Test

Nokia 3200

Design og skjerm


Vi vil takke MPX for utlånet av Nokia 3200


Nokia 3200 er slettes ingen lekker sak. Designmessig kan man jo lure på hva finnene har tenkt på når de laget modellen. Vår første reaksjon var at telefonen måtte være styggere enn Nokia 3650, som ble tildelt jumboplass på design for et snaut år tilbake. Og når vi kalte lillebror 3100 for 'plastic fantastic' var det fullt uvitende om hva mer finnene hadde på hjertet. Vi kan med andre ord gratulere Nokia med en ny modell på pallen over ulekre telefoner dette året.

Til tross for sitt ikke så lekre utseende, kan 3200 lett betegnes som kul. Kamera, flombelyste knapper og et deksel som har plass til et eget bilde gjør et godt inntrykk på oss. Det at telefonen også ligger godt i hånden gjør at inntrykket vårt av telefonen forbedrer seg ytterligere. Allikevel ender vi ikke opp med noe positivt helhetsinntrykk. Telefonen knaker og virker ikke solid, noe som trolig skyldes det avtagbare dekselet.

Batteriet og bakdekselet er lett å ta av og på, noe som er greit med tanke på at brukeren sannsynligvis kommer til å bytte dekselbilde innimellom.

Det følger med tre forskjellige dekselbilder i pakken som man lett kan legge inn i det medfølgende plastdekselet. Det følger også med blanke deksler som man kan fagelegge, male eller lime på et bilde etter ønske.

Størrelsen er det lite å si på. 3200 er en av de mindre kameratelefonene på markedet, og er omtrent på størrelse med 7250 som vi testet tidligere i år. Mer eksakt er dette 10,8 cm i høyden, 4,5 cm i bredden og 2,1 cm i dybden. Vekten er 83 gram, noe som heller ikke er mye tatt andre kameratelefoner i betraktning.

Telefonen har en fireveis-navigasjonsknapp som er svært anvendelig. På siden finner vi softknappene, som vi er veldig fornøyd med både på grunn av størrelsen og på grunn av at det er godt med plass mellom knappene.

Knappene under er derimot et svært sørgelig kapittel. Det at Nokia har koblet sammen tallknappene gjør at det blir unødig komplisert å skrive med telefonen. Knappene er vanskelig å skille fra hverandre, og mange vil nok finne seg selv i å trykke 3 istedenfor 1 flere ganger. Undertegnede slet i flere dager med å venne seg til knappesettingen, men uten hell. Skjerpings Nokia!

Skjermen på 3200 er den samme som finnes på Nokia 3100 og 7250. 128x128 piksler og 4096 fargers dybde er nærmest blitt å regne som standard for Nokia, som først nylig kom skjermer med 65.000-fargers fargedybde. Skjermtypen er STN, som både er billigere og mer batterivennlig enn de dyrere og mer eksklusive TFT-skjermene. Minuset med STN er at fargene blir noe blasse, noe som forverres ytterligere på 3200 siden den kun har en 4096 fargers skjerm.

Skjermen til 3200 er allikevel en vinner i sin klasse. Andre billige kameratelefoner på markedet, som for eksempel Siemens MC60, har også 4096 fargers skjerm, men en betydelig lavere oppløsning på 101x80 piksler. Går man noen hundrelapper opp i pris får man derimot råd til Sony Ericsson T610, som er både 3200 og MC60 overlegen på både oppløsning og fargedybde.

Menyene på telefonen er noenlunde de samme som vi har sett på tidligere Series 40 modeller som 6610 og 7250. Man har en liste med et ikon for hvert valg nedover, et menysystem som er litt tungvint, men svært enkelt å forstå. En nyhet i 3200 er at man kan velge å få opp menyen i et rutenett lignende det man har på Siemens og Sony Ericsson sine telefoner. Riktignok var menyen langt fra like oversiktlig som konkurrentenes, men det viser iallefall at Nokia har skjønt poenget og implementert et alternativ for de som foretrekker menysystemer i matrise-form.

Foruten knappene går tekstmeldinger uten problemer med 3200. Telefonen er rask og responsiv, og vi merket ingen problemer med treghet på telefonen når vi tastet i vei. Knappene er til noe besvær, men responsen gjør at det å skrive SMS ikke blir helt kastrofalt. Med den medfølgende ordboken T9 skal tekstmeldinger kunne gå i forholdsvis raskt tempo med litt tilvenning.

Nokia har forøvrig lagt inn en liten hendig snarvei til listen med smileys under skriving av meldinger. Trykker man *-tasten to ganger kommer man rett frem til smileysene. Dette er noe vi har savnet på tidligere telefoner.