den råeste skjermen som noen sinne har funnet veien til et nettbrett.

Selv om Galaxy Tab S er et nettbrett proppet med ny teknologi, er det skjermen som er det aller største trekkplasteret. Her fotografert på veldig nært hold.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Nok et nærbilde av skjermen, denne gangen med andre farger.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brikken i brettet er en Exynos 5 Octa 5420. Denne har åtte prosessorkjerner der fire og fire jobber sammen. Den ene halvdelen er av typen Cortex A15 klokket til 1,9 GHz, den andre består av Cortex A7-kjerner klokket til 1,3 GHz. Hvordan disse prosessorene yter skal vi komme tilbake til på neste side.

Men en god skjerm er ikke nok om du vil være det sprekeste nettbrettet i verden. Samsung har også gjort en god jobb med designen. Tab S 10.5 er tynnere og har smalere ramme enn Note 10.1. Og selv om skjermen er noe større, er brettet bare 4 millimeter bredere og under 6 millimeter høyere. Skjermoppløsningen er på 2560 x 1600 punkter.

En av de letteste titommerne på markedet

På baksiden har brettet en festeanordning for omslag. Dette gjøres ved hjelp av trykknapper, og dekselet sitter svært trygt på.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet vi har testet har en elegant bronsefarget ramme, med en bronsering rundt menytasten, og bronsefgarget bakside. Baksiden er i det samme plastmaterialet som du finner på toppmobilen Galaxy S5. Overflaten gir god friksjon, så brettet er godt å holde. Vekten er også svært lav, noe du vil sette pris på om du skal sitte med brettet i hendene i lengre perioder.

Tab S virker likevel solid, og brettet er stivt uten knirk eller andre negative trekk.

Brettet har standard MicroUSB-kontakt i siden, og IR-sender på toppen. Hodetelefonene kobler du til oppe på venstre side, mens minnekortet sitter bak en luke på høyre side.

På hver side av brettet er det høyttalere.

Samsungs heftigste nettbrett har fått deler av designen fra Galaxy S5.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er ingen kontakter i bunnen av brettet, og forklaringen er enkel; dette brettet skal du kunne bruke sammen med et omslag og plassere stående på bordet uten at kontaktene blir utilgjengelige. Omslaget er for øvrig festet med trykk-knapper! Bak på brettet er det nemlig to små hull som du fester omslaget i, og resutatet er at omslaget sitter som støpt. Det finnes tre typer omslag. Ett som bare beskytter skjermen, ett du kan brette og bruke som fot i ulike stillinger, og ett med tastatur.

Vi har fått teste med det brettbare dekselet, som er lett, stivt og sitter godt. Vi foretrekker denne løsningen med trykk-knapper fremfor omslagene som har en plastramme brettet skal klemmes ned i, eller et magnetfeste som løsner i sekken.

Velkjente menyer

Samsungs Touch Wiz-menyer ser fortsatt ut slik vi er vant til, men en del nye funksjoner har kommet til.

Menyene byr ikke på store overraskelser, men noen godbiter er verdt å nevne. Blant annet kan du ha flere brukere med hver sin profil på brettet, sikret med brukerens fingeravtrykk. Om noen av disse brukerne er barn, kan du kontrollere hvordan de skal få bruke brettet, både når de skal kunne spille på det, og hvilke apper de skal ha tilgang til. Ikonet for funksjonen ligger klar på brettet, men selve programvaren blir ikke lastet ned før du velger det. Har du ingen planer om å få bitemerker i kanten av brettet, så trenger du heller ikke laste ned de 115 megabytene barnemodus krever.

Du kan kjøre SideSync, der du kobler sammen flere Samsung-enheter, og du får med en svært god Office-løsning fra Hancom.

Brettet har mange av de samme funksjonene som Galaxy Note 10.1 2014 Edition, men mangler skjermpennen som gjør Note til Note. Remote PC er forhåndsinstallert, slik at du kan bruke brettet til å kontrollere en hvilken som helst PC der du har logget deg på med din Samsung-konto.

Skjermtastaturet fungerer utmerket, og responsen i skjermen er god. Et eksternt tastatur eller tastaturomslag vil likevel lette arbeidet betraktelig om du har mye å skrive.

Her finner du vår nettbrett-toppliste »