Til hovedinnhold
TestNokia 700

Kan ny Symbian redde denne mobilen?

Billigmobilen Nokia 700 kommer med en raskere og bedre utgave av Symbian.

Denne nette lille mobilen fra Nokia har en svært praktisk utforming og kjennes god og solid ut. Den veier lite, og den tar heller ikke opp like mye plass i lommen som mange av dagens smarttelefoner. Med en skjerm på 3,2 tommer, en vekt på drøye 96 gram og en tykkelse på under en centimeter er Nokia 700 en telefon som kan appellere til mange.

Telefonen kommer med en AMOLED-skjerm som gir et godt skjermbilde. Telefonen kjører på siste utgave av operativsystemet Symbian, som har fått tilnavnet Belle, og det er her problemene begynner. Symbian har i lang tid blitt ansett som et gammelt og utdatert system, og det med god grunn hvis vi sammenligner med operativsystemene Windows Phone, Android og iOS.

Les også: Nokia kvitter seg med Symbian

Den nye versjonen av operativsystemet skal være raskere enn før, og det har fått en liten overhaling utseendemessig. Dette er for så vidt sant, men hvis vi sammenligner det med konkurrentene så ligger det milevis bak. Det stemmer at det er raskere enn før, og navigering i menyene går veldig greit, men sammenlignet med alt annet vi finner på markedet i dag skulle vi tro det var flere år gammelt.

SMS-krise

Skjermen er som sagt bare på 3,2 tommer og dette kan by på problemer, noe det gjør her. Skal du skrive en tekstmelding, e-post, statusoppdatering eller et søkeord vil du fort bli frustrert. Skjermens tastatur er nemlig så lite, og med så små mellomrom mellom tastene av det er tilnærmet umulig å skrive korrekt uten å måtte bruke lang tid på korrigering.

Selv når vi legger telefonen på siden slik at tastaturet blir større, er det fortsatt svært dårlig å skrive på. På noen mobiltelefoner kan du skifte ut tastaturet hvis du ikke er fornøyd med det som følger med. Det kan du dessverre ikke her. Det eneste positive vi kan si om det er at det kommer med norske bokstaver og ordliste.

Når det gjelder ringing fungerer derimot telefonen svært godt. Det er god lyd og dekningen er bra. Dette er altså ikke en telefon for deg som er glad i å skrive.

Mye teknologi

Nokia 700 kommer med det meste av moderne teknologi. Den er en god GPS med medfølgende navigasjon. Kartene er gratis, en tjeneste Nokia har operert med i noen år nå. Disse er gode og viser det meste av viktig informasjon både i bilen og til fots.

Telefonen kan skryte på seg å være en av de få mobiltelefonene som er å få tak i her til lands med NFC-brikke. Dette er kort sagt en brikke som sitter i mobiltelefonen og lar deg utveksle data ved å legge mobiltelefonen inntil en annen enhet med samme teknologi. I teorien vil dette gjøre at vi i fremtiden kan bruke mobiltelefon som et bankkort eller en hotellromsnøkkel.

Annen teknologi som Wi-Fi, 3G og siste utgave av Bluetooth er også på plass. I tillegg har telefonen en god kalender og mange andre vanlige funksjoner som vekkerklokke, kalkulator og taleopptaker. E-postfunksjonen fungerer godt, men den ser noe utdatert ut.

Når det kommer til batterilevetiden må vi sette et stort minus i margen her. Telefonen har et svært lite batteri, og det skulle ikke mye bruk til før telefonen måtte lades etter kort bruk. Vi kunne nesten ikke bruke mobiltelefonen hvis den skulle holde i over et døgn.

God musikkspiller

Musikkspilleren i Nokia 700 er vi veldig fornøyde med. Den ser bra ut, har mange muligheter, og fungerer rett og slett uten problemer. Lyden er også overraskende god, selv i telefonens egen høyttaler. Så lenge du bytter ut de medfølgende øretelefonene så får du en flott musikkopplevelse til en mobiltelefon å være.

Den lille skjermen setter jo sine begrensninger på hvor mye moro du kan ha det med spill på denne telefonen. Men klassiske spill som Angry Birds og Fruit Ninja fungerer uten problemer. Nokias applikasjonsbutikk er derimot et annet tema. Det er en god del apper der, men det er mye dårlig og veldig høye priser i forhold til konkurrentene.

Skuffende kamera

Hvorfor Nokia fortsetter å lage mobilkameraer uten autofokus forblir et mysterium. De har i hvert fall klart det denne gangen også, og det gir ikke spesielt imponerende bilder. Det er en drøss med innstillinger du kan foreta deg for å gjøre bildene bedre i forhold til de omgivelsene du er i, men så lenge det du fotograferer ikke kommer i fokus har det ikke så mye å si.

Filmkameraet har det samme problemet, men bildestabilisator får du i hvert fall. Kameraet kan filme i 720p HD-kvalitet, men igjen får vi ikke det riktige fokuset.

Totalinntrykk og alternativer

Nokia 700 er en telefon som ser bra ut, har en god skjerm, men har noen mangler i brukergrensesnittet. Symbian blir nok aldri et stort operativsystem, men dette er til deres trøst den beste versjonen de har hatt. Menyene flyter bra og det er ikke den samme hakkingen som tidligere. Alt i alt er dette en helt grei mobiltelefon, men den har et par mangler som er ganske viktige for den allmenne bruken. Dermed må den se seg slått av ganske mange.

Med en prislapp på drøye 2200 kroner er det noen alternativer der ute. Hvis du velger å legge inn et par hundrelapper til, kan du for eksempel få Sony Ericssons Xperia Arc S. Dette er en telefon med betraktelig større skjerm, et mye bedre kamera, kraftigere innmat og det er ingen problemer å skrive en enkel tekstmelding på den.

Et annet godt alternativ er Sony Ericsson Xperia Mini. Her får du en liten og nett telefon til halve prisen, med mye av den samme kraften. Kameraet er også bedre her. Ønsker du å ta steget opp noen hakk til de største i klassen kan det være en ide å ta en titt på Samsung Galaxy Note.

Du bør også ta en kikk på Huawei Honor, som er en av de absolutt beste Android-mobiltelefonene til rundt 2 000 kroner, og som på mange områder er fullt på høyde med telefoner som koster en tusenlapp mer.

Les hele testen på Amobil.no

annonse