Test

Test av RollerMouse Free

Noen folk tilbringer mye tid foran PC-en, og det mer enn de strengt tatt har godt av, noe som gir seg utslag på forskjellige måter. Noen får en eller annen form for avhengighet, andre igjen plages mer av direkte fysiske plager - fra såre øyne og tørr hud til slitasje på ledd, sener og muskler.

Det sistnevnte går på norsk går det gjerne under betegnelsen ”musearm” (ettersom det ofte sitter i armer, skuldre og nakke) og kalles på engelsk RSI – Repetitive Strain Injury. Slike skader er såpass utbredt at det til og med er en egen ”RSI awareness day”, tradisjonelt den siste dagen i februar måned. Å forebygge og lindre slike slitasjeskader et meget aktuelt tema, ikke minst fordi det kan være nokså vanskelig å bli kvitt om du først har pådratt deg dette.

Det er mange forskjellige behandlingsformer for RSI, og selv om det aller beste kanskje er å holde seg borte fra datamaskinen en stund er det sånn at mange bruker PC i jobben, og da står man som regel på ingen måte fritt til å plutselig velge andre oppgaver.

I stedet tar vi i bruk alle triksene i boka, fra trening og fysioterapi til ergonomisk korrekt sitteplass, hyppigere pauser (du husker vel Workrave) og ikke minst mer spesialtilpassede tastatur og mus.

Alternativ mus

Det er ingen tilfeldighet at det kalles musearm, og i den anledning finnes det noen mer eller mindre vellykkede alternativer til den tradisjonelle datamusa. Når det gjelder RollerMouse Free fra Contour Design virker den ved første øyekast ikke som noen mus i det hele tatt, om du da ikke har vært borti denne løsningen før. Her brukes en rullestav – en gummiert stang eller sylinder som dreier om en metallakse – som sitter på et lite brett. Ruller vi denne opp eller ned (her står du fritt til å bruke en flat hånd eller fingrene) flytter markøren seg også i disse retningene. I tillegg kan du presse rullestaven svakt ned, noe som virker som et vanlig museklikk.

For å flytte pekeren horisontalt kan du skyve rullestaven sidelengs på aksen. Totalt har du omtrent ni centimenter å gå på, men selv med dette vil du før eller siden slippe opp for plass. Men når staven skyves helt til en av sidene sørger en liten bryter for at pekeren fortsetter å bevege seg til den siden. Dette er en veldig kjapp og upresis bevegelse, og mest å sees på som en nødløsning – noe det jo også er – men dersom du har en skjerm med meget høy oppløsning (eller bruker flere skjermer) vil det nok være noe du må gjøre oftere enn du liker.

Brettet rullestaven sitter på dobler som håndleddstøtte, og i midten finner vi også fem musetaster og et skrollhjul. Høyre og venstre tast, samt skrollhjulet, fungerer som det gjør på de fleste mus. Tasten under i midten fungerer som et dobbeltklikk. De to avlange tastene rett under rullestaven har en litt spesiell funksjon, nemlig som kopier og lim inn, eller det samme som Ctrl+C og Ctrl+V.

I praktisk bruk

Det er to hovedgrunner til å bruke en slik løsning. Den ene er at du skal kunne flytte muspekeren uten å i særlig grad være avhengig av å flytte selve armen, noe som bør hjelpe på slitne skuldre og armer. Det andre er at en midtstilt plassering i stor grad gjør det enklere å avlaste ved at begge armene kan brukes.

RollerMouse Free kobles til datamaskinen via en ledig USB-port, og som en normal mus går installasjonen helt automatisk.

Rullestaven har fin tyngde og tastene er gode å klikke, så det å bruke RollerMouse er i stor grad en vanesak og er relativt enkelt å få taket på. Etter noen minutter behersker du fint de enkleste operasjonene, men ikke regn med å bli ekspert første dagen.

Spesielt det å bruke RollerMouse til mer krevende oppgaver er frustrerende i begynnelsen, men det hjelper når du skjønner at klikking med rullestanga ikke er egnet til presisjonsarbeid. Likevel, etter over en uke med denne løsningen var det fremdeles fryktelig fristende å gripe etter en vanlig mus for sånt som bildebehandling, og det skal innrømmes at det også ble gjort ved et par anledninger. La oss skylde på deadline.

RollerMouse Free stiller visse krav til hvordan du sitter og hva du har av utstyr fra før, for det er jo tross alt ment å fungere i tandem med et tastatur. Toppen av rullestanga sitter drøye 2,5 cm over bordflaten, noe som betyr at du for å unngå tilfeldig rulling eller klikking enten må ha et høyt tastatur eller bygge det opp. Av den grunn følger det med i pakken gummiknotter av forskjellig størrelse som tastaturet kan hvile på, men vi kunne godt tenke oss enda større knotter for at de aller tynneste tastaturene skal nå opp i riktig høyde. I vårt tilfelle måtte vi også bygge litt opp i bakkant av tastaturet for at det ikke skulle ende opp i synkende vinkel.

Mange nyere tastaturer eller bærbare datamaskiner har også en ganske lang kant nederst som støtte for håndbaken eller håndleddet. Ved bruk av et slikt tastatur vil støttene på RollerMouse Free i større grad fungere som puter for underarmen. Dette er ikke nødvendigvis noen ulempe, men det illustrerer behovet for å bruke et tastatur som passer for ditt behov.

En annen ting å merke seg er at en slik løsning krever at du ikke har tastaturet trukket helt bak mot kanten av pulten, ettersom tastatur + RollerMousestøtte nødvendigvis må ta mer plass. Og hvis du liker å skifte arbeidsstilling utover dagen (som jo et annet triks for å forebygge RSI), er det ikke spesielt enkelt med denne løsningen ettersom tastaturet og RollerMouse Free ikke fysisk er koblet sammen.

Konklusjon

Vi liker egentlig RollerMouse Free. Den er enkel å ta i bruk, kvaliteten virker god og for enkel til normal databruk fungerer den upåklagelig. Dens misjon om å få oss i større grad til å veksle på høyre og venstre hånd, og i mindre grad flytte på musearmen klarer den også å oppfylle.


Men hvor mye utbytte du får av RollerMouse Free avhenger også i stor grad av hvordan du sitter og hva slags tastatur du bruker den med. Dessuten må den med store krav til nøyaktighet forvente seg utvidet tilvenningsperiode eller en liten omlegging av arbeidsvanene, og folk med flerskjermsløsning vil kanskje mene det er for lite å gå på i bredden.
RollerMouse Free finnes i sort og hvitt. Prisen på herligheten ligger veiledende på 2600 kroner (men du finner den billigere med vårt prissøk), noe som ikke akkurat er lommerusk. Men dersom du faktisk har plager og kan hjelpes av en slik løsning vet vi godt at penger ikke er hva det står på.

Les også
Slik er Windows' hurtigtaster
Les også
Cideko Air Keyboard
Les også
Logitech Wireless Number Pad N305
Les også
Pause når du trenger det
annonse