Tek.no

Test

Test av HD-projektor: Viewsonic Precision Pro8100

5 Mar 2009 06:00

Test av HD-projektor: Viewsonic Precision Pro8100

Testresultater

Viewsonic er kanskje ikke like kjent på projektorsiden som mange av de andre enhetene i testen. De fleste forbinder denne produsenten med dataskjermer. Det betyr definitivt ikke at selskapet ikke kan lage gode projektorer. Stort sett er Viewsonic svært lavt priset, men denne projektoren er et unntak fra dette.

Flere artikler:

- Stortest av hjemmekinoprojektorer med HD
- Test av Panasonic PT-AE3000
- Test av Sony VPL-HW10
- Test av Viewsonic Precision Pro8100
- Test av Benq W5000
- Test av Epson EH-TW2800
- Test av Optoma HD800X LV
- Test av Sanyo PLV-Z700
- Velg riktig lerret

Design og teknologi

Dette er ikke noen liten projektor dette heller. Riktig stor og fin er den og den veier ni kilo. Viewsonic har imidlertid gjort et lite grep de andre ikke har. Du kan nemlig skifte ut toppdekselet og kan dermed skifte til farger som burgunder, eller hvitt. Du må kjøpe dette som ekstrautstyr, men det er i det minste tilgjenglig. Fjernkontrollen er liten, men ganske effektiv å bruke. Det er imidlertid bedre løsninger hos flere andre i testen selv om kontrollen er noe større hos dem.
Projektoren er en 3LCD-projektor i likhet med flertallet i denne testen. Den er utstyrt med en Optix HQV bildeprosessor, som er en meget god løsning. Med en lysstyrke på 1000 Ansi lumen er den i samme klasse som Sony. Vi vil vel påstå at Sony fremstår som noe mer lyssterk, men dette er på ingen måte noe problem. Kontrasten er på 13000:1 og det må understrekes at dette er dynamisk kontrast.
Også denne projektoren støtter 1080p/24 så her kan du se film slik den er ment å skulle vises.
Oppsett
Den er enkel å sette opp og det burde ikke medføre vesentlige problemer for noen å få denne montert og riktig stilt inn. Både zoom, fokus og linseforskyvning er motorisert, så her er det bare å sett seg godt tilrette i godstolen og kjøre fjernkontroll for harde livet. Menysystemene er meget brukervennlige, kanskje helt i toppklassen. Dette kan selv den mest amatørmessig hjemmekinoentusiast manøvrere uten problemer.
Projektoren er utstyrt med to HDMI-kontakter i tillegg til doble komponenttilkoblinger. Den har også tilkobling for data via VGA-kontakten. Vi liker at den har linseforskyvning både vertikalt og horisontalt, og det skader ikke at det hele er motorisert.
Her er projektoren som kommer nærmest Sony når det gjelder avstand til lerretet i vår 100-tommers test. Du kan faktisk sette den så nært som 3,8 meter.
Bildekvalitet
Vi har sagt det før og sier det igjen. Når boksen er stor er den også gjerne stille. det er Viewsonic og den har et svært behagelig lydnivå. Det er ikke slik at det kun er dB-verdien som sier noe om hvor støyende en projektor er. Det er forskjell på støy og måten det oppfattes på. Viewsonic fremstår som svært behagelig.
Vi ble også gledelig overrasket over sortnivået i denne projektoren. Selv om det er en stykke opp til Sony og Panasonic er dette definitivt et sortnivå vi ikke har noe problem med. Vi skulle kanskje sett at detaljrikdommen i svært mørke partier kunne vært noe bedre, men vi må bemerke at det likevel er meget godt.
Fargegjengivelsen er også meget god og selv om det kanskje ikke formelig gnistrer som hos de to nevnte er dette for meget godt å regne.
Blu-ray-filmene vi testet fremsto som meget gode og det er svært lite å sette fingeren på så lenge vi holder oss i HD. Problemene kommer imidlertid når vi kjørte den opp med vanlige DVD-filmer. Her er plutselig ikke sortnivået like godt og her opplevde vi også noen problemer med gjengivelse av enkelte farger. Bildet er imidlertid meget skarpt og den har ingen problemer med raske sekvenser.
Konklusjon
Vi er meget positivt overrasket over denne projektoren. Den er riktignok i samme prisleie som Sony, så det skulle egentlig bare mangle. Den har en del å gå på før den kommer opp til Sony og Panasonic, men det er den ikke alene om i denne testen.
Internett: www.viewsonic.no
Pris: Ca. 18 600 kroner

Les også