Tek.no

Test JCB Pro Smart

Dette er årets dårligste mobiltelefon

Tøffingmobilen JCB Pro Smart er treg, klønete og full av problemer.

Kurt Lekanger, Amobil.no
Kurt Lekanger
11 Des 2012 08:57

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse:12,5 x 6,22 x 2,05 cm
Vekt: 195 gram
Skjerm: 3,2-tommers berøringsskjerm, 320 x 480 punkter
Snarveistaster: Anrop, legg på, volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, søk, av/på/skjermlås, kamera, lommelykt.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, MicroSD
Menysystem: Android 2.3.5
Pris: Ca. 3995 kroner

Kort sagt:

Svært robust innpakning

Lommelyktknapp

Vann- og støvtett

Dedikerte knapper for anrop

Litt dårlig skjerm med lav oppløsning

Skjerm fungerer dårlig utendørs

Harde knapper

Telefonen leveres med en solid karabinkrok som du kan bruke hvis du vil feste mobilen i beltet.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Volumknappene på siden er så harde at du må bruke makt på dem.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Dekselet har en gummipakning som sørger for at ikke noe vann kan trenge inn.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Dekselet festes med to skruer. Det følger med et lite verktøy for å skru det fast.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Menyene er standard Android 2.3.

Det har etter hvert kommet ganske mange vann- og støvtette mobiltelefoner på markedet, blant annet fra Sony. Og produsenter som blant andre Sonim har vann- og støvtette mobiler som også tåler ganske hardhendt behandling. Men utvalget av skikkelige smartmobiler som tåler å slenges i verktøykassen sammen med hammer og meisel er ikke så veldig godt. Du har noen telefoner som er mer robuste enn andre, som Motorola Defy+, men den virker langt fra like robust som JCB Pro Smart, som vi har fått inn fra en ny norsk importør – jcbphone.no.

JCB er mest kjent for å produsere gravemaskiner, dumpere og ulike anleggsmaskiner. Så hva passer egentlig bedre da enn å lage en mobiltelefon som skal tåle å brukes på byggeplassen?

Dessverre er dette en forholdsvis svak mobiltelefon, til tross for prisen på nesten 4000 kroner. Men dette er noe som er felles for enkelte andre telefoner også av denne supertøffe typen. En annen gravemaskinprodusent, CAT, har for eksempel også en tilsvarende modell som i hvert fall på papiret ser ut til å ha omtrent samme maskinvare.

Men for en telefon av denne typen er kanskje ikke ytelse det viktigste?

Hva tåler den egentlig?

Denne telefonen er sertifisert etter det som kalles IP67. Det betyr at den skal være helt beskyttet mot inntrengning av støv eller vann. Telefonen skal kunne senkes en halvmeter ned i vann i opptil 30 minutter, uten at den skal ta skade av det.

I tillegg til støv- og vannbeskyttelse er utsiden av telefonen laget av hard plast, med en rekke gummidetaljer. Vi har i denne testen ikke utsatt telefonen for den aller tøffeste behandlingen, men vi har sluppet den i bakken og senket den i vann – uten at telefonen har tatt skade av det.

Den flaten av telefonen som nok er mest utsatt, er skjermen. Men litt gummi/plast på sidene av skjermen gjør at det er mindre risiko for at skjermen treffer underlaget direkte hvis du skulle miste telefonen.

Dette betyr at telefonen burde egne seg godt ikke bare på byggeplasser eller som en håndverkertelefon, men også for friluftsmennesker.

En såpass godt polstret telefon må nødvendigvis bli litt stor og klumpete, men vi synes likevel ikke dette var plagsomt. Og for en telefon av denne typen kan man ikke forvente noe annet – her er det robusthet som teller mer enn linjelekker design.

Batteri, SIM-kort og minnekort sitter på baksiden av et solid deksel som skrus fast med to skruer. Dekselet og alle kontakter er godt forseglet med gummipakninger. Det følger med et lite verktøy for å skru opp skruene til bakdekselet. Dette verktøyet er festet til en stropp du kan feste på mobiltelefonen. Stroppen har en solid karabinkrok i enden, slik at du kan henge telefonen i verktøybeltet, eller andre steder. Og som en liten kuriositet sitter det også et lite kompass på stroppen.

Et stort pluss er at det er dedikerte knapper for å besvare anrop og for å avslutte samtaler. Praktisk når du har hansker, eller telefonen er våt og det er vanskelig å betjene berøringsskjermen. Men det irriterte oss litt at spesielt volumknappene på siden av telefonen var veldig harde – faktisk så harde at man nesten måtte bruke litt makt for å justere volumet.

Svak skjerm

Skjermen har en oppløsning på 320 x 480 punkter ("HVGA"), som er en ganske beskjeden oppløsning i en moderne mobiltelefon. På den annen side er dette en typisk skjerm for en robust mobil av denne typen, selv om en litt mindre robust – men likevel vanntett – modell som Motorola Defy+ kommer med en langt bedre skjerm med oppløsning på 480 x 854 punkter.

Bildekvaliteten er som på en rimelig mobiltelefon. Det betyr at den har ganske dårlig innsynsvinkel, men det fungerer likevel helt greit i innendørs belysning. Men siden dette er en telefon beregnet på hardhendt bruk utendørs, hadde vi forventet at skjermen skulle fungere enda bedre enn den gjorde utendørs.

Selv med lysstyrken på maks er det ikke spesielt lett å se hva som foregår på denne skjermen hvis solen skinner.

Gammel Android

Telefonen kommer med Android 2.3.5, det vil si en ganske gammel versjon som etter hvert også begynner å føles litt gammeldags. Men det fungerer likevel greit nok. Maskinvaren i telefonen er imidlertid såpass svak, at det neppe vil bli mulig å oppgradere telefonen til Android 4.0 eller nyere.

JCB har ikke gjort noen spesielle tilpasninger på toppen av Android, her er det standardmenyene som gjelder.

Les også