Test

Vi tester Iphone 3.0

Mange av kritikerne til Apples mye omtalte Iphone har pekt på mangelen på blant annet MMS og trådløs stereolyd. Ting som har vært mer eller mindre standard på det som er av mobiltelefoner i mange år har glimret med sitt fravær på iPhone. Nå har Apple tatt et stort steg videre.
For onsdag denne uken kom Apple med 3.0-versjonen av iPhone-programvaren. En oppgradering som alle iPhone-eiere enkelt kan installere. Mange vil nok allikevel spørre seg om det er verdt det.
Vi har brukt 3.0-versjonen i forskjellige prøveversjoner i flere måneder og kan trygt anbefale alle å oppgradere. Her er det store forbedringer på grunnleggende funksjonalitet , samtidig som det er en rekke små forbedringer av et system som allerede er blant de mest brukervennlige i verden.
Endelig Apple
Blant de funksjonene som undertegnede har gledet seg mest til er MMS. I teorien en litt ubrukelig teknologi som lar deg sende bilder, lyd og video til andre mobileiere. Hvorfor bruke dette når e-post tross alt er såpass utbredt som det er? Vel, ikke alle har e-post installert på mobilen, og da er MMS i praksis et flott og enklere alternativ.

Men nok forsvar av MMS-teknologien. Dette er nå strålende implementert i iPhone. Du kan legge til eksisterende bilder i tekstmeldinger eller ta nye. Meldingene dukker opp i meldingsoversikten på lik linje med vanlige tekstmeldinger. Enkelt og greit. Bilder du mottar kan enkelt legges inn i ditt eget bildebibliotek. Hvis vi skal plukke på noe må det være at designet i meldingsoversikten ikke ser like polert ut som vi er vant til fra Apple.

I tillegg til bilder kan du også legge inn lyd i MMS-meldingene via Taleopptak. Dette er nok en grunnleggende funksjon som har vært sårt savnet på iPhone. Nå er det imidlertid enkelt å ta opp lyd, enten til små beskjeder, eller for å ha dokumentasjon på møter. Samme enkle grensesnitt som på alt annet i iPhone.


Hva med video?
Når iPhone 3G S kommer vil det også bli mulig å legge inn video i MMS-meldingene. Mangelen på videomuligheter er nok kanskje den største skuffelsen i 3.0-oppgraderingen. Det burde ikke være noe i veien for at Apple lagde programvare som fikk kameraet i dagens iPhone til å ta opp video.
De vil sikkert skylde på at kvaliteten ikke ville holdt selskapet strenge kvalitetskrav, og at de derfor måtte vente på kameraet i 3G S. Dette har oppløsning på tre megapiksler, samt autofokus, autoeksponering og autohvitbalanse. De eksemplene vi har sett av forskjellen i bildekvalitet fra 3G til 3G S er intet mindre enn mektig imponerende. Hvorvidt det er fordi bildekvaliteten i 3G S er spesielt bra eller fordi kameraet på 3G-modellen bare er hårreisende dårlig skal vi ikke si.
Bra med stereolyd
Nok om den nye iPhone-modellen som skal dukke opp i begynnelsen av juli. For det er mye annet å glede seg over for de som eier den originale iPod-mobilen. Dette er tross alt en mobiltelefon som har veldig bra musikkfunksjonalitet. Av en eller annen bisarr grunn valgte imidlertid Apple å ikke legge inn støtte for trådløs stereolyd før nå.
Vi har testet A2DP-støtten med flere forskjellige Bluetooth-hodetelefoner og kvaliteten er bra. Vi har ikke slitt med verken lydkvalitet eller hakking. Det er utrolig deilig at det nå er mulig å legge kabelkrøll på hylla, også via iPhone. Vi merker imidlertid at vi savner et spesialdesignet Bluetooth-headsett som har de funksjonene vi forventer i forbindelse med musikk og tale.


Når vi er inne på musikk er det nå også mulig å spille av i forskjellig hastighet. Det betyr blant annet at du kan høre på podcast langt mer effektivt enn tidligere. Du får riktignok ikke den gode gamle ekorneffekten på stemmene, men det å få P2s Verden på Lørdag på halve tiden er bra saker. Det hadde vært litt morsommere og vi i tillegg hadde fått  statsministeren på øret med pipestemme, men det får heller være. At Apple har på en fornuftig måte klart å beholde stemmekvalitet og kutte ned på hastigheten er intet mindre enn imponerende.
Klipp og lim
Ellers har programvaren fått en del andre små/store funksjoner på plass. Landskapsmodus, klipp og lim, samt Spotlight er vel de viktigste i så måte. Det at det de aller fleste innebygde applikasjonen nå støtter landskapsmodus er bra. Det gjør at det er mye enklere å skrive inn tekst. Det skal også sies at tastaturet nå endelig har fått dedikerte taster for Æ,Ø og Å. Dette er en kraftig forbedring for norske brukere.
En av de funksjonene som det har vært mest forventninger til er klipp og lim. Dette lar deg klippe ut tekst fra et program, for så å lime det inn i et annet. For eksempel tekst fra en nettside som du skal ha inn i en e-post. Dette har blitt utrolig elegant. Noen få trykk, men enkle knapper gjør dette til en brukelig funksjon, og langt bedre enn vi fryktet.


Spotlight er for Mac-fantastene et kjent begrep. Dette er Apples gjennomgående søkefunksjon i hele Mac-operativsystemet. Nå er dette også lagt inn i iPhone og lar deg enkelt søke gjennom ”dokumenter” i mange av programmene. Dette er implementert øverst i flere applikasjoner, samt som en skjerm som ligger ytterst til venstre for alle programskjermene. Funksjonen er kjapp, oversiktlig og grundig.
Det er også mulig å bruke iPhone som modem til den bærbare PC-en med 3.0-oppgraderingen. Problemet er at det for øyeblikket ikke er noen mulighet til å gjøre dette på en god nok måte. Det er usikkert om det er Apple eller operatørene sin feil, men det krever uansett litt ekstra jobb for å få det til å fungere, men vi mistenker at dette vil bli enklere i løpet av sommeren.
Alt i alt er det mange små og store forbedringer i iPhone 3.0. Her kan du for øvrig få en litt mer detaljert gjennomgang og opplæring i de forskjellige funksjonene.
Hva med dette?
Nå kan det nok høres ut som vi har en viss hallelujastemning i redaksjonen, og det har vi for så vidt også. Det betyr allikevel ikke at vi ikke ser at det fremdeles er noen problemområder for iPhone.
For Apple er kanskje et av de mest slitsomme selskapene å forholde seg til, fordi de bryr seg ekstremt lite om hva folk forventer og ønsker. De lager det de mener er best og ingen skal komme å fortelle dem at de tar feil.
Se bare på hva de gjør i forhold til programmer som kjører i bakgrunnen. Dette lar Apple selvsagt sine egne applikasjoner gjøre, som musikk og Mail. Når det kommer til tredjepartsprogrammer er det imidlertid no-go. Det betyr at blant annet radio- og messenger-applikasjoner er ubrukelig på iPhone. For så fort du skal gjøre noe annet må du avslutte dem.


Apple vil ikke slippe dette løs, mest sannsynlig på grunn av konsekvensen for batteriet. Det er bra at de bryr seg om batterikapasiteten, men de fleste av oss er faktisk store nok til å ta den avgjørelsen selv.
Vi savner også en litt mer aktiv standby-skjerm, av typen vi kan se på Series 60-mobiler. Det er ingen grunn til at kalenderhendelser og annen relevant informasjon kunne dukket opp i standby-modus.
Selskapet vil jo for all del ikke forholde seg til andre aktører heller, derfor lar de deg bare dele bilder via e-post eller selskapets mer eller mindre mislykkede tjeneste MobileMe. Når Flickr er den største bildetjenesten på nettet er det vel på tide å stikke fingeren i jorda og la brukerne sende bilder dit også uten å måtte installere en haug av ekstraapplikasjoner.
Oppgrader du også
Allikevel har Apple og iPhone tatt steget opp nært de høydene der de bør være. Det har riktignok vært et helt enormt operativsystem fra dag én. Allikevel har de enorme manglene på noen få områder trukket det unødvendig ned. Nå har stort sett alt vi har ønsket oss kommet på plass.
Vi ser derfor ingen grunn til at iPhone-eiere ikke skal oppgradere sine mobiltelefoner. Her er det en rekke funksjoner som vi bare må ha. Det er også uhyre enkelt å oppgradere telefonen så det er ingen ting å vente på. Du bør bare koble mobiltelefonen til maskinen din, starte iTunes (hvis den ikke gjør det automatisk) og sette i gang.

Les også
Slik får du iPhone 3.0 gratis
Les også
Halv pris på iPhone
Les også
iPhone 3GS kommer om noen uker
annonse