Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia U

God og gøyal lavprismobil

Vi har lagt Sony Xperia U under lupen.

Skjerm, design og menyer

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 11,2 x 5,4 x 1,2 cm
Vekt: 110 gram
Skjerm: LCD med Bravia-teknologi, 3,5 tommer, 480 x 854 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android OS 2.3.7 med Sonys grensesnitt
Firmware: 2.6.35.7
Pris: Fra 2000 kroner

Kort sagt:

– Skarp skjerm
– Særegen design
– Kameraknapp
– Rask
- God byggekvalitet
- Gode menyer

– Ikke nyeste versjon av Android før til høsten en gang
– Skjermtastaturet er litt trangt
– Liten skjerm

Sony Xperia U er den tredje og foreløpig minste Xperia-modellen på det norske markedet. 4,3-tommeren Xperia S er Sonys flaggskip, mens 4-tommeren Xperia P er vinneren på design og brukervennlighet. U-modellen er økonomiversjonen med 3,5-tommer skjerm, plastchassis og litt enklere teknologi enn sine storebrødre.

Sett farge på bunnstykket

De tre modellene ser nokså like ut. De har markante hjørner, en gjennomsiktig plaststripe under skjermen, og et lite bunnstykke under der igjen. Bunnstykket inneholder antenner, og på Xperia U kan plastdekselet på understykket byttes ut. Et ekstra plastdeksel finnes i esken, så du kan ha en annen farge på bunnstykket enn på resten av telefonen.

Telefonen kommer i sort med et ekstra bunnstykke i rosa, eller hvitt, med et ekstra bunnstykke i gult.

Tastene er plassert på samme måte som på Xperia P, med hovedbryter, volumkontroll og kameratast på høyre side av telefonen. Øreplugger kobles til på toppen av telefonen, mens det på telefonens venstre side er utgang for MicroUSB. Det er med andre ord ikke noen HDMI-port på Xperia U, slik det er på S- og P-modellene.

U-modellen er også den enste av de tre hvor du kan ta av bakdekselet og fjerne batteriet. Den skiller seg ellers fra S- og P-modellene ved at den bruker vanlig SIM-kort, og ikke Micro-SIM.

Litt trang skjerm

Skjermen på Xperia U er en standard LCD-skjerm. Den måler 3,5 tommer diagonalt, det samme som iPhone. Skjermen er likevel mindre enn på iPhone, ettersom iPhone har 3:2-format, og Xperia U har 16:9-format. Den er med andre ord litt høyere og en god del smalere enn skjermen på iPhone.

Antallet piksler er 480 x 854. Det gir en pikseltetthet på 280 ppi (piksler per tomme). Selv om skjermen ikke har like mange piksler som P-modellen (540 x 960), så er pikseltettheten tilnærmet lik.

Det betyr at skjermen fremstår som skarp og klar, men litt trang. Har du brukt en mobil med større skjerm tidligere, så vil den oppleves som liten. Du merker det best om du skriver på skjermtastaturet, eller om du skal lese nettsider med mye tekst.

Telefonen har den samme Bravia-teknologien for bildeforbedring som du finner på Sonys TV-er og dyrere Xperia-modeller.

Gode menyer

Menyene er de samme som på de øvrige Xperia-modellene, med Sonys egne tilpasninger på toppen av Googles Android 2.3-grensesnitt. I praksis betyr Sonys tilpasning ikke store endringene, men du får en Timescape-meny med uendelighets-funksjon.

Timescape er en meny der alle meldinger, hendelser og oppdateringer fra venner på sosiale nettverk er samlet i ett grensesnitt. Uendelighetsfunksjonen lar deg hente mer informasjon om samme person eller emne når du trykker på uendelighets-symbolet (liggende åttetall).

Lys som matcher

Den smale plaststripen under skjermen lyser ganske kraftig opp når telefonen aktiveres. Stripen lyser også opp når det kommer inn meldinger, eller for å varsle andre endringer. Fargen på stripen kan du endre ved å bytte profil i telefonens innstillinger. På den måten får du et bakgrunnsbilde og en lysstripe som matcher.

I esken: