Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Coolit Eco A.L.C

Introduksjon

Det var Asetek som kom først på banen med komplette og forseglede vannkjølingssett, såkalte "alt-i-ett"-løsninger. Vannkjølingen kommer ferdig satt sammen med både pumpe, radiator, kjøleblokk, slanger og væske. Det er ikke lenger slik at man trenger gode mengder kunnskap for å drive med vannkjøling, en skrutrekker og litt forsiktighet er nok.

Frem til nå har det kun eksistert to slike produkter på det norske markedet, begge er basert på Aseteks løsning kalt LCLC. Northq laget bare en ny produkteske, mens Corsair forbedret det samme designet. Coolit har laget en helt egen løsning, en løsning som inntil nylig ikke har vært tilgjengelig i Norge.

Vi besøkte Coolit på Cebit, og få dager etter vi hadde kommet oss hjem stod det et testprodukt klart på døren. Eco A.L.C er produktet vi nå skal ta en nærmere kikk på. Dette er et komplett vannkjølingssystem hvor enkle og solide monteringsteknikker er tatt i bruk, sammen med et par andre teoretisk gode ting. La oss finne ut hva dette produktet er godt for!

Takk til Coolit som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

  • Drivspenning, pumpe: 12 V
  • Sokkel: LGA 1366, LGA 1156, LGA 775, AM2+, AM3
  • Materiale: Kobber, aluminium, keramikk
  • Garanti: 2 år

Denne alt-i-ett-løsningen leverer prosessorblokk, pumpe, slanger, radiator og kjølevæske i samme forseglede enhet. Det skal ikke være vanskeligere å montere dette settet enn det er å montere en konvensjonell luftkjøler. På en annen side er det meget vanskelig å bytte ut eller utvide med flere kjøleblokker, fordi det hele er forseglet fra fabrikken.

Radiatoren har riktig nok tre tilkoblinger for slanger, hvorav én ikke er i bruk. Her ligger det muligheter for utvidelse, sammen med en Y-kobling et annet sted i systemet. Vi kan nesten ane en løsning sammen med skjermkortet i tiden fremover, men dette forblir spådommer.

Eco støtter samtlige av de moderne soklene på markedet, både på AMD- og Intel-fronten. En spesielt enkel løsning for festevalg er på plass, vi skal gå nærmere inn på dette litt senere.

I pakken

Vannkjølingssettet leveres i en helt hvit pappeske, men tegninger og beskrivelser i sort. På innsiden ligger settet og tilbehøret godt pakket inn i to solide stykker med isopor. Tilbehørslisten kan nesten virke litt slanten, men du trenger lite annet. Vi skal komme mer tilbake til hvorfor vi mener dette på de følgende sidene.

I pakken finner vi følgende:

  • Kjøleren
  • Manual
  • Sokkelfester

Komponenter

Prosessor

Prosessorblokken inneholder også vannpumpen, noe som betyr at strøm må kobles til. Pumpen benytter 12 V, og forsynes via en helt normal 3-pins viftekontakt. Denne kan kobles til på hovedkortet om du ønsker det, der er det mer enn nok kraft tilgjengelig.

En pumpe så nære prosessorflaten, og faktisk i samme enhet som kjøleblokken, har bydd på et par teoretiske bekymringer. En pumpe er et mekanisk komponent som vibrerer, noe som naturlig nok ikke er helt ideelt på en dyr prosessor. På en annen side har dette mer eller mindre blitt motbevist i praksis, slike sett fungerer tross alt helt fint.

Selve kjøleflaten kommer med ferdig påsmurt termisk pasta, av en helt normal og streit type. Videre er det verd å nevne at de vinklede vanntilkoblingene faktisk kan vris omtrent 180 grader. Dette er uten tvil noe som vil sørge for mindre belastning på denne tilkoblingen, som er en av de mest sårbare punktene i systemet.

Radiator

Radiatoren er en helt normal sak som er bygget for å benytte én 120 mm bred vifte. Som bildet viser har enheten tre tilkoblinger for vann, men bare to er i bruk. Viften er PWM-styrt, og så lenge du har en tilsvarende mulighet på ditt hovedkort har du dermed en viftestyring.

Montering

Dette er et ferdigmontert sett, så avstanden mellom radiator og kjøleblokk er fast, og kan naturlig nok ikke endres. For at du skal kunne benytte settet må du ha en ledig plass for 120 mm brede vifte i bakkant av kabinettet, med litt ekstra plass under. Viften er montert slik at den suger luften igjennom radiatoren og ut av kabinettet, en ideell løsning.

Slik vi ser det, gjør du ting enkelt for deg selv hvis du monterer settet i følgende rekkefølge, men du står naturlig nok fritt til å velge dette selv: Ta hovedkortet ut av kabinettet, og monter på den medfølgende bakplaten for din sokkel om du ikke har dette fra før. Monter så hovedkortet i kabinettet, før du fester radiatoren der den hører hjemme.

Selve prosessorblokken skal så på plass, og her har Coolit gjort ting enkelt. Intel- og AMD-festene har sine respektive festeplater. For å velge Intel-sokkel drar du litt i festene til den aktuelle markeringen. Meget enkelt, og samtidig meget solid. Selve enheten kan du først stramme til med fingrene, før du bruker skrutrekkeren til den siste justeringen.

Termiske egenskaper

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,1 dBA.

Temperatur

Den første testen vi kjører utføres ved at kjøleløsningen plasseres rett på testbenken slik den blir levert, og samtlige komponenter blir kjørt på 12 V. Som vi ser,presterer settet godt, det henter faktisk inn et par grader på det som tidligere var det beste lignende settet. Nå ser det ut som om Coolit tar over førsteplassen, de er faktisk ikke så langt unna Northqs lignende bidrag, med dobbelt så stor radiator.

For å kunne ha et bedre sammenligningsgrunnlag i mellom temperatur og støynivå, regulerer vi ned viftehastigheten. Pumpen kjører fortsatt i samme tempo som tidligere. Her kan vi bare sammenligne med Corsair H50, men vi ser fortsatt den samme trenden som tidligere. Eco gjør det bedre, selv ved lavere viftehastighet.

Støynivå

Vi har allerede vist at Eco har termisk bedre egenskaper enn de lignende konkurrentene, men hvordan står det til med støynivået? Alle de tre settene vi har testet har et så godt som identisk støynivå, og dagens testkandidat plasserer seg med det som i praksis er en identisk verdi som konkurrentene.

Ser vi nærmere på målingene ved lavere turtall på viften, går ting like godt. Her har vi riktig nok lite vi kan sammenligne med, men vi merker oss at verdiene fortsatt er gode. Slettes ikke dumt!

Konklusjon

Markedet for komplette, ferdigmonterte, vannkjølingssystemer byr ikke akkurat på veldig mange valgmuligheter. Både Northq og Corsair har bygget deres løsninger på det samme produktet, hvor sistnevnte har gjort enkelte gode forbedringer. Coolit presenterer med ECO A.L.C et helt nytt og egenprodusert sett, og vi liker det vi opplever.

Selvgjort er velgjort, det skal sies. Så langt som termiske egenskaper gjelder, er dette det ypperste når det gjelder ferdigmontert vannkjøling. Når det gjelder termisk ytelse plasserer Coolit seg et hakk foran samtlige konkurrenter, både ved full og redusert hastighet.

Termiske egenskaper er en ting for seg selv. Det hjelper ikke stort om en folkelig løsning som dette gir fra seg like mye støy som en bordvifte. Det er derimot på ingen måte tilfellet. Dette er en stillegående sak, med et tilnærmet identisk støynivå som de øvrige lignende produktene på markedet.

Det skal sies at montering av slike sett er hakket mer komplisert enn montering av en tradisjonell luftkjøler. Det betyr derimot ikke at dette er direkte vrient, ta deg bare litt god tid så går ting fint. Coolit har holdt antallet deler til et minimum, og de kan til dels monteres uten skrutrekker før den siste finstrammingen.

En annen fin fordel med dette settet, er prisen. Ikke mer enn 540 kroner må man ut med, et prissjikt hvor flere av de kvassere luftkjølerne ligger. Fin pris, lavt støynivå, gode termiske egenskaper og enkel monteringsprosess. Dette anbefales!

+ Gode termiske egenskaper
+ Fint støynivå
+ Pris
+ Enkel monteringsprosess

- Ingen muligheter for utvidelser

annonse