TestOS X Mountain Lion

Dette får du for 140 kroner

Vi har testet Apples nye operativsystem for Mac.

Med OS X Mountain Lion har Apple tatt et stort steg i riktig retning. Operativsystemet introduserer en rekke nye funksjoner, applikasjoner og tjenester, og omtrent samtlige bidrar til å gjøre hele Apples økosystem til en mer helhetlig og solid opplevelse.

Med Mountain Lion har Apple gjort mye for å viske vekk skillet mellom de ulike plattformene, og med en altomfattende integrering av iCloud i nesten alle ledd, trenger du snart ikke å tenke på hvilken plattform du utfører oppgavene dine på. Du kan skrive en gjøremålsliste på Macen din i stua, og ta den opp igjen på iPhonen når du kommer i butikken. Du kan ta et bilde med telefonen når du er ute på tur, og redigere den på datamaskinen sekundet du setter foten innenfor døra. Alt henger sammen, og alt du gjør gjenspeiler seg på alle Apple-enhetene dine. Sømløst, enkelt og umiddelbart.

Selv om Apple kanskje ikke har gjort noe revolusjonerende eller sprengt noen grenser med Mountain Lion, har de likevel klart å levere et operativsystem som føles bedre og mer gjennomtenkt i alle ledd. De nye, små applikasjonene som Notater og Gjøremål er tross alt ikke så store nyheter i seg selv, men den totale pakken Apple leverer er virkelig solid.

Endelig Airplay

I tillegg har Mountain Lion to nye funksjoner som alene gjør det verdt å bruke de 140 kronene på: Airplay og Gatekeeper.

Endelig har Airplay kommet for fullt til Macene. Dette er en mulighet iPhone- og iPad-eiere har hatt til å sende musikk og video trådløst til en skjerm eller høyttalere en stund allerede.

Har du en nyere Macbook trenger du bare å trykke på én knapp for at hele skjermbildet skal speiles direkte til TV-en din. Har du en eldre Mac er ikke denne funksjonen støttet, men du kan likevel bruke Apple TV-en som en lydutgang, noe som kun gikk an via iTunes i OS X Lion. Oppsettet er lekende lett, og hvis du allerede har en Apple TV koblet til TV-en din er Airplay-funksjonen noe du virkelig kommer til å kose deg mye med.

Da sikkerhetssystemet Gatekeeper først ble annonsert av Apple tilbake i februar ble det ansett som en av selskapets sterkeste kort. Det er en sikkerhetsfunksjon de aller fleste antageligvis ikke vil legge merke til engang, men den vil sette mange kjepper i hjulene til de som prøver å lure deg til å installere ondsinnede programmer fra nettet.

Etter å har prøvd det ut i praksis og sett hvor enkelt og usynlig den jobber i bakgrunnen, kan vi si at hypen var berettiget. For avanserte brukere er det kanskje ikke den mest merkbare oppgraderingen til operativsystemet, men for ferske og uforsiktige Mac-brukere kan den usynlige veggen antageligvis redde dem fra mange fremtidige ondsinnede programmer.

Bedre på alle måter

Etter flere måneder med Mountain Lion, og et par uker med den endelige utgaven, kan vi trygt si at Apple har levert et virkelig solid produkt. Mountain Lion har ikke funnet opp hjulet på nytt, men heller slipt og polert på et allerede solid produkt. OS X Lion var bra, men Mountain Lion er bedre. På alle punkter.

Med tanke på at det bare koster 140 kroner å oppgradere bør det være et enkelt valg for alle som eier en nyere Mac.

+  Airplay
+  Gatekeeper
+  Sømløs iCloud-integrering
+  Endelig eget varslingssystem
+  Billig


-  iCloud kan fortsatt ikke brukes som dedikert nettskylagring

Vil du vite mer?
Les hele testen av OS X Mountain Lion på Hardware.no »

Les også
Nå kan Macen din få bedre batteritid
Les også
Slik bruker du Airplay uten Apple TV
Les også
Apples nye operativsystem tapper bærbare Mac-er for strøm
Les også
Ny salgsrekord for Apple
Les også
– Windows 8 blir en katastrofe
Les også
Får du Apples nye operativsystem?
Les også
Nå er Apples nye operativsystem ferdig
Les også
Dette lanserte Apple mandag kveld
Les også
Endelig blir App Store nyttig
annonse