Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung S5360 Galaxy Y

Moromobil for tusenlappen

Galaxy Y er myntet på de unge og lovende.

Design, skjerm og menyer

Samsungs Galaxy-serie er velkjent for mange, men Galaxy Y er ikke akkurat flaggskipet. Y står for young, altså ung på norsk.

Med en hyggelig prislapp er tanken at du ikke skal ruineres dersom sneipen er uforsiktig med mobilen sin, slik barn og unge ofte er. Samtidig vil du jo gjerne slippe å høre på konstant mas om at telefonen ikke kan kjøre de samme spillene som klassekameratenes telefoner kan.

Er Galaxy Y den gyldne middelvei?

Liten og nett

Den unge Galaxy Y har en beskjeden størrelse, og veier bare 97,5 gram. Bakdekselet er av ruglete plast. Den ujevne overflaten gjør at eventuelle riper i bakdekselet ikke synes så lett, og sørger også for at telefonen skiller seg litt ut.

Overflaten foran skjermen er ikke steinhard slik vi kjenner fra mer påkostede telefoner, men er i stedet av et plastmateriale som gir etter når du trykker på skjermflaten. Denne er altså ikke ripesikker, slik vi er vant med fra dyrere telefoner i Galaxy-serien fra Samsung. En liten test med en bindersspiss sørget for å plante en ripe i vårt testeksemplars skjerm. Det er nok lurt å ikke oppbevare Galaxy Y i samme lomme som nøkler. Under normalt bruk ellers i testperioden har vi ikke fått riper i skjermen.

Volumtastene på telefonens venstre side sitter litt løst, og lager litt lyd når du beveger på mobilen eller berører tastene. Galaxy Y skriker ikke av eksklusivitet, men virker alt i alt godt skrudd sammen for sin prisklasse.

Berøringsskjerm

Skjermen i mobiltelefonen er ofte det som først avslører prisklassen. Gode skjermer er nemlig dyre i innkjøp. Galaxy Y koster bare 1000 kroner, og dermed er det ikke noen toppmoderne AMOLED-skjerm vi finner under panseret. Vi snakker om en TFT-skjerm med oppløsning på beskjedne 240 x 320 piksler. Kontrasten forvris ved for høy innsynsvinkel, og vi imponeres heller ikke ved rett innsynsvinkel, siden mørke områder mister kontraster og detaljer. Skjermen oppleves også blassere enn kostbare mobiler ved at overgangen mellom kontraster er glidende, slik at ingen kanter er helt skarpe.

Når vi snakker om Galaxy Y, er det imidlertid urettferdig å sammenligne mot dyre Android-mobiler i toppklassen. Skjermen i Galaxy Y gir grei oversikt enten du surfer på nett, leser e-post eller spiller Wordfeud, og fargene er klare og livlige. Vi har savnet høyere oppløsning i testperioden, men med høyere oppløsning ville skjermen kostet mer og krevd kraftigere maskinvare. Med tanke på at mobilen koster en tusenlapp, er dette en godkjent skjerm.

Det må nevnes at du får telefoner med bedre skjermer også i denne prisklassen i dag, som ZTE Blade og Samsung Gio.

Vi setter også pris på at skjermen har kapasitiv berøringsteknologi, slik at den er responsiv og lekende lett å bruke. Vi kunne imidlertid ønske at den var noe mer presis.

Ved skriving av tekst på den lille og ikke altfor presise skjermen går det ikke helt feilfritt, og vi anbefaler et godt tastatur og retteprogram. Swiftkey X er et skjermtastatur vi har gode erfaringer med, og som er utrolig god på å "gjette seg" til hva du egentlig prøver å skrive.

Android og Touch Wiz

Googles Android OS er et veldig vanlig operativsystem for mobiler, og Google har gjort det enkelt å lage og distribuere spill og programmer til operativsystemet. Derfor finnes det haugevis av spill og programmer som er enkelt å laste ned rett fra mobilen. Veldig mange spill og programmer er gratis, bare du bruker trådløse nett til å laste ned.

Androd-versjonen i vårt testeksemplar er 2.3.6, og dermed er alle sikkerhetsoppdateringer på plass. På toppen av operativsystemet er brukergrensesnittet Touch Wiz fra Samsung. Vi synes dette fungerer bra på den begrensede skjermstørrelsen. Her har du tre skrivebordsområder å velge mellom, i stedet for fem. Du kan legge til flere, slik at du har opp til syv områder, ved å dra fingrene mot hverandre på skrivebordet og trykke på +-tasten.

Det er som vanlig enkelt å plassere ikoner og småprogrammer (widgets) der du måtte ønske å legge dem på et av de opptil syv skrivebordene.

Øverst på skjermen ligger varslingslinjen som viser ting som batteristatus, klokkeslett, dekning og om du har uleste tekstmeldinger eller tapte anrop. Om du "tar tak i" denne og drar nedover, får du opp en liste over varslingene i tillegg til en rekke ikoner for å aktivere og deaktivere Wi-Fi, Bluetooth, GPS, lyd og autorotasjon av skjermen.

Nederst på skjermen finner du ikonene for å ringe, åpne kontakslisten, åpne meldingshåndtereren og gå til startskjermen. Disse er også presentert når du er i programmenyen. Programmenyen er lagt opp slik at du blar fra venstre til høyre. I tillegg kan du zoome ut for å få bedre oversikt over flere applikasjonsskjermer, noe som fungerer bra i mer høyoppløste telefoner med TouchWiz. I Samsung Galaxy Y er skjermoppløsningen så lav at det er vanskelig å finne programmet du leter etter i denne oversikten.

Alt i alt er Galaxy Y en enkel og god telefon å bruke, selv om vi skulle ønsket oss en høyere oppløsning i skjermen for å få utnyttet Androids potensiale fullt ut på telefonen.

Esken til vårt testeksemplar av Galaxy Y inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • Minnekort (Micro-SD 2 GB med overgang til SD)
  • 230V~ batterilader
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger

Teknologi og funksjoner

Nettleseren er god, men skjermoppløsningen virker begrensende på nettsurfing. (Foto: Einar Eriksen)

Yngre mobilguruer setter gjerne store krav på teknologifronten, samtidig som de begrenses av en slank lommebok eller foreldre som er tilbakeholdne med tusenlappene. Derfor gjelder det for mobilprodusentene å velge maskinvaren som gir mest for pengene.

Funksjonsrik

Tidligere ettertraktede teknologier som HSPA (super-3G) og Wi-fi koster nå lite for produsentene å slenge inn i enhver billigtelefon, og derfor stiller Galaxy Y med 7,2 Mbps maksimal nedlastingshastighet over mobilnettet. Edge-teknologien tar over der 3G-dekningen ikke rekker til.

Akselerometer og kompass er på plass, gyroen mens enda er forbeholdt dyrere telefoner som Samsung Galaxy S II.

Det som imponerer oss mest, er at Samsung har spandert Bluetooth 3.0 på Galaxy Y. Når du skal overføre filer mot andre enheter som har Bluetooth 3.0 brukes da Wi-Fi-teknologien, og du får fabelaktig hastighet på filoverføringen. Vi gleder oss over at denne teknologien har nådd såpass billige telefoner som Galaxy Y hos Samsung, og venter på at andre produsenter følger etter.

Kontorstøtte

Quickoffice er forhåndsinstallert, men ikke Pro-versjonen. Med det kan du lese dokumenter av typene Word, Excel og Powerpoint så vel som PDF-filer, men du kan ikke redigere filer eller opprette dokumenter uten å betale ekstra for fullversjonen.

Kalenderen er den vi kjenner fra andre Android-telefoner. Den er alltid synkronisert med Google Calendar som du kan bruke via nettleseren din. I tillegg finner du kalkulator og stemmeopptaker av nyttefunksjoner forhåndsinstallert i telefonen. Med Android under panseret er utvalget nyttefunksjoner du finner i Android Market nærmest ubegrenset.

Nettleseren

Den viktigste nyttefunksjonen for mange, er nok nettleseren. Den vi kjenner fra Android er WebKit-basert, og fungerer vanligvis helt greit selv om for eksempel Opera Mobile, Dolphin Browser eller Opera Mini kan være gode alternativer.

For å måle ytelse i nettleseren, bruker vi Rightware Browsermark. Denne måler hastigheten for tegning av nettsidene, så vel som hastigheten for visning av JavaScript og Document Object Model som brukes på mange nettsider. I denne ytelsestesten gjør ikke Galaxy Y det like godt som dyrere konkurrenter, men de rundt 20 000 poengene holder til at alt av vanlig surfing går fort unna. Nettleseren har full støtte for Adobe Flash.

Som vanlig i Android-telefoner finner du en e-postleser som er bare for Gmail, med støtte for push, og en for alt annet der IMAP4, POP3 og Exchange er støttet. Begge e-postklientene er oversiktlige og greie, samtidig som vi ikke savner noen funksjoner.

Ellers av nyttefunksjoner er Google Maps på plass, så vel som Google Maps Navigation. Det gjør at Galaxy Y er en fullverdig bil-GPS rett ut av esken. Dette er kanskje en undervurdert fordel for Android-telefoner - en GPS-applikasjon koster mye penger og Google Maps Navigation fungerer svært godt til navigasjon bak rattet.

Skjermens lave oppløsning gjør at du ikke får den beste oversikten når du bruker Galaxy Ys nyttefunksjoner. Til tross for gode proffunksjoner er altså ikke Galaxy Y noen favoritt på nettsurfing, planlegging eller e-post.

Henter kontakter fra Facebook

Kontaktlisten i Galaxy Y kan plukke opp navn og telefonnumre både fra Google-kontoen din og Facebook-kontoen. Vi savner "speed dialing", som gjør at du kan begynne å skrive navnet på telefontastaturet for å ringe til en kontakt. I stedet må du inn i telefonlisten og bla deg frem til den du vil ringe til.

Lydkvaliteten i samtaler er upåklagelig og kan stilles forholdsvis høyt.

Batterilevetiden er ofte god i telefoner med lite teknologi, men Galaxy Y måtte vi lade hver tredje natt. Det er ikke veldig ofte, men vi ville trodd telefonen spiste litt saktere av sitt 1200 mAh store batteri.

Galaxy Y kjører på en 833 MHz prosessor, og arbeidsminnet er på 384 MB. 160 MB er tilgjengelig for brukeren, i tillegg til at et 2 GB stort minnekort følger med i salgspakken. Hverken prosessoren eller arbeidsminnet er i nærheten av det vi får av toppmodeller.

Vi kjører som vanlig noen ytelsestester, først og fremst NenaMark som tester maskinvareakselerert grafikk. Det betyr at resultatet her er viktig for hvor god telefonen er til å spille på.

Først og fremst er det bra at en så billig telefon som Galaxy Y i det hele tatt har maskinvareakselererasjon for grafikk. På toppen av det er vi imponert over at resultatet ikke ligger kilometervis unna den kraftige telefonen HTC Desire HD. Dette er imidlertid godt hjulpet av at Galaxy Y har lav skjermoppløsning slik at det krever lite av grafikkbrikken å levere godt i denne testen.

Med 1203 poeng i ytelsestesten Quadrant, gjør telefonen det også svært godt på CPU-, minne- og grafikkhastighet. Faktisk høyere enn Samsung Galaxy S og dobbelt så høyt som HTC Desire. Disse telefonene var toppmodeller for ikke veldig lenge siden. Igjen er det den lave skjermoppløsningen som gjør det enkelt for telefonen å skåre godt på hastighet i disse testene.

Lav skjermoppløsning er en ulempe ved telefonen, men det forandrer ikke at telefonen er rask nok til å måle seg med telefoner i en langt høyere prisklasse på akkurat det feltet. De spillene som fungerer i denne skjermoppløsningen vil nok kjøre rent og hakkfritt, selv om de spillene ser penere ut på skjermer med høyere pikseltetthet og oversikten er bedre på større skjermer.

Multimedia

Vi skulle gjerne hatt en mer høyoppløst skjerm for Wordfeud. (Foto: Einar Eriksen)

De medfølgende ørepluggene sitter dårlig i ørene våre og leverer lydkvalitet som ikke fungerer veldig bra til å nyte god musikk, men til å høre på radio mens du går til skolen er de greie nok.

Kobler du inn et bedre sett øreplugger, som ikke trenger koste mer enn tre-fire hundrelapper, får du langt bedre lydkvalitet. Bassen kommer godt fram, og det meste lyder naturtro nok. Dette er godt nok for de aller flestes behov, men på diskantområdet er lyden noe uren og skjærende i forhold til mer kostbare lydkilder. Dette merker vi spesielt på sprakende symbaler uten den klangen de bør ha. Kresne musikklyttere vil kanskje spare musikklyttingen til høyttalerne hjemme.

Av video er ikke formatstøtten imponerende, men telefonen kjører fint en MP4-fil med 640 x 360 pikslers oppløsning helt uten hakking. WMV og H.264 er også støttet.

Moro i Market

Med Android i bunnen, byr Galaxy Y på mye moro. Det er ikke alle spill du kan kjøre på denne telefonen, grunnet lav skjermoppløsning, men de aller fleste fungerer fint. Maskinvaren er god i forhold til skjermoppløsningen, og Galaxy Y sjonglerer elegant de spillene som støtter skjermoppløsningen. Det er morsommere å spille på dyrere telefoner med bedre skjermer, men med prisen til Galaxy Y i bakhodet synes vi dette er en knall spilltelefon.

Ikke topp kamera

Vanlig leser vi av detaljgjengivelsen til mobilkameraene fra et såkalt sinekart, men kameraet i Galaxy Y er såpass svakt at det er en vanskelig oppgave. Den ligger på under 10 000 men over 8000 linjer per bildehøyde, noe som ikke er bra sammenlignet med andre kameramobiler.

Bildene vi tok i testperioden avslører svært dårlig lysfølsomhet, slik at bildene tatt i mørketiden i Nord-Norge er totalt ubrukelige. I bedre dagslys er det likevel ikke verre enn at bildene ser helt OK ut på PC-skjermen, og fargegjengivelsen er helt grei.

Vi legger ved et knippe bilder i full størrelse, slik at du selv kan vurdere bildekvaliteten:

Mørketiden i Nord-Norge er flott, men bildene av den fra Galaxy Ys kamera er ikke like flotte.

Kameraet kan også ta opp video i 320 x 240 pikslers oppløsning. Videosnuttene duger til å dokumentere små hendelser, men med så lav oppløsning er det ikke egnet til noe mer enn akkurat det.

Konklusjon

Galaxy Y er myntet på yngre mobilbrukere. Hvis du vil ha en mobil som kan by på spill og moro uten at den skal koste all verdens, melder Galaxy Y seg som en modell du ikke kan overse.

Telefonen er liten og nett, og byggekvaliteten er bortimot upåklagelig for prisklassen. Skjermen har lav oppløsning, men de fleste spill fungerer likevel på telefonen. Den lave oppløsningen krever lite av maskinvaren, og dermed kjører alle spillene vi testet rent og problemfritt på Galaxy Y.

Android gir gode spillmuligheter

Med Android i bunnen har du tilgang på nærmest ubegrenset antall spill, og veldig mange spill, underholdningsprogrammer og nytteprogrammer er gratis i Android Market.

Proffunksjonene er kanskje ikke så viktige for kjøpegruppen Galaxy Y appellerer til, men Android stiller med god e-postleser, kalender og telefonliste. Du kan lese Office-dokumenter og PDF-filer ved hjelp av Quickoffice som er forhåndsinstallert.

Det meste av teknologi er også på plass, slik som GPS, Wi-Fi og HSPA. Du har altså navigasjonsmuligheter, inkludert gratis bilnavigasjon (Google Maps Navigation), mulighet til å surfe i trådløse nett og de raskeste surfehastighetene som fins i norske mobilnett.

Svakt kamera

Til musikkavspilling og filmavspilling er det lite å klage på når vi har prisen i bakhodet, men kameraet er definitivt ikke av den beste sorten. Lysfølsomheten er svak og bare bilder tatt i dagslys er noe særlig å se på senere.

Se noen av bildene vi har tatt med Galaxy Y i testperioden »

Velg bedre skjerm

Det er ikke mye som er veldig negativt ved Galaxy Y, men en bedre skjermoppløsning ville gitt langt bedre brukeropplevelse. Derfor vil vi anbefale at du ser deg rundt etter en telefon med bedre skjerm.

Vi vil oppfordre deg til å se nærmere på ZTE Blade. Den koster fra 1200 kroner, og gir en langt bedre brukeropplevelse enn Galaxy Y takket være en større og bedre skjerm. Å kjøpe Galaxy Y i stedet for å spare en hundrelapp eller to er ingen vits.

Når prisen på Galaxy Y etter hvert går noen hundrelapper ned, begynner den imidlertid å bli et veldig godt kjøp.

annonse