Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhilips 46PFL9706

På grensen til perfekt

Philips' nye toppmodell briljerer med rå bildekvalitet.

Philips 46PFL9706

Det siste året har Philips' 9705-modell vært fast inventar i vår testlab som referanse-TV. Enn så lenge har den hold tritt med mange av årets nye modeller – men nå har den blitt passert.

Vi har testet Philips' nye 9000-serie, nærmere bestemt 46PFL9706, og den får vår referanse-TV til å stå igjen på startstreken. Med denne nye modellen har Philips satt en ny standard for bildekvalitet.

Design

TV-ens bakside er "Apple-hvit"
Foten til 9706
Den nye fjernkontrollen til 9706 til høyre. Til venstre kontrollen til 9705.

I forhold til 46PFL9705, har den nye 9706-modellen blitt slankere og nettere. Det børstede metallet i rammene er omtrent like brede, men 9706 har ikke den blanke plastkanten i ytterkant, noe som gjør designen til enda mer stilren. Fargen på aluminiumsrammene er lysere enn på 9705, som på sin side er lys antrasitt.

Kontrollpanelet på undersiden av TV-en, som også inneholder noen av høyttalerne til skjermen, er blitt smalere og rundere i formen. Men det er ikke bare forsiden på 9706 som har gjennomgått en forandring. Også baksiden er forandret. For skjermen er blitt slankere i dybden, og bakdekselet er i stilig "Apple-hvit" plast. Bakveggen er med å skille denne modellen fra mange andre TV-er på markedet, og gjør at skjermen gjør seg godt i en stue der du har innsyn til denne siden også.

Denne hvitfargen finner vi også igjen i nedre del av foten på TV-en, som også har blitt rundere og nettere i formen. Den har samme lyse aluminiumsfinish som resten av TV-ens forside. Foten har samme stilige innfestning til selve skjermen som på 47PFL7606, der det er en stilren stolpe i aluminium som forbinder skjerm og fot sammen. TV-en kan også dreies noen grader fra side til side.

Fjernkontrollen har også fått en mer snerten design. Kontrollen er fortsatt oval, men fått en rundere utforming og ligger bedre i hånden. Kanten rundt overflaten er tatt bort og erstattet med en sømløs overgang.

Menyer og tilkoblinger

Menyen

Slik får du hjelp med å stille inn bildet.
Menyen på 9706. Det du ser på kan skimtes i bakgrunnen.
Utvalget av apps er ikke den beste på Philips 9706.

Grafikken til menyen på 9706 er den samme som da vi prøvde lillebror 7606. Grensesnittet er enkelt å skjønne, og er oversiktlig, men grafikken er langt i fra spesielt moderne. Det går raskere å navigerer rundt i menyene med 9706.

Under for eksempel innstillinger kan du gjennomgå en automatisk bildejustering, der du velger mellom forskjellige bilder og TV-en tilslutt setter valgene dine sammen til de innstillingene som passer best. Vil du heller justere de ulike parameterne manuelt er det også gode muligheter til dette. Se side tre av testen for hvilke innstillinger vi brukte i testen.

9706 har også smartfunksjoner, som blant annet nettsurfing og applikasjoner. Men sammenlignet med andre aktører, som for eksempel Samsung, har Philips en lang vei å gå før det er nok applikasjoner å velge i. Spesielt norske apps. Riktignok er det en del spennende apps som er ferdiginstallerte fra fabrikken, men vil du hente ned flere apper er utvalget for magert.

Nettleseren er blitt litt kjappere til å hente opp nettsidene. Skal du bruke denne funksjonen mye bør du investere i et nettbrett og bruke Philips' egen app til å bruke brettet som fjernkontroll. For med originalfjernkontrollen tar det for lang tid å taste inn adressene i nettleseren.

Tilkoblinger

Tilkoblingene bak på 9706.

Det er ikke mye nytt når det kommer til tilkoblinger på 9706. Den har mer eller mindre de samme tilkoblingsmulighetene som 46PFL9705, men det er allikevel en forskjell. For skulle du se 3D med 9705, måtte du koble til en ekstern sender for at 3D-brillene kunne kommunisere med TV-en. Denne senderen er nå innebygget i selve TV-en på den nye 9000-serien.

Videre har 9706 fire HDMI, to USB-tilkoblinger, SD-kortleser så du kan sette inn minnekortet fra kameraet ditt, MPEG4 kortleser, optisk lydutgang for bruk mot eksternt anlegg, komponent, analog RCA og en analog Scart-tilkobling. Skal du bruke Scart på TV-en følger det med en egen overgang. Det følger også med vinklede overganger når du skal koble til komponent eller RCA. Det er kjekt dersom du skal henge TV-en på veggen og bruke disse tilkoblingene.

