Lader overraskende fort
... og fungerer bra i overskyet vær.
Innhold
I den siste tiden har det kommet en rekke gode GPS-applikasjoner for friluftsbruk som gjør at mobilen kan erstatte en håndholdt GPS-enhet når du er på tur. Det finnes også apps som viser hvilke sopp du kan plugge, apps for artsbestemmelse av humler og mye mer. Og mens du er på tur, vil du kanskje knipse noen mobilbilder.
Bruker du mobilen aktivt en langhelg, merker du nok fort et lite problem. Batteriet er flatt etter kort tids bruk, og det er ingen stikkontakt i teltet.
Sola løser problemet
Sola genererer energi ved kjernefysisk fusjon av atomkjerner, og det kommer den til å fortsette med i overskuelig fremtid. Da er det jo ingen vits å ha en utladet mobil samtidig som du sitter utenfor teltet og varmer deg i morgensola.
I mai og juni leverer faktisk sola 1 kW (1000 watt) per kvadratmeter sør i Norge, og et solcellepanel kan typisk ha en virkningsgrad på 15 til 18 prosent. Det gir typisk inntil 180 watt per kvadratmeter solceller.
Fungerer bra i overskyet vær
Det mange ikke er klar over, er at solcellepaneler ikke krever skyfri himmel. Når det er overskyet med lett skydekke vil du bare miste ti prosent av effekten, eller 20 prosent hvis det er litt tyngre skyer. Selv under tunge regnbyger mister du typisk bare 50 prosent av ladekapasiteten.
Du bør også være obs på at solcellepanelet bør rettes vinkelrett mot solen. I faktaboksen til høyre ser du effekttapet når vinkelen endres.
Tre størrelser
Vi har tatt inn tre solcelleladere til test. De tre enhetene har forskjellige størrelser og har litt forskjellig funksjonalitet.
Alle tre har et flertall solcellepaneler som foldes sammen, slik at det er lett å pakke solcelleladeren ned i sekken. De tre har til felles at de lader opp enheter fra en vanlig USB-port, slik at du kan bruke en vanlig USB-kabel, mens to av laderne også kan lade bærbare PC-er.
Mobillader.no solcellepanel, 13,5W
Laderen på 13,5 W fra Mobillader.no er det største solcellepanelet på testbenken vår, og er også tilgjengelig under navnet "Bagofking" andre steder. Denne består av hele fire solcellepaneler. Dermed er det også det tyngste, og med sine 1,1 kilogram veier den et par hundre gram mer enn en lett sommersovepose.
En praktisk detalj er at det er hull i hjørnene av solcelleladeren, noe som gjør den veldig enkel å vinkle mot solen ved hjelp av litt hyssing eller lignende.
Lader PC-er
Denne laderen har to ladeutganger; én vanlig USB-utgang med 5 volt ladespenning, og én 13-15 volts utgang for PC-er og lignende. Det følger med en rekke overganger for bærbare PC-er, men ingen passer til de to bærbare PC-ene undertegnede har i hus av merkene Dell og IBM.
Ladeplugger kan imidlertid spesialbestilles når du kjøper solcelleladeren.
Lader fortest
For å sjekke hvor fort solcelleladerne kunne lade en mobil, brukte vi telefonen Sony Xperia S med en applikasjon som logget batterinivået og tidsbruk under ladingen. Vi lot solcellepanelene ligge flatt på et bord omtrent midt på dagen – altså ikke vinklet mot solen. Vinkler du laderen direkte mot solen, lader den omtrent dobbelt så fort som i denne testen.
Med dobbelt så mange solcellepaneler som de andre i testen, er det ikke noen stor overraskelse at denne laderen lader fort. I løpet av 25 minutter fikk vi ladet telefonen fra 48 til 57 prosent.
I gjennomsnitt brukte laderen 2 minutter og 38 sekunder på å lade hver prosent fra 49 prosent og oppover i løpet av de 25 minuttene.
Goalzero Guide 10 Plus Adventure Kit
Med sine 360 gram er denne solcelleladeren lettere å bære med på tur. Vi synes også den virker litt mer forseggjort, med et godt glidelås som lukker tilbehørslommen. Seks små løkker sørger for at du i likhet med laderen fra Mobillader.no kan vinkle solcellepanelet mot solen ved hjelp av litt hyssing eller lignende.
Goalzero Guide 10 Plus Adventure Kit kan også lade PC-er og lignende fra 12V-utgangen. For å bruke denne må du imidlertid kjøpe en kabel som passer til PC-en din.
Derimot følger det med en batteripakke med fire AA-batterier som kan lades parallelt med det du måtte finne på å koble til USB-porten – og du kan også lade batteriene fra en hvilken som helst USB-port før du drar på tur.
Dermed kan du lade opp batterier til for eksempel GPS-en, hodelykten eller kameraet. Laderen kan også brukes som lommelykt når batteriene er satt inni. En kraftig lysdiode gir deg lys i teltet når mørket faller på.
Fem prosent på 25 minutter
Med samme utgangspunkt som laderen fra Mobillader.no begynte vi testingen på Sony Xperia S med 48 prosent batterinivå. I løpet av 25 minutter hadde batterinivået klatret til 54 prosent – tre prosent mindre enn den større Mobillader.no-laderen.
For hver prosent opp i batterinivå brukte laderen i gjennomsnitt 4 minutter og 48 sekunder under testingen.
Vi understreker igjen at solcellepanelene lå flatt på bordet under vår test for å være sikker på å få sammenlignbare resultater. Vinkler du solcellepanelene mot solen bør ladingen gå omtrent dobbelt så fort.
Goalzero Guide 10 Plus Mobile Kit
Guide 10 Plus Mobile Kit fra Goalzero er helt lik Adventure Kit, men er mindre og har ikke noen utgang med 12 volts spenning. Dermed kan du ikke lade PC-er med denne.
Faktisk veier Mobile Kit-versjonen bare 220 gram.
Den samme batteriladeren med lampe følger med som i Adventure-versjonen, slik at du kan lade batteriene til GPS-en, lommelykten eller lignende i tillegg til det du plugger i USB-porten.
Lader overraskende fort
For å få høyere spenning, må flere solceller seriekobles. Det betyr at solcellepanelet blir større når du skal ha høyere spenning, uten å nødvendigvis lade fortere på lav spenning.
Mobile-utgaven av Guide 10 måler vi til å lade omtrent like fort som Adventure-utgaven til tross for størrelsesforskjellen. På 25 minutter gikk batterinivået på testtelefonen fra 48 til 54 prosent.
Konklusjon
Vi har testet solcelleladerne på mobiltelefoner samt de oppladbare batteriene som fulgte med laderne fra Goalzero. Ladehastighetene på en solrik dag ser du i denne grafen:
Til bruk mot mobiltelefoner og AA-batterier synes vi 13,5 W-laderen fra Mobillader.no blir unødvendig stor og tung ha med i sekken, med mindre du er på tur i en periode der veldig lite dagslys er tilgjengelig. Vekten kan sammenlignes med en foret fjellduk eller en lett tresesongs sovepose.
Avskrekkende mye veier den likevel ikke dersom du har bruk for høyere strømmer. Skal du lade nettbrett eller PC, kan det fort bli veldig praktisk med fire solcellepaneler i stedet for to - spesielt hvis også tiden med dagslys er begrenset.
Best for mobillading:
Mest imponert er vi over Guide 10 Plus Mobile Kit, som er minst og koster minst. Denne lader nemlig mobilen overraskende fort i forhold til sin beskjedne størrelse, og det følger også med fire AA-batterier og batterilader slik at du kan lade batteriene til GPS-en og lommelykten.
Har du ikke behov for å lade PC eller nettbrett, anbefaler vi å gå for Guide 10 Plus Mobile Kit.
Ekstra batterier følger også med Adventure-versjonen av Guide 10 Plus. I tillegg kan denne lade PC-er og nettbrett fra en 12V-utgang, men adaptere medfølger ikke.