Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab S 10.5

Det råeste nettbrettet verden har sett

Samsung Galaxy Tab S er nettbrettet for deg som ikke tar til takke med det nest beste.

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy Tab-familien har levd litt i skyggen av Galaxy Note-serien, og i hovedsak bestått av litt enklere modeller både når det gjelder ytelse og skjerm. Med Galaxy Tab S er dette snudd på hodet.

Her finner du vår nettbrett-toppliste »

Det kan synes som om målet har vært å skreddersy et brett som kan banke Apples iPad Air. Galaxy Tab S 10.5 er både tynnere, lettere, raskere og med bedre skjerm enn hovedkonkurrenten.

Galaxy Tab S er kort fortalt nettbrettet for deg som ikke er fornøyd med det nest beste.

Makeløs skjerm

Den mest åpenbare forskjellen på dette og de andre store Samsung-brettene, er skjermen. En ting er at den har vokst fra 10,1 til 10,5 tommer – det vil du kanskje ikke reflektere over. Noe ganske annet er det at brettet har fått en AMOLED-skjerm. Dette er den samme skjermteknologien som Samsung har brukt i sine dyreste mobiltelefoner, en skjerm som gir et helt fantastisk bilde.

Det er farlig å være kategorisk, men vi våger likevel å komme med følgende påstand; maken til dette har du aldri sett. Skjermen er rett og slett makeløs.

Det er vanskelig å beskrive skjermen på Samsung Galaxy Tab S uten at det høres ut som en reklametekst. Skjermen har høy oppløsning, fantastisk kontrast og suverene farger, i tillegg til at du selv kan justere både fargemetning og fargetemperatur. Dette er den råeste skjermen som noen sinne har funnet veien til et nettbrett.

Selv om Galaxy Tab S er et nettbrett proppet med ny teknologi, er det skjermen som er det aller største trekkplasteret. Her fotografert på veldig nært hold.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Nok et nærbilde av skjermen, denne gangen med andre farger.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brikken i brettet er en Exynos 5 Octa 5420. Denne har åtte prosessorkjerner der fire og fire jobber sammen. Den ene halvdelen er av typen Cortex A15 klokket til 1,9 GHz, den andre består av Cortex A7-kjerner klokket til 1,3 GHz. Hvordan disse prosessorene yter skal vi komme tilbake til på neste side.

Men en god skjerm er ikke nok om du vil være det sprekeste nettbrettet i verden. Samsung har også gjort en god jobb med designen. Tab S 10.5 er tynnere og har smalere ramme enn Note 10.1. Og selv om skjermen er noe større, er brettet bare 4 millimeter bredere og under 6 millimeter høyere. Skjermoppløsningen er på 2560 x 1600 punkter.

En av de letteste titommerne på markedet

På baksiden har brettet en festeanordning for omslag. Dette gjøres ved hjelp av trykknapper, og dekselet sitter svært trygt på.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet vi har testet har en elegant bronsefarget ramme, med en bronsering rundt menytasten, og bronsefgarget bakside. Baksiden er i det samme plastmaterialet som du finner på toppmobilen Galaxy S5. Overflaten gir god friksjon, så brettet er godt å holde. Vekten er også svært lav, noe du vil sette pris på om du skal sitte med brettet i hendene i lengre perioder.

Tab S virker likevel solid, og brettet er stivt uten knirk eller andre negative trekk.

Brettet har standard MicroUSB-kontakt i siden, og IR-sender på toppen. Hodetelefonene kobler du til oppe på venstre side, mens minnekortet sitter bak en luke på høyre side.

På hver side av brettet er det høyttalere.

Samsungs heftigste nettbrett har fått deler av designen fra Galaxy S5.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er ingen kontakter i bunnen av brettet, og forklaringen er enkel; dette brettet skal du kunne bruke sammen med et omslag og plassere stående på bordet uten at kontaktene blir utilgjengelige. Omslaget er for øvrig festet med trykk-knapper! Bak på brettet er det nemlig to små hull som du fester omslaget i, og resutatet er at omslaget sitter som støpt. Det finnes tre typer omslag. Ett som bare beskytter skjermen, ett du kan brette og bruke som fot i ulike stillinger, og ett med tastatur.

Vi har fått teste med det brettbare dekselet, som er lett, stivt og sitter godt. Vi foretrekker denne løsningen med trykk-knapper fremfor omslagene som har en plastramme brettet skal klemmes ned i, eller et magnetfeste som løsner i sekken.

Velkjente menyer

Samsungs Touch Wiz-menyer ser fortsatt ut slik vi er vant til, men en del nye funksjoner har kommet til.

Menyene byr ikke på store overraskelser, men noen godbiter er verdt å nevne. Blant annet kan du ha flere brukere med hver sin profil på brettet, sikret med brukerens fingeravtrykk. Om noen av disse brukerne er barn, kan du kontrollere hvordan de skal få bruke brettet, både når de skal kunne spille på det, og hvilke apper de skal ha tilgang til. Ikonet for funksjonen ligger klar på brettet, men selve programvaren blir ikke lastet ned før du velger det. Har du ingen planer om å få bitemerker i kanten av brettet, så trenger du heller ikke laste ned de 115 megabytene barnemodus krever.

Du kan kjøre SideSync, der du kobler sammen flere Samsung-enheter, og du får med en svært god Office-løsning fra Hancom.

Brettet har mange av de samme funksjonene som Galaxy Note 10.1 2014 Edition, men mangler skjermpennen som gjør Note til Note. Remote PC er forhåndsinstallert, slik at du kan bruke brettet til å kontrollere en hvilken som helst PC der du har logget deg på med din Samsung-konto.

Skjermtastaturet fungerer utmerket, og responsen i skjermen er god. Et eksternt tastatur eller tastaturomslag vil likevel lette arbeidet betraktelig om du har mye å skrive.

Her finner du vår nettbrett-toppliste »

Teknologi og funksjoner

Samsung Galaxy Tab S 10.5 kommer i to versjoner – med og uten 4G.

Du kan ringe fra versjonen med SIM-kort, slik du også kan med Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Versjonen uten SIM-kort lar deg også ringe og sende meldinger, men det forutsetter at den er koblet til en telefon. Skal du ringe med Samsung Tab S 10.5 er dessuten håndfriutstyr et must.

Brettet vi har testet er altså utgaven uten innebygget plass for SIM-kort. Artikkelen vil bli oppdatert når 4G-versjonen av Tab S 10.5 blir tilgjengelig for oss.

Åtte prosessorkjerner

Det er samme prosessor i Tab S-brettene med og uten 4G, i motsetning til hva tilfellet var i Galaxy Note 10.1 2014 Edition-brettene. Enkelte nettsteder skriver at LTE-vesjonen har Qualcomm-brikke, men til oss sier Samsung at dette er feil.

I vårt testbrett sitter en en Exynos 5 Octa 5420. Denne har hele åtte prosessorkjerner. Fire av dem er av typen Cortex A15 klokket til 1,9 GHz, de andre fire er av typen Cortex A7 klokket til 1,3 GHz. Sistnevnte bruker mindre strøm, men er heller ikke like raske. Systembrikken bruker ikke alle åtte samtidig, men veksler mellom gruppen som gir best ytelse, og gruppen som gir lengst batteritid, avhengig av hva du jobber med på brettet. Grafikken behandles av en Mali-T628 GPU med seks prosessorkjerner. For å holde tempoet oppe har Samsung gitt Tab S 10.5 et arbeidsminne på 3 GB (RAM).

Grafikkbrikken leverer gode testresultater, slik du også må kunne forvente av et nettbrett i denne klassen. I testen Ice Storm Unlimited ligger den tett oppunder iPad Air, mens avstanden opp til Galaxy Note 3 er litt større. Det høye antallet piksler krever ekstra ressurser, og får betydning for resultatet i testen. I testen Geekbench er Tab S 10.5 et par prosent raskere enn iPad Air, men heller ikke her er forskjellen noe du vil merke mye til. Begge brettene er superraske.

Galaxy Tab S får svært gode resultater i ytelsestester. At det ikke er i absolutt toppklasse i 3D Mark skyldes sannsynligvis at det er en grafikktung test, og at skjermen i Galaxy Tab S har høyere oppløsning enn de fleste andre nettbrett på markedet.

Støtter alle frekvenser

Galaxy Tab S er perfekt for videostrømming, enten det handler om store sportsbegivenheter, eller filmer fra for eksempel Netflix.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

4G-versjonen (LTE) har støtte for alle 2G-, 3G- og 4G-frekvensene som er i bruk i Norge. Det støtter også 800-båndet, som nylig ble tatt i bruk av Telenor og NetCom.

Hvordan Tab S fungerer med mobilt Internett får vi ikke testet med vårt Wi-Fi-eksemplar.

Mens det er USB 3.0 på Galaxy Note 3, så har nye Galaxy Tab S 10.5 USB 2.0-port. Dette er en såkalt OTG-port (on the go). Her kan du koble til mange ulike enheter, som mus, kamera, ekstra minne, og så videre. Tilleggsutstyr kan også kobles til via Bluetooth 4.0.

Wi-Fi-kortet i brettet fungerer på a/b/g og n, i tillegg til den nye og raskere ac-standarden. Sliter du med forstyrrelser i hjemmenettverket ditt støtter Galaxy Tab S også Wi-Fi over den litt mindre belastede 5 GHz-standarden.

Stort batteri

Brettet kommer med et batteri på repsektable 7900 mAh. Det holder til 9 timer med film, eller flere dager med musikk.

Det eneste vi savner når det gjelder maskinvaren, er et romsligere lagringsminne. Brettet vi har til test har bare 16 GB minne ombord, og det kan fort bli i minste laget. Systemet krever minst 4 GB ledig minne for å kunne kjøre. Samsung produserer også en versjon med 32 GB minne, men om denne kommer til Norge er ikke klart.

Det hjelper selvsagt at du kan sette et 128 GB minnekort i brettet, men vi synes nok Samsung kunne vært noe rausere med den innebygde lagringskapasiteten i brettet.

Delt skjerm

Verktøylinjen gir deg rask tilgang på apper, og lar deg starte flere samtidige apper.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

I likhet med Pro og Note-brettene, har også dette brettet en funksjon som gjør det mulig å ha to programmer gående på skjermen samtidig. På Note kunne du trekke i en liten markør i kanten av skjermbildet for å se hvilke programmer du kan velge mellom. Nå er denne markøren borte. Det holder at du trykker et par sekunder på tilbake-tasten (pilen til høyre for menytasten), så dukker det opp en liste med apper som kan kjøre i delt vindu.

Vi liker denne endringen, som gjør at du slipper å ha en forstyrrende markør på skjermen. Du kunne velge den bort før også, men da måtte du velge den frem igjen før du kunne åpne applikasjon nummer to.

Når du har to apper som kjører samtidig, kan du flytte innhold mellom vinduene. Du kan også åpne samme applikasjon i begge vinduene, og jobbe med forskjellig innhold i hvert vindu.

Brettet har også fått en hurtigmeny du kan aktivere eller deaktivere under innstillingene til brettet. Når denne er aktivert får du en liten delvis transparent sirkel som legger seg på toppen av alle skjermbilder (ja, den kan være irriterende), og når du trykker på sirkelen dukker det opp en menystripe med ikoner til fem programmer. Hvilke programmer dette skal være kan du velge selv, men i utgangspunktet er det kamera, galleri, filmspiller, nettleser og e-post. Det er mulig menyen har andre funksjoner på brettet med SIM-kort.

Enkelte av Samsungs andre nettbrett har funksjoner du styrer med gester og bevegelser. Du kan blant annet rulle i nettsider med blikket, eller bla i bilder ved å veive med hånden i luften. Du kan også ta pause i filmen du ser ved å flytte blikket bort fra skjermen. Disse funksjonene fungerte ikke helt som forventet, og på Tab S 10.5 er de borte. Du kan likevel fremdeles dempe lyd og pause film ved å legge hånden over skjermen, eller ta skjermbilde ved å stryke hele hånden over skjermen. Det virker ikke når du kjører med to apper samtidig, eller om det er solskinn på skjermen.

Meget god kontorpakke

Galaxy Tab S gjør en utmerket jobb som e-postmaskin.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kontorpakken er den samme som på Galaxy PRO-brettene. Det betyr at Polaris er byttet ut til fordel for Hancoms svært gode løsning. Men for å bruke Hancom-appene må du laste dem ned og installere dem. Det er gratis, så det er ingen grunn til å la det være. Nedlastingen gjør du fra appen Hancom Office Viewer. Kontorpakken har norske menyer,

Appene i Hancom Office, Hword, Hcell og Hshow, er så like sine motstykker i Microsoft Office at det grenser mot plagiat. Men norsk stavekontroll er ikke inkludert.

Den ekstremt gode skjermen gjør Tab S godt egnet for det mange bruker nettbrettene aller mest til – å surfe på Internett. Brettet har både Chrome og WebKit-nettleser. Chrome-leseren vil du som Google-bruker kunne synkronisere med andre enheter du surfer på. Bytter du maskin får du opp både søkehistorikk og bokmerker du har opprettet på brettet.

Nettbrettet har også de samme løsningene for businessbrukere som du finner på PRO-brettene. Det betyr at du kan delta i WebEX-konferanser, og beskytte dine sensitive bedriftsdata med krypteringsløsningen Knox. Det finnes også et smart tastaturtilbehør som tar lite plass, og omslutter skjermen på brettet. Vi har brukt både det, og en variant fra Locitech. Begge deler fungerer utmerket.

Multimedia

Galaxy Tab S 10.5 er et brett som egner seg utmerket til underholdning.

Skjermen er så god at det meste kan oppleves som underholdende, men blir du lei av å sitte å se på de fantastiske ikonene og menyene, kan brettet skilte med flere gode underholdningsapper.

En sentral tjeneste er MarvelUnlimited, som kan lastes ned gratis til Tab S. Denne gir deg tilgang til Marvels univers med superhelter, enten du vil lese tegneserier eller se filmer på brettet.

Samsung har også lagt inn en Netflix-klient som streamer Netflix i HD. Allerede fra den skarpe røde logoen dukker opp på skjermen, omgitt av totalt mørke, merker vi at skjermen er skapt for dette. Når selv oppstartlogoer er egnet til å gi en anelse gåsehud, er det kanskje ikke noen overraskelse at også det faktiske videoinnholdet på tjenesten tar seg fortreffelig ut.

Men det finnes et hav av andre videotjenester. Skjermen er så skarp og klar at vi glemmer å følge med på innholdet i filmen – vi blir bare sittende og stirre på bildet, fascinert over hva Samsung har fått til. Tidvis skaper bevegelsene i filmen kombinert med den krystallklare skjermen et inntrykk av at bildet er tredimensjonalt.

YouTube 1080p

Brettet har også støtte for full-HD-visning fra YouTube, så om det er et filmbrett du er ute etter er det dette du skal ha. Ikke at du ikke gjerne kan bruke Kindle for Samsung-appen som følger med til å lese bøker med høyere oppløsning en glansede ukeblader, men det er unektelig til film at skjermen virkelig kommer til sin rett.

Galaxy Tab S er utstyrt med stereohøyttalere. Disse sitter i rammen på hver side av brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En annen fordel med dette brettet er at det veier så lite. Du kan holde på brettet i lange tider uten at det kjennes tungt i hendene.

Det er mulig at du vil trenge en annen mediespiller en den som følger med − i alle fall om du vil ha tilgang til like mange filformat som du får med Galaxy Note 10 2014 Edition. Vi lastet bare ned VLC-spilleren fra Google Play, og vips var all formatstøtte på plass. VLC-spilleren er gratis.

DLNA, HDMI, Allshare Cast

Samsung har inkludert god støtte for trådløse overføringsteknologier i sine nettbrett. Via AllShare Play-funksjonen støtter nettbrettet DLNA, og kan hente eller sende video, bilder og musikk til og fra andre enheter som støtter teknologien.

Aller best støtte for formater og funksjoner får du når du kobler Galaxy Tab S til Samsungs eget utstyr, men nettbrettet kan også fint kommunisere med utstyr fra andre produsenter.

Galaxy Tab S er perfekt for videostrømming, enten det handler om store sportsbegivenheter, eller filmer fra for eksempel Netflix.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Flere valg med tilbehør

Ved siden av den vanlige DLNA-støtten har Samsung laget et tilbehør for deg som ikke har smart-TV eller mottakerboks med DLNA-støtte fra før. Tilbehøret har fått navnet AllShare Cast Dongle og er en boks med svært kompakte mål. Den har tilkobling for HDMI og strømtilførsel, og er liten nok til å henges bak på en TV.

Når du har koblet til Galaxy Tab S til en slik boks, speiles skjermbildet til storskjermen. Unntaket er når du viser video – da viser nettbrettet bare avspillingskontroller, mens videoen er flyttet til storskjermen.

Galaxy Tab S har ikke innebygget HDMI-utgang, men brettet kan bruke de samme overgangene som andre nyere nettbrett og mobiler fra Samsung (MHL A/V). Dermed kan du vise video og bilder på storskjerm ved hjelp av en vanlig HDMI-kabel.

Spill

Dette brettet har krefter nok til å kjøre alle spill som er utviklet for Android. Spill med tung grafikk flyter utmerket uten det minste hakking eller reduksjon i oppløsningen. Refleksjoner i vann eller blanke gjenstander, eller hurtige overganger blir taklet på strak arm.

Om vi skal være veldig pirkete, og det skal vi jo, så er det av og til litt for lett å komme nær tastene under skjermen, med den følge at du med ett ikke spiller spill lenger. Etter litt tilvenning er problemet betydelig redusert.

Galaxy Tab S egner seg utmerket til spill, men det er fort gjort å komme borti snarveisfeltene under skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Musikk

Musikkspilleren Samsung har lagt ved i Galaxy Tab S harstøtte for alle de vanlige musikkformatene i dag – og ikke bare MP3 og WMA. Spilleren kjører også entusiastformatene Flac og OGG Vorbis helt uten problemer. Hele listen over støttede formater ser slik ut: MP3, M4A, 3GA, AAC, WMA, ASF, OGG, FLAC, AMR, AWB, WAV, MID, XMF, MXMF, iMY, RTTTL, RTX, OTA Kodek: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, OGG, FLAC, AMR-NB / WB, WAV, MIDI.

I tillegg til formatstøtten får du mange og gode funksjoner i Samsungs musikkspiller. Musikkfirkanten som vi kjenner fra tidligere Samsung-produkter er fortsatt med. Her katalogiserer spilleren selv musikken slik at du enkelt kan velge musikk som passer humøret ditt. Den er ikke alltid like treffsikker, men det fungerer forholdsvis godt.

Galaxy Tab S egner seg meget godt til musikk, og har god musikkstøtte. Det følger imidlertid ikke med ørepropper i esken.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

God equalizer

Oversikten du får i Samsungs musikkspiller er svært god. Equalizeren som følger med er den samme som vi tidligere har omtalt som en av markedets aller beste . Her kan du velge blant et godt utvalg ferdige innstillinger, hvis du bare ønsker å bytte lydprofil fort. Vil du gå mer detaljert til verks kan du lage dine egne lydprofiler ved hjelp av skyvebrytere slik som på en klassisk equalizer.

Den eneste ulempen vi kan finne med musikkspilleren og innstillingene til denne, er at equalizeren er godt gjemt. Her må du inn på innstillinger, soundalive og avansert, før du får tilgang til skyvebryterne for de ulike frekvensområdene.

Lydkvaliteten du får ut av Galaxy Tab S med et skikkelig sett hodetelefoner er svært god.

Kameraet som skjuler seg på baksiden tar gode bilder, til nettbrett å være.

Stillbilder og video

Kamera er sjelden førsteprioritet for nettbrett, men nye Galaxy Note Pro 12.2 har det samme kameraet som Note 10.1 2014 Edition. Det betyr at brettet er utstyrt med et hovedkamera som kan ta stillbilder med 8 megapikslers oppløsning, eller filme video med 1080 x 1920 pikslers oppløsning – kjent som 1080p.

Stillbildene fra Galaxy Tab S er ikke fantastiske, men plasserer seg omtrent midt på treet sammenliknet med andre mobilkameraer med denne oppløsningen. Her kan du bruke et annet nettbrett eller en mobiltelefon som søker. Du kan altså plassere brettet der du vil at det skal ta bilder, og så bruke mobilen som fjernkontroll, med skjermbilde og det hele.

Kameraet gjør det helt greit i vanlig innendørs belysning. Bilder av ansikter på relativt nært hold har lite støy i seg, og ser bra ut.

Litt svak på videoopptak

Videoopptakene er bedre enn på mange andre mobilkameraer, noe som antakelig skyldes at brettet endelig har prosessorkraft nok til å behandle videobildene på en brukbar måte. Det blir slett ikke fantastisk, og det er fremdeles litt sørgelig å se hva mobil- og nettbrettprodusenter mener er HD-bilder. Et høyt antall piksler i kameraet hjelper ikke så mye om bildet etterbehandles så detaljene flyter i hverandre.

Det er mye mindre hakking i bildene enn tidligere, men ved panorering forsvinner detaljene og de dukker ikke opp igjen før vi holder brettet i ro. Brettet har også en digital bildestabiliseringsfunksjon, men nytten av denne er begrenset.

Konklusjon

Samsung Tab S har en skjerm så god at den virkelig skiller seg ut. Kombinert med lav vekt gjør dette Samsung Tab S til det ypperste nettbrettet for det nettbrett flest helst brukes til - å konsumere førsteklasses innhold og tjenester med minst mulig anstrengelser.

Skjermen i Galaxy Tab S feier alt annet av banen. Den er meget høyoppløst og har både svært bra svartnivå og skyhøy kontrast.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermteknologien AMOLED skiller seg fra de vanlige LCD-skjermene ved at hver enkelt piksel er satt sammen av lysende dioder. Om skjermbildet er sort med en rød stipe over, så er det bare de røde diodene som lyser. Resten av skjermen er fremdeles sort, og trekker ikke strøm. Med LCD lyser skjermbakgrunnen hele tiden, mens flytende krystaller enten blokkerer eller slipper lyset igjennom. Da er det ikke bare den røde stripen som lyser, men hele skjermen. Siden krystallene ikke klarer å blokkere lyset helt, vil du se at det sorte ikke blir helt sort. Du vil særlig legge merke tid det i mørke omgivelser.

Lav vekt og elegant utforming

Designen på Galaxy Tab er ikke revolusjonerende, ut over at vekten er betydelig lavere enn på andre brett i tislvarende størrelse. Men Samsung har vist sans for detaljene, og med rundere hjørner og langt smalere ramme enn for eksempel Sony Xperia Tablet Z2, fremstår Tab S som elegant. Baksiden er i plast med den samme strukturen som på toppmobilen Samsung Galaxy S5. Men avstanden mellom de små fordypningene er større, og vi synes det gjør Galaxy Tab S til et penere brett.

Metallrammen på vårt testbrett er heller ikke sølvfarget, slik den var på de tidligere Samsung-brettene. I stedet har det fått en farge som minner om blankpolert bronse. Også baksiden har fått bronsefarge, og det ser ganske stilig ut. Fargene er såpass diskré at du unngår «bling»-effekten. Brettet kommer også i den vanlige hvite utførelsen med sølvfarget ramme.

Brettet vi har testet har ikke SIM-kort, men om du ønsker finnes også en 3G/LTE-versjon du kan bruke som en forvokst smartmobil. Systembrikken er den samme i de to brettene, Samsungs Exynos Octa med åtte prosessorkjerner. Her dreier det seg om to prosessorer med fire kjerner hver, i tillegg til grafikkprosessoren, som har seks kjerner. Brettet er blant de aller raskeste som finnes, og med 3 GB RAM er det krefter nok i massevis, selv for de tyngste oppgavene.

Når du kjører to apper på skjermen kan du trekke innhold fra den ene appen over i den andre, avhengig av hvilke apper du har oppe.

Knallgod kontorpakke

Samsung har lagt ved fullversjon av en av de beste kontorpakkene for nettbrett. Hancom Office støtter de samme dokumentformatene som de mer kjente utgavene fra Microsoft (Word, Excel og PowerPoint) Dermed utveksler du uten problemer dokumenter, regneark og presentasjoner mellom PC og nettbrett.

Samsungs Touch Wiz-menyer har fått noen oppdateringer, men er fortsatt enkle å bruke. I Galaxy Tab S er de dessuten lynraske.

Dropbox-konto på kan du sette opp idet du aktiverer nettbrettet første gang. Med dette nettbrettet får du 50 gigabyte gratis i to år, før du eventuelt må betale for tjenesten eller gå ned til vanlig gratis størrelse.

Dette er egentlig bare toppen av isfjellet. Samsung har proppet så mange funksjoner inn i Tab S at det blir for omfattende å komme inn på alt her på denne konklusjonssiden. Produsenten har som vanlig full kontroll på underholdning og multimedia, selv om formatstøtten rett ut av esken ikke er like god som på enkelte tidligere Samsung-brett.

Lydkvaliteten er også god, forutsatt at du kobler til et godt sett hodetelefoner.

Mange ekstra funksjoner i menyene

Tidligere var menysystemet TouchWiz mest av alt grafikk. I Galaxy Tab S har Samsung lagt til mer eller mindre nyttige funksjoner, så som ekstra god oppgavestyring og en funksjon som ser om du bruker nettbrettet eller ikke. Sistnevnte skal sørge for at skjermen ikke skrur seg av mens du bruker den.

Om vi skal ha noe å utsette på dette brettet, så må det være at vi gjerne skulle hatt mer enn 16 GB lagringsminne på brettet. Du kan sette i større minnekort selv, men likevel.

Kamerafunksjonene er forbedret, og både stillbilder og video er av akseptabel mobilkamera-kvalitet.

Få reelle alternativer

Galaxy Tab S 10.5 er et nettbrett med få reelle konkurrenter. For det første har det en skjerm som feier alle konkurrentene til side. Det har også Samsungs unike støtte for sikkerhet, som skjuler seg bak navnet Knox. I tillegg har Samsung lagt til god programvare for såvel underholdning som profesjonell bruk. Flere kan bruke brettet med individuelt tilpassende kontoer der du legitimerer deg med fingeravtrykk for å åpne din profil.

Er du ikke så opptatt av superskjerm, eller av mulighetene dette brettet gir, er det likevel noen konkurrenter å velge blant. Et selvfølgelig valg for deg som bare skal surfe på nett eller spille spill er Apples iPad Air. Her får du tilgang til litt andre apper, iTunes og et annet skjermformat (4:3), men brettet er tyngre, tykkere og har både mindre og svakere skjerm enn Tab S 10.5.

Lillebror på 8 tommer

Synes du Galaxy Tab S 10.5 er i dyreste og største laget, så finnes brettet i en tilsvarende utførelse med 8.4 tommer skjerm. Skjermteknologien er den samme, og det er også oppløsningen. Med samme antall punkter på mindre skjerm, er Tab S 8.4 noe skarpere storebror.

Du kan eventuelt også se nærmere på siste generasjon Nexus 7 fra Asus. Dette er Googles referanseprodukt for Android 4.4. Til under halv pris av Tab S får du god ytelse og kompakt formfaktor. Nexus 7 har imidlertid svært begrenset støtte for tilbehør og har ikke plass for minnekort.

annonse