Det er som nevnt fire HDMI-tilkoblinger på 9706, der nummer tre i rekken sitter sammen med komponent og RCA. Dette er den eneste HDMI-tilkoblingen som peker ut bakover. Skal du bruke denne tilkoblingen og samtidig henge TV-en på veggen, vil vi anbefale deg å kjøpe en vinklet HDMI-overgang. Da begrenser du antall centimeter skjermen må henge ut fra veggen for å få plass til HDMI-kabelen. Dette er uansett et lite minus kontra forgjengeren 9705, der alle kontaktene peker langs med bakveggen.

9706 er som nevnt en smart-TV og for å koble den mot ditt lokale nettverk eller internett kan du velge mellom å bruke kabel eller WiFi. Bare vær klar over at spesielt direktestrømming av video kan gå hakkete dersom du bruker den trådløse muligheten.

Med 46PFL9706 kan du bruke TV-en som dekoder. Det eneste du trenger er en godkjent kortleser og programkort fra TV-distributøren din. Du kan også koble til en ekstern harddisk eller stor minnepenn for å ta opp programmer. Det er også mulighet for å leie film direkte fra 9706.

Lyd- og bildekvalitet

Ut av esken er en del av de ferdig innstilte modiene for overdrevne når det kommer til kontrast, lysstyrke og farge. Som nevnt tidligere er det en kjapp automatisk gjennomgang der du kan velge mellom to og to bilder og TV-en justerer bildet etter valgene du gjør. Resultatet blir helt greit, men for å få det beste resultatet må du gjøre disse innstillingene manuelt. Se våre bildeinnstillinger til høyre i teksten. Det er også to ISF-moduser du kan velge i, Dag og Natt, som treffer bra, men er i utgangspunktet litt for varm i hvitbalansen etter vår mening. Når du velger en av disse to ISF-modusene får du samtidig tilgang til det Philips kaller ekspertinnstillinger. Her kan du finjustere både fargetone og metning etter eget ønske. Vi brukte samme innstillinger som vi hadde på 46PFL9705, og med litt småforandringer traff disse godt.

SD-kvaliteten på 9706.

Med bildet justert leverer 9706 det beste TV-bildet vi noen gang har testet. Spesielt er sortnivået ekstremt bra. Vår referanse-TV 9705 holder også et høyt nivå, men sammenlignet med 9706 taper den rått.

For 9706 har et nytt filter, Moth Eye, som kort fortalt skal redusere refleksjoner fra omgivelsene, samtidig som mørke tonene blir mørkere og de lyse tonene lysere. I praksis gjør dette filteret en glimrende jobb. Refleksjoner fra omgivelsene er omtrent utelukket sammenlignet med andre TV-modeller, og bildet leverer et fyrverkeri av en bildekvalitet selv i sterkt opplyste rom. Eneste minuset med denne teknologien er at den ikke leveres i mer enn 46-tommers størrelse.

Videre er skarpheten også noe bedre på 9706 enn 9705, spesielt på standardsendinger. For detaljene blir skarpere og mer presis adskilt, samtidig som det råe sortnivået til 9706 gjør at flere detaljer i mørke partier kommer til syne. På HD-sendinger er det mindre forskjell å spore mellom fjorårets og årets 9000-serie.

HD-kvaliteten på 9706.
De mye 3D-brillene følger ikke med i esken.

På bevegelse er også 9706 hakket kvassere enn 9705. Flyten er noe bedre hele veien, men spesielt er 9706 bedre på raske panoreringer av hele bildet.

Fargene er også meget gode på 9706. Forskjellen fra 9705 er at du på 9706 har større frihet til å justere fargene. Kombinert med et bedre sortnivå er resultatet mer presise farger, som er naturlige og godt mettet.

3D er også et område der forbedringene har blitt mange fra fjorårets 9000-serie. 46PFL9706 har fått visket vekk problemer med crosstalk, samtidig som dybdefølelsen i bildet har blitt kraftig forbedret. Her ble vi sittende å nyte film i tre dimensjoner i timesvis uten at det ble en slitsom og stressende affære for øynene. Eneste minuset er at 3D-brillene ikke er inkludert, og derfor må kjøpes utenom.

Philips har lenge hatt Ambilight på flere av sine TV-er. Også 9706 har denne funksjonen, som kort fortalt videreformidler fargene i ytterkant av bildet videre på veggen din. På årets nye 9000-serie er denne funksjonen blitt bedre og mer presis. Det er flere dioder langs med toppen og sidene av skjermen. Resultatet er etter vår mening et mer behagelig bilde å se på i lengden, der overgangen mellom selve bildet og omgivelsene mykes opp.

Lydkvaliteten er nokså lik mellom fjorårets og den nye modellen fra Philips – meget bra til en flatskjerm å være. For å slanke designen på den nye 9000-serien er blant annet noen av høyttalerne plassert i foten. Først og fremst de som skal gi deg mer bass i lydbildet. Lyden er som nevnt kraftig og god til flatskjerm å være, men for den ultimate filmopplevelsen er det fortsatt hensiktsmessig å koble til et eksternt anlegg.

Konklusjon

Med selskapets nye filter, Moth Eye, byr 46PFL9706 på et sortnivå vi ikke har sett maken til på LCD. For selv om vår referanse-TV og fjorårets modell, 46PFL9705, også er meget habil på sortnivå, er den en enkel match for årets nye toppmodell. Også Panasonics nye flaggskip, TX-P50VT30 kommer til kort mot Philips nye 9000-serie.

Samtidig gir Moth Eye-filteret deg en TV som reflekterer minimalt med lys fra omgivelsene. Vi kunne skimte noen refleksjoner når TV-en var avslått, men så fort vi slo den på forsvant også disse.

Bildemodiene er litt overdrevne fra fabrikk, men du har gode muligheter til å justere bildet i menyen. Les side tre av testen for å se hvilke bildeinnstillinger vi brukte.

Skarpheten er det heller ingenting å utsette på. 9706 jobber meget godt med alle oppløsninger, men spesielt godt blir resultatet når du er innhold i standardsendinger. Med det gode sortnivået varter TV-en også opp med knakende gode farger. De er godt mettet og fremstår naturlige. På bevegelse er 9706 helt i tet, der den takler selv de raskeste bevegelsene meget godt. Spesielt er den bedre enn fjorårets modell, 46PFL9705, på panoreringer av hele bildet.

Skal du se 3D, er 46PFL9706 det beste alternativet på markedet, sammen med Panasonics VT30-modell. Du kan se de tre dimensjonene uten å være plaget med crosstalk, fenomenet som gjør at bildet oppleves dobbelt, samtidig som dybden i bildet er mye bedre enn på fjorårets modeller.

Det er vanskelig å sette fingeren på noe negativ når kommer til bildekvaliteten på 46PFL9706. Men 9706 er ikke noe fyrverkeri når det kommer til apps og interaktive tjenester. For selv om Philips-en også har tilgang til apps, Facebook og nettleie, har de fortsatt en vei å gå før de kan tukte for eksempel Samsung.

En annen ting er størrelsen på 9706. For selv om 46 tommer er stort nok for de fleste, hadde det vært ønskelig å ha muligheten til å kjøpe denne godbiten i en større utgave. Du må også regne med å åpne lommeboken for å få 46PFL9706 i hus. Prisen er ikke skyhøy, men likevel i den øvre grensen for mange.

Alt i alt er Philips 46PFL9706 den beste TV-en vi har testet i år. Bildekvaliteten rett og slett ekstremt bra, og passerer konkurrentene på alle punkter. Selv om skjermen ikke er den mest spennende å bruke interaktivt, fortjener den uten tvil Editors Choice fra vår side. Her har Philips satt en ny standard for bildekvalitet på TV-er.

Finn beste pris på Philips 46PFL9706

+ Ekstremt bra sortnivå
+ Nesten ikke gjenskinn i skjermen, egner seg meget godt til en opplyst stue
+ Meget god på bevegelse
+ Naturlige og gode farger
+ Stilig design
+ Meget god på standardsendinger
+ Markedets beste på 3D


- Dyr
- 3D-briller ikke inkludert
- Fås ikke større enn 46 tommer  

Alternativer:

Panasonic TX-P50VT30

Skal du kjøpe deg ny TV og har ti tusen kroner til rådighet? Les vår stortest av folke-TV-er til under ti tusen kroner. Her tar vi for oss seks TV-modeller på markedet mellom 46- og 50 tommer.

Vil du heller ha deg en plasma-TV bør du ta en nærmere kikk på Panasonics nye flaggskip TX-P50VT30. Her får du en TV som holder høyt nivå over hele fjøla, og som er en av markedets beste skjermer å se 3D på.

annonse