Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestJCB Pro Smart

Dette er årets dårligste mobiltelefon

Tøffingmobilen JCB Pro Smart er treg, klønete og full av problemer.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse:12,5 x 6,22 x 2,05 cm
Vekt: 195 gram
Skjerm: 3,2-tommers berøringsskjerm, 320 x 480 punkter
Snarveistaster: Anrop, legg på, volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, søk, av/på/skjermlås, kamera, lommelykt.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, MicroSD
Menysystem: Android 2.3.5
Pris: Ca. 3995 kroner

Kort sagt:

Svært robust innpakning

Lommelyktknapp

Vann- og støvtett

Dedikerte knapper for anrop

Litt dårlig skjerm med lav oppløsning

Skjerm fungerer dårlig utendørs

Harde knapper

Telefonen leveres med en solid karabinkrok som du kan bruke hvis du vil feste mobilen i beltet.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Volumknappene på siden er så harde at du må bruke makt på dem.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Dekselet har en gummipakning som sørger for at ikke noe vann kan trenge inn.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Dekselet festes med to skruer. Det følger med et lite verktøy for å skru det fast.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Menyene er standard Android 2.3.

Det har etter hvert kommet ganske mange vann- og støvtette mobiltelefoner på markedet, blant annet fra Sony. Og produsenter som blant andre Sonim har vann- og støvtette mobiler som også tåler ganske hardhendt behandling. Men utvalget av skikkelige smartmobiler som tåler å slenges i verktøykassen sammen med hammer og meisel er ikke så veldig godt. Du har noen telefoner som er mer robuste enn andre, som Motorola Defy+, men den virker langt fra like robust som JCB Pro Smart, som vi har fått inn fra en ny norsk importør – jcbphone.no.

JCB er mest kjent for å produsere gravemaskiner, dumpere og ulike anleggsmaskiner. Så hva passer egentlig bedre da enn å lage en mobiltelefon som skal tåle å brukes på byggeplassen?

Dessverre er dette en forholdsvis svak mobiltelefon, til tross for prisen på nesten 4000 kroner. Men dette er noe som er felles for enkelte andre telefoner også av denne supertøffe typen. En annen gravemaskinprodusent, CAT, har for eksempel også en tilsvarende modell som i hvert fall på papiret ser ut til å ha omtrent samme maskinvare.

Men for en telefon av denne typen er kanskje ikke ytelse det viktigste?

Hva tåler den egentlig?

Denne telefonen er sertifisert etter det som kalles IP67. Det betyr at den skal være helt beskyttet mot inntrengning av støv eller vann. Telefonen skal kunne senkes en halvmeter ned i vann i opptil 30 minutter, uten at den skal ta skade av det.

I tillegg til støv- og vannbeskyttelse er utsiden av telefonen laget av hard plast, med en rekke gummidetaljer. Vi har i denne testen ikke utsatt telefonen for den aller tøffeste behandlingen, men vi har sluppet den i bakken og senket den i vann – uten at telefonen har tatt skade av det.

Den flaten av telefonen som nok er mest utsatt, er skjermen. Men litt gummi/plast på sidene av skjermen gjør at det er mindre risiko for at skjermen treffer underlaget direkte hvis du skulle miste telefonen.

Dette betyr at telefonen burde egne seg godt ikke bare på byggeplasser eller som en håndverkertelefon, men også for friluftsmennesker.

En såpass godt polstret telefon må nødvendigvis bli litt stor og klumpete, men vi synes likevel ikke dette var plagsomt. Og for en telefon av denne typen kan man ikke forvente noe annet – her er det robusthet som teller mer enn linjelekker design.

Batteri, SIM-kort og minnekort sitter på baksiden av et solid deksel som skrus fast med to skruer. Dekselet og alle kontakter er godt forseglet med gummipakninger. Det følger med et lite verktøy for å skru opp skruene til bakdekselet. Dette verktøyet er festet til en stropp du kan feste på mobiltelefonen. Stroppen har en solid karabinkrok i enden, slik at du kan henge telefonen i verktøybeltet, eller andre steder. Og som en liten kuriositet sitter det også et lite kompass på stroppen.

Et stort pluss er at det er dedikerte knapper for å besvare anrop og for å avslutte samtaler. Praktisk når du har hansker, eller telefonen er våt og det er vanskelig å betjene berøringsskjermen. Men det irriterte oss litt at spesielt volumknappene på siden av telefonen var veldig harde – faktisk så harde at man nesten måtte bruke litt makt for å justere volumet.

Svak skjerm

Skjermen har en oppløsning på 320 x 480 punkter ("HVGA"), som er en ganske beskjeden oppløsning i en moderne mobiltelefon. På den annen side er dette en typisk skjerm for en robust mobil av denne typen, selv om en litt mindre robust – men likevel vanntett – modell som Motorola Defy+ kommer med en langt bedre skjerm med oppløsning på 480 x 854 punkter.

Bildekvaliteten er som på en rimelig mobiltelefon. Det betyr at den har ganske dårlig innsynsvinkel, men det fungerer likevel helt greit i innendørs belysning. Men siden dette er en telefon beregnet på hardhendt bruk utendørs, hadde vi forventet at skjermen skulle fungere enda bedre enn den gjorde utendørs.

Selv med lysstyrken på maks er det ikke spesielt lett å se hva som foregår på denne skjermen hvis solen skinner.

Gammel Android

Telefonen kommer med Android 2.3.5, det vil si en ganske gammel versjon som etter hvert også begynner å føles litt gammeldags. Men det fungerer likevel greit nok. Maskinvaren i telefonen er imidlertid såpass svak, at det neppe vil bli mulig å oppgradere telefonen til Android 4.0 eller nyere.

JCB har ikke gjort noen spesielle tilpasninger på toppen av Android, her er det standardmenyene som gjelder.

Teknologi og funksjoner

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: EDGE / GPRS 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz. 3G / HSPA+ 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
Wi-Fi: Ja (spesifikasjoner ikke oppgitt)
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Batteritid: 9 timer og 10 minutter samtale, 15 døgn hviletid, 2000 mAh batteri
Maskinvare: Enkjerne 800 MHz ARMv6-prosessor, Adreno 220 GPU
Lagringsplass: 256 MB (rundt 100-150 MB ledig)
Minnekort: Ja, micro-SD (2 GB medfølger)
Nettleser: Webkit
E-postleser: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Nyttefunksjoner: Kalkulator, e-post, kalender, klokke, Google navigering, JCB Toolbox med water, lommelykt, decibelmåler, .

Kort sagt:

Minnekortstøtte

Lommelykt

Svært dårlig ytelse

Dårlig lyd i høyttaler

For lite minne til å kunne installere alle apper

Micro-USB krever spesialkabel

Gummipakningen rundt USB-kontakten holdt tett selv da vi lot telefonen ligge under vann.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Micro-USB-kontakten sitter så langt inn i telefonen at du må bruke den medfølgende spesialvarianten av Micro-USB-kabel for å lade telefonen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

JCB Pro Smart er først og fremst et produkt for dem som vil ha noe som tåler mye. Er du opptatt av gode spesifikasjoner, er ikke dette telefonen for deg.

Spesifikasjoner behøver riktignok ikke være alt. Men spesifikasjonene bør være såpass gode at produktet fungerer godt til det det skal brukes til. Der faller dessverre JCB Pro Smart litt i gjennom.

Vi kunne kanskje tilgitt den svake prosessoren på 800 MHz, og at telefonen i våre ytelsestester viste seg å være vesentlig tregere enn andre mobiltelefoner med det som på papiret ser ut til å være like kraftig maskinvare. Det vi ikke kan tilgi, er at telefonen har svært begrenset med intern lagringsplass.

Det følger med et 2 GB microSD-kort i pakken, men siden den interne lagringsplassen i telefonen er så liten som den er vil du stadig vekk kunne oppleve at du ikke får installert apper på telefonen. Selv før du har begynt å installere noe på telefonen har du bare rett over 100 MB ledig. Mange apper kan riktignok flyttes over til minnekortet, men hvis du ikke har nok intern lagringsplass i utgangspunktet får du bare feilmelding når du prøver å installere.

Lydkvaliteten ved samtale er litt dårlig, i hvert fall i "vår" ende. Mulig dette har å gjøre med at høyttaleren nødvendigvis må være vanntett så den ikke slipper fukt inn i telefonen. Men andre produsenter har klart å lage "vanntett lyd" med god kvalitet, for eksempel Motorola og Sony.

Lommelykt, men ikke så mye mer

Telefonen er ellers ganske spartansk utstyrt. Du har selvfølgelig GPS og Wi-Fi, samt Bluetooth – riktignok "bare" Bluetooth 2.1. Du kan dele internettforbindelsen ("hotspot"-funksjon).

Men en ting ikke så mange andre telefoner har, er en lommelyktfunksjon. Denne gjør ikke annet enn å tenne LED-lampen ved kameraet, men siden du har en egen lommelykt-knapp på siden av telefonen er det raskt og enkelt å bruke telefonen som lommelykt uten å måtte starte opp en egen app først.

God batteritid

En av fordelene med en såpass svak maskinvare er at den ikke trekker mye strøm. Kombinert med et 2000 mAh batteri betyr dette godt over ni timers taletid og 360 timer – det vil si 15 dager – standbytid. Dette er ifølge spesifikasjonene. I vår test måtte vi lade opp etter et par-tre dager med blandet bruk, men likevel: batteritiden i denne telefonen er svært god.

Telefonen bruker vanlig micro-USB til lading, men på grunn av den tykke innkapslingen til telefonen må du likevel bruke en spesialkabel som har en tynn nok plugg til at USB-pluggen når helt inn til kontakten. Vi prøvde mange ulike micro-USB-kabler, men det var bare den som fulgte med som passet. Det gjør at du bør passe godt på kabelen. Ulempen er at du ikke får ladet hvis du ikke har kabelen for hånden, og i motsetning til andre proprietære kabler – som den Apple bruker – er sannsynligheten liten for at du finner noen som kan låne deg en kabel den dagen du er tom for strøm.

JCB Toolbox inneholder blant annet en app for å måle vinkler og sjekke om noe er i "vater".

Programvare

Programvaren som følger med telefonen er ganske grunnleggende. Men vi bør nevne JCB Toolbox, som er et sett med småprogrammer som passer godt på en telefon av denne typen. Du får blant annet en app som kan brukes for å måle vinkler eller for å sjekke at ting er i vater, samt en decibel-måler-app (som vi er usikre på nøyaktigheten til).

Nettleseren i telefonen er standardnettleseren i Android 2.3. Den fungerer greit nok, men telefonen brukte ofte lang tid på å laste nettsider – og i noen tilfeller krasjet hele nettleseren og avsluttet uventet. Vi prøvde å laste mange av de samme sidene på både JCB Pro Smart og på en Huawei Ascend Y201 Pro-telefon til rundt 800 kroner, og det var nesten litt fascinerende å se på hvor tregt det gikk på JCB-en i forhold til på Huawei-en.

Telefonen kommer med standardprogrammene i Android for e-post og kalender. Disse fungerer helt greit.

Klønete tastatur

Skjermtastaturet på telefonen er ganske klønete lagt opp. Skal du skrive tall, må du først trykke en tast for å få opp spesialtegn, deretter må du trykke en annen tast for å hente frem talltastaturet. Dette er unødvendig tungvint, selv om tastaturet riktignok neste gang du trykker husker at det var tallene du ville ha, ikke spesialtegn eller smilefjes. Du kan selvfølgelig bytte tastatur, eventuelt tilbake til standard Android-tastatur istedet for JCBs "TouchPal"-tastatur.

Et par ytelsestester:

Legg merke til at ytelsen i Quadrant 2 er rundt halvparten av ytelsen til Huawei Ascend Y201 Pro, en telefon som koster bare 800 kroner – en femtedel av JCB Pro Smart.

Multimedia

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister
FM-Radio: Ja
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB, minijack 3,5 mm
Kameraoppløsning: 5 megapiksler hovedkamera, samt frontkamera
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: Ja, 480 x 800 (0,4 megapiksler)

Kort sagt:

FM-radio

Elendig lydkvalitet

Dårlig kamera

Ubrukelig til video

For treg og for liten lagringsplass til å kunne brukes til særlig mange spill

Hodetelefonutgangen for trang for mange hodetelefoner

Kameraet på fem megapiksler tar ikke spesielt gode bilder.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Ørepropper følger med, men vil du spille musikk anbefaler vi at du kjøper nye ørepropper. Og ny telefon.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Dette er ingen underholdningstelefon, og det utgir den seg da heller ikke for å være heller. Men vi mener at en moderne mobiltelefon bør kunne brukes til mer enn bare å ringe med. Det er kjekt å ha muligheten til å kunne plugge i et par ørepropper og lytte til musikk, eller kunne vise en videosnutt fra nettet.

