På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Fullspekket på innsiden, glorete på utsiden
Vi har ryddet plass på pulten for Gigabytes nye spillmus.
Innhold
Introduksjon og utseende
Spilltilbehør har blitt det nye Mekka for maskinvareprodusenter. De etablerte spillutstyr-selskapene, som Razer og Steelseries, har plutselig begynt å få hard konkurranse fra alle kanter. Selskaper som Cooler Master har begynt å satse for fullt på spilltastaturer og spillmus, og Thermaltake har gjort det samme.
Gigabyte er også ett av disse selskapene. De er kanskje mest kjent for hovedkortene sine, men har også en solid portefølje når det kommer til tastaturer, spillmus og tilbehør som høyttalere og eksterne harddisker. På testbenken denne uken har vi fått leke med selskapets nyeste spillmus, kalt Gigabyte Aivia Krypton. Spillmusen har både imponerende spesifikasjoner å vise til, samt et helt arsenal av medfølgende tilbehør.
La oss ta en titt på hva vi har i vente:
Spesifikasjoner: Gigabyte Aivia Krypton Gaming Mouse | - |
- | |
Sensor | Avago ADNS-9800 laser-sensor. 200 - 8200 DPI |
Innstillingsmuligheter | 5 profiler, fire ulike DPI-modi |
Internminne | Ja, 32 kB |
Tilkobling | Flettet USB-kabel |
Vekt | 110-149g |
Ekstra | Vekter for finjustering, ekstra bunnplate med keramikkføtter. |
Glorete utseende
Gigabyte har brukt en rimelig matt plastoverflate på toppen av deres nye mus. På baksiden finner vi navnet «Krypton» slengt ut over hele bredden, mens «Aivia»-navnet er plassert på venstre musetast. Ikke akkurat det mest stilrene designet vi har sett, men dette skal vi ikke legge for mye fokus på. Musen er helt symmetrisk, og begge sidene er dekket av en ru gummioverflate, hvor tre riller skal gjøre grepet enda bedre.
De to tommelknappene er utført i samme materiale som sidene, og skiller seg godt ut fra pianolakken som omringer den. Lengst fremst på musen finner vi også profilknappen, som endrer farge basert på hvilken profil som er valgt. På toppen kan vi bytte DPI via en skyveknapp. DPI-en blir vist med blå LED-lys som strekker seg fremover mot skrollehjulet.
Rent størrelsesmessig havner Aivia Krypton omtrent midt på treet. På grunn av den symmetriske designen er musen ganske smal, men den er til gjengjeld tilnærmet like lang som CM Storm Sentinel Advance II.
Spennende underside
Det er ikke før vi snur musen på hodet og ser på undersiden at Aivia Krypton får vise hva den er god for. Musen kommer nemlig med et utbyttbart lokk på undersiden. Den store forskjellen på de to medfølgende lokkene er føttene. Som standard har Gigabyte satt på lokket med de vanlige teflonføttene, som vi finner på omtrent samtlige spillmus på markedet. Disse gjør at musen sklir enkelt og glatt rundt omkring på musematten. Setter du imidlertid på den andre bakplaten med føtter laget av keramikk, får du en helt annen opplevelse. Forskjellen er virkelig merkbar, og gjør at musen nesten flyter på oversiden av musematten.
Det tok ikke lang tid før vi gjemte bort platen med teflonføttene, og kun spilte med keramikkføttene.
Men det stopper ikke der. Tar vi av lokket finner vi rom for ti ulike vekter. Her kan du altså finjustere vekten og vektbalansen akkurat slik du vil. Her er det bare å prøve seg frem, og finne ut akkurat det som passer deg best. Du skulle kanskje ikke tro at noen vekter som ikke veier mer enn par titalls-gram tilsammen skulle utgjøre så stor forskjell, men tro oss, det er merkbart.
Til slutt vil vi også nevne laser-sensoren Gigabyte har valgt å putte inn i den nye spillmusen sin. Det er den nye Avago ADNS-9800 som skjuler seg på innsiden, som kan gi en DPI på svimlende 8200 DPI. Det bør være nok oppløsning for å dekke selv de heftigste fireskjerms-oppsettene du kan forestille deg, og er den samme sensoren Coolermaster bruker i Sentinel Advance II.
Bli med over til neste side, så ser vi på hvordan den medfølgende programvaren er, og hvordan musen faktisk er i bruk.
Installasjon og i bruk
Så fort du plugger Aivia Krypton inn i en ledig USB-kontakt i datamaskinen din, er den klar til å brukes. Kabelen er usedvanlig stiv sammenliknet med konkurrentenes flettede kabler, men etter litt flytting og ordning fikk vi lagt kabelen rett. Så fort kabelen er koblet i, blir lysene på musehjulet slått på, LED-lysene viser DPI-innstillingen, og foran tommelen lyser profil-knappen blått. En nymotens spillmus er imidlertid ikke fullstendig uten sin medfølgende programvare, som lar deg finjustere ting som DPI og sensitivitet, og lar deg også sette opp makroer og ulike knappeprofiler.
Blant haugen av tilbehøret som følger med Gigabytes spillmus finner vi frem den medfølgende CD-en. Vi installerer programvaren, og det hele er oppe og går etter kort tid.
Forklarende bilder
Programvaren er overraskende enkelt, med store flater og forklarende bilder på hvert eneste punkt. Det er litt klønete at de ulike undermenyene ikke er arrangert i fane-format eller har en tilsvarende oversiktsvisning, men ellers er programmet svært brukervennlig.
De fem ulike profilene representeres i form av en selvvalgt farge, og fargen du velger vil også lyse på tommelknappen på musen når den valgte profilen er aktivert. Dette gjør det veldig enkelt å vite hvilken profil som er aktivert til enhver tid.
Du kan velge hvilken DPI de ulike fire stegene skal gjelde, og på grunn av den avanserte to-laser-sensoren kan du også justere x- og y-aksen separat. Her kan du gå fra ultra-nøyaktige 100 DPI til svimlende 8200 DPI. Med sistnevnte innstilling trenger du bare å flytte musen én tomme (altså 2,54 centimeter) for at musepekeren skal flytte seg 8200 piksler. Rimelig drøyt, altså.
Går du inn på makrodelen av programvaren får du opp en oversiktlig gjennomgang av hvordan du setter opp og lagrer en makro. Her kan du for eksempel sette opp at når du har aktivert profil fem vil den ene tommelknappen gjennomføre en knappekombinasjon, i stedet for å bare fungere som et vanlig trykk.
Det hele blir godt beskrevet med bilder for de ulike handlingene du kan gjøre, og det går lekende lett å sette opp enkle makroer. Dette kan komme godt med i både arbeids- og spillsituasjoner, hvor du kanskje vil lage en Photoshop-spesifikk makro, eller en makro for å pinge på et kart i Starcraft II eller League of Legends.
Greit grep
Når alle innstillingene er på plass, er det endelig på tide å virkelig ta fatt i Gigabyte-musen, og kjenne hvordan den ligger i hånden.
Bruker du et såkalt klo-grep vil du nok raskt legge merke til tommelknappene, som stikker litt ut fra siden av musen. Ettersom musen er symmetrisk stikker de også ut på "feil" side, noe som gjorde at vi flere ganger trykket på den motsatte tommelknappen da vi skulle ta tak i musen. Knappene føltes rett og slett hakket for sensitive ut. Dette problemet er imidlertid ikke så merkbart hvis du holder musen med et normalt håndflate-grep. Gjør du dette, merker du likevel at musen er noe smalere enn mus som er laget for å bare passe én vei. Dette er ofte en gjenganger i mus med symmetrisk design.
Vi er heller ikke helt fornøyde med utformingen av sidene på musen, som Gigabyte har dekket med gummi. De tre rillene skaper litt ekstra luftrom, som i vårt tilfelle jobber mot sin hensikt. I stedet for å skape et bedre grep for tommelen skaper det heller ekstra varme, noe som gjør at tommelen føles både svett og glatt ut. Vi har også lagt merke til at rillene er populære gjemmesteder for smuss. Etter omtrent to ukers bruk har det allerede lagt seg et lag med møkk der, og vi kan tenke oss at det antageligvis ikke blir et vakrere syn etter som tiden går.
Ekstremt nøyaktig
Ser vi bort fra ergonomien til musen og heller fokuserer på hvordan musen er i bruk, blir inntrykket raskt mer positivt. Laser-sensoren leverer så det synger, og musen er ekstremt nøyaktig. Den registrerer i tillegg bevegelse på omtrent alt av underlag, selv om vi foretrekker å bruke den på en god musematte.
Som vi nevnte tidligere, falt vi også pladask for det utbyttbare lokket med keramikkføtter. Materialet gjør at den sklir lettere enn de fleste mus over musematten, og musen ligger akkurat passe høyt over matten for å fjerne all form for lugging eller friksjon. For all del, de vanlige teflonføttene fungerer også godt, men vi falt mest for keramikkversjonen. Heldigvis kommer musen levert med begge to, så du kan velge akkurat den som passer deg best. Gigabyte har kalt keramikk-versjonen for "Speed"-utgaven, men ikke la deg lure, den fungerer også svært godt til nøyaktig musebruk som bilderedigering og snikskyting.
En annen ting vi vil nevne er musehjulet. Det gir akkurat passe fysisk tilbakemelding når vi ruller nedover nettsider med det, og det gummierte belegget gjør det enkelt å gripe tak i med fingeren. Det vi liker best er imidlertid at det er totalt lydløst, og du slipper de hørbare klikkene som musehjul ofte har. En liten detalj, men likevel noe vi setter pris på.
Som forventet fungerer musen ypperlig til spill. Vi har prøvd den ut i en rekke ulike sjangre, og den presterte ypperlig i alt fra løp-og-skyt-spillet Modern Warfare 3 til det hektiske Starcraft 2 og klikkekjempen Diablo 3. Ettersom du kan skalere vekten mellom 100 og 149 gram med de medfølgende loddene, kan du forme musen akkurat slik du vil ha den. Dette veier også opp litt for den smale utformingen og de svette gummisidene, som vi helst hadde sett en bedre løsning på.
Trykk deg videre til siste side for å lese konklusjonen vår.
Konklusjon
Gigabyte Aivia Krypton har det meste en spiller kan kreve. Et kjapt blikk på spesifikasjons- og tilbehørslisten, og du skjønner du straks at denne spillmusen har like mye å skryte av på innsiden som den har på utsiden.
Kraftig innmat
Musen har den kraftigste og beste lasersensoren du kan få på markedet, som har en følsomhet på svimlende 8200 DPI. Den har programmerbare knapper og profilinnstillinger, i tillegg til hele ti valgfrie vekter du bruke til å finne den tyngden og balansen som passer deg. Som om det ikke var nok, kan hele undersiden byttes ut. Du kan enkelt dra av bunnplaten, og erstatte den med en såkalt "Speed"-utgave, hvor de vanlige teflonføttene er byttet ut med glatte keramikkføtter.
Dette gjør at musen sklir enda lettere på de fleste underlag, og føles merkbart annerledes ut i våre hender.
Programvaren som følger med Aivia Krypton er også god, selv om de enkle menyene nesten blir for enkle til tider. Det er imidlertid lekende lett å sette opp både makroer og profiler. Du kan også selv velge hvilken farge profilknappen skal være, for å ha bedre oversikt over hvilken profil som er valgt.
Ikke best på ergonomi
Når det er sagt har musen noen elementer vi synes trekker helhetsinntrykket ned. De gummierte sidene er i og for seg en god idé for å gjøre det mer behagelig å gripe musen, men rillene Gigabyte har lagt inn gjør det hele til en svett affære. Etter mye spilling føles siden varm, og rillene gjør at det samler seg utrolig mye smuss under tommelen.
Den symmetriske designen til musen jobber også litt mot sin hensikt. Musen skal kunne brukes med begge hender, og føles da ikke optimalt tilpasset vår hånd. Knappene som er ment for tommelen på motsatt side dulter borti hånden når vi holder den, og det registreres ofte som et utilsiktet trykk.
Musen er likevel svært god å bruke til spilling, og de opprinnelige hindringene designen fører med seg blir borte med litt tilvenning.
Gigabyte Aivia Krypton går for omtrent 500 kroner, noe som setter den i samme bås som flere andre populære spillmus på markedet. På grunn av sin noe uvanlige utforming og materialvalg vil vi ikke gi en generell anbefaling av musen, men vi vil poengtere at det er en svært god mus.
Passer musen i hånden din, kan den by på svært solid ytelse takket være den gode sensoren. Den utbyttbare bunnplaten og de uttagbare vektene gjør at du kan forme musen til ditt eget behov. Er du usikker på utformingen, kan vi heller anbefale CM Storm Sentinel Advance II, som bør passe for de fleste hender, selv de store, og har mange av de samme spesifikasjonene å skryte av. Ulempen er imidlertid at den kun passer i høyre hånd.
+ Ekstremt programmerbar
+ God programvare
+ Lydløst og godt musehjul
+ Utbyttbar bunnplate med keramiske føtter
+ Avtagbare vekter
- Litt ubehagelig å holde
- Veldig stiv kabel
- Tommelpartiet blir svett og møkkete