Tek.no

Test Asus FonePad

Asus FonePad vil være mobiltelefon

...men får det ikke helt til.

Kurt Lekanger, Amobil.no
29 Mai 2013 09:41
Asus FonePad er for stort til at det er særlig praktisk å ringe med.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Asus FonePad.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Asus FonePad er et Android-nettbrett du kan ringe med, noe som i og for seg ikke er noe nytt. Men dette er det første nettbrettet av denne typen fra Asus, som markedsfører det som et produkt for dem som ønsker både mobiltelefon og nettbrett i ett.

Vi synes ikke Asus får det helt til.

FonePad er riktignok ikke et dårlig nettbrett, men det er heller ikke på høyde med de beste nettbrettene i samme prisklasse. Vi trenger ikke gå lenger enn til Asus' eget produkt, Google Nexus 7. Dette nettbrettet koster omtrent det samme – men har en kraftigere prosessor og en noe bedre skjerm. Du kan riktignok ikke ringe med Nexus 7, og det er heller ikke mulig å utvide minnet fra de 16 eller 32 GB nettbrettet kommer med som standard. Men alt i alt fremstår det som et bedre kjøp.

Asus FonePad erstatter på ingen måte en mobiltelefon. Den er for stor til at det virker særlig fornuftig å holde den opp mot øret, og det hjelper heller ikke at den modellen vi har testet ikke har kamera – bortsett fra et enkelt frontkamera til videosamtaler. En mobiltelefon uten kamera er for mange ganske uaktuelt. En middelmådig mobiltelefon uten kamera er enda mer uaktuelt.

Ok som nettbrett

Ser vi bort fra telefonfunksjonaliteten, er Asus FonePad et ganske gjennomsnittlig nettbrett. Det har mange likheter med Nexus 7, også når det gjelder utseende. Nettbrettet har en 7-tommers skjerm med ganske god bildekvalitet, og med mulighet for justering av fargebalanse. Men igjen – FonePad-skjermen kommer til kort i forhold til skjermen på Nexus 7. Her er både lysstyrke og innsynsvinkel bedre.

Brukergrensesnittet er Android 4 med noen få, mindre tilpasninger.

FonePad gjør en grei jobb som underholdningsnettbrett, selv om vi kunne ønsket oss enda bedre videoformatstøtte "ut av boksen". Det finnes massevis av gode videospillere på Google Play, og skal du ha et enkelt nettbrett til film og musikk gjør FonePad absolutt nytten.

Nettbrettet er raskt nok til at de fleste oppgaver går greit, men ytelsen er likevel dårligere enn mange andre nettbrett i samme prisklasse – i hvert fall hvis du går for et nettbrett uten telefonfunksjonaliteten.

Vi gir pluss for notat-appen, men savner en skikkelig kontorprogrampakke for redigering av Office-dokumenter. Det er også positivt at du kan kjøre enkelte apper, som kalkulator og kalender, i egne vinduer oppå de andre appene. Dermed kan du ha for eksempel kalenderen oppe samtidig som du leser e-post eller ser en film.

Konklusjon og alternativer

Alt i alt er Asus FonePad et litt halvhjertet forsøk på å kombinere mobiltelefon og nettbrett i én enhet. Den er altfor stor til å være telefon, men fungerer helt fint som nettbrett. Men du får enda bedre nettbrett til samme eller lavere pris – derfor ser vi ikke helt poenget med FonePad.

Det antagelig beste alternativet til FonePad kommer fra samme produsent, og heter Asus/Google Nexus 7. Her får du kraftigere prosessor og en noe bedre skjerm, til omtrent samme pris. Men du får ikke ringemulighet, og heller ikke mulighet til å utvide lagringsplassen. Dermed anbefaler vi at du går for modellen med 32 GB lagringsplass, ikke 16.

Et annet alternativ til enda lavere pris er Andersson ADT 1.0, som er et varemerke fra Siba og NetOnNet. Det koster ikke mer enn rundt 1 300 kroner, men har samme skjermoppløsning som FonePad, i tillegg til at det er raskere. Og det har kamera – selv om det riktignok er dårlig.

Er du villig til å gå opp i pris, kommer vi ikke uten om Apple iPad mini – som er et svært godt nettbrett med veldig godt apputvalg. Men heller ikke dette kan du ringe med. Og er Android et "must", er det Nexus 7 som gjelder.

Les hele testen av Asus FonePad hos Amobil.no »

Les også
Asus' nye nettbrett har ekstremoppløsning
Les også
Knights of the Old Republic kommer til iPad
annonse

Les også