Du vil bli svært skuffet over denne telefonens egenskaper som underholdningsmobil. Den innebygde musikkspilleren er i og for seg grei nok – det er standardspilleren i (gamle) Android. Men lydkvaliteten er svært dårlig. De medfølgende øreproppene virker veldig billige, og de hadde vi ikke forventet så mye av likevel. Men da vi plugget inn et par litt bedre ørepropper opplevde vi at lydkvaliteten var noe av det dårligste vi har testet på flere år.

På enkelte låter hvor låtene hadde et høyt lydvolum forvrengte lyden seg, og det oppsto en plagsom skurring på toppen av musikken. På andre låter var lyden uten denne forvrengningen, men det låt likevel svært dårlig sammenlignet med selv enkle og rimelige mobiltelefoner vi testet de samme øreproppene på. Lydfilene var rippet fra CD i god kvalitet – 320 kbps.

Du bør også være oppmerksom på at hvis du har tenkt å koble til andre ørepropper, så er hullet til hodetelefonutgangen så lite og trangt at veldig mange plugger rett og slett ikke passer. Dette fordi selve kontakten sitter godt innenfor beskyttelsesplasten rundt telefonen. Av de 4-5 øreproppene vi hadde liggende, var det kun et par av dem som passet.

Vi prøvde også lydavspilling via Bluetooth. Da var kvaliteten en del bedre, men fortsatt veldig mye dårligere enn avspilling fra andre mobiltelefoner.

Telefonen har for øvrig FM-radiomottaker, som jo er en praktisk funksjon. Men med denne lydkvaliteten duger nok radioen best til å få med seg en og annen nyhetssending – ikke når du vil høre på musikk.

Elendig kamera

De som kjøper en telefon av denne typen forventer kanskje ikke å kunne ta fantastiske bilder med den. Vi mener likevel at produsenten kunne kostet på seg et vesentlig bedre kamera enn det som sitter i JCB Pro Smart.

5 megapiksel-kameraet er nemlig ett av de dårligste mobilkameraene vi har testet på lenge. Bildene blir uskarpe, grumsete og feileksponerte, rett og slett ganske ubrukelige.

Kameraet er også tregt, og det tar flere sekunder fra du trykker utløserknappen til bildet faktisk er tatt. Begynner du å bevege telefonen før du har ventet litt etter at du tror bildet er tatt, blir bildene enda mer uskarpe enn de kunne blitt i utgangspunktet.

Det er en dedikert kameraknapp, men i motsetning til alle andre slike kameraknapper vi har sett så er det ikke mulig å ta bilder ved å trykke på denne knappen. Vi fikk det i hvert fall ikke til. I stedet brukes knappen for å aktivere kameraet – etter noen sekunders venting, riktignok. Så må du trykke utløserknappen på skjermen for å ta bilder. Og vente noen sekunder på at bildet skal bli tatt.

Innendørsbilde tatt med telefonen.

Video og spill

Video skal vi ikke bruke særlig med plass på her. Videoopptak fungerer, men ikke særlig mer.

Det står ikke særlig bedre til når det gjelder avspilling av video. Telefonen er rett og slett for treg, har for dårlig formatstøtte og for dårlig skjerm, til at dette er verdt å holde på med på denne telefonen. Det går riktignok greit å se videoer fra YouTube-appen på telefonen, men det tar utrolig lang tid for videoene å laste. Men de fleste av videofilene vi pleier å teste mobiltelefoner med lot seg ikke avspille i den medfølgende videoavspilleren.

Vi tenkte vi skulle forsøke å installere et par spill på telefonen, for å få testet ytelsen litt. Problemet er bare at telefonen har så lite lagringsplass at mange av de mest attraktive spillene ikke lar seg installere. Etter at vi hadde installert tre-fire apper, var det for lite plass til å få installert Angry Birds - ikke akkurat verdens mest avanserte spill. Etter å ha avinstallert et par apper, fikk vi omsider installert spillet – og det fungerte forsåvidt helt greit, selv om lastingen av spillet tok en del lenger tid enn vi er vant til.

