TestSamsung S5360 Galaxy Y

Moromobil for tusenlappen

Galaxy Y er myntet på de unge og lovende.

Design, skjerm og menyer

Samsungs Galaxy-serie er velkjent for mange, men Galaxy Y er ikke akkurat flaggskipet. Y står for young, altså ung på norsk.

Med en hyggelig prislapp er tanken at du ikke skal ruineres dersom sneipen er uforsiktig med mobilen sin, slik barn og unge ofte er. Samtidig vil du jo gjerne slippe å høre på konstant mas om at telefonen ikke kan kjøre de samme spillene som klassekameratenes telefoner kan.

Er Galaxy Y den gyldne middelvei?

Liten og nett

Den unge Galaxy Y har en beskjeden størrelse, og veier bare 97,5 gram. Bakdekselet er av ruglete plast. Den ujevne overflaten gjør at eventuelle riper i bakdekselet ikke synes så lett, og sørger også for at telefonen skiller seg litt ut.

Overflaten foran skjermen er ikke steinhard slik vi kjenner fra mer påkostede telefoner, men er i stedet av et plastmateriale som gir etter når du trykker på skjermflaten. Denne er altså ikke ripesikker, slik vi er vant med fra dyrere telefoner i Galaxy-serien fra Samsung. En liten test med en bindersspiss sørget for å plante en ripe i vårt testeksemplars skjerm. Det er nok lurt å ikke oppbevare Galaxy Y i samme lomme som nøkler. Under normalt bruk ellers i testperioden har vi ikke fått riper i skjermen.

Volumtastene på telefonens venstre side sitter litt løst, og lager litt lyd når du beveger på mobilen eller berører tastene. Galaxy Y skriker ikke av eksklusivitet, men virker alt i alt godt skrudd sammen for sin prisklasse.

Berøringsskjerm

Skjermen i mobiltelefonen er ofte det som først avslører prisklassen. Gode skjermer er nemlig dyre i innkjøp. Galaxy Y koster bare 1000 kroner, og dermed er det ikke noen toppmoderne AMOLED-skjerm vi finner under panseret. Vi snakker om en TFT-skjerm med oppløsning på beskjedne 240 x 320 piksler. Kontrasten forvris ved for høy innsynsvinkel, og vi imponeres heller ikke ved rett innsynsvinkel, siden mørke områder mister kontraster og detaljer. Skjermen oppleves også blassere enn kostbare mobiler ved at overgangen mellom kontraster er glidende, slik at ingen kanter er helt skarpe.

Når vi snakker om Galaxy Y, er det imidlertid urettferdig å sammenligne mot dyre Android-mobiler i toppklassen. Skjermen i Galaxy Y gir grei oversikt enten du surfer på nett, leser e-post eller spiller Wordfeud, og fargene er klare og livlige. Vi har savnet høyere oppløsning i testperioden, men med høyere oppløsning ville skjermen kostet mer og krevd kraftigere maskinvare. Med tanke på at mobilen koster en tusenlapp, er dette en godkjent skjerm.

Det må nevnes at du får telefoner med bedre skjermer også i denne prisklassen i dag, som ZTE Blade og Samsung Gio.

Vi setter også pris på at skjermen har kapasitiv berøringsteknologi, slik at den er responsiv og lekende lett å bruke. Vi kunne imidlertid ønske at den var noe mer presis.

Ved skriving av tekst på den lille og ikke altfor presise skjermen går det ikke helt feilfritt, og vi anbefaler et godt tastatur og retteprogram. Swiftkey X er et skjermtastatur vi har gode erfaringer med, og som er utrolig god på å "gjette seg" til hva du egentlig prøver å skrive.

Android og Touch Wiz

Googles Android OS er et veldig vanlig operativsystem for mobiler, og Google har gjort det enkelt å lage og distribuere spill og programmer til operativsystemet. Derfor finnes det haugevis av spill og programmer som er enkelt å laste ned rett fra mobilen. Veldig mange spill og programmer er gratis, bare du bruker trådløse nett til å laste ned.

Androd-versjonen i vårt testeksemplar er 2.3.6, og dermed er alle sikkerhetsoppdateringer på plass. På toppen av operativsystemet er brukergrensesnittet Touch Wiz fra Samsung. Vi synes dette fungerer bra på den begrensede skjermstørrelsen. Her har du tre skrivebordsområder å velge mellom, i stedet for fem. Du kan legge til flere, slik at du har opp til syv områder, ved å dra fingrene mot hverandre på skrivebordet og trykke på +-tasten.

Det er som vanlig enkelt å plassere ikoner og småprogrammer (widgets) der du måtte ønske å legge dem på et av de opptil syv skrivebordene.

Øverst på skjermen ligger varslingslinjen som viser ting som batteristatus, klokkeslett, dekning og om du har uleste tekstmeldinger eller tapte anrop. Om du "tar tak i" denne og drar nedover, får du opp en liste over varslingene i tillegg til en rekke ikoner for å aktivere og deaktivere Wi-Fi, Bluetooth, GPS, lyd og autorotasjon av skjermen.

Nederst på skjermen finner du ikonene for å ringe, åpne kontakslisten, åpne meldingshåndtereren og gå til startskjermen. Disse er også presentert når du er i programmenyen. Programmenyen er lagt opp slik at du blar fra venstre til høyre. I tillegg kan du zoome ut for å få bedre oversikt over flere applikasjonsskjermer, noe som fungerer bra i mer høyoppløste telefoner med TouchWiz. I Samsung Galaxy Y er skjermoppløsningen så lav at det er vanskelig å finne programmet du leter etter i denne oversikten.

Alt i alt er Galaxy Y en enkel og god telefon å bruke, selv om vi skulle ønsket oss en høyere oppløsning i skjermen for å få utnyttet Androids potensiale fullt ut på telefonen.

Esken til vårt testeksemplar av Galaxy Y inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • Minnekort (Micro-SD 2 GB med overgang til SD)
  • 230V~ batterilader
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger