Tek.no

Test Huawei Ascend W1

Windows-mobilen for de prisbevisste

Denne gir deg bedre ytelse enn i dyrere konkurrenter.

Einar Eriksen
23 Apr 2013 15:50

Huawei Ascend W1 har imponerende spesifikasjoner for sin prisklasse. Den koster noe mindre enn de naturlige konkurrentene samtidig som skjermen og prosessoren er bedre.

Noen områder har imidlertid Huawei spart inn på også. Det er på designbiten at vi tror konkurrenter som Nokia Lumia 620 og HTC 8S sjarmerer langt flere enn Ascend W1 gjør. Greit at den kommer i spreke farger, men kvalitetsfølelsen er ikke den samme.

Detaljene skiller billig fra dyrt

De nevnte konkurrentene fra Nokia og HTC har et avrundet bakdeksel med en høyfriksjonsoverflate, mens Ascend W1 har et tynt plastdeksel som føles billig og som faller av hvis du mister telefonen i bakken. Den virker rett og slett ikke like godt sammenskrudd.

Tenk deg Lumia 620 og HTC 8S som et par sportsbiler som oser av kvalitet. Ascend W1 kan sammenlignes med et noe billigere svar på de to. Den kjører raskere både på strekninger og i svingene, men rattet er ikke i håndsydd lær, dørene lager en klingrende lyd når de slamres igjen og setet gir dårligere sidestøtte.

Det fins ingen fasit når du skal ut å handle mobil. Noen vil helst ha bedre spesifikasjoner for pengene, mens andre kjenner på telefonen og kjøper den som gir best inntrykk. De fleste gjør noe midt imellom.

Stort batteri

Vi synes ofte mobiltelefonene har unødvendig små batterier. Ascend W1 er et lyspunkt i så måte, med kapasitet på 1950 mAh. Det er betydelig mer enn for eksempel Lumia 620 fra Nokia med bare 1300 mAh.

Operativsystemet under panseret er Windows Phone 8, og det er brukervennlig og greit. Vi synes fleroppgavekjøringen er litt umoden ennå, ettersom få programmer faktisk fungerer i bakgrunnen. Vi synes også mangelen på skikkelig navigasjonsprogramvare er en klar ulempe i forhold til i Android-telefoner. Nokia har løst det ved å legge inn sitt eget velfungerende kartsystem i for eksempel Lumia 620, mens Huawei satser på at du ikke trenger skikkelig sving for sving-navigasjon.

Av nyttefunksjoner ellers stiller Windows Phone 8 godt, med en grei e-postleser og gode sikkerhetsfunksjoner.

God på underholdning

Ascend W1 har et godt kamera og en kraftig forsterker som spiller godt hvis du plugger til noen gode øretelefoner. Til filmtitting gjør skjermen en god jobb, og når du skal spille sørger den kraftige prosessoren og den store skjermen for en utmerket spillopplevelse.

I forhold til W1s prislapp, er det lite å virkelig sette fingeren på, men i tillegg til mangelen på skikkelig navigasjonsprogramvare og litt laber kvalitetsfølelse kan vi nevne at Bluetooth-versjonen er treg og utdatert. Videre kan det nevnes at NFC mangler og navigasjonsbrikken har bare støtte for GPS og ikke GLONASS, selv om dette er relativt uviktige mangler i denne prisklassen.

Fornuftig Windows-valg i sin prisklasse

Huawei har med dette laget en prisgunstig mobiltelefon, men hvis du er villig til å velge Android i stedet for Windows Mobile bør du se på ZTE Blade III som sparer deg noen hundrelapper og som gir deg svært mye for pengene. ZTE Grand X IN er en litt mer kostbar Android-modell som også er svært prisgunstig.

En siste prisgunstig modell som ikke er til å unngå for de prisbevisste er Huaweis egen Ascend P1. Den koster i skrivende stund fra 2300 kroner og gir spesifikasjoner som tilsvarer toppmodeller med langt høyere prislapper.

Har du bestemt deg for å kjøpe Windows Phone, er Ascend W1 et godt valg. Hvis du prioriterer god kvalitetsfølelse, utbyttbare farger og god navigasjonsprogramvare, bør du se litt nærmere på Nokia Lumia 620. Da får du imidlertid litt svakere spesifikasjoner og et mindre batteri i samme slengen. Også HTC 8S gir bedre kvalitetsfølelse enn Ascend P1, men her må du ta til takke med et dårligere kamera enn det du får i Ascend W1 i tillegg til svakere spesifikasjoner.

Les også
Nettbrettet som kjører både Windows 8 og Android
annonse

Les også