Konklusjon

Produsenter som Sony har vist at vann- og støvtette mobiltelefoner ikke behøver å være store og klumpete, men er du ute etter en telefon som også må tåle skikkelig tøff behandling trenger du noe med enda mer solid innpakning. JCB Pro Smart TP909 er en slik telefon.

Produsenten bak JCB Pro Smart er mest kjent for å lage blant annet gravemaskiner, noe som burde borge for at dette er en telefon som tåler en støyt.

Telefonen er ganske tykk og klumpete, på grunn av den solide innpakningen i hardplast og gummi. Men det gjør at innmaten er godt beskyttet. Med IP67-sertifisering tåler telefonen også å havne under vann.

Dessverre er JCB Pro Smart tøff bare på utsiden. På innsiden befinner deg seg en av de svakeste mobiltelefonene vi har testet på veldig lenge – inkludert de enkleste billigtelefonene til under tusenlappen. Og det til tross for at Pro Smart koster opp mot 4 000 kroner.

Mangler mye

Litt dårlig ytelse kunne vi kanskje tilgitt hvis alt annet hadde vært bra. Men telefonen kommer med så lite intern lagringsplass at veldig mange Android-apper faktisk ikke lar seg installere i det hele tatt – selv om du setter inn et aldri så stort minnekort. Og ytelsen er ikke bare litt dårlig, den er vesentlig dårligere enn de fleste moderne telefoner til under tusenlappen.

Skjermen er heller ikke mye å skryte av. I en telefon av denne typen bør skjermen fungere godt i sollys – det gjør den ikke.

Listen over problemer stopper ikke der. Kameraet er ett av de dårligste vi har testet på veldig lenge, lydkvaliteten både på samtaler og på avspilling av musikk er elendig, og noen av knappene på siden av telefonen er så harde at du må bruke makt for å få dem til å reagere. Og mobilen har en eldgammel Android-versjon, som neppe vil la seg oppgradere.

Da er det liten trøst at telefonen kommer med en praktisk lommelykt innebygget, og at du får med en bærereim med kompass på kjøpet.

Selges for en tredjedel av prisen

Da vi lette etter tekniske spesifikasjoner til denne, identifiserte ett av våre testprogrammer telefonen som en "HW-T18". Et søk på nettet avslørte at denne selges uten JCB-logoen som en "no name" billigtelefon fra Kina, til en pris på bare 266 dollar – det vil si rundt 1500 kroner. Produktet selges på DealExtreme. Såvidt vi kan bedømme er dette den samme telefonen.

Selv til 1500 kroner ville dette vært en dårlig mobiltelefon, men den ville kanskje fått et ekstra øyne på terningen vår. Til 4000 kroner er det nok mange som rett og slett vil føle seg lurt. Clas Olsson selger riktignok telefonen til rundt 3 500 kroner, men det er ikke stort bedre. Det ville ikke vært noe problem å puttet litt kraftigere innmat inn i samme innpakning, så hadde du i hvert fall hatt et noenlunde brukbart produkt.

Alternativer

Det er ikke mange Android-telefoner som konkurrerer i dette segmentet. En annen produsent av anleggsmaskiner, CAT, har en telefon som kalles Cat B10 og som har noenlunde like spesifikasjoner. Denne har vi ikke testet. Sonim har noen enkle modeller uten Android, som Sonim XP3300 Force.

Et mye bedre alternativ til JCB Pro Smart er Motorola Defy+, som er støv og vanntett – men den er antagelig ikke like motstandsdyktig mot slag og støt som JCB Pro Smart. Men den koster halvparten, og er "dobbelt så bra".

Er det viktigste at telefonen er vann- og støvtett, og du ikke har tenkt å putte den i betongblanderen, bør du ta en kikk på Sony Xperia Acro S. Den er ikke bygget for å tåle like hardhendt behandling som JCB Pro Smart, men til tross for at den ikke koster mer enn JCB-mobilen har den langt kraftigere spesifikasjoner, en større og bedre skjerm og er generelt en mye bedre utstyrt mobiltelefon.

Et enda kraftigere vanntett alternativ er Sony Xperia V, men vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet denne ennå. Vi har imidlertid fått den til test, og kommer med testen om ikke lenge.

Mer om
